• No results found

Kritisering av genomförande

Detta avsnitt presenterar de åsikter vi själva har gällande undersökningens genomförande i form av att vi förklarar omständigheter som till större eller mindre del kunnat påverka undersökningens resultat.

7.2.1 Intervjuer

Urvalet av intervjupersoner till studien bestod primärt av två stycken fast en tillkom under intervjuernas gång. De personer som ingick i studien hade vi fått rekommenderade från en annan anställd på företaget. På så sätt kan man säga att vi blev styrda när det gäller urvalet av personer men vi måste argumentera för att det troligtvis hade blivit svårt att få en bra bild över situationen utan dessa nyckelpersoner. Anledningen till att vi tror att undersökningsarbetet skulle blivit svårare utan dessa personer är att de som tidigare beskrivits innehöll centrala positioner för arbetet med att implementera Projektplatsen och även genom sina arbetsuppgifter har en helhetsbild över SMC:s IT-miljö. Genom detta är möjligheten för att extrahera relevant information från respondenterna mycket större än om vi hade använt oss av personer som kanske inte varit delaktiga i implementeringsprojekten eller inte har arbetspositioner som gör att de arbetar med större vyer än enskilda system.

Det som dock talar mot användandet av de intervjupersoner vi hade är att de i stor utsträckning var positivt inställda till tekniken och dess möjligheter. I sig är det inget problem att de är positivt inställda men problemet kan vara att den information vi tagit del av kan vara vinklad för att försöka få molnbaserade tjänster att framstå som bättre än de i själva verket är. Vi finner inte att detta har presenterat sig som ett stort problem med tanke på att intervjuerna även bjöd på utförliga beskrivningar av problemsituationer där molnbaserade tjänster snarare varit ett, eller i alla fall skapat, hinder för organisationen istället för att agera hjälpmedel för densamma. Som följd av detta känner vi att det hade varit intressant, och i viss utsträckning kanske mer lönande, att intervjua personer av olika uppfattning om området för att på så sätt få en mer blandad bild av hur molnbaserade tjänster uppfattas av organisationer.

Vårt tillvägagångssätt för intervjuerna tycker vi i grunden fungerade bra, men i efterhand har vi kommit fram till vissa punkter som på ett eller annat sätt kanske påverkat resultatet. I det rum som intervjuerna genomfördes i var väggen ut mot korridoren utanför i glas vilket ledde till att vissa av de intervjuade, och även vi, under korta perioder tappade fokus när folk passerade utanför. Till detta hör också att under en av intervjuerna ringde konferenstelefonen, vilket avbröt den som intervjuades.

Vår intervjuteknik fungerade, i vår mening, i stort sett bra fast vissa delar kan förbättras. Det semistrukturerade arbetssättet kan kritiseras eftersom intervjuerna inte kan replikeras, men metoden kan även anses vara bra då den ger möjligheter för den intervjuade att själv bestämma hur mycket eller lite den vill dela med sig av information inom ett område och samtidigt känna att den har större kontroll över samtalet. I vissa fall förekom ledande frågor för att komma in på ett ämne. Detta upptäcktes dock vid transkriberingen av första intervjun och behölls i färskt minne vid efterföljande intervjuer för att på så sätt försöka minska förekomsten av dessa ledande frågor.

69 Inspelningen med hjälp av bärbara datorer fungerade bra men de intervjuade kan eventuellt ha känt sig avskild från oss med tanke på att datorerna stod framför oss. Dock bör poängteras att vi i stor utsträckning försökte bibehålla ögonkontakt med den intervjuade och inte tittade ner i skärmen och tidigare nämnd effekt var inte något som slog oss i någon av intervjuerna.

Stämningen vid intervjuerna var genomgående avslappnad och detta kan bero på olika orsaker. Två orsaker kan vara att de personer som intervjuades kände sig bekväma inom området samt att den plats och tid intervjuerna genomfördes på var deras villkor. En av intervjuarna kände även dessa personer sedan tidigare vilket kan ha påverkat intervjupersonernas inställning till vår närvaro. Dock kan man inte bortse ifrån den enkla anledningen att dessa personer kanske av naturen är avslappnade och har lätt för att bli intervjuade.

