• No results found

Miljöpolicy

In document 2008 Atrium Ljungberg (Page 52-56)

• Säkerställa att miljölagstiftningen efterlevs i företagets alla verksamheter.

• Minska vårt beroende av energi och sporter med huvudsakligt fossilt ursprung.

• Öka tillgängligheten till våra handelsplatser för gång- och cykeltrafikanter samt trafikresenärer.

• Förbättra våra fastigheters miljöegenskaper.

• Ersätta miljöpåverkande driftprocesser med mer långsiktiga lösningar.

• Genomföra ny- och ombyggnationer som är optimala utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Prioriteringar

2008 – 2012

49

MALAwIPROJEKTET är ett internt arbete där Atrium Ljungberg har utsett interna ambassadörer

för bolagets deltagande i UNICEF Sveriges projekt Företag för Malawi. Ambassadörerna har skapat ett engagemang för projektet hos medarbetarna vilket bland annat bidragit till att 42 anställda valt att bli så kallade världsföräldrar och därmed ger extra stöd till UNICEF via lönen.

BLäSTERN 6 vid Norra Station förvärvades under 2008. Förvärvet omfattade miljöriskbe- dömning.

Energi- och mediastatistik

I Atrium Ljungbergs redovisade energi- och mediastatistik ingår såväl försålda som nytill- kommande fastigheter (transaktioner) samt om- och tillbyggda ytor (projekt).

FJäRRVäRME används i alla Atrium Ljungbergs fastigheter med undantag av en fastighet som försörjs med olja. Totalt sett har förbrukningen av fjärrvärme minskat med 3 procent under året.

Det beror på försäljning av handelsfastigheter och effektiviseringsåtgärder såsom installationer av värmepumpar, nya ventilationssystem och isolering av tak. Enskilda ökningar under året förkla-ras av ökad uthyrning av kontorslokaler. Värmestatistiken är normalårskorrigerad.

FJäRRKyLA används i vissa av bolagets kontors- och handelsfastigheter. Totalt sett har förbruk-ningen ökat med 22 procent under året. Den enskilt största ökförbruk-ningen beror på en ny anslutning till Sickla. Övriga betydande förändringar är relaterade till tillkommande ytor, ökad uthyrning av kontorslokaler samt försäljning av handelsfastigheter.

EL förbrukas i samtliga bebyggda fastigheter. Totalt sett har förbrukningen ökat med 4 procent vilket beror på ökad uthyrning av butiks- och kontorslokaler. Betydande minskningar har åstad-kommits genom avveckling av kylmaskiner i Sickla och generella effektiviseringsåtgärder i hela koncernen. Kunder med egna abonnemang ingår ej i den redovisade statistiken.

Allt VATTEN som används i Atrium Ljungbergs fastigheter har kommunalt ursprung. Totalt sett har förbrukningen minskat med 7 procent. En stor del av detta beror på justeringar av kylanlägg-ningar.

Avvikelser i energi- och mediastatistik jämfört med 2007 års redovisning beror på fel vid registrering och aggregering av data. Sedan 2008 används ett nytt koncernövergripande energi- och mediauppföljningssystem.

generering av koldioxid

KOLDIOXIDGENERERING härrör till största del från fastigheternas uppvärmnings- och kylproces-ser samt resor och varulogistik som verksamheten ger upphov till. All el som Atrium Ljungberg tillhandahåller sina kunder är ursprungsgaranterad vattenkraft och antas ej generera koldioxid.

Minskningen av koldioxidgenereringen var under året 7 procent och beror huvudsakligen på minskad fjärrvärmeförbrukning.

Personalens tjänsteresor med bil, flyg och kollektiva färdmedel bedöms sammantaget ha frigjort cirka 100 ton koldioxid. Genom förändringar i bolagets bilpolicy, högre utnyttjande av tåg- och kollektivtrafik samt beslut om införande av videokonferensutrustning bedöms koldioxid-genereringen från personalens resor minska ytterligare framöver.

Besökares resor till och från bolagets handels- och mötesplatser bedöms generera drygt 50.000 ton koldioxid per år. Atrium Ljungberg arbetar kontinuerligt med att förbättra tillgängligheten för gång-, cykel- och kollektivtrafikresenärer till dessa platser.

medarbetare

Medarbetarna är en av Atrium Ljungbergs viktigaste tillgångar och kompetensförsörjning en viktig faktor för bolagets framgång. Därför arbetar bolaget aktivt och strukturerat med plane-ringssamtal, uppföljningar av handlingsplaner och utvecklingsprogram för att utveckla Atrium Ljungberg till en än mer attraktiv arbetsgivare.

Under inledningen av 2008 slutfördes integrationsarbetet av Atrium Fastigheter AB och LjungbergGruppen AB. Ambitionen har varit att organisera för korta beslutsvägar i affärs-processen och styrning mot stärkt kund- och affärsfokus. Parallellt med utvecklingsarbetet av affärsprocessen har bolaget även fokuserat på andra viktiga områden såsom personalomsättning, jämställdhet och mångfald.

medarbetarundersökning 2008

En medarbetarundersökning genomfördes under maj 2008. Undersökningen visar att Atrium Ljungberg har nöjdare medarbetare än analysföretagets index och resultatet styrker att bolagets gemensamma värdegrunder och visioner upplevs som väl förankrade och att upprättade policydo-kument ger god vägledning för arbetet. Resultatet visade också att medarbetarna känner trygghet i sin anställning och ser att bolaget har en utmanande framtid. Förbättringspotential finns inom den interna informationen och samarbetet. Här har Atrium Ljungberg en tydlig ambition att för-bättra utfallet. Resultatet av medarbetarundersökningen har bearbetats inom bolagets respektive affärsområden, där också handlingsplaner har gjorts. Uppföljning av dessa kommer att ske under 2009 och därefter planeras för ytterligare en undersökning.

