• No results found

En kontinuerlig utveckling genom förbättring, komplettering och expansion pågår som en naturlig del i den aktiva förvaltningen och

In document 2008 Atrium Ljungberg (Page 41-44)

utvecklingen av Atrium Ljungbergs kontorsbestånd.

Atrium Ljungbergs kontorsfastigheter återfinns i Stockholmsregionen. Här är företaget ledande på långsiktigt starka delmarknader. Kärnan i kontorsbeståndet återfinns i Stockholms innerstad, Sickla, Kista och Farsta och omfattar totalt 248.000 m2 kontor samt blandfastigheter och verk-samhetslokaler. Under 2008 uppgick hyresintäkterna för Atrium Ljungbergs kontorsfastigheter till cirka 465 Mkr vilket motsvarar 31 procent av företagets totala hyresintäkter.

ledande på varje delmarknad

Att koncentrera kontorsfastigheterna i större förvaltningsenheter till ett fåtal utvalda delmarkna-der gör Atrium Ljungberg till en framträdande aktör på respektive delmarknad. Denna medvetna strategi gäller för företagets hela bestånd, kontor som handel. God lokalkännedom ger ökad konkurrenskraft.

På varje delmarknad arbetar bolaget aktivt med att finna nya och olika samarbetsformer med omkringliggande aktörer och inte minst med lokala myndigheter. Det goda samarbetet har resulterat i att en rad starka och namnkunniga företag valt att etablera sig i Atrium Ljungbergs kontorsfastigheter. Under 2008 har bland annat Bonnier AB, Alcro-Beckers AB och Huawei Technologies Sweden AB flyttat in.

läget

Atrium Ljungbergs kontorsfastigheter är belägna där Stockholm växer, i starka geografiska lägen med bra kommunikationer. Ofta är kontorsfastigheten en del i en helhet innehållande såväl bo-ende och arbetande som handel och service vilket ger möjligheter för bolaget att skapa och forma morgondagens mötesplatser, i linje med beslutade strategier.

I Stockholms innerstad är beståndet av moderna karaktärsfastigheter med tydlig profil ton-givande. Glashuset vid Slussen är ett välkänt exempel, fastigheterna vid strategiska Norra Station ett annat med tanke på den framtida etableringen av ett life science kluster i den nya stadsdelen.

I anslutning till shoppingdestinationerna PUB och Glashuset på Drottninggatan/Kungsgatan finns kontorsytor i klassiska fastigheter. Sicklas unika mix av arbete, handel, utbildning och kultur skapar ett berikande arbetsliv för alla aktörer och det har skapat en egen mikromarknad för kontoren. Ärvinge i Kistas medvetna mix av både kontor och bostäder har blivit ett föredöme för levande och trygga miljöer och i Farsta fortsätter

utvecklingen av den självklara mötes- och arbets- platsen i södra Stockholm.

4 DELMARKNADER

STOCKHOLMS INNERSTAD MED SÖDERMALM OCH

NORRA STATIONSOMRÅDET KISTA

FARSTA SICKLA

UTHYRBAR YTA 248.000 M2 HYRESINTÄKTER 465 MKR

Fakta

37

Glashuset vid Slussen, ett av Stockholms mest kända och karaktäristiska landmärken.

38

Forma Publishing Group, med kontor på Hälsingegatan 49 vid Norra Station, är ett av Sveriges största förlag med tidningar som Icakuriren och Hus&Hem.

NORRA STATION. Under 2008 förvärvade Atrium Ljungberg tillsammans med Humlegården kontorsfastigheten Blästern 6, belägen i hörnet Norra Stationsgatan och Gävlegatan och i anslut-ning till företagets övriga fastigheter Blästern 11 och 13 vid Norra Station. Fastigheten uppfördes i slutet av 30-talet och förädlades under 90-talet till modern kontorsfastighet. Hyresgäster i fas-tigheten är bland andra LRF Media AB, Amadeus Scandinavia AB, Hjemmet Mortensen AB och IBM. Med det strategiska förvärvet av Blästern 6 blir Atrium Ljungberg på ett än mer tydligt sätt delaktig i visionen för Norra station – ett av Sveriges största framtida utvecklingsområden.

Nyuthyrningar i Blästern har under året gjorts till bland annat Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholms läns landsting och IP Only.

CITy. På Kungsgatan 49 har Bonnier AB flyttat in under året. Det är i de nyrenoverande lokalerna högst upp som företaget samlat sina affärsområden för att skapa ”ett helt nytt Bonnier”. Andra hyresgäster på samma adress är bland andra Forsen Projekt AB och Apple.

SLUSSEN. Vid Slussen ligger en av Stockholms mest uppmärksammade kontorsbyggnader, Glashuset. Redan när huset invigdes 1974 var det en föregångare inom modern kontorsarkitektur.

Vid årsskiftet 2003/2004 startade en omfattande renovering för att möta dagens krav på komfort och teknik och Glashuset Slussen är sedan ett par år tillbaka nyinvigt. Största hyresgäst är Telenor.

MEDBORGARPLATSEN. Vid Medborgarplatsen ligger fastigheterna Fatburssjön 8 och Fatburen 1.

Kontorsfastigheten Fatburssjön 8 på Magnus Ladulåsgatan står med sin djupröda tegelfasad i stilig kontrast till grannens ljusa funkisfasader. I Fatburen 1 samsas allt från kontorsmiljöer och butiker till restauranger och biografsalonger. Fastigheten utgör en del av Söderhallarna som totalt omfattar de två huskropparna Saluhallshuset och Björkhallshuset där Atrium Ljungberg äger det sistnämnda.

