• No results found

Syftet med denna undersökning har varit att undersöka lärares, elevers och föräldrars uppfattningar om vilken betydelse föräldrars engagemang har beträffande elevens skolsituation. Då enkäter med elever samt föräldrar endast fungerat som ett underlag för vidare intervjuer anser vi ej att dessa gett oss uttömmande svar på våra frågeställningar. Vi har därav valt att här redogöra enbart för de slutsatser vi kan dra utifrån resultatet av intervjuerna. För att besvara syftet har vi valt att arbeta utifrån tre frågeställningar vilka är riktade till respektive respondentgrupp: lärare, elever och föräldrar.

Den första frågeställningen vi arbetat utifrån berör lärarna och deras uppfattningar kring hur de anser att föräldrars engagemang visar sig. De slutsatser vi utifrån vårt resultat kan dra är att lärarna generellt uppfattar att föräldrarna är engagerade och bryr sig om hur barnet har det i skolan. Lärarna ser det som sitt ansvar att etablera en god relation till samtliga föräldrar för att därmed främja engagemanget. Lärarna resonerar kring föräldrarnas arbetssituation, och menar att denna inte alltid möjliggör engagemang i form av fysisk närvaro i skolan. Föräldrarna å sin sida tycks inte vara eniga om att läraren eftersträvar en god relation mellan hem och skola.

Den frågeställning vilken berör eleverna i vår undersökning fokuserar på deras upplevelser kring föräldrarnas engagemang. Eleverna säger att engagemanget visar sig genom hjälp med läxor, kontakt med lärare samt genom samtal om skolan hemma. Eleverna önskar dock att deras föräldrar besökte skolan mer frekvent men uppger att föräldrarnas arbetssituation kanske inte gör det möjligt. Vi upplevde det svårt att under intervjuerna med eleverna resonera kring föräldrarnas engagemang. En anledning till detta tror vi kan vara att relationen mellan hem och skola främst involverar föräldrar samt

lärare, dock berör denna relation i högsta grad eleven. Samtliga elever uppger att de är nöjda med sina föräldrars intresse för skolan, de ger inga förslag på förändringar kring engagemanget. En slutsats vi här kan skönja är att eleven kanske inte är tillräckligt insatt i den relation som råder mellan lärare och föräldrar då eleven främst berörs av det engagemang föräldrarna visar hemma. Vi menar att eleven kan ha svårt att uppfatta det engagemang som inte konkret visar sig gentemot denne.

Den sista frågeställning vi arbetat utifrån berör föräldrarna. Fokus har här lagts vid om föräldrarna anser sig vara engagerade i sitt barns skolsituation och i så fall på vilket sätt samt i vilken utsträckning? Samtliga föräldrar anser det vara av största vikt att visa intresse för skolan, de säger sig vara engagerade på så sätt att de försöker hålla koll på vad som händer kring deras barn i skolan. Några föräldrar uppger att det krävs mer engagemang från deras sida ju äldre eleven blir, annars ges information endast via sedvanliga utvecklingssamtal samt föräldramöten. Det förtydligas av föräldrarna att engagemang till stor del handlar om information, att de har ansvar för att ha koll på vad som händer i skolan. Som vi tolkar resultaten från intervjuerna ser föräldrarna på engagemang som något naturligt. Deras inställning tycks vara att intresse för elevens skolsituation är självklart, intresset och engagemanget, menar föräldrarna, kräver dock information från läraren.

För att besvara syftet med undersökningen har vi med samtliga respondenter således talat om deras uppfattningar om vilken betydelse föräldrars engagemang har för elevens skolsituation. Lärarna ger oss indikationer på att de ”vet” att engagemanget har betydelse medan föräldrarna uppger att de hoppas och tror på en betydelse i positiv riktning. Eleverna däremot tycks ha svårigheter att uppfatta om och i så fall hur de påverkas av föräldrarnas engagemang. Lärarna framhåller att föräldrarna på olika sätt kan visa för eleven att skolan är viktig vilket lärarna menar leder till att eleven påverkas positivt. Föräldrarna hoppas och tror att deras inställning, handlingar och samtal om skolan ska bidra till att eleven utvecklas kunskapsmässigt samt växer till en god medmänniska. Den inställning föräldrar har till skolan tycks av lärarna vara av stor betydelse då denna förmedlas vidare till eleven både medvetet och omedvetet. Både lärare samt föräldrar har uppgett vikten av att som förälder på alla plan visa att skolan är viktig. Föräldrars inställning till skolan kan enligt lärarna vara både positiv och negativ, lärarna menar att oavsett riktning påverkas eleven likaledes. Några föräldrar påvisar att deras engagemang kunde varit större om läraren stod för en tydligare och kontinuerligare kommunikation

med dem som föräldrar. Både lärare och föräldrar lyfter hur eleven påverkas inte enbart kunskapsmässigt av engagemanget från föräldrarna utan också socialt.

Den övergripande slutsats vi kan dra utifrån undersökningens empiri är således att lärares, elevers och föräldrars uppfattningar kring betydelse av föräldrars engagemang skiljer sig åt. Lärarna i vår undersökning tycks vara övertygade om engagemangets stora betydelse. Elever och föräldrar tycks dock ej inneha samma övertygelse. Lärarna, tror vi, är de som främst uppfattar elevens skolsituation och därmed ser i vilken utsträckning föräldrarna engagerar sig och vilken betydelse detta har för eleven i skolan, kunskapsmässigt och socialt. Föräldrarna däremot, uppfattar vi, kan ha svårt att se hur engagemanget påverkar eleven i skolan då de sällan deltar i arbetet där. Eleverna å sin sida tycks inte ha reflekterat över denna eventuella betydelse, endast en elev tror att föräldrarnas engagemang påverkar arbetet på lektionerna.

Related documents