• No results found

När Brexit blev ett faktum så fick svenska myndigheter uppdrag att genomföra en konsekvensanalys för vad Brexit eventuellt kunde få för påverkan inom respektive myndighets ansvarsområde, oaktat hård eller mjuk Brexit. Enligt den initiala samlade bedömningen utifrån ett säkerhets- och försvarsperspektiv så leder Brexit till relativt begränsade åtgärder. Detta kan också ligga i paritet med att Brexit faktiskt har pågått under en lång tid. Det har varit en långtdragen process.

4.6.1 EU och Brexit

För EU så innebär detta att ett av de länder med största försvarsutgifterna lämnar, där Storbritannien utgjorde upp till 25 procent av försvarsutgifterna inom EU.

Ett exempel på att Storbritannien har haft en stor roll i EU:s försvars- och säkerhetspolitik är dess involvering i Operation Atalanta. Och när Storbritannien utgör en av det viktigaste eller största försvarsmakterna inom EU då blir det ett tapp för EU och inte minst då Storbritannien är och har varit en stark roll inom Nato. Om länder som till exempel Tyskland eller Frankrike kan fylla detta tomrum efter Storbritannien är i dagsläget för tidigt att säga.

Men utgående från att Storbritannien har varit de som hållit emot EU:s ambitioner inom försvars- och säkerhetsområdet så kanske det blir enklare för exempelvis Frankrike att driva en mer ambitiös försvars- och säkerhetspolitik inom EU.

”[…] framförallt Frankrike som alltid, som många gånger, framförallt nu de senaste åren är otroligt pådrivande inom EU:s gemensamma säkerhets- och försvarsfrågor.”

(Respondent 4)

Det kan ju sägas att Sverige och Storbritannien har stått varandra nära i många frågor i EU, inte bara inom försvars- och säkerhetsområdet utan även andra politiska områden. Sverige förlorar en viktig samarbetspartner i samband med Brexit. Så någon form av konsekvens kommer Brexit leda till, dock kanske olika på olika nivåer. Inom vissa verksamheter så som försvars- och säkerhetspolitik så kanske det inte får så påtagliga konsekvenser då mycket inom detta område avhandlas på bilateral basis.

Beroende på de förhandlingar som nu sker mellan Storbritannien och EU, under övergångsperioden fram till årsskiftet 2020, leder detta till hur avtalet kommer att utformas inom områden som t.ex. handel med varor, tjänster och rörlighet etc. Detta kommer få påverkan kopplat till genomförande av övningar i Storbritannien eller i Sverige, med till exempel tullfrågor, administration och vidare om import- och exportfrågor inom ramen för försvarsindustriellt samarbete.

Även inom EU så krävs bilaterala avtal inom försvars- och säkerhetsområdet, så att utifrån detta så ser man ingen direkt ”show stopper” i nuläget. Ett vidare resonemang är att anta att Brexit inte påverkar i och med att de försvarssamarbetsavtal som Sverige har med Storbritannien är på bilateral basis, vilka inte är bundna av EU-lagstiftning. Här är dock viktigt att vara observant då påverkan kan ske i andra hänseenden på ett eller annat sätt vilket måste omhändertas.

”De frågorna som jag jobbar med så, så har vi inte sett några effekter av Brexit ännu i alla fall.”

(Respondent 2)

4.6.2 Storbritannien, Sverige och Brexit

Som tidigare nämnts så kanske Brexit tvingar Storbritannien till att söka sig till andra, och då kanske i huvudsak till länder inom det brittiska samväldet. Här kan dock Storbritanniens syn på sig själva spela roll, då de vill ta en plats på den globala arenan och då om möjligt förstärka denna självbild som en konsekvens av Brexit. Detta kan leda till minskad stabilitet i de olika säkerhetssamarbeten som Storbritannien är involverade i. Storbritanniens globala ambitioner kan få till följd att tyngdpunkten för dess intresse kan skifta, från ett fokus mot Europa till andra regioner i världen.

Både Sverige och Storbritannien har varit måna om mellanstatligheten inom EU:s gemensamma försvars- och säkerhetspolitik. Om det i detta skede hade blivit ett avtalslöst Brexit kunde konsekvenserna vara annorlunda än vad vi ser idag i samband med övergångsperioden. Det fanns säkerligen en oro när Storbritannien beslutade sig för att lämna EU och att detta skulle påverka samarbetet negativt, inte bara uttryckt från svensk sida utan även av andra. Men den upplevda tendensen i samarbetet har inte påverkats i någon negativ riktning, åtminstone inte ur det svenska perspektivet. Och detta gäller alltifrån försvarsindustri till politisk nivå.

