• No results found

5.2 Nulägesanalys av PokerPayback

5.2.3 Konkurrentanalys

Vad det gäller pokerspelarnas (konsumenternas) förhandlingsstyrka förklarar Karlsson att denna baseras på hur pass mycket pengar de omsätter och således hur mycket rake som de genererar till pokerrummen och affiliate-sidorna. Karlsson menar att en spelare som spelar på höga nivåer kan få ta del av unika rakeback-erbjudanden hos affiliate-sidor och pokerrum. De kan med andra ord få ta del av en högre rakeback jämfört med en spelare som inte genererar lika mycket pengar i form av rake. Karlsson nämner även att pokerspelare kan gå ihop i grupper för att stärka sin förhandlingsposition.

Det existerar en mängd sidor som bedriver affiliate-verksamhet vilket skapar konkurrens inom branschen. Precis som Karlsson nämnt tidigare finns det ingen webbsida idag som samlat en större mängd funktioner på en plats och som fokuserar på den svenska marknaden. Webbsidans innovativa koncept skulle enligt oss kunna vara en möjlighet att sätta en ny standard inom branschen. Detta skulle kunna medföra ett försprång även om konkurrenterna väljer att plagiera konceptet. För att bibehålla detta försprång krävs det dock att PokerPayback ständigt utvecklar nya tjänster och håller en hög kvalité gällande funktionerna.

5.2.3 Konkurrentanalys

Konkurrentanalysen är genomförd i enlighet med Westwoods (2002, s. 86) ramverk. Detta är en högst subjektiv metod då vi som författare själva väljer faktorer, viktar dessa samt ger dem olika poäng. Enligt Karlsson är de huvudsakliga konkurrenterna Rakeback.se samt

Rakebacklovers.com. Dessa har studerats närmare genom en granskning av deras respektive webbsidor. Vad det gäller PokerPayback är webbsidan som vi tidigare nämnt ännu inte lanserad och med anledning av detta baseras betygen på våra individuella uppfattningar av Karlssons beskrivning av respektive faktor. Betygsättningen av PokerPayback har med andra ord skett under föreställningen att det som Karlsson talat om i samband med den interna analysen varit rådande verklighet. Rent praktiskt har betygsättningen av de tre webbsidorna genomförts genom att vi enskilt granskat respektive faktor och betygsatt dessa individuellt. Därefter har vi jämfört dessa betyg och beräknat ett medelvärde för respektive faktor. Vi är medvetna om att detta angreppssätt ej är optimalt, dock är vi som författare objektiva i vår bedömning. Vi har trots allt ingen anledning att försköna eller på något sätt förvrida verkligheten så som vi upplever den. De olika webbsidornas erhållna poäng redovisas i tabell 3 nedan.

Faktor Vikt PokerPayback.com Rakeback.se RakebackLovers.com

Rakeback-erbjudanden 3 10 8 6 Antal språk 2 2 9 8 Promotion av webbsidan 3 5 7 3 Funktioner på webbsidan 3 10 6 6 SEO 3 5 8 10 Support 2 5 5 5 Promos 1 7 5 1 Summa 111 120 102

Tabell 3 – Resultat av konkurrentanalys

Antalet rakeback-erbjudanden som webbsidan tillhandahåller, promotion av webbsidan, antalet funktioner som finns tillgängliga samt webbsidans SEO har alla viktats med en trea då dessa anses vara de allra främsta medlen för konkurrens. Antalet språk samt webbsidans support har båda viktats med hjälp av en tvåa. Anledningen till detta är att antalet språk möjliggör att verksamheten kan nå fler pokerspelare, det vill säga fler nationella marknader. Dock medför detta inte så pass stor fördel som man kan tro då spelare, enligt oss, prioriterar webbsidor utformade efter det egna landets kultur och preferenser. Gällande supporten som webbsidorna erbjuder är denna funktion viktig, dock är det inte att se som ett primärt medel för konkurrens då pokerspelarna oftast har rutin för att lösa problemen som uppstår på webben. Den enda faktor som viktats med en etta är webbsidornas respektive ”promos”. Promos är erbjudanden som är unika för affiliate-sidan i fråga och som utformats i samarbete med något pokerrum. Ofta används detta för att generera trafik samt att konvertera denna

trafik till kunder genom att locka besökarna att bli medlemmar hos pokerrummet i fråga. Ett exempel på promos är att man får en ren kontant bonus om man själv blir medlem på webbsidan alternativt rekryterar en bekant. Anledningen till att denna faktor viktats med en etta är de facto att promos må generera medlemmar, men detta innebär inte att spelaren i fråga kommer att fortsätta använda den aktuella affiliate-sidan och på så vis generera intäkter.

