• No results found

Kompetens och kompetensutveckling

I detta avsnitt presenteras hur lärare upplever sin kompetens i användande av digitala verktyg i sin matematikundervisning, Vidare presenteras kompetens och kompetens-utveckling i förhållande till den reviderade kursplanen i matematik.

5.3.1 Kompetens i användande av digitala verktyg

I denna underkategori presenteras lärares upplevda kompetens i användande av digitala verktyg i sin matematikundervisning. Lärarna har utifrån intervjufrågor skapade med utgångspunkt i ramverket TPACK reflekterat över sin kompetens i användande av digitala verktyg.

Tabell 3: Tabell över upplevd kompetens med utgångspunkt i det teoretiska ramverket TPACK

L1 L2 L3 L4 L5 L6 L7 L8 L9 L10 TK Technological Knowledge x x x x x x x x x x TCK Technological Content Knowledge x x x x x TPK Technological Pedagogical Knowledge x x x x x x x x x x

TPACK Technological

Pedagog-ical Content Knowledge

x x x x x

Resultatet visar att samtliga lärare i studien besitter teknisk kunskap (TK). Detta då de använder sig av digitala verktyg i sin matematikundervisning och därav påvisar färdig-heter i att använda dem, vilket indikerar på teknisk kunskap (TK). Resultatet visar också att lärarna känner sig bekväma att använda de digitala verktyg de använder sig av i matematikundervisning i dagsläget.

33

Utifrån TPACK som ramverk uppvisar lärarna i studien en medvetenhet om digitala verktygs möjligheter och begränsningar och ser både fördelar och nackdelar med att använda sig av dem i matematikundervisningen. Flertalet lärare uttrycker att en fördel med digitala verktyg är att de skapar möjligheter till en varierad undervisning. En nack-del som flera lärare belyser är att det är lätt för elever att ta sig in på en annan webbsida eller app, än den de fått i instruktion att arbeta med. Att lärare uppvisar förståelse för hur digitala verktyg kan påverka matematikundervisningen pekar på att lärarna besitter TPK.

Resultatet visar att hur man upplever sin kompetens i att använda digitala verktyg i matematikundervisningen varierar. L4 nämner att hon är bekväm i att undervisa med de digitala verktyg som hon använder i matematikundervisningen för att hon har an-vänt dem under många år. Men hon anser ändå att det är svårt att arbeta med digitala verktyg i matematikundervisningen, då det är svårt att få tiden att räcka till, för att exempelvis hitta nya appar att bedriva och utveckla undervisningen med. L9 anser sig ha bra kompetens i att använda digitala verktyg och betonar att man som lärare måste veta varför man väljer att använda ett digitalt verktyg i sin matematikundervisning. Vidare beskriver hon att hon anser att det är viktigt att man innan undervisningssitu-ationen har en pedagogisk tanke med införandet av digitala verktyg. Även L2 belyser att man som lärare alltid måste ha ett syfte med det digitala verktyg man integrerar i matematikundervisningen. Vidare betonar hon vikten av att vara insatt i de olika appar (mjukvaror) som man använder sig av i matematikundervisningen. Utifrån TPACK som ramverk indikerar detta på att L2 och L9 har bra kompetens inom TCK och TPK. Att L4 vill få mer kunskap om appar att använda sig av i undervisningen tyder på att hon vill utveckla sin TCK för att utveckla sin matematikundervisning med hjälp av digitala verktyg.

Flera av lärarna upplever att de har god kompetens i hur de löser mindre tekniska problem som berör matematikundervisningen med digitala verktyg, exempelvis upp-dateringar av iPads. När det blir större tekniska problem som att WiFi på skolan inte fungerar känner sig flertalet respondenter hjälplösa och handfallna. Vilket indikerar på att lärare är i behov att utveckla sina tekniska färdigheter (TK) för att kunna lösa även större tekniska problem.

Om det bara är vanliga tekniska problem, som exempelvis uppdatering. Är det större problem känner jag att jag inte klarar dem (L9).

34

Till viss del, jag är ju inte handfallen. Men när det inte finns något WiFi i huset då kan jag inte göra så mycket åt det, mer än att kasta om i planeringen (L1).

L2 nämner att hon känner att om det uppstår tekniska problem under genomgången så är det svårare att lösa än om det uppstår när eleverna arbetar. Hon menar att de tekniska problem som uppstår under genomgång genererar i att eleverna tappar fokus på undervisningen, på ett annat sätt än om det uppstår när eleverna arbeta själva med digitala verktyg.

Flera av studiens lärare anser sig ha bra tekniska kunskaper och bra pedagogiska kunskaper. Men de anser att det ibland är svårt att integrera de digitala verktygen så att de kommer till full potential. L1 beskriver att hon önskar ökade kunskaper i hur man får eleverna mer delaktiga med de digitala verktygen.

