• No results found

Kontorsvaruhuset en fallstudie av centralisering

Ett företag som redan har tagit steget mot ett centrallager är Kontorsvaruhuset i Östersund. Något som gör detta företag extra intressant är att i likhet med GP ligger Kontorsvaruhuset med huvudkontoret i Östersund och har även de butiker i Umeå och Örnsköldsvik. Förutom dessa platser finns Kontorsvaruhuset även i Sundsvall, Skellefteå, Söderhamn, Gävle och Alfta. Företagets omsättning är fördelat som Figur 18 nedan visar.

Figur 18: Kontorsvaruhusets fördelade omsättning.

När Kontorsvaruhuset övergick till centrallager gjordes ingen genomarbetad analys av projektet, istället utgick Kontorsvaruhuset från lärdomar som kunde erfaras från andra företag som valt att centralisera sin lagerverksamhet. Beslutet om ett centrallager tog de under 2005, men tankar och diskussioner hade redan börjat infinna sig tidigare. De förväntade effekterna inför en centralisering var att de skulle kunna köpa in större volymer och därmed få bättre köpeavtal, att transportkostnaderna skulle öka samt att omsättningen i lagret skulle bli högre. Var centrallagret skulle ligga var inte heller något självklart val, men då det fanns en ledig lokal som kunde passa i Östersund bestämde de sig för att köpa ICA:s gamla lager på

2

000

27 m . Detta var mer yta än vad företaget behövde vilket gjorde att de styckade av och delar det nu med två andra företag. Något som talade för Östersund som centrallagerort var bl.a. att butiken i Östersund var den största, huvudkontoret ligger i Östersund samt att det är billigare att fylla bilar från Östersund än att skicka saker dit.

Idag har företaget inte helt övergått till ett centrallager som försörjer hela koncernen utan har tre lager; i Östersund, Skellefteå och Gävle. Förhoppningen finns naturligtvis att sammanföra dessa tre och endast ha ett centrallager.

I samband med övergången till centrallager bytte företaget även affärssystem. Nu använder de VISMA som är ett system som lämpar sig bra till verksamheten. Implementeringen av VISMA är ännu inte helt genomförd, men kommer att genomföras på de återstående butikerna. Systemet fungerar i stort sett bra och innehåller de funktioner företaget efterfrågar.

92

Thelenius, Anders, VD Kontorsvaruhuset. Östersund 2007-10-02 Persson, Claes, Lagerchef Kontorsvaruhuset. Östersund 2007-10-05

Östersund Skellefteå Sundsvall Gävle Örnsköldsvik Alfta/Söderhamn Umeå

Många anställda har fortfarande problem med att ta till sig systemets hjälp i sitt arbete och har svårt att se nyttan av det då det tar mer tid i anspråk.

I Östersundslagret ligger idag 10 000 artiklar, det är dock inte samtliga artiklar i sortimentet då företaget inte vill ha några trögrörliga artiklar i sitt centrallager. Kontorsvaruhuset vill minska sitt sortiment och använder en CRM-funktion (Customer Relationship Management) som identifierar orörliga artiklar i systemet som kan sorteras bort. Sortiment som skiljer sig mellan orterna skulle behöva ses över och ett bassortiment bör tas fram. CRM-systemet tar även fram den leveranssäkerhet som företaget mäter på sina leverantörer, men i dagsläget tar de inte ut någon kompensationsavgift. Inköpsenheten stöds i systemet av PBI (prognosbaserat inköp) vilket är ett bra stöd i den processen. Vissa artiklar som kan anses som special eller kundanpassade bör alltid transporteras direkt till kunden eller till butiken för att minska antalet hanteringspunkter.

Inköpen sker till stor del i samarbete med inköpsorganisationen RKV (Rationella kontorsvaruinköp). I denna organisation köper man in produkter från hela världen. Av de leverantörer som Kontorsvaruhuset förhandlar och köper från själv finns det bara svenska företag. Det som beställs som anskaffning till kund kan antingen distribueras direkt till kund eller via lagret.

Restorder är ett annat problem för företaget då allt inte kan finnas i lagret. Att hantera en restorder med allt arbete det innebär är en dyr process. En enkel åtgärd för att motverka restorder är att få säljarna att i så stor utsträckning som möjligt sälja vad som redan finns i lager istället för att alltid lägga en restorder.

Transportkostnaderna har ökat för Kontorsvaruhuset efter införandet av centrallagret och de har hittills inte sett någon större ekonomisk vinning totalt sett. Den största tydliga effekten fram till nu är nedläggningen av lagret i Örnsköldsvik samt något förbättrade villkor för inköpsenheten. Från lagret i Östersund levereras både direkt till kunder samt till butiker. När något levereras från lagret direkt till kunderna som ligger utanför Östersund, men ändå hör till upptagningsområdet, går detta per post. Kunden får alltid ordinarie produkter dagen efter ordern lagts om den lagts innan plockstoppet klockan 14.00. Samtliga transporter sker på väg och de använder sig inte av fasta rutter s.k. mjölkrundor utan kör för att tillfredsställa kundens tider. Logistikchefen anser att konkurrensen inom branschen är hård och att kunderna är vana att få som de vill med kort varsel, varför de måste hålla en god leveranssäkerhet till kund. I det stora hela är Kontorsvaruhuset nöjda med att ha tagit steget mot ett centrallager och de hoppas på en större ekonomisk vinning i förlängningen. För personalen på lagret har det inneburit en stor förändring till det positiva då lokalerna ger en bättre arbetsmiljö samt att lagret bara är ett lager och inte både lager och butik. Tidigare har säljare hämtat ut produkter innan lagerpersonalen hunnit packat upp och märka de inkomna leveranserna.

5 Analys

Analysen, som är hjärtat i rapporten och examensarbetet, kommer att visa vad sammanställningarna av den kvalitativa informationsinsamlingen samt de beräknade modellerna resulterat i. Kapitlet ska främst ange riktlinjer för framtida beslut angående ett centrallager för GP- koncernen.