• No results found

Konsulenternas samarbete med frivilliga – en intervjustudie

Konsulenterna har en annan roll än frivilliga inom Svenska Röda Korset. Konsulenterna kan sägas ha en särart i förhållande till de frivilliga genom den grundläggande och stabila skillnaden att konsulenterna är anställda inom organisationen. De har ett uttalat uppdrag att säkerställa att de verksamheter kretsarna bedriver sker i enlighet med riksstämmans verksamhetsmål och direktiv samt att verksamheterna genomsyras av Röda korsets grundprinciper och stadgar. Konsulenterna själva uppfattar att de genom sin yrkesutöv-ning särskiljer sig från frivilliga på åtminstone följande fyra sätt;

1) anställningen inom organisationen, ger högre ambitionsnivå

organisationens ställningstagande och grundsyn i olika frågor

nya aktuella direktiv och utvecklingslinje

verksamhet som bedrivs nationellt, regionalt och lokalt

en speciell Röda Korspedagogik

Konsulenternas egna beskrivningar av vad de tillför det frivilliga arbetet, det vill säga, vad de tillför av mervärde som de menar skulle gå förlorat konsulenttjänster förutan, kan sammanfattas under tre teman.

Konsulenterna utgör en garant för helhetssyn

Konsulenterna betonar den roll de spelar för att såväl skapa som kommunicera ett enda

”Svenska Röda Kors” genom den kretsverksamhet som bedrivs. Helhetssynen hänger samman med att Svenska Röda Korset i likhet med många andra äldre ideella organi-sationer har behov av att nå ut till nya och bredare lager av den svenska allmänheten genom att kommunicera en ny bild av organisationen som kan attrahera nya medlemmar och även engagera andra än de traditionella frivilliga. Bilden av Svenska Röda Korset kommuniceras bland annat genom de verksamheter som bedrivs. Det blir därför viktigt att verksamheterna utformas och utförs i enlighet med Svenska Röda Korsets stadgar och verksamhetsmål samt att verksamheterna blir varandra lika oavsett var i landet de bedrivs. Det mervärde som konsulenterna sägs tillföra baseras på ett antal grundläggande antaganden om vad kretsar och frivilliga inom organisationen inte gör eller kan göra i tillräcklig utsträckning:

kretsar vill eller förmår inte alltid att driva verksamhetsutveckling

kretsar vill eller förmår inte alltid att realisera insatser riktade till människor i

utsatta livssituationer

kretsar vill inte alltid utveckla och driva verksamheter i enlighet med Röda

Korsets mål och stadgar.

Mervärde som genereras till följd av konsulenternas Röda Korskunskap skulle därför i första hand kunna sägas komma organisationen Svenska Röda Korset till godo, men det finns även uppfattningar om att konsulenternas Röda Korskunskap tillför de frivilliga ett mervärde, den

tydliggör gränser för vad enskilda kretar får och inte får göra

ger kunskap om Svenska Röda Korsets eller Internationella Röda Korsets

ställ-• ningstaganden i olika frågor inom exempelvis flyktingområdet

ger kunskap om regionövergripande nätverk

förmedlar goda exempel

fungerar som en form av levande tipsbank

fungera som en länk mellan riksstämmans beslut och kretsarna

hjälper kretsarna att implementera och genomföra fattade beslut.

Konsulenterna utgör en garant för trovärdighet

Svenska Röda Korsets trovärdighet bygger bland annat på att organisationen bedriver verksamheter som håller en god kvalitet och att kontakter och samarbete med andra

aktörer i omvärlden kan skapas och upprätthållas på ett professionellt sätt. Det mervärde som konsulenterna sägs tillföra baseras även i detta avseende på ett grundläggande antagande om att kretsarnas förutsättningar att upprätta professionella relationer till andra aktörer är begränsade. Frivilliga sägs ofta sakna:

kännedom om närområdet

Även i detta avseende kan det mervärde konsulenterna uppfattas tillföra i första hand sägas komma organisationen till godo, genom att konsulenterna i sina relationer till externa samarbetsparter sägs

