• No results found

ge kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att utreda om intresse finns för ett samarbete mellan lokal handel i storebro och biblioteket

Sammanfattning

Börje Forss (FP) har genom motion väckt frågan om utökat öppethållande på Storebro bibliotek med syftet att utreda om intresse finns får ett samarbe-te mellan lokal handel och bibliosamarbe-tek som kan gynna bägge parsamarbe-ter.

Börje Forss (FP) yrkar att fullmäktige beslutar att ge kultur- och fritids-nämnden i uppdrag att utreda om intresse finns för ett samarbete mellan lo-kal handel i storebro och biblioteket.

Ärendet

Motionen om remitterades till kultur- och fritidsnämnden får yttrande och nämnden ställer sig positiv till förslaget och gav bibliotekschefen i uppdrag att göra en större utredning om samarbete är möjligt mellan Storebro biblio-teksfilial och ICA Nära i Storebro. I yttrandet från kultur- och fritidsnämn-den framgår att förvaltningen redan gjort en mindre utredning och fritidsnämn-den ställer sig positiv till att utreda förutsättningarna mer grundligt.

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved föreslår kommunstyrelsen att i sin tur föreslå kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen och ge kultur- och fritids-nämnden i uppdrag att utreda om intresse finns för ett samarbete mellan lo-kal handel i storebro och biblioteket.

PerÅke Svensson (C) och Helen Nilsson (S) yrkar bifall till förslaget.

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

Beslutsunderlag

Motion väckt av Börje Forss (FP), Id 2012.2941.

Kommunfullmäktiges beslut 2012-10-29, KF§ 203.

Remiss från kommunstyrelseförvaltning en, Id 2013 .11.

Yttrande från kultur- och fritidsnämnden 2012-12-17 KFN § 124.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdragsbestyrkning

2(2)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÅDESPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum 1(3)

Kommunstyrelsen 2013-08-20

KS § 216 Dm-77/2012 Kod 109

Medborgarförslag om att bygga en simhall i Vimmerby

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgar-förslaget om att bygga en simhall i Vimmerby.

Sammanfattning

Annie Mc Williams har väckt medborgarförslag om att bygga en simhall i Vimmerby. Då skulle folk i Vimmerby inte behöva åka till Hultsfred eller Gullringen för att lära sig simma eller för att motionera.

En simhall i Vimmerby skulle främja till mer aktivitet och möjligheten till motion i Vimmerby. Det är bra för äldre med vattenjympa och barn gillar vatten. Fler barn skulle kunna gå i simskola och det skulle också främja simkunnigheten.

Ärendet

Medborgarförslaget om att bygga en simhall i Vimmerby remitterades till teknik- och servicenämnden och kultur- och fritidsnämnden som har lämnat följande yttranden.

Kultur- och fritidsnämnden beslutar att i dagsläget inte ställa sig bakom förslaget att bygga en simhall i Vimmerby. Det krävs en grundlig utredning om kostnader och driftsformer för att kunna fatta beslut om en simhall eller inte i Vimmerby.

Kultur- och fritidsnämnden förstår intresset för en simhall i Vimmerby och frågan har kommit upp vid flera tillfållen de senaste åren. Idag finns två simanläggningar inom cirka 2 mils avstånd från Vimmerby, i Gullringen och i Hultsfred. Kommunen betalar idag bidrag till den ekonomiska föreningen som driver Gullringens simhall samt betalar för simskaleundervisning i simhallen och simskaleundervisning sommartid utomhus.

Vad innebär en simhall? En anläggning som bara är för simning/motion eller är det ett vattenland? Att anlägga en simhall kräver en grundlig utredning

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

och kostnadsberäkning innan beslut tas i frågan vad gäller byggnation, kost-nader, underhåll, skötsel och personalfrågor.

Teknik- och servicenämnden ställer sig i inte heller bakom förslaget att bygga en simhall i Vimmerby. Det krävs en grundlig utredning angående byggnation, kostnader, underhåll, skötsel och personalfrågor.

Bedömning

Kommunal verksamhet kan delas in i obligatorisk verksamhet och frivillig verksamhet. Till det obligatoriska som kommunen måste ha är till exempel skola, äldreomsorg, socialtjänst, räddningstjänst och plan- och byggverk-samhet. Det finns lagstiftning som kräver att varje kommun skall tillhanda-hålla obligatorisk verksamhet.

När det gäller frivillig verksamhet är det upp till varje kommun att bestäm-ma om och i vilken nivå bestäm-man vill ha på en viss verksamhet. All fritidsverk-samhet är frivillig verkfritidsverk-samhet och det blir upp till varje kommun att be-stämma om man skall ha ishallar, tennisbanor, idrottsarenor, simhallar med mera och hur de skall drivas.

Det finns tillgång till en mindre simhall i Vimmerby kommun genom sim-hallen i Gullringen. Kommunen lämnar även bidrag till den simsim-hallen. I for-sta hand har kommunen en skyldighet att se till att kommunen sköter den obligatoriska verksamheten. Att bygga och drifta en ny simhall kräver mycket stora ekonomiska resurser och det är en politisk fråga att ta ställning till det.

