• No results found

Dagny, Bosse, Cecilia och Erika menar att man måste förändra skolan från grunden för att kunna ta bort betygen. Dagny menar, precis som de övriga lärarna, att om man skulle slopa betygen på studs, skulle inte eleverna, även om de inte visste att det fanns betyg, jobba av egen drivkraft. ”Inte när vi har en sådan här skola som är uppbyggd på det här sättet, som man har haft ganska så snarlik sedan jag gick i skolan.” Hon tror att det skulle behövas en ny läroplan och nya kursplaner om man tog bort betygen. Hon tror även att skolan måste ha nya arbetssätt och ny metodik. Hon tror mycket på att eleverna måste få ta mer eget ansvar och hon jämför med ett omtyckt program som heter ”sam-tvärs” på en gymnasieskola. Där har eleverna beting, tar eget ansvar och gör mycket egna arbeten. Hon säger att undersökningar visar att de eleverna har bättre kunskaper än de på traditionellt samhällsvetenskapligt

12 Detta tolkade vissa lärare som att man inte skulle ha någon slags bedömning alls av eleverna, medan jag med

program. Hon tror dock att detta arbetssätt är svårt för de elever hon arbetar med, de som har svårt för sig. Hon menar att de måste ha mycket styrning och struktur, har de ingen som driver på dem får de inget gjort. Andra arbetssätt hon nämner är att man läser ett visst ämne under en period.

Bosse tror att en skola utan betyg inte skulle förändras i själva upplägget vad gäller kurser, och lärarna skulle fortfarande behöva kolla så eleverna når upp till målen.

Men jag tror att det skulle behövas en stegvis förändring där eleverna… utbildas i att inte sträva efter betyg, utan att man når efter, det finns andra morötter eller andra… att man har en hel mentalitetsförändring helt enkelt. […]

I: Lärarna då?

IP: … Det gäller givetvis lärarna också, det krävs en mentalitetsförändring på alla plan.

Cecilia tycker att det verkar väldigt svårt att ändra på något som är uppbyggt på systemet att man ska ha betyg, ända upp i gymnasiet och högskolan.

…om man tar bort betygen så måste det ju vara en… en jätteprocess. […] Så att det skulle nog kräva liksom, ett helt annat typ av tankesätt eller… och ett helt annat sätt att arbeta, än vad vi har här och nu. Här är det trots allt, det är ju en ganska traditionell skola eller så, vi har ju ingen… ingen speciell pedagogik så, som vissa friskolor har till exempel eller så, så att… på det sättet så tror jag att det skulle nog falla ihop om man tog bort betygen. […] jag känner själv att, det är inte så här jag vill jobba… resten av livet eller så. Det är inte riktigt det här jag tror på, att det här är grejen för att… att lära sig saker, utan... lite nya saker som man hör talas om att de kör på andra skolor, det känns ju betydligt mer… lockande. […]

Hon hänvisar till arbetssätt som låter eleverna arbeta mer temainriktat, individualiserat och i egen takt och som dessutom är friare från timplaner.

Det är sådant man tänker på. Men samtidigt så är man ju ganska ny eller så, man känner att man måste nog testa olika saker innan man vet var man hör hemma, för man vet inte riktigt vad det är man, man söker efter, eller så. Vad det är för skola man skulle vilja jobba på. […] Jag vill inte bli den där (läraren) som jag hade när jag gick i skolan, det känns inte… det är så länge sedan, det måste man lämna bakom sig. Testa nya saker.

Det är enligt Cecilia svårt för lärare att ändra sitt arbetssätt och det kräver ett bra arbetslag att bolla idéer med.

Men vi (arbetslaget) har ju börjat föra de här diskussionerna i alla fall att, att vi kanske måste… revolutionera (talar teatraliskt) vårt arbetssätt är det en del som säger och vi har börjat diskutera lite olika saker och folk kommer med… ja förslag från… ja ”Så här var det på en skola som jag jobbade i…” t.ex. då. Klart, om många är intresserade av det så tror jag säkert att det skulle vara möjligt, men det krävs nog att man, man måste jobba väldigt mycket tillsammans med de andra lärarna. Så att bara sitta själv och ändra på någonting, det ger liksom ingenting… eller jo, det ger ju en del men om man ska tänka på hela inlärningssituationen för eleverna så måste man nog få med alla ämnen.

Erika skulle gärna ta bort betygen men anser att det då krävs en förändring av skolan:

Nej, tyvärr alltså, jag skulle gärna se att man tog bort betygen, men då får man ändra skolan först. För annars tror jag att väldigt många bara skulle strunta i saker och ting. Och då är det ju precis som om vi är någon lag, ja, vi bestämmer, helt enkelt och så är det ju… tyvärr just nu. I: Lärarna bestämmer eller skolan eller…?

Hon skulle vilja ändra skolan dels genom olika arbetssätt; temainriktat och bifrostinspirerat, och dels genom ett större samarbete med företag, landsting och kommun, ”att man kanske kunde vara en vecka någon annan stans och bedriva undervisning. Så att man ser vad man egentligen pratar om.” Dessutom tycker hon att det är svårt att planera in större projekt eftersom man måste anpassa sig till både lärares och elevers scheman. Hon tillägger: ”Problemet är ju att alla skulle ju säkert vilja ändra och göra det bättre och så där, men det finns ju ingen tid till det, man kanske har två studiedagar, det hinner man ju inte ändra en skola på.”