• No results found

Konceptutveckling

In document Framtidens arbetsplats (Page 42-47)

Konceptutvecklingen är likt övriga delar av designprocessen inte linjär utan cyklisk, jag tar avstamp från en plats eller ett moment men kommer tillbaka och justerar för att sedan repetera. Det innebär också att det kan vara svårt att veta när man ska sluta för att gå vidare med

konceptet. I de här arbetet har tiden fått bestämma och därför finns många områden kvar för fortsatta studier och tester om intresset och idéhöjden finns. Jag reflekterar vidare över det i avsnitt 9.

De flesta idéer genomgår någon form av utveckling, de mest lovande blir till koncept och tar sig vidare till nästa gallring där utforskandet tar större hänsyn till helheten och faktorer runt

omkring så som funktion och behov som uppfylls.

Jag arbetade fram några förslag på konceptområden som jag kunde arbeta vidare med. Det var från början ett antal koncept men efter mellanredovisning och handledningstillfällen så blev det klarare för mig att det egentligen stod mellan två koncept som jag skulle arbeta vidare med. De båda har ett visst släktskap och kommer i vissa utföranden nära varandra men har behandlats som två olika. Det ena konceptet var ett skrivbord med en överdel som löser både förvaring och möjliggör stående arbete, jag kallar det tills vidare koncept 1, se figur 40. Huvudfokus var inte stående arbete eftersom det utgör en bråkdel av arbetstiden enligt mina studier. Det andra konceptet var ett sideboard antigen vägghängt eller på ben där man fäller ner en lucka för att tillgängliggöra en arbetsyta. Jag kallar det tills vidare koncept 2 se figur 41.

34

Utvecklingen gick sedan hand i hand med begränsningarna och ramarna jag satte upp efter mina studier se avsnitt 7.1.1 Kravspecifikation. Hur konceptet kunde erbjudas och paketeras diskute-rades under handledningstillfällen med Anders Eriksson min handledare samt Jacob Thunberg och Evelina Turesson från konceptet Home. Konceptet skulle kunna ha en lego-uppbyggnad, en byggsats som kan göras om och skapas efter behov eller fungera med tillval, en grunduppsättning som kan kompletteras för behov, var några saker som diskuterades. Det bollades också idéer om konstruktion och olika beslag och gångjärnslösningar för att lösa olika funktioner.

Jag beslutade i den här fasen att fokusera på en grundprodukt med möjlighet att utveckla och utforska tillval i ett senare skede för att först utvärdera den eftersom enkelhet i grundproduktens utformning och funktion är viktig. Tillval är ett bra tillvägagångssätt för att person- och

hemanpassa produkter efter behov hos användare som vill påverka miljön de befinner sig i. Oavsett koncept så ska lösningen erbjudas i olika utföranden. Idéer jag hade med mig om tillval var olika lösningar för elanslutning och lucklösningar för att gömma arbetet när man inte arbetar se figur 42. Jag motiverar bortvalet av dessa i avsnitt 8.1 Val av koncept.

Figur 41 Koncept 2

En utmaning var att lösningen skulle erbjuda varierad arbetsposition, i det här fallet för sittande- och stående arbete. Till koncept 2 skulle en fyrledslänk kunna vara passande utifall den skulle vara vägghängd, en bakomliggande skena hade också fungerat. På så sätt hade det varit enkelt att skifta höjd på arbetsytan mellan sittande och stående arbete. När jag arbetade med koncept 1 där arbetsytan skulle vara anpassad för sittande arbete men ha en skjutbar ovandel för stående arbete kom jag till insikt om höjdskillnader.

När man sitter och arbetar är en rekommenderad höjd cirka:72 - 75 cm, den har ökat genom tiden eftersom vi blir allt längre berättade Andreas Mattisson4 under ett handledningstillfälle där han rekommenderade en höjd till arbetsytan på 75 cm.

Ståhöjden varierar på hur lång man är, det finns många olika rekommendationer men i grunden beror det på vilken typ av arbetsuppgift som skall utföras och under hur lång tid. För både sittande och stående arbete är en bra höjd ungefär armbågshöjd till arbetsytan på utföraren av arbetet. Det gäller oavsett om arbetet utförs sittande eller stående (Arbetsmiljöverket 2021).

Jag har valt att utgå från höjden av den sittande arbetsyta i koncepten eftersom mina studier visat att vi sitter över 80% av arbetstiden se avsnitt 5 Användarstudier. Eftersom ståhöjden varierar så pass mycket har jag valt att generalisera höjden till 105 cm som är lämplig för de flesta under den korta tid man väljer att stå och arbeta se figur 43. Ståhöjden i koncept 1 & 2 påverkades också av den tekniska utrustningen som skulle inrymmas på arbetsytan. En laptop till exempel är cirka 25 cm hög öppen och ska få plats med marginal i arbetsutrymmet. Valen av ståhöjd i kombination med arbetsytan baserades flertalet tester genom modeller och mock-ups med personer av olika längd se figur 44, 45 & 46 på nästa sida.

36

Allt närmare deadline för valet av koncept fick jag en idé. Hur skulle koncept 1 fungera med ben av rörprofiler som var genomgående arbetsytan i vinkel? De skulle fungera som avgränsning för toppen och hålla den på plats som en skena samt signalera flexibiliteten genom att erbjuda handtag för att enkelt flytta bordet. Jag fastnade för idéen och utforskade på kort tid idén genom skiss och mock-ups för att få en känsla av hur det skulle kännas se figur 47 & 48.

Figur 44, 45 & 46 Mock-up:s av koncept 1 & 2

Jag diskuterade lösningen med stora delar av mitt kontaktnät och majoriteten var positiva till idéen, tills de fick se eller prova sitta vid mock-up:en. Rören upplevdes då vara i vägen för arbetsytan, man kände sig instängd. Att ha rörprofiler på till exempel utsidan av arbetsytan hade inte fyllt samma funktion eller haft formspråket jag fastnade för, det enhetliga och

sammanbundna. Jag backade då formellt ifrån idéen eftersom tiden inte tillät fortsatta tester för att utforska om känslan att rören var i vägen stämde eller att de skulle bli praktiska och

användbara på något oförutsägbart sätt. Något gjorde att idéen ändå låg och gnagde i bakhuvudet men efter ett handledningstillfälle med Andreas Mattisson berättade att han tidigare

experimenterat med olika lösningar med genomgående rör men slutat. Det eftersom han upplevt för stora svårigheter med att få genomföringarna täta så att vätskor inte skulle kunna tränga ned. De kändes då genast mycket bättre och jag kunde fokusera på att välja koncept som jag berättar om i avsnitt 8.1.

38 8 Resultat

Mitt arbete landade i konceptet Pop, ett flexibelt och kompakt skrivbord för

deltidsdistansarbetare med platsbrist. Bilder och information av Pop finns i avsnittet 8.3 Utvärdering av konceptet Pop.

In document Framtidens arbetsplats (Page 42-47)

Related documents