För att förtydliga vissa resonemang valde de intervjuade att visualisera sina tankar på en whiteboard som fanns i rummet. Problemet med detta var tyvärr att vi inte hann rita av eller fotografera det som gestaltades på denna innan intervjupersonerna valde att sudda ut detsamma och detta är något man kan dra lärdom av; att vänta sig det oväntade är av stor vikt för att på ett realistiskt sätt kunna återskapa verkligheten.

7.2.2 Enkäter

De enkäter som användes för att genomföra undersökningen var för oss båda de första vi skapat. Detta kan naturligtvis medföra att felaktigheter i utförande och frågeteknik kan ha förekommit, vilket ter sig naturligt då viss erfarenhet krävs för att skapa enkäter på ett bra sätt. För att se till att enkäterna i alla fall var ok tog vi kontakt med intervjupersonerna på Sandvik och vår handledare så att de kunde läsa igenom enkäten för att på så sätt kunna påpeka brister, felaktigheter eller saker som borde förändras.

Personerna som var tänkta att ingå i undersökningen var utvalda av en av intervjupersonerna och detta är kanske inte optimalt då denne teoretiskt sett skulle kunna se till att de som valts ut representerade en viss användartyp eller hade en viss inställning till molnbaserade tjänster. Med tanke på de relativt blandade svaren känner vi ändå att de som i alla fall svarade på undersökningen var av en blandad karaktär och på så sätt inte partisk åt något särskilt håll även om inställningen till molnbaserade tjänster i allmänhet var positiv. Dock kan det vara svårt att se om den allmänt positiva inställningen är representativ för den tänkta urvalsgruppen eller om detta är en isolerad företeelse bland de som svarade på enkäten.

Saker vi har kommit att tänka på i efterhand som kan ha påverkat svarsfrekvensen är bland annat att vi inte fick med något sista svarsdatum i e-postmeddelandet, att vi inte fick till något riktigt avslut på meddelandet samt att vi inte nämnde att det var ok att kontakta oss om eventuella frågor som skulle kunna uppkomma vid ifyllandet av enkäten. För att höja svarsfrekvensen skulle vi kunna ha haft undersökningen tillgänglig en längre tid och skicka påminnelser till respondenterna men på grund av tidsbrist tilläts vi inte att göra det. Ytterligare en sak som skulle kunnat gjort undersökningen mer intressant vore om vi klarare hade förklarat vad vi menade med olika grader av användare i undersökningen. Som det blev nu svarade alla respondenter att de var "avancerade användare". Dock kom vi att fundera på själva begreppet i efterhand och kom fram till att det är ytterst subjektivt vad det innebär. För vår del är "avancerad användare" något i stil med systemutvecklare eller programmerare medan "normal" ligger på en systemanvändarnivå. Om vi hade förklarat att vår syn på

70 graderna var sådan kanske vi hade kunnat dela upp respondenterna i grupper efter erfarenhet och kunskap.

En fråga man kan ställa sig gäller de frågor som ingick i enkätundersökningen och vad de mäter. Till ganska stor utsträckning rör enkätundersökningen tjänsten "Projektplatsen" och inte i lika stor utsträckning det molnbaserade fenomenet. Detta har som effekt att vi i viss utsträckning inte mäter just molnbaserade egenskaper utan istället hur en molnbaserad tjänst fungerar för ett företag som använder den. Problemet som vi ser det är att skapa frågor som i tillräcklig utsträckning mäter just molnbaserade egenskaper på grund av att de som använder sig av molnbaserade tjänster inte skall behöva veta, eller ens reflektera över, hur tjänsten fungerar. Därigenom kan inte frågorna vara för "tekniska" i sin framtoning. Anledningen till att vi har riktat in oss på just Projektplatsen är att det i de intervjuer vi genomförde på Sandvik framkom att företaget dels använde sig av den och dels var väldigt nöjda med hur tjänsten fungerade. Således blev vår tanke med enkätundersökningen att på ett inte för tekniskt sätt undersöka hur skiftet från de tidigare arbetsformerna till arbete genom Projektplatsen påverkat användarna. Detta är något man måste tänka på när man ser resultaten av enkätundersökningen: att svaren i stor utsträckning är kopplade till en specifik tjänst och inte på något sätt kan ses som generella för molnbaserade tjänster i allmänhet.

Related documents