• No results found

Underrede & ben

In document Framtidens arbetsplats (Page 52-57)

8.2 Slutgiltig prototyp & konstruktion

8.2.3 Underrede & ben

Stabilitet och stadga var viktigt för konstruktionen samtidigt som bland annat vikten fanns i åtanke för att det inte skulle bli för tungt. Jag skriver mer om vikt och konstruktion i avsnittet 8.2.4. Underredet behövde inte vara det som bar upp konstruktionen eftersom skivans material och tjocklek gör den självbärande. Jag konstruerade ändå infästningar se figur 58 av

björkplywood för att få en större fästyta och god stabilitet. Infästningarna gör också att det enkelt går att montera benen med lutningen på 15 grader. Infästningarna fästs först i arbetsytan genom tre skruvar per infästning. Benen skruvas sedan fast genom ett stift, en hangänga M8, och skruvas sedan upp i arbetsytan, i en hongänga M8. Skivan är för borrad och plugg utsatt för en exakt placering av infästningar och i sin tur benen. Benen är tack vare stiftet enkelt att ta på och av se figur 59.

Benen är svarvade i massiv björk och har en konisk form från 40 mm till 30 mm och är 680 mm långa. Benens mått är anpassade för att passa övriga proportioner och avrundade i botten. Prototypbygget är inte priseffektivt, för en större produktion behövs rationalisering av fästelement och andra komponenter. Jag skriver mer om det i avsnitt 8.4 där finns också en priskalkyl av uppskattat pris av Pop från Andreas Mattisson.

44 8.2.4 Konstruktion

Syftet med prototypen är att tydligt visualisera konceptet Pop i 1:1 skala för att utvärdera och konkretisera konceptet i sin helhet, formspråk, funktion, materialval och så vidare. Tidsfristen och inriktningen i arbetet har inte syftat till att djupgående undersöka produktionsmetoder. Konstruktionstankar finns ändå där genom besluten om än inte fullständiga eller alltid konkreta. Vikten har vart en aspekt jag arbetat och funderat mycket över i projektet. En massiv björkply-wood är troligtvis inte förstahandsvalet i en produktion utan någon form av sandwichkonstrukt-ion skulle troligtvis vara aktuell för att hålla nere kostnader och vikt. Jag har tagit hänsyn till håll-fastheten och var vikten och belastningen på Pop hamnar för att få en stabil och pålitlig kon-struktion.

Logistik, hur ser Pop ut när den inte är monterad och hur förpackas den är en annan aspekt. Ef-tersom jag förhållit mig till DFD så är delarna i Pop löstagbara och går att sortera och byta ut del för del. Benens infästning är en punkt som tänkts över men skulle behöva ytterligare tanke i en produktion där troligtvis helt andra fästelement skulle användas. Benen skruvas nu in i en infäst-ning och kan på så vis enkelt tas bort så det inte tar upp så mycket plats.

Jag har också haft tankar huruvida det går att undvika externa fästelement, kan man lösa fastsätt-ningen av ben genom ett nedfräst spår eller liknande? Vad hade det inneburit?

8.3 Utvärdering av konceptet Pop

Pop ett flexibelt och kompakt skrivbord för deltidsdistansarbete med platsbrist. Pop erbjuder plats för dator, telefon och de nödvändigaste attiraljerna.

Skrivbordet har noggrann utformad estetik, inspirerad av skandinavisk heminredning. Den uttrycker värme och mjukhet tack vare dess material och form. Plywoodens råa och ljusa drag passar väl in i moderna hem och linoleumet adderar möjligheten till personifiering. Intrycket är modernt och lekfullt. Dess mjuka form och färg gör att den inte associeras till kontoret, utan Trots dess möjlighet till personifiering, kanske den stilmässigt

inte passar in i alla hem. Formen är modern och nätt, vilket gör att jag inte ser framför mig Pop i ett hem med inredningsstilar som är mer lantliga eller gammeldags.

