• No results found

Kompetensförsörjning Internt mål:

In document Livsmedelsverket (Page 40-42)

 Livsmedelsverket ska vara en konkurrens- kraftig arbetsgivare som kan attrahera, rekrytera, behålla och utveckla personal med rätt kompetens.

Livsmedelsverket bedömer att tillräcklig kom- petens finns för att uppnå verksamhetens mål. Målen för kompetensförsörjning under 2006 bedöms på ett övergripande plan ha uppfyllts. Alla delmål har dock inte uppnåtts. Personalför- sörjningen är god, vilket bedöms vara en följd både av verkets egna insatser och av läget på arbetsmarknaden. Medarbetarna bedöms ha rätt kompetens för verkets uppgifter långsiktigt och har hög vetenskaplig kompetens på rele- vanta expertområden. Antalet kvalificerade sö- kande fortsätter att vara stort vid rekryteringar, utom när det gäller veterinärer till fältorganisa- tionen för köttillsyn.

Internt mål 1:

Tydligare ledningsstruktur och ökad effektivitet i köttillsynen

Målet att införa en ny organisation har upp- fyllts och vissa personalminskningar har beslu- tats. Insatser för att genomföra förändringarna har vidtagits och kommer att pågå även under 2007.

Internt mål 2:

Alla medarbetare ska senast 2007 förstå hur sättet att kommunicera påverkar individer och grupper.

En upphandling av konsulter för att genomföra ett utvecklingsprogram för alla chefer och med- arbetare i värderingar och kommunikation har avslutats under 2006. Utbildningarna börjar i mars 2007.

Internt mål 3:

Kvalitet i rekryteringsarbetet Målet har delvis uppnåtts.

Det finns alltid små förbättringar att göra. Yt- terligare steg har dock tagits för att nå målet. Bland annat har cheferna fått utbildning. Internt mål 4:

Analyser av kompetensbehov samt de individu- ella utvecklingsplanerna ska ha hög kvalitet senast 2007.

Genom att integrera kompetensfrågorna ännu tydligare i de strategiska planerna förbättras kvaliteten successivt. Arbetet kommer att fortgå och intensifieras under 2007.

Internt mål 5:

Bättre utfall i attitydundersökningen av frågor- na som rör ledarskap

39

Resultatredovisning

Internt mål 6:

Dominansen av ett kön i vissa yrkesgrupper ska brytas senast 2008.

En partssammansatt arbetsgrupp har sett över möjligheterna att finna nya vägar att bryta do- minansen. Fortsatt uppföljning av målet sker under 2007 och 2008.

Internt mål 7:

Antalet medarbetare som upplever att de utsatts för kränkande särbehandling, trakasserier eller diskriminering ska var noll i nästa attitydunder- sökning.

Målet följs upp 2007. Flertalet enheter har en- ligt planerna fått information och genomfört diskussioner om mångfald och trakasserier. Grunden har lagts för att under 2007 starta ut- vecklingsinsatser för alla medarbetare i värde- ringar och kommunikation.

Internt mål 8:

Nöjd medarbetar-indexet ska få ännu bättre utfall senast 2007.

Målet uppnåddes inte i 2006 års attitydunder- sökning. Utfallet blev då likvärdigt med året före, vilket får bedömas som tillfredsställande med tanke på det betungande förändringsarbete som pågått inom fältorganisationen för köttill- syn. Om den nya organisationen leder till de förbättringar som avsetts borde det finnas förut- sättningar att nå målet 2007.

En riskfaktor för personalförsörjningen bedöms vara att lönenivån av många medarbetare upp- fattas som låg, vilket kan bli ett problem om konkurrensen på arbetsmarknaden ökar. En an- nan riskfaktor är den hårda arbetsbelastning som många upplever.

Vidtagna åtgärder

Organisation och ledarskap

Fältorganisationen för köttkontroll har indelats

i regioner och sex nya regionchefer har tillsatts och introducerats. En analys av utvecklingsbe- hoven för alla chefer har gjorts som underlag för det chefsutvecklingsprogram som startar våren 2007. Ett mentorprogram för chefer har genomförts i samverkan med Statens veterinär- medicinska anstalt och Läkemedelsverket. Rekrytering

Åtgärder har vidtagits för att öka kvaliteten i rekryteringsarbetet. Verket har under året re- kryterat 30 nya medarbetare, alla med den kompetens verket behöver på kort och lång sikt. Av dessa var sex under 35 år och sex över 50 år. Könsfördelningen var 14 män och 24 kvin- nor. Sex av de nyanställda har doktorsexamen. Tre nya befattningar för kompetensöverföring/ generationsväxling har tillsatts.

Arbetsmiljö, hälsa och friskvård

Livsmedelsverket har under året av Korpen häl- sodiplomering blivit utsedd som en hälsodiplo- merad arbetsplats. Verket arbetar nu mer syste- matiskt med arbetsmiljö, friskvård och att på olika sätt främja medarbetarnas hälsa. Verket har också utbildat hälsoinspiratörer som ska fortsätta driva arbetet lokalt. Under året har al- la medarbetare erbjudits hälsoundersökning via företagshälsovården. Erbjudandet har uppskat- tats mycket, inte minst inom fältorganisationen där medarbetarna förutom hälsoundersökningen också fick genomgå en ytterligare undersökning med fokus på rygg, nacke och axlar. Fältorga- nisationen erhöll under året medel av Satsa friskt för att bedriva ett massageprojekt för sina medarbetare. En utvärdering av projektet pågår för närvarande. Individuella åtgärder av olika slag har vidtagits både i förebyggande syfte och för rehabilitering och stöd.

Kompetens

Kompetensanalys får successivt ökad tyngd i de strategiska planerna. Under 2007 ska en verksövergripande strategisk plan göras för kompetensförsörjning.

40 Övrig verksamhet Resultatredovisning

Intern utbildning bedrivs kontinuerligt inom ett flertal ämnesområden, bland annat kommu- nikation och etik/förhållningssätt i tillsynsrol- len, projektledning, förvaltningskunskap, mass- mediekontakter, IT och språk.

Lönesättning

Lönerevisionen sker i form av lönesättande samtal. Satsningar har gjorts på kvinnors löner. Löneskillnaderna mellan könen har minskat. Jämställdhet och etnisk mångfald

Planer för jämställdhet och etnisk mångfald ska från och med år 2007 göras under våren som strategiska planer, för att på ett bättre sätt fasas in i verksamhetsplaneringen. Uppföljning av mål och åtgärder kommer att ske då. Det står dock klart att flertalet åtgärder vidtagits i enlig- het med planerna.

Nya mål

Mål som har betydelse för verkets kompetens- försörjning kommer att formuleras i de verks- övergripande strategiska planer som från och med 2007 ska göras avseende kompetensförsörj- ning, jämställdhet och mångfald. Redan under 2006 gjordes en strategisk plan för arbetsmiljö, hälsa och friskvård. Även den planen har bety- delse för kompetensförsörjningen. Genom att göra strategiska planer under våren 2007 för dessa områden integreras de på ett bättre sätt än hittills i verkets process för verksamhetspla- nering. I årsredovisningen för 2007 är det må- len i dessa planer som kommer att följas upp.

Kvalitetsarbete

In document Livsmedelsverket (Page 40-42)

Related documents