Rakeback-erbjudandena på affiliate-sidorna är det som står i fokus. På denna punkt är tanken

att PokerPayback skall exponera totalt tjugo erbjudanden, vilket är mer än de två konkurrenterna. Dessa kommer att hålla samma kvalitet som konkurrerande affiliate-sidor då de främst kommer att utgöras av pokerrummens mer eller mindre standardiserade rakeback-erbjudanden. Med anledning av ovanstående har PokerPayback erhållit högst betyg.

Gällande antalet språk som webbsidan finns tillgänglig på är konkurrenterna klart starkare då dessa två sidor är översatta till ett tiotal språk vardera, samtidigt som PokerPayback till en början endast kommer att finnas tillgängligt på två språk (svenska och engelska). Med anledning av detta har PokerPayback fått lägst betyg av de tre verksamheterna. Dock är det vår mening att detta kan kompletteras allt eftersom webbsidan etablerats.

Promotion av webbsidan är en faktor där PokerPayback placerar sig i mitten. Rakeback.se

annonserar i en av Sveriges största pokertidningar ”First Poker” medan Rakebacklovers.com oss veterligt inte bedriver någon aktiv promotion förutom SEO. PokerPayback kommer å andra sidan inte syssla med några egentliga promotionsåtgärder, dock kommer förhoppningsvis webbsidans pokerbloggar att generera trafik. Med anledning av detta har PokerPayback fått ett betyg som placerar webbsidan mellan de två konkurrenterna.

Funktionerna på webbsidan är PokerPaybacks styrka. Konkurrenterna fokuserar enbart på att

exponera rakeback-erbjudanden från pokerrummen. PokerPayback kommer som nämnts ovan att tillhandahålla en mängd olika funktioner utöver dessa erbjudanden från pokerrummen och har därför fått högst betyg av de tre.

När det kommer till de olika webbsidornas arbete med SEO kommer PokerPayback till en början inte att prioritera detta arbete. De två konkurrenterna är dock i dagsläget framgångsrika på detta område. Då man nyttjar sökordet ”rakeback” på sökmotorn Google hamnar

Rakebacklovers.com och Rakeback.se högst respektive näst högst upp. Med anledning av ovanstående har PokerPayback fått lägst betyg av de tre affiliate-sidorna.

Webbsidornas support är relativt likartade inbördes. Alla tre erbjuder support till dess medlemmar via e-post, något som kan ses som en standard inom branschen. Således har de tre affiliate-sidorna erhållit samma betyg.

När det kommer till promos har PokerPayback fått högst betyg av de tre aktörerna då tanken är att PokerPayback skall tillhandhålla mellan tre och fem stycken. Rakeback.se tillhandahåller promos, dock är alla dessa inte uppdaterade och således inaktuella. Rakebacklovers.com å andra sidan arbetar inte med promos överhuvudtaget.

PokerPayback fick totalt 111 poäng vilket går att läsa i tabell 3 ovan. Givet att det som Karlsson nämnt faktiskt införlivas har PokerPayback bra förutsättningar för att konkurrera mot de två andra affiliate-sidorna. Rakeback.se uppnådde totalt 120 poäng och kan således anses vara den starkaste konkurrenten. Rakebacklovers.com må ha fått lägre totalpoäng än PokerPayback, dock är poängen gällande just Rakebacklovers.com webbsida satta utefter faktiska förhållanden och inte utefter ett framtida önskat tillstånd. Viktigt att beakta är också att konkurrenternas resultat baseras på deras egenskaper i dagsläget och att ovanstående betygsättning inte kan antas gälla för all framtid.

Related documents