• No results found

Konsekvenser för person och samhälle

In document HOT, VÅLD & TRAKASSERIER (Page 31-34)

5. Resultat och analys

5.4 Konsekvenser för person och samhälle

De svar som de politiska ledarna hade kan sammanställas genom två huvudlinjer. Den ena linjen som höll med om att hot mot dem som politiker får konsekvenser för demokratin på olika sätt. Den andra linjen menade att hoten mot dem i nuläget inte får konsekvenser i deras arbete, men att det på sikt kan få konsekvenser för samhället och demokratin.

Den första linjen av svar höll med om att hotbilden skapar konsekvenser för dem som politiska ledare. Dessa politiska ledare beskrev att de undviker att skriva eller uttala sig kritiskt om vissa ämnen för att undvika reaktioner. Ett flertal väljer däremot bort att skriva om och driva debatt i vissa ämnen. Flera av de politiska ledarna beskriver att hotbilden har resulterat i att de blivit mer luttrade och känslomässigt kalla. Andra exempel är att ledarna undviker att lägga upp en bild på familj, nära och kära och en annan att det finns en medvetenhet om att man bör vara försiktig med att bjuda in media till sitt hem i intervjusituationer. Det är vanligt att de känner oro som en konsekvens av detta, men att det inte påverkar det politiska arbetet. Några beskriver en ständig medvetenhet i offentliga miljöer. Det finns politiska ledare som funderat på om arbetet är ”värt det” och har funderat en eller flera gånger på att avgå från sitt uppdrag.

Den andra linjen menade att konsekvenserna för samhället och demokratin bland annat skulle innebära att andra inte skulle våga ta uppdraget som politisk ledare, att politiker inte vågar fatta vissa beslut eller skriva och föra debatter av rädsla att bli utsatt för en hotfull händelse. De intervjuade ansåg även att en långsiktig konsekvens skulle bli att färre personer ville söka sig till rollen som politiker. Det var en person som inte upplever att hot mot personen kunde få konsekvenser för demokratin. Gällande upplevda konsekvenser av hotbilden menar många att det inte får några konsekvenser för personens praktiska politiska arbete. Personerna menar att man fortfarande driver samma politiska frågor och inte påverkas nämnvärt.

Citat konsekvenser för person

-”Ja, det skulle vara om jag väntar för länge med något så att man inte längre vågar göra saker och ting. Så det väcker reaktioner… (..). Att det finns konkreta saker som man egentligen vill, men det är egentligen många gånger feghet som man inte gör det. Att det är lättare att vara tyst för att inte bli hotad eller något, att gå emot strömmen”.

- ”… Man blir ju starkare och starkare som person. Men, men det är klart självklart påverkar det ju. Det är klart, du måste ju ja. Du är ju mänsklig. Jag är ju människa, det är klart det påverkar. Det är klart att det påverkar mina tankar. Om det händer någonting, om jag skriver någonting, då känner man sig, det är klart man tvekar om man fortsätter att bli påhoppad och får hot.. det är klart att jag känner att jag kanske ska ge mig i den här debatten”.

- ”Ibland tänker jag att om man vågar sticka ut hakan i vissa frågor, så kan.. det låter illa att

säga, men det är nästan så att man kan förvänta sig en smäll (…)”Jag har lärt mig att internet är både på gott och ont. Jag menar debattartiklar man har skrivit, och så kommenteras det, för kommentarsfältet under debattartiklar kan vara helt totalt vidriga ibland, eller, så dem har jag slutat att läsa, så om jag skrivit något vill jag inte. Eller slutat och slutat, det händer väll, men jag tycker inte att de är så trevliga”.

-”Jag bloggar inte om allt och jag passar mig för vad jag skriver”.

- ”Jag slutade blogga ---- för jag fick så många otrevliga kommentarer,..(...). Det har jag i

bakhuvudet. Men samtidigt blir kanske mina bloggar så tråkiga att ingen läser dom, om man inte provocerar och väcker känslor..”.

- ”En gång grinade jag faktiskt. Då kände jag såhär faktiskt, då hade jag precis blivit gruppledare. Då fick jag, då är jag inte jättekänslig och så, men ”det är inte värt det”. Varför ska jag hålla på med någonting och? Och så kände jag att om jag var kontroversiell eller hade radikala åsikter eller någonting, (..) då de drog in familjen, då kände jag såhär. Ska jag verkligen dra in min familj i det här? ..(..) Då började jag att tveka. Det är klart det känns, men vem vill bli hotad? Det tror jag inte någon människa vill.”

På efterföljande fråga om personen någon gång reflekterat att sluta pga. det här, så svarar personen: ”utan tvekan..(..) flera gånger.

- ”Man funderar ibland om det är värt att hålla på”.

är rädd och föra ut mitt budskap för att jag vet att jag blir påhoppad..(..) ..när du blir påhoppad, jag menar. Det är inte många, de vi är, ja. Jag vet dom som inte orkar hålla på med politik för att de tycker det är jobbigt. Du är ju ganska utsatt. .. Jag tror att många är rädd, och sen blir det, samtidigt när man läser i media så då har någonting politiker blivit påhoppad ”men vem fan vill bli politiker?” .

- ”Det är klart att man blir förbaskad, samtidigt som man blir ganska luttrad. Det är liksom,

man rycker inte ens på axlarna, på något sätt så vänjer man sig med att det är såhär, det är klart att det är ett hårdnande klimat man upplevt, eftersom jag hållit på med politik så pass länge, inte minst, jag älskar ju sociala medier och allt med öppenhet, men baksidan blir mer och mer tydlig, just det här att anonyma människor kan liksom spy ut vilken skit som helst, de kan förtala människor, sprida rykten och man vet att det är aldrig ens någon mening att polisanmäla för det kommer inte leda till någonting. Det är den tråkiga baksidan…Vissa tycker att man ska ta det med en klackspark, men jag tycker att man ska inte tolerera att bli hotad”.

Citat konsekvenser för samhälle

- ”Det är ett hot mot demokratin, jag tycker att vi ska kunna ha öppenhet i Sverige. Kunna prata”.

- ”Ja det skulle det ju få. Det kan få folk från att låta bli att ta uppdrag och då är ju demokratin i blåsväder, då är det ju i rubbning eftersom vi måste få folk att engagera sig och blir hotad att låta bli då, då har vi ju inte det demokrati i riktning mening för då har vi inga att välja, och det handlar ju om att för om en blir trakasserad då, då kan så att det är definitivt, det är en fara för demokratin. Det är därför det är viktigt att vi jobbar med det”.

In document HOT, VÅLD & TRAKASSERIER (Page 31-34)

Related documents