• No results found

4. Resultat

4.3 Utvärdering av WELL – kriterier

4.3.3 Kost (Nourishment)

Som kan ses i Tabell 17 ligger de ämnen som mäts vid Norsbords vattenverk under både WELL kraven och kraven enligt livsmedelsverket. Skallkravet antas därför vara uppnått.

4.3.3 Kost (Nourishment)

Nedan utvärderas hur väl Arenavägen 55 och 57 uppfyller kostkraven enligt WELL. En sammanfattning kan ses i Figur 41.

38. Fruits and vegetables

Här behandlas två olika krav, det första gäller mat som distribueras och det andra reglerar hur eventuell lunchrestaurang ska vara designad.

Om fast föda säljs eller distribueras dagligen av projektägaren ska minst ett av följande två alternativ vara uppfyllt. Det ska finnas minst två olika sorters frukt utan tillsatt socker samt minst två olika sorters icke-friterade grönsaker. Det andra alternativet är att minst 50% av erbjudna alternativ ska vara frukt eller icke-friterade grönsaker.

Om det finns en lunchrestaurang/kafeteria som drivs eller är kontrakterad av projektägaren ska följande vara uppfyllt: Salladsbar placerad med access från alla håll, frukt och grönsaker visas visuellt antingen på skärmar eller färgbilder i menyn, grönsaksrätter ska vara placerade i början av matserveringsdisken, frukt och frukträtter ska vara placerade vid kassan.

Det enda som tillhandahålls dagligen på Arenavägen 55 och 57 är frukt, varma drycker och skorpor. Flera olika sorters ekologisk frukt beroende på säsong erbjuds. Detta gör att första delen uppfylls. Det finns inte någon lunchrestaurang eller kafeteria som drivs av eller i kontakt med projektägaren på Arenavägen 55 och 57, det andra kravet är därför inte tillämpbart. Skallkravet uppfylls.

39. Processed foods

Här regleras två olika krav, innehåll av raffinerade ingredienser samt innehåll av transfetter. All mat, dryck och snacks som säljs eller distribueras av projektägaren på daglig basis ska uppfylla följande krav på innehåll: ingen dryck med mer än 30 g socker per behållare får säljas eller distribueras, minst 50% av erbjudna produkter innehåller max 15 g socker per 240

48 ml, ingen produkt (undantaget drycker) innehåller mer än 30 g socker, produkter där mjöl är den huvudsakliga ingrediensen måste ha fullkornsmjöl som den huvudsakliga ingrediensen. Dessutom ska maten som säljs eller distribueras av projektägaren vara fri från transfett/delvis härdat fett.

Det enda som tillhandahålls dagligen på Arenavägen 55 och 57 är frukt, varma drycker och skorpor. Det finns tre olika sorters skorpor: vete, fullkorn och kardemumma. I vete- och kardemummaskorporna är den huvudsakliga ingrediensen vetemjöl, detta gör att skallkravet inte uppnås (Pågen, inget datum).

I dryckesautomaten tillhandahålls choklad och olika kaffedrycker. Innehållet i dessa framgår inte vid maskinen där endast näringsinnehåll och allergiinformation finns, vid en djupare granskning av påfyllnadsförpackningen framgår det att mjölken i kaffemaskinen utgörs av Whitener vilket är en gräddersättning. Innehållsförteckningen för gräddersättningen finns även att läsa på Selectas hemsida, produkten innehåller härdat fett och många andra tillsatser (Selecta, inget datum).

Skallkravet uppfylls inte på grund av att vete- och kardemummaskorpornas huvudsakliga ingrediens är vetemjöl. Eftersom Selectamaskinens Whitener och choklad innehåller härdat fett och inte delvis härdat fett är dessa godkända men härdat fett kan till vis del innehålla delvis härdat fett (transfett) så ur hälsosynpunkt bör dessa ses över (American Heart Association, 2014).

40. Food allergies

All mat som säljs eller distribueras dagligen av projektägaren (eller i kontakt med projektägaren) ska vara märkt om den innehåller någon av följande allergier: Jordnötter, fisk, skaldjur, soja, mjölk och mjölkprodukter, ägg, vete, nötter samt gluten.