Anställda, rekrytering och personalomsättning

Atrium Ljungberg hade vid utgången av 2008 233 anställda. Personalomsättningen har varit högre under 2008 än tidigare år. Ett flertal nyrekryteringar under året har lett till stärkt kompetens i flera delar av bolaget. Resurser har tillsatts utifrån verksamhetsbehov och med fokus på ökad kundnytta. Intern rekrytering har tillämpats vid fem tillsättningar under 2008.

Kollektivavtal

Alla anställda är anslutna till kollektivavtal och Atrium Ljungberg är medlem av arbetsgivareför-bundet Almega. För tjänstemännen gäller avtalet ”Fastigheter” mellan Almega och Unionen/

Ledarna och Sveriges ingenjörer. Kollektivavtal för arbetare styrs av avtalet mellan Almega och Fastighetsanställdas förbund. Medarbetarna på dotterbolaget TL Bygg omfattas liksom tidigare av kollektivavtalen mellan Sveriges Byggindustrier och SIFU/CL/Ledarna eller Svenska Bygg-nadsarbetarförbundet. Som regel gäller tillsvidareanställning som anställningsform. Undantagen är sommaranställningar och extra personal under andra tider på året såsom värdinnor i gallerior, parkeringsvakter etc, då Atrium Ljungberg tillämpar visstidsanställning.

Ålder

Medelåldern i bolaget har sjunkit marginellt och ligger på 48,8 år (49,0). Några yrkesgrupper genomgår en generations-växling och under året har Atrium Ljungberg arbetat aktivt mot studerande med praktikbehov.

Könsfördelning och jämställdhet

Den totala könsfördelningen inom koncernen är 21 pro-cent kvinnor och 79 propro-cent män. Exkluderat TL Bygg är fördelningen 34 procent kvinnor och 66 procent män. Atrium Ljungberg har en jämn könsfördelning beträffande mellanche-fer och företagsledningen har under året bestått av 37 procent kvinnor, en fördelning som från årsskiftet 2008/2009 föränd-rats till 50 procent kvinnor och 50 procent män.

50

Atrium Ljungbergs verksamhet ska präglas av pålitlighet, långsiktighet, samverkan och innovativt tänkande.

Anställda ska uppträda hederligt och med omtanke, engagemang och integritet mot affärspartners och andra medarbetare.

Vi ska stå för det vi gör och det vi säger.

Affärsidé och strategier, värden och etiska normer ska inarbetas i organisationen i samband med introduktion av nyanställda och vid företagets årliga konferenser samt i övrigt ingå i företagets löpande förvaltning.

Externa konsulter som företräder bolaget ska också vara väl förtrogna med detta.

Denna policy ska uppdateras årligen och fastställas vid konstituerande styrelsemöte.

Etikpolicy

51

Andelen kvinnliga fastighetsskötare i bolaget har under 2008 ökat från en till tre.

Fortsatt arbete pågår för en ökad jämställdhet och mång-fald i bolaget. Dessa frågor är ständigt aktuella i rekryterings-processen eftersom Atrium Ljungberg strävar efter att rekrytera den för uppgiften bästa kompetensen.

En jämställd lönesättning tillämpas i bolaget. En löne- kartläggning genomfördes under 2008 där det konstaterades att inga osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor föreligger.

Atrium Ljungbergs förmåner för medarbetarna komplet-terades redan 2007 med Försäkringskassans föräldrapenning som innebär löneutfyllnad upp till 90 procent av den faktiska månadslönen. Löneutfyllnaden skapar större möjligheter för både män och kvinnor att vara hemma för att ta hand om sina

barn. Under 2008 utnyttjade sju personer denna förmån. Fyra av dessa var män.

Sjukfrånvaro

Sjukfrånvaron har under 2008 minskat marginellt med 0,2 procent. Atrium Ljungberg har under året satsat på friskvård för de anställda genom hälsokontroller, friskvårdspeng och frivillig privat sjukvårdsförsäkring.

Kompetensutveckling

Utöver utbildningsinsatser som görs för alla anställda i samband med större årliga konferenser, genomförs även individanpassad utbildning och kompetenshöjning. Varje medarbetare har till-sammans med respektive chef eget ansvar att värna kompetensutvecklingen. Flera medarbetare har genomgått specialistutbildningar, vilka har beslutats i samband med de obligatoriska plane-ringssamtalen. Dessutom har ett antal yrkesrelaterade utbildningar genomförts inom respektive marknadsområde under året.

Under andra hälften av 2008 deltog fem personer från bolaget i en basutbildning för chefer, UGL – Utveckling av grupp och ledare.

redovisningstal

2008-12-31 2007-12-31 Förändring, %

Antal anställda 233 228 2

Personalomsättning, % 14,0 9,3 4,7

Andel kollektivavtal, % 100 100

Medelålder, år 48,8 49,0

Könsfördelning, % 21 K/79 M 21 K/79 M

Anställningstid, år 9,1 9,2

Sjukfrånvaro, % 2,0 2,2 -0,2

Könsfördelning

Män Kvinnor Totalt

Styrelse 7 1 8

Ekonomi /Administration 8 20 28

Fastighetsförvaltning 55 16 71

Affärsutveckling 8 5 13

In document 2008 Atrium Ljungberg (Page 52-56)