Bordets topp gör att konceptet erbjuder de grundläggande ergonomiska kraven som en arbetsgivare ställer. Den anställde har då möjlighet till varierade arbetspositioner då hon dels kan, sitta- och stå och arbeta, men också flytta toppen till andra delar av hemmet, såsom soffan eller köksbordet. Toppen fungerar även som ett solskydd när datorn är placerad under den. Detta

46

Den flexibla toppen tillägger ett mervärde till konceptet, då det kan användas i fler sammanhang än bara arbete. Den skulle kunna användas för ett laptopstöd för fritidssurfande i både säng och soffa.

Bordets storlek gör att det är lätt att flytta och går att placera på många platser i hemmet till skillnad från stora skrivbord som ofta bara har några få naturliga placeringar i hemmet. Pop passar in där det finns plats över. Bordets djup gör också att man får ett bra avstånd till skärmen och förbättrar alltså användarens sittposition. Benen kan med enkelhet skruvas av, för lättare transport vid köp samt vid flytt.

Bordet passar den som arbetar hemma ibland eller på deltid. Lösningen tillgodoser de

grundläggande behoven, men har utformats för att vara så enkel som möjligt. Pop möjliggör en arbetsplats hemma, utan att ta upp för mycket plats eller vara för komplicerad. Pop är till exempel inte kompatibel med externa skärmar, något som man kanske önskat om man arbetat hemifrån på heltid. En heltidsarbetsplats skulle kanske kräva någon typ av förvaring, vilket detta koncept utesluter. Jag har främst fokuserat på den utrustning som framkommit under

användarstudien; laptop och telefonen. Men detta resulterar i att användaren kan få svårare med gränsdragningen, eftersom arbetet inte går att gömma i Pop vid arbetsdagens slut.

Kompatibiliteten med just bärbara datorer har legat till grund för många av mina beslut. Till exempel valde jag att frångå ett tillägg för enklare strömanslutning eftersom en laptop ändå inte kräver många sladdar. Måtten är också baserade efter laptops dimensioner.

Jag har kompromissat med ståhöjden. Den är lämplig för de allra flesta, men är man kort eller lång rekommenderas man att justera höjden för längre arbetstider. Justeringsmöjligheterna har jag strukit, eftersom jag prioriterade enkelheten i produkten

Figur 63, 64, 65 & 66 CAD-Renderingar av Pop, kommer bytas ut mot bild på prototype 18/5

48 8.4 Priskalkyl

Andreas Mattisson på EFG har tillhandahållit en priskalkyl och en försäljningsprognos för att validera konceptets pris och kunna jämföra det mot befintliga lösningar på marknaden. Hela kalkylen återfinns som bilaga C.

Sammanfattas kalkyl enligt nedan:

Tillverkningskostnad: 1233 SEK Kostnad för såld vara: 1909 SEK

Baserat på att det är en mindre producent som tillverkar den, det vill säga inte en större som Kinnarps, EFG eller liknande.

Nettopris: 2004 SEK

Bruttopris, det vill säga prislistepris exklusive moms: 3644 SEK Pris hos en säljkanal som säljer till privatpersoner: 4555 SEK

Sammanfattad prognos nedan:

Estimerad investering: 886 800 SEK där marketing cost står för 750 000 SEK Beräknad Pay-off tid om man säljer 500 bord per år: 3,9 år.

Det innebär att priset skulle landa på cirka 4500 SEK i en butik, jag tycker det ligger i linje eller lite under i prisnivå med liknande lösningar. Till exempel Stand Up Desk som jag skriver mer om i avsnitt 7.2 Benchmark kostar cirka 6400 SEK. Hänsyn ska tas till att priskalkylen för Pop är baserad på en liten produktion. Pop kan också i förhållande till sin konstruktion och dess

In document Framtidens arbetsplats (Page 52-57)

Related documents