• No results found

Kompetens och styrkor

In document Samtal på Migrationsverket (Page 35-38)

5. Metod

6.5. Kompetens och styrkor

När vi ställde frågan till handläggarna, vilka kompetenser och styrkor som underlättar i samtalet och hur de arbetar med de olika jobbiga berättelserna som de får höra dagligen i sitt arbete. De flesta kände att de behöver mer kunskap om samtalsmetodik samt de skulle vilja gå på olika utbildningar vilket saknas på migrationsverk. De nämnde också att ha förståelse till andra kulturer, vara lyhörd och att vara flexibel är viktiga egenskaper hos handläggare. Så här svarade en av våra formanter.

Oj vilken svår fråga men det gäller att ha kunskap i samtalsmetodik och det är jätteviktigt, det är också jättefint att ha förståelse till andra kulturer, förståelse för varför människor beter sig på olika sätt. jag tror att ha en psykologisk utbildning är viktigt (Fredrik).

Annika säger att MI (Motivating interviews) är jättebra och att hon använder sig av den i sitt arbete. Hon tycker att de interna utbildningarna som hon har gått har kommit till nytta i

35

hennes arbete för på så sätt får man en bredare syn på alla saker som de asylsökande går igenom.

Vi kommer ut och samtalar med externa aktörer. Vi är väldigt mycket ute och pratar med socialtjänsten, skolor, för det är så liten del av den sökandes liv som är på Migrationsverket, att man ändå försöker få en uppfattning av vad som händer runtomkring så att man inte bara har det här tunnelseendet.(Annika)

Våra informanter menar att tydlighet i sitt sätt och samtalen är viktigt att ha med sig. Annika säger att när det brukar gå fel och en asylsökande blir arg eller nervös så brukar det nästan alltid vara ett missförstånd när det gäller det språkliga. Annika vill inte sätta skulden på den asylsökande utan menar på att man får se över sitt sätt att framföra eller sitt sätt att vara. Hon tycker att varmpratet är en viktig del i starten av ett samtal. Man ska vara lyhörd och öppen men samtidigt ska man inneha kunskap om sina ramar. Man måste kunna ändra sitt synsätt, det blir inte alltid som planerat.

Kunskap om asylprocessen, att ge informationen på rätt sätt från Migrationsverket, våra skyldigheter samt att vara lite allmänbildad är en bra styrkor att ha när det gäller detta arbete. Man får hålla sig uppdaterad lite om vad som händer i världen på så sätt vet man ungefär vad som sker.

Man behöver ha tålamod och man behöver vara lyhörd för det som händer. (Bosse) Bosse säger att man ska vara positiv och glad för att på det sättet kunna bemöta dessa människor positivt. Man ska undvika att visa upp sig som mäktig utan istället kunna få den här individen att känna sig trygg med dig samt att den vet om att du lyssnar. Man ska ta varje samtal som om det vore det första den dagen, för att alla ska kunna få samma samtal med dig.

Även om det kanske för mig är det tredje samtalet för dagen så är det första samtalet för den här människan. (Bosse)

Enligt Bosse och Cecilia försöker de att styra iväg samtalet till ämnet kring asylutredningen när någon av de asylsökande går in på sorgliga historier eller dylikt. När det gäller detta så ser de det som en styrka att undvika och inte dras med in i något som inte har med

36

asylutredningen att göra utan att man ska stanna kvar i sin professionella roll. Att läsa på ärendet innan samtalet så att man vet vad som väntar en ser han också som en del av denna professionalitet.

Att man är påläst, att man är professionell. Det tror jag gör väldigt mycket (Cecilia) När det gäller kompetens säger Cecilia att hon har haft nytta av sin utbildningsbakgrund, där hon har studerat kulturvetenskap. Hon tycker att det är viktigt att man har förståelse för olika kulturer samt mötena med dessa människor. Både Cecilia och Gunnel tycker att samtalsteknik är viktig för att en handläggare. De har många samtal med olika individer per dag, där går det inte att använda sig av en standardiserad mall. Att lyssna, visa empati samt att bekräfta de asylsökande ser de som en viktig del av hennes arbete.

Att man inte avfärdar det utan att man tar tiden och lyssnar och bekräftar att man har förstått. (Cecilia)

Gunnel tycker att man lär sig mycket genom att arbeta med samtal medan man skulle behöva lära sig mer om hur man hanterar känsliga samtal som t ex posttraumatiskstress samt hur man får individer att berätta och känna tillit till dem som handläggare. Dessa saker kan man förbättra enligt Gunnel genom olika utbildningsinsatser internt på

Migrationsverket eller genom externa aktörer.

I början är man mycket snällare och man kanske ger falska förväntningar, man håller med att det här är sorgligt och det här är jättejobbigt och jag förstår (Emma)

Emma tyckte att egenskaper som man behöver är empati, flexibilitet och att man är pedagogisk. Enligt Emma ska en handläggare vara tydlig och man är inkännande. Emma tycker att det krävs mycket erfarenhet för att kunna vara en skicklig handläggare. Även Hampus påpekade att det är viktigt och att det krävs tidigare erfarenhet och att man har arbetat med människor innan man börjar arbeta på Migrationsverket. Det behövs erfarenhet för att kunna uppnå ett bra resultat i samtalet. Hampus svarade så här när vi ställde frågan.

37

Det krävs också att man har mycket kunskap om samhället för att det är mycket man ska hänvisa och förklara hur saker fungerar och så, det kanske gäller sjukvård och något annat att man har också bra samhällskunskap.(Hampus)

In document Samtal på Migrationsverket (Page 35-38)

Related documents