Det enda som tillhandahålls dagligen på Arenavägen 55 och 57 är frukt, varma drycker och skorpor. I kaffemaskinen finns allergiinformation om användaren trycker på information under respektive dryck, hur denna information ser ut kan ses i Figur 42.

För skorporna finns allergiinformation tillgänglig, förpackningarna med skorporna är nedstoppade i burkar. Detta gör att skallkravet uppfylls.

49

Figur 42. Allergi- och näringsinformation för choklad.

41. Hand washing

För att underlätta bra handhygien finns tre krav. Det första kravet är att det finns oparfymerad antibakteriell tvål och pappershanddukar vid alla handfat. Det andra kravet är att all tvål ska vara flytande och förvaras i täta engångsförpackningar. Det tredje kravet reglerar storleken på handfat och diskhoar. Vattenstrålen ska vara minst 25 cm hög samt att själva vattenhon/bassängen ska vara minst 23 centimeter lång och bred.

På Arenavägen 55 finns pappershanddukar och parfymfri tvål i täta engångsförpackningar placerade i dispensers. I dagsläget används inte tvåldispensers på Arenavägen 57, i stället används vanliga tvålpumpar, detta måste åtgärdas vid en eventuell certifiering. Handfaten på de små toaletterna har måtten 40*20 cm medan handfaten på handikapptoaletterna är större. Vattenkolumnen är 18 cm hög på de små toaletterna. Eftersom handfaten på de små toaletterna inte är tillräckligt stora och har kortare vattenstråle än vad som krävs uppfylls inte skallkravet.

42. Food contamination

Om rått kött förvaras eller tillagas på plats ska följande krav vara uppfyllda: speciell märkt och rengöringsbar låda för rått kött och rå fisk i kylen samt displayer som visar temperatur. På Arenavägen 55 och 57 tillagas ingen mat på plats så dessa krav inte tillämpbara.

43. Artificial ingredients

All mat som säljs eller distribueras av projektägaren (eller i kontakt med projektägaren) på daglig basis ska vara märkt om den innehåller någon av följande tillsatser: artificiella färger, artificiella smaker, artificiella sötningsmedel, bromerade vegetabiliska oljor, kaliumbromat, BHA (Butylhydroxianisol E 320), BHT (Butylhydroxitoluen E321), natriumglutamat, hydroliserat vegetabiliskt protein, natriumnitrat och natriumnitrit, sulfiter.

Det enda som tillhandahålls dagligen på Arenavägen 55 och 57 är frukt, varma drycker och skorpor. Skorporna innehåller inget av ovanstående ämnen (Pågen, inget datum). Selectamaskinens Whitener innehåller färgämnet 160a, se Figur 44 som ofta är syntetiskt framställt vilket gör att produkter i maskinen som innehåller detta måste märkas (Livsmedelsverket, inget datum). Chokladen i maskinen innehåller aromer och syntetiskt

50 sötningsmedel (Sackarin) så dessa produkter måste också märkas, se Figur 43. Produkter som innehåller choklad och whitener måste märkas för att skallkravet ska uppnås.

44. Nutritional information

All mat som säljs eller distribueras av projektägaren (eller i kontakt med projektägaren) på daglig basis ska innehålla information om kalori-, socker-, fett-, vitamin-, protein- samt kolhydratinnehåll per portion eller per bit. Dessutom ska procent av rekommenderat dagligt intag framgå.

På Arenavägen 55 och 57 finns information om Selectadryckernas närings- och energiinnehåll per portion, se Figur 42. Däremot saknas information om mikronutrienter (Vitamin A och C, kalicium och järn) vidare framgår inte heller procent av rekommenderat dagligt intag. Skallkravet uppnås inte.

45. Food advertising

Här finns två krav, mat som inte uppfyller kraven på raffinerade ingredienser och transfetter får inte marknadsföras i reklam samt att genom olika typer av information uppmuntra och informera om nyttig mat och uppmuntra att undvika onyttig mat. Informationen ska finnas i fikarum och lunchmatsalar men även i allmänna utrymmen. Totalt ska minst tre instanser med information finnas.

I nuläget förekommer ingen reklam på Arenavägen 55 och 57. Däremot skulle olika typer av informationskampanjer eller reklam för nyttig mat behöva införas. Kanske som en del i friskvårdsprogram. Skallkravet uppnås inte.

Related documents