• No results found

Kriterier för finansiella instrument som hålls till förfall

SÄKRINGSREDOVISNING AV FINANSIELLA INSTRUMENT

6.6 Investeringar som hålls till förfall

6.6.1 Kriterier för finansiella instrument som hålls till förfall

Motivering Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(69) Investeringar som hålls till förfall ska uppfylla följande kriterier:

• de har fastställda eller fastställbara betalningar

• de har en fastställd löptid

• företaget har för avsikt och förmåga att hålla dem till förfall

• de är inte derivat.

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(70) När det gäller definitionen av kategorin investeringar som hålls till förfall innebär fastställda eller fastställbara betalningar och fastställda löptider ett avtal som anger storlek på och tidpunkt för betalningar till innehavaren, såsom betalningar rörande ränta och kapitalbelopp. (delcitat VT71)

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(71) En betydande risk för utebliven betalning utesluter inte klassificering av en finansiell tillgång som att den innehas till förfall så länge dess avtalsenliga betalningar är fastställda eller fastställbara och de övriga kriterierna för denna klassificering är uppfyllda. (delcitat VT17)

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(72) Ett skuldinstrument med rörlig ränta kan uppfylla kriterierna på kategorin investeringar som hålls till förfall. (delcitat VT17)

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(73) Kriterierna på en finansiell tillgång som en investering som hålls till förfall är uppfyllda för en finansiell tillgång som kan lösas in av emittenten om

innehavaren avser, och har möjlighet, att inneha den fram till dess att den blir inlöst eller till förfall och om innehavaren skulle återvinna i stort sett hela det redovisade värdet. (delcitat VT18)

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(74) Krediter och med dem jämförbara finansieringsavtal får inte klassificeras som investeringar som hålls till förfall.

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(75) Om villkoren för ett evigt skuldinstrument innebär räntebetalningar under en ej bestämd period, kan inte instrumentet klassificeras som att det hålls till förfall eftersom det inte finns någon förfallotidpunkt. (delcitat VT17)

Bindande

Utfärdad 18.12.2007 Gäller fr.o.m. 4.1.2008

(76) Kapitallån enligt 12 kap. i aktiebolagslagen får inte klassificeras som investeringar som hålls till förfall, eftersom de per definition inte har fastställda betalningar eller fastställd löptid.

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(77) Egetkapitalinstrument kan inte vara investeringar som hålls till förfall, antingen för att de har en obegränsad livslängd (såsom stamaktier) eller på grund av att de belopp som innehavaren kan erhålla kan variera på ett sätt som inte kan fastställas i förväg (såsom aktieoptioner, teckningsoptioner och andra rättigheter). (delcitat VT17)

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(78) Företaget har inte för avsikt att till förfall inneha en investering i en finansiell tillgång med fastställd löptid om

• företagets avsikt är att inneha den finansiella tillgången under en odefinierad period,

• företaget är redo att sälja den finansiella tillgången (förutom om en

situation uppstår som är av engångskaraktär och som inte rimligen kunde ha förutsetts av företaget) som reaktion på förändringar i marknadens räntor eller risker, likviditetsbehov, förändringar i tillgänglighet och avkastning på alternativa investeringar,

förändringar av finansieringskällor och villkor, eller förändringar i valutarisk, eller

• emittenten har rätt att reglera den finansiella tillgången till ett belopp som ligger väsentligt under dess upplupna anskaffningsvärde. (VT16)

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(79) Företaget har inte en påvisad möjlighet att till förfall inneha en investering i en finansiell tillgång med fastställd löptid om

• det inte har tillgängliga finansiella resurser för att fortsätta att finansiera investeringen fram till förfall, eller

• det är föremål för en befintlig juridisk eller annan begränsning som kan förhindra dess avsikt att hålla den finansiella tillgången till förfall.

(Emellertid begränsar en emittents köpoption nödvändigtvis inte företagets avsikt att hålla en finansiell tillgång till förfall – se stycke 73 ovan.) (VT23)

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(80) Försäljning före förfall kan uppfylla villkoret i stycke 81 – och därför inte ge upphov till någon fråga om företagets avsikt att hålla investeringar till förfall – om de är hänförliga till något av följande:

• En betydande försämring av emittentens kreditvärdighet. Exempelvis skulle en försäljning efter en nedgradering av kreditbetyget av ett externt kreditvärderingsföretag inte nödvändigtvis väcka frågan om företagets avsikt att inneha andra investeringar till förfall om nedgraderingen ger belägg för en betydande försämring av

emittentens kreditvärdighet, jämfört med kreditbetyget vid det första redovisningstillfället. På motsvarande sätt, om företaget använder interna kreditbetyg för att bedöma exponeringar, kan förändringar i dessa interna kreditbetyg underlätta för företaget att identifiera emittenter för vilka det har skett en betydande försämring av kreditvärdigheten, förutsatt att företagets metod vid tilldelning av interna kreditbetyg och förändringar i dessa betyg ger ett

konsekvent, tillförlitligt och objektivt mått på emittenternas kreditkvalitet. Om det finns belägg för att en finansiell tillgång behöver skrivas ned (avsnitt 6.7.3) betraktas ofta försämringen i kreditvärdighet som betydande.

• Ett större rörelseförvärv eller en större avyttring (såsom försäljning av en rörelsegren) som nödvändiggör försäljning eller överlåtelse av investeringar som hålls till förfall för att bibehålla företagets befintliga ränteriskposition eller riktlinjer för kreditrisker (även om

företagsförvärvet är en händelse som företaget har kontroll över, kan förändringar i investeringsportföljen för att bibehålla ränteriskposition eller riktlinjer för kreditrisker snarare vara en konsekvens och inte något som förväntas).

• En förändring i föreskrifter eller lagstadgade krav som väsentligt ändrar antingen vad som utgör en tillåten investering eller den högsta nivån för vissa typer av investeringar, som därigenom leder till att företaget måste avyttra en investering som hålls till förfall.

• En betydande höjning av branschens kapitaltäckningskrav, av tillsynsmyndigheter, som innebär att företaget måste genomföra nedskärningar genom att sälja investeringar som hålls till förfall.

• En betydande höjning av riskvikt i kategorin investeringar som hålls till förfall som används för föreskrivna riskbaserade

kapitaltäckningskrav. (delcitat VT22) 6.6.2 Värdering vid anskaffningstillfället

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(81) När en investering som ska hållas till förfall redovisas första gången, ska företaget värdera den till det verkliga värdet plus transaktionskostnader som är direkt hänförliga till förvärvet. (delcitat IAS 39.43)

Bindande

Utfärdad 30.11.2005 Gäller fr.o.m. 1.12.2005

(82) När företaget använder likviddagsredovisning för en investering som därefter värderas till anskaffningsvärde eller upplupet anskaffningsvärde redovisas investeringen vid första redovisningstillfället till sitt verkliga värde på affärsdagen. (IAS 39.44)

6.6.3 Efterföljande värdering, nedskrivning och återföring av