• No results found

4.3 ​ ​ Kompetens och prestation

En minoritet av respondenterna som startat företag hade haft arbetslivserfarenhet inom branschen sedan tidigare. De hade inte riktigt varit i kontakt med området innan start utan fått en idé och tagit möjligheten och utmaningen att vara egenföretagare. Några hade tidigare haft sitt nuvarande företag som intresse såsom en utövad sport eller hobby. Ett par av respondenterna menade även att om ditt företag inte var ett intresse sedan tidigare så kommer det med tiden att bli det. Någon enstaka har studerat något mycket specifikt och har senare lite av slump fått chansen att tillsammans med andra starta och driva eget och använda sig av sin kompetens från skolan. De respondenter som haft kompetens inom ämnet tidigare har varit eniga om att det är mycket roligt att få använda sig av sin kunskap i sitt eget företag och praktisera detta mer. De som haft sitt företag som intresse sedan tidigare har svarat att de känner stor passion till sitt skapande och brinner för att utvecklas.

Alla respondenter har alla beskrivit att den kreativa skapande processen och att ha byggt upp något från grunden är mycket motiverande och belönande i form av att få se något växa som de själva har skapat. Sju respondenter ansåg att just kreativiteten var en viktig motivationsfaktor till beslutet att starta eget. De menar att de jobbar mer nu när de driver eget än när de var anställda eftersom de direkt tjänar på det och får mer tillbaka på det. I princip alla respondenter menar att det är viktigt att göra ett bra jobb eftersom ingen annan kommer

att göra jobbet åt dig. Som entreprenörer menar många att viljan att prestera bättre är större och gå den ”extra milen” blir mer motiverade när de blivit egenföretagare än när de var anställda just eftersom man gör det för sig själv.

“Varför ska jag sitta 8-17 och jobba och skapa värde för någon annan när jag kan göra det för mig själv?” ​(Respondent 2)

De flesta av respondenterna ville arbeta med något som de ansåg var roligt och intressant, som de tror på och brinner för och när en bra idé kom till dem så tog de chansen att starta eget. Vissa av respondenterna hade tidigare haft sitt företag/produkt som intresse som de senare omvandlat till sitt en affärsidé och ett företag. Vissa andra hade letat efter något som de gillar att arbeta med så att det skulle slippa känna att de “jobbar” men samtidigt kan ge sig själv en lön. Enbart ett par stycken nämnde att det var pengarna som hade första prioritet och att det var viktigare än vad företaget ägnar sig åt. Majoriteten av respondenterna var kreativa av natur och hade varit i tankarna kring att starta företag under en längre tid medans vissa andra mer snubblat över möjligheten. En vilja att få använda sitt huvud och praktisera innehavande kunskap samtidigt med möjligheten att få lära sig och ta till sig ny kunskap uttrycktes av i princip alla respondenter. Detta för att de ville fortsätta känna sig motiverade och känna mening med sitt arbete.

4.4 Innovation

Utifrån intervjuerna har vi fått en uppfattning kring våra respondenter och i vilken utsträckning de är innovativa. Två av respondenterna hade inte som avsikt från början att vara innovativa och komma med en helt ny idé, men under tiden som deras produkt växte och formades in till ett företag vill de nu förändra branschen och dess struktur. Sex av respondenterna har startat företag utifrån en helt ny innovativ idé och vissa av dem har redan tagit sin nya produkt/tjänst till marknaden.

Ungefär hälften av respondenterna uttryckte ett stort behov av att få möjligheten att förverkliga alla sina idéer de har. En respondent berättade om sin bok hen hade fylld med mängder av affärsidéer som bara väntade på att bli testade i verkligheten. Så fort hen kommer på ett problem eller kommer på en produkt/tjänst som saknas på marknaden eller pratar med någon som utvecklas till en idé skriver hen upp detta i boken.

“Jag har en pärm hemma med massor av idéer och så fort jag får tid över tar jag en idé från pärmen och gör en mindmap och ser om det är värt att testa idén i 30 dagar.” ​(Respondent 9)

Någon annan beskrev det som kaos i huvudet med alla idéer som åkte runt där inne och behövde bara få ut dem och prova att testa dem i verkligheten. Några andra respondenter har

inte alls alla dessa idéer hela tiden utan har istället mer av slumpen kommit i kontakt med en affärsidé och startat företag.

Avslutningsvis kan sägas att för nästan alla respondenter var det tveklöst att de gjort rätt val i att starta företag medan endast en respondent inte var helt övertygad.

5. Analys

Detta avsnitt ämnar att analysera undersökningens empiri i förhållande till den teoretiska referensramen. Underrubrikerna är hämtade ur beståndsdelarna i teorierna och lägger strukturen för analysen och följer samma linje som i empirins kapitel. Detta för att enklare få en förståelse kring och uppfattning om hur undersökningens empiri kopplas till den teoretiska referensramen.