…hur ska man säga…tips på hur man får eleverna mer delaktiga i vad de gör. Inte bara använda digitala verktyg till att öva på, utan man kanske filmar hur man tänker, eller förklarar hur man tänker när man löser ett tal [matematiskt tal] (L1).

Resultatet visar att endast fyra av studiens deltagare visar på goda kunskaper inom TPACK. Deras utsagor har visat på en förståelse mellan ämneskunskap, pedagogisk kunskap och teknikkunskap. Det vill säga färdigheter i att använda sig av digitala verk-tyg, kunskap om hur ämnet matematik kan förändras genom tillämpning av teknik, hur undervisningen kan förändras, vilka möjligheter och begränsningar som digitala verk-tyg medför samt förståelse för hur teknik kan användas för att stärka befintlig kunskap.

5.3.2 Kompetens och kompetensutveckling i förhållande till den reviderade kursplanen i matematik.

Denna underkategori har besvarats med hjälp av lärares utsagor om kompetens och kompetensutveckling i förhållande till den reviderade kursplanen i matematik. Lärarnas utsagor om kompetens har sedan kopplats till det teoretiska ramverket TPACK. Inledningsvis presenteras en tabell över kompetensutvecklingsområden som utkristal-liserats i resultatet.

35

Tabell 4: Översikt över kompetensutvecklingsbehov och intresse för digitala verktyg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Tillräcklig kompetens att undervisa utifrån den reviderade läropla-nen

Ja Ja/Nej Ja Nej Nej Nej Ja Nej Ja Nej

Teknisk kompetens x Ämneskunskap; appar x x x x x Ämneskunskap; pro-grammering x x x x x x Ämneskunskaper; öv-rigt Vill fördjupa kunskaper gene-rellt Vill fördjupa kunskaper ge-nerellt Pedagogiska kun-skaper (med DV) x x x x x Intresse för digitala verktyg

Ja Ja Ja Nej Lite Lite Ja Lite Ja Ja

Fyra av respondenterna (L1, L3, L7, L9) känner att de har tillräckligt med kompetens för att undervisa utifrån den reviderade läroplanen. Fem av respondenterna (L4, L5 L6, L8, L10,) anser att de inte har tillräcklig kompetens, och det är framförallt i pro-grammering som respondenterna nämner som det område de behöver stärka sin kom-petens i för att känna sig säkra att undervisa utifrån den reviderade läroplanen. De nämner att de både behöver stärka sina ämneskunskaper och att de behöver kunskaper om hur de ska integrera ämnet i matematiken.

L2 nämner att hon känner sig så pass trygg i att använda digitala verktyg i undervis-ningen, att hon inte upplever att det kommer att bli så stora förändringar för henne att undervisa utifrån den reviderade kursplanen i matematik. Trots detta önskar hon mer kompetens inom programmering, även om hon känner att hon kommer att klara av att undervisa om det.

De fyra lärare som upplever att de har kompetens att undervisa utifrån den revide-rade läroplanen nämner att det har mycket med eget intresse för digital teknik att göra, samt att de vi vill hålla sig ajour. Av dessa fyra lärare är det två som har gått en pro-grammeringsutbildning. Dock inte med tanke på att ämnet har införts i läroplanen.

Förutom att stärka sina ämneskunskaper inom programmering visar resultatet att flertalet lärare också vill stärka sina ämneskunskaper om appar att använda sig av i matematikundervisningen. Vidare visar resultatet att lärare också önskar stärka sina pedagogiska kunskaper i hur man kan integrera de digitala verktygen. Noterbart är att lärarna inte säger sig behöva stärka sin ämneskunskap och sin pedagogiska kunskap för att klara av att undervisa utifrån den reviderade läroplanen. De vill stärka sin kom-petens för att kunna utveckla sin matematikundervisning med digitala verktyg. Vid fråga om hur lärarna önskar att stärka sin kompetens ser större delen av lärarna vinning

36

i att man stärker sin kompetens kollegialt. Endast L1 föredrar att stärka sin kompetens själv.

Sammanfattningsvis visar resultatet att det finns ett kompetensutvecklingsbehov hos alla lärare i studien. Flertalet lärare efterfrågar ämneskunskaper i programmering för att kunna bedriva undervisningen utifrån den reviderade kursplanen i matematik. Vidare efterfrågas ämneskunskap om appar samt att utveckla sina pedagogiska kun-skaper i att bedriva undervisning med digitala verktyg. Utifrån TPACK visar detta på att lärare är i behov av kompetensutveckling i både områdena TPK och TCK. TPK för att de vill stärka sina kunskaper till att hitta nya vägar att integrera det digitala verktyget i matematikundervisningen. TCK för att lärarna vill stärka sina ämneskunskaper och på så sätt utveckla sin matematikundervisning.

Related documents