FRIDHEMSPLAN. Nära Fridhemsplan och mittemot Västermalmsgallerian ligger fastigheten Roddaren 7. Uppförd vid förra seklets början och då inrymmande A. Wiklunds velocipedfabrik, nu förädlad till kontor med kreativa och representativa miljöer.

HAMMARBy SJÖSTAD. I Hammarby Sjöstad har Atrium Ljungberg skapat en av de främsta arbetsmiljöerna söder om Slussen i sin fastighet Proppen 6 på Textilgatan 31. Rymd, ljus och god gestaltning har varit ledord i projektet och resultatet har gått under parollen ”som ett kontor, fast bättre”. Under året har hyreskontrakt tecknats med bland annat Netgiro.

Cognos ett IBM-företag, med kontor på Gävlegatan 22 vid Norra Station, är verksamma inom lösningar för beslutsstöd och verksamhetsstyrning.

Alcro-Beckers, med kontor på Textil-gatan 31 i Hammarby Sjöstad, är ett av Sveriges mest kända varumärken inom färg.

SICKLA. I Sickla har nytillskottet Kunskapsgallerian M7 gett området ännu ett lättigenkännligt landmärke. Här samverkar kultur- och musikutbildningar med internationell ekonomi- och handelsutbildning skapad för morgondagens värld och dess entreprenörer. Atrium Ljungbergs ambition att skapa levande mötesplatser har här förverkligats då huset även innehåller ytor för andra än utbildningsaktörerna samt en mängd mötesplatser och lounger som uppmuntrar till spontana möten. Läs mer om Kunskapsgallerian på sidorna 10-11. Kontoren i Sickla ligger inte-grerade i Sickla Köpkvarters handelsmiljö och i Dieselverkstadens kulturutbud vilket skapar ett berikande arbetsliv.

I Sickla uppförs nu även en ny kontorsbyggnad för Atlas Copco så att alla Atlas Copcos verksamheter i Sickla kan samlas. Hit flyttar dessutom Atrium Ljungberg sitt eget huvudkontor.

Byggnaden beräknas stå färdig vid årsskiftet 2010/2011. Läs mer på sidan 40.

KISTA. Genom ett unikt samarbete mellan näringsliv, akademi och Stockholms stad är Kista idag en levande vetenskapsstad med tyngdpunkt inom mobila tjänster, multimedia, trådlösa system och bredbandssystem.

Ärvinge, som utgör en egen stadsdel vid entrén till Kista, är en småskalig trädgårdsstad innehållande både kontor och bostäder. Kontorsfastigheterna har utvecklats i etapper längs med Kymlingelänken (framtida E18) och är mycket flexibla i sin utformning. Det har bidragit till att

39

I oktober 2008 tecknade Atrium Ljungberg avtal med Atlas Copco om att uppföra en ny kontorsbyggnad i Sickla för Atlas Copco. Avtalet innebär en långsiktig och hållbar lösning för Atlas Copcos verksamhet i Sickla och att samtliga verksamheter i Sickla kan samlas i en och samma byggnad.

Den nya kontorsbyggnaden kommer att stärka Sickla som mötesplats för arbete, handel, service, kultur och utbildning.

Byggnadens totala uthyrbara yta är cirka 13.800 m2. Det nya, långsiktiga hyreskontraktet med Atlas Copco som omfattar 10.800 m2 ersätter ett antal existerande hyreskontrakt. I resterande yta i kontorshuset kommer bland annat Atrium Ljungberg att förlägga sitt huvudkontor.

I nya moderna lokaler ska skapas en produktiv och inspirerande miljö för de cirka 800 personer som kommer att arbeta där. Kontoret ska utformas till en professionell mötesplats med goda möjligheter att stärka relationer med kunder och andra intressenter.

Stort fokus kommer att läggas på hållbarhetsaspekten i utvecklingen och genomförandet av den nya byggnaden, med högt ställda ambitioner vad gäller bland annat energi- och media-förbrukning, konstruktions- och materialval samt persontransporter.

Byggnaden beräknas stå färdig vid årsskiftet 2010/2011 då Atlas Copco och Atrium Ljungberg flyttar in. Byggkostnaden bedöms uppgå till 350 Mkr.

flera världsledande företag inom IT, telekom och elektronik har valt Ärvinge, till exempel Novell, Oracle, Atea, Arrow, Agilent och Tieto. Under 2008 har bland annat Digital Network Services Sweden AB och Huawei Technologies Sweden AB flyttat till Ärvinge.

FARSTA. En förnyelse och utveckling av Farsta Centrum påbörjades under 2008 och kommer att fortsätta de närmaste åren. Här skapas ljusa och effektiva arbetsmiljöer som möter det moderna företagets alla behov, med rätt känsla, effektivitet och med en servicenivå utöver det vanliga.

Farsta Centrum är idag ett av de äldsta och mest omtyckta centrumen i Stockholm. Mångfald i handel, levande torgliv, väl utbyggd service, trivsel och en tidstypisk arkitektur är kännetecknande för Farsta Centrum vilket resulterar i en naturlig förening av arbete, handel, service och bostäder.

Atrium Ljungberg vill skapa en helhetsmiljö och en än mer komplett stadsdel av Farsta Centrum och detta kommer att stärka området ytterligare både gällande kontor och handel.

40

In document 2008 Atrium Ljungberg (Page 41-44)