5.1 Självbestämmande, frihet och makt

Att nästan alla respondenter värdesatte sin frihet och möjligheten att kunna bestämma över sin tid, det var enkelt att utmärka och stämmer väl överens med hur Gagné och Deci (2005) beskriver det psykologiska behovet självbestämmande. Respondenterna motiverades av att kunna arbeta med något de själva valt utan att någon annan säger till dem hur jobbet ska gå till. Människor har behov av självbestämmande och behöver även detta för att känna motivation till de arbete som de ska utföra (Ryan & Deci, 2000). Gagné och Deci (2005) menar att självbestämmande behovet är ett behov som framförallt kommer från den inre motivationen hos människan men kan även komma från den yttre motivationen. Kommer den från den yttre motivationen är det från undergrupperna: identifierade motivationen eller den integrerade motivationen. Hos de flesta av respondenterna kunde vi utmärka att behovet självbestämmande kommer från den inre motivationen i form av att det helt enkelt var ett behov som de behövde för att vara tillfredsställda och något som de genuint värdesatte för sin inre frid. Medans hos några få så snuddade självbestämmandet på den yttre motivationen i form av vilken livsstil som anses åtråvärd av samhället och respondenternas vilja och värdering hade börjat gå i linje med den. Självbestämmande och frihet var den absolut centrala, gemensamma och viktigaste motivationen för respondenterna i jämförelse med de resterande behov.

McClelland menar att människor vill ha makt i form av bland annat ansvar och möjligheten att påverka ​(Hedegaard Hein, 2012)​. Detta är något som uttryckts hos vissa av respondenterna i form av att de gärna ville kunna vara med och bestämma och kontrollera en produktionskedja eller utforma servicen som de har på sitt företag. Den stora motivationen var dock inte makten eller kontrollen utan möjligheten att få vara kreativ och bestämma över den kreativa processen. Detta var en stor anledning till att nästan alla av dem driver företag från första början, möjligheten till att skapa, vara kreativ och påverka i vilken riktning deras företag ska gå. Teorin menar att maktbehovet hos människan ibland syftar till viljan att styra andra människor ​(Hedegaard Hein, 2012)​. Detta maktbehov uttrycktes inte av någon av undersökningens respondenterna. McClelland enligt Hedegaard Hein (2012) menar att människan har och eftersträvar alla behov samtidigt men att man kommer att prioritera ett av dem som man strävar efter mest vid en viss tidpunkt. Något av behoven kommer att vara

dominerande och de andra två av mindre prioritet. I detta fall är maktbehovet en faktor som spelar roll för respondenterna men inte i form av att styra andra utan i form av att ha kontroll över en verksamhet och viljan att kunna ta beslut och ha yttersta ansvaret. Behovet fanns i större utsträckning hos vissa och mindre eller obefintligt hos andra. Det är med andra ord inte den mest dominerande drivkraften hos undersökningens respondenter. Cirka två tredjedelar menade att makt och ansvar motiverade dem men inte primärt. Den sista tredjedelen nämnde inte makt eller ansvar som något de eftersträvade. Dock menade alla att den kreativa processen var viktig, men att vissa helt enkelt inte behövde bestämma arbetets gång medans majoriteten ville göra det.

5.2 Social meningsfullhet och tillhörighet

Både McClelland enligt ​Hedegaard Hein (2012) och Gagné & Deci (2005) menar att människan har ett socialt behov som hen strävar efter att uppfylla och tillfredsställa. Detta är något som utmärkte sig hos respondenterna för de som jobbade helt ensamma och kände sig lite isolerade då de inte hade kollegor att umgås med eller jobba tillsammans med. De som hade startat företag tillsammans med en annan person kände att de var tacksamma att de hade någon att dela upplevelsen med och att de i några fall inte klarat det utan den andra personen då de kompletterade varandra så bra. Att bolla idéer och skapa något gemensamt var något som de värdesatte högt.

McClelland menar att dessa behov inte är medfödda men att de uppstår under livets gång, medans Gagné & Deci (2005) menar att dem är medfödda. Utifrån respondenternas svar anser vi att de flesta av dem har haft ett framväxande behov av social meningsfullhet och tillhörighet​. Alla människor har ett grundläggande behov av tillhörighet och meningsfullhet men det var ingen av respondenterna som uttryckte ett större behov av detta eller att det var ett stort problem för dem. När det diskuterades visade det sig att vissa kände sig lite ensamma men det var inget som togs upp när vi pratade om baksidor, jobba situationer eller utmaningar med att driva eget företag. ​Därmed anser vi att alla respondenter har ett medfött behov av grundläggande tillhörighet och social meningsfullhet i enlighet med Gagnés och Decis (2005) syn på det hela. De respondenter som arbetade ensamma och känner en saknad av social meningsfullhet och tillhörighet anser vi har haft ett framväxande större behov av detta. Det ökade behovet har alltså uppstått och vuxit fram under livets gång, precis som McClelland pratar om. Behovet av tillhörighet har inte varit en motivation eller drivkraft till att starta företag utan mer en faktor som reflekterats över under intervjuerna. Dock menar McClelland på att de personer med tillhörighetsbehov sätter gruppen före arbetet och därmed går denna punkt inte i linje med våra respondenter, de värderar arbetet och verksamheten före tillhörighetsbehovet.

Våra respondenter har ett behov av social meningsfullhet och tillhörighet på olika nivåer, vissa anser det viktigare än vad andra gör men det är inte den viktigaste aspekten i denna

uppsats. Social meningsfullhet och tillhörighet är en viktig faktor för våra respondenter men inte något betydande när det gäller motivation kring att starta företag och att vara entreprenör.

Related documents