”Jag tror inte att Brexit blir ett större problem än vad vi gör det till själva.”

(Respondent 5)

Resonemang som återkommer är ifall Försvarsmakten har vidtagit några åtgärder med anledning av Brexit, så har man inte i dagsläget, enligt sakkunniga, i deras specifika verksamheter vidtagit några direkta åtgärder. Så här kan man säga att det finns ingenting som pekar på att Brexit påverkat i negativ riktning när det gäller försvarssamarbetet. Det finns istället tendens i motsatt riktning, vilket ligger i linje med Sveriges ambition att knyta Storbritannien närmare och mer specifikt fördjupa samarbetet ytterligare.

”Jag kan inte säga ett enda tecken i min verksamhet som, där jag kan säga att det har blivit positiva eller negativa effekter bara för att det har blivit Brexit.”

(Respondent 5)

”Jag känner inte till att man behövt vidta några direkta åtgärder just på grund av Brexit i sig.”

(Respondent 6)

Detta ligger även i linje med uppfattningen att Storbritannien har ökat sin intensitet och ett kontaktsökande avseende nära samarbete med flertalet nationer där även Sverige ingår. Detta kan vara ett sätt att säkerställa att det inte påverkas negativt i samband med att övergångsperioden går ut vid årsskiftet 2020/21.

Som ett exempel på ökad intensitet i samarbetet mellan Sverige och Storbritannien och andra nationer så har JEF utvecklats och blivit alltmer konkret. JEF-samarbetet har intensifierats under de senaste åren sedan Brexit bivit ett faktum.

För att driva diskussionen vidare mot ambitionen att fördjupa samarbetet mellan Sverige och Storbritannien så har denna ambition varit gällande även innan Brexit, så det kan på så sätt inte direkt kopplas till varandra. Dock är det så att en relation måste vårdas, och detta gäller även i samband med Brexit. Här kan det vara viktigt för Sverige att vara tydliga mot Storbritannien vad Sveriges ambition är.

Här gäller det att vara tydlig med att inte dra slutsatsen att Sveriges ambition att knyta Storbritannien närmare och att Storbritannien nu är redo enbart beror av Brexit. Det finns även andra faktorer. Brexit kan utgöra en faktor, men det är inte den enda faktor som gör att Storbritannien vill röra sig i vår riktning.

”Jag vill inte påstå att det har med Brexit att göra.”

(Respondent 2)

En viktig faktor då det handlar om Brexit och samarbetet mellan Sverige och Storbritannien, är den kulturella kopplingen mellan länderna. Det handlar inte bara om försvarsområdet utan det utgör även förståelsen för språket, teater, film, musik etc. vilka också är en del i den starka anknytningen mellan länderna. Allt detta sammantaget gör antagandet att det är enkelt att samarbeta, vilket är viktigt i den framtida relationen oaktat Brexit.

Som ett led av Brexit vill Sverige säkerställa en fortsatt nära relation med de nordeuropeiska länderna, som vi också delar många värderingar med. Storbritannien som global aktör har kanske inte Sverige i centrum men när det gäller Storbritanniens intresse för Nordeuropa då är Sverige en viktig partner.

Avslutningsvis så kan konstateras att Storbritanniens utträde ur EU inte är bra för Sverige.

”För Sverige så finns det egentligen ingenting som är positivt med Brexit ur ett svenskt perspektiv…”

(Respondent 6)

Det är viktigt att det finns även denna typ av kommentarer och att detta leder till att Brexit ska få så lite påverkan på det säkerhetspolitiska samarbetet som möjligt.

4.6.3 Sammanfattning

För EU:s del så blir Storbritanniens utträde ur EU ett stort tapp inom försvars- och säkerhetsområdet. Dels då Storbritannien utgör en av de största försvarsmakterna av EU:s medlemsstater men även utifrån risken att Storbritannien fokuserar mer på den globala arenan än det europeiska närområdet. För svensk del så byggs mycket av Storbritanniens och Sveriges försvars- och säkerhetspolitikiska samarbete på bilaterala överenskommelser vilket kan mildra effekterna av Brexit. Dock kan konstateras att Sverige och Storbritannien har varit nära samarbetspartners inom EU. Från svenskt perspektiv så mister Sverige i samband med Brexit denna nära samarbetspartner.

Related documents