visa på Svenska Röda Korset som en stark aktör med anställda och målbilder för

• extern samarbete

Konsulenterna ökar sannolikheten att de mest utsatta ska nås av insatser Konsulenternas uppfattning är att kretsarna generellt sett har svårt att realisera insat-ser både för och i synnerhet tillsammans med utsatta grupper. Mot bakgrund av detta bedömer konsulenterna att deras egen roll är av stor vikt både för att hjälpa kretsarna att initiera men också att utveckla sådana verksamheter. Detta är åsikter som vi genom enkätundersökningen vet att konsulenterna delar med frivilligledarna. Genom konsulen-ternas stöd uppfattas således Svenska Röda Korsets möjligheter att omsätta visionen om att vara en organisation med de mest utsatta för ögonen i kretsarnas vardagsverksamhet öka. Det mervärde konsulenterna antas tillföra kretsarna är:

stöd och hjälp att genomföra omvärldsanalys

ökad medvetenheten om de lokala behoven

inspiration till att börja med nya verksamheter

föreberedelser och utbildningar för nya verksamheter

bedömningar av den rimliga omfattningen av nya verksamheter

hjälp till att vidmakthålla engagemanget för utsatta grupper genom att få en

fungerande styrelse och en fungerande grupp av frivilliga.

Konsulenternas roll – en länk mellan vision och verklighet

Intervjuerna med konsulenter och avdelningschefer visar att det finns samstämmiga uppfattningar om vilket mervärde konsulenterna tillför Svenska Röda Korset. Det framkommer tydligt att konsulenternas mervärde framför allt är att tolka som instrument för övergripande organisatoriska mål. Om konsulenterna inte fanns, är uppfattningen att detta skulle kunna påverka Svenska Röda Korset på vissa avgörande punkter;

1. Möjligheten att skapa och upprätthålla trovärdighet skulle gå förlorad; internt efter-som möjligheterna att kvalitetssäkra verksamheter skulle försvinna, externt efterefter-som möjligheterna att etablera professionella relationer till externa samarbetspartners och att endast slussa lämpliga frivilliga in i mer krävande sociala verksamheter som exempelvis häktesvärdar också skulle försvinna.

2. Möjligheten att skapa och upprätthålla en helhetssyn skulle gå förlorad; kretsarnas grundläggande önskan om autonomi skulle medföra att förankringen i det Röda Korsspe-cifika skulle avta och att de olika arbetssätt kretsarna utvecklades till följd av detta skulle ge en splittrad och disparat bild av Svenska Röda Korset.

3. Möjligheten att skapa en stark identitet som en organisation för och med de mest utsatta skulle gå förlorad; inga eller få nya verksamheter med dessa målgrupper för ögonen skulle realiseras och de verksamheter som idag riktas till utsatta grupper, framför allt flyktingar, skulle omintetgöras.

Frågan om det mervärde konsulenterna tillför tycks intressant nog upphäva de två synsätt som annars får ett tydligt genomslag i studien när det gäller konsulenternas roll inom Svenska Röda Korset. Oavsett om de tillfrågade företräder vad som kallats ett ”folkrö-relse”- eller ”tjänstemannabaserat” synsätt, är det mervärde konsulenterna sägs tillföra, snarare till gagn för organisationen Svenska Röda Korset än för enskilda kretsar som värnar sin självständighet.

Slutord

En fråga som ännu återstår att besvara, är om det mervärde konsulenterna uppfattar att de tillför är baserat på den roll de faktiskt har för det frivilliga arbete som utförs – eller på den roll de önskar de spelade inom Svenska Röda Korset såväl idag som i framtiden? Enligt de frivilliga själva är det framför allt inom områdena utbildning och social verksamhet i större städer som konsulenterna blir viktiga samarbetsparter. En annan fråga är om detta eventuella mervärde konsulenterna tillför gynnar den roll Svenska Röda Korset önskar att det frivilliga arbetet ska spela för organisationen i stort – snarare än den enskilda frivilliga medarbetaren?