Medborgarförslaget har varit för yttrande i de nämnder som ansvarar för kommunens fritidsverksamhet och kommunens fastigheter. Ingen av dem ställer sig bakom förslaget att bygga en simhall i Vimmerby.

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved föreslår kommunstyrelsen att i sin tur föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget om att bygga en simhall i Vimmerby.

PerÅke Svensson (C) yrkar avslag på medborgarförslaget

Beslutsunderlag

Medborgarförslag väckt av Annie Mc Williams, Id 2012.673.

Kommunfullmäktiges beslut 2012-02-27, KF§ 41.

Remiss från kommunstyrelseförvaltningen, Id 2012.2057.

Utdragsbestyrkning

2(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Yttrande från kultur- och fritidsnämnden 2012-10-08, KFN § 95.

Yttrande fråntelmik-och servicenämnden 2012-11-15, TSN § 212.

Sändlista

Kommunfullmäktige

3(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sictnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

KS § 217 Dnr 74/2012 Kod 109 Medborgarförslag om nattöppet kafe

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla medbor-garförslaget om nattöppet cafe på det sättet att kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att arbeta vidare med frågan i syfte att kunna ha ett nattöppet cafe för ungdomar i Vimmerby.

Sammanfattning

Denise Karlsson och Simon Lindblad har väckt medborgarförslag om att kommunen skulle kunna öppna ett nattöppet cafe. Cafeet skulle kunna dri-vas med stöd av kommunen och kommunen skulle kunna anställa personer som har svårt att få jobb eller till exempel ungdomar som vill ha ett extra-jobb.

Ärendet

Medborgarförslaget om nattöppet cafe remitterades till kultur- och fritids-nämnden, socialnämnden och Ungdomsrådet för yttrande och samtliga har svarat.

Kultur- och fritidsnämnden är positiv till förslaget om nattöppet cafe.

Kultur- och fritidsnämnden arbetar hela tiden med att förbättra ungas livs-villkor i Vimmerby. Detta görs i hög grad genom dialog med unga där vi tillsammans kan skapa verksamhet som efterfrågas. Kontinuerliga möten ut-ifrån den så kallade Globträdsmodellen, spontana möten på Fabriken eller genom föreningslivet ligger till grund för arbetet.

Det finns behov av mötesplatser där äldre ungdomar kan träffas. Tyvärr kos-tar en cafeverksamhet mycket pengar att driva. Kan det finnas andra vägar att få för att öppna ett nattcafe? Ett cafe drivs vanligen av privata aktörer, eventuellt kan det finnas något av dagenscafeer som kan uppfylla önskemå-len i medborgarförslaget, eller kanske genom någon förening. Genom Fabri-ken kan kultur- och fritidsnämnden hjälpa till med kontakter och ideer. Det

Utdragsbestyrkning

1(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum 2(3)

Kommunstyrelsen 2013-08-20

finns även pengar, så kallade "Actionpengar", som går att söka för att kom-ma igång.

Socialnämnden sicriver i sitt yttrande att frågan om ett nattöppet cafe för ungdomar skalllämnas vidare till kultur- och fritidsnämnden då de ansvarar för Allaktivitetshuset Fabriken. De kan tillsammans med förvaltningens per-sonal i samråd med ungdomarna göra en samlad bedömning av frågan.

Ungdomsrådet sicriver i sitt yttrande att de helt och håller stödjer förslaget om nattöppet cafe. Ungdomarna i Vimmerby behöver någonstans att vara på

· kvällar och helger. I dagsläget finns det ingenstans förutom Fabriken, men dessvärre har de inte öppettider som önskas av de äldre ungdomarna i kom-munen. För att Vimmerby ska kunna bli en kommun där ungdomruna trivs behövs det ett nattöppet cafe i Vimmerby.

Bedömning

Remissinstanserna är positiva till förslaget om att ha ett nattöppet cafe för ungdomar. Kultur- och fritidsnämnden vill arbeta vidare med frågan i dialog med de unga, men ser också vissa svårigheter med att kommunen driver ett cafe. Kanslijuristens förslag blir därför bifall till förslaget, men på det sättet att kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att arbeta vidare med frågan i syfte att kunna ha ett nattöppet cafe för ungdomar i Vimmerby. En utredning kan komma fram till att det till exempel inte är lämpligt eller att det kostar kommunen oförsvarligt mycket pengar och då kanske det inte blir något nattöppet cafe. Men inriktningen föreslås vara att kommunen skall medverka till att få till ett nattöppet cafe för ungdomar.

Ärendet diskuteras.

Ordförande Micael Glennfalk (M) ställer sig tveksam till förslaget, då han undrar om det är möjligt för en kommun att driva ett cafe. Kan det vara ett alternativ att öppna upp fritidsgården på andra tider än idag?

Helen Nilsson, (S), Lis-Astrid Andersson (S) och Lars Johansson (V) påpe-kar att det är ett cafe som efterfrågas, inte längre öppettider på befintlig fri-tidsverksamhet, och att det är viktigt att ta till vara på ungdomarnas önske-mål. Peter Högberg (S) menar att det är kultur- och fritidsnämndens ansvar att se till att det finns verksamhet för ungdQmarpå "obekväma tider".

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved föreslår att kommunstyrelsen i sin tur föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla medborgarförslaget om nattöppet cafe på det sättet att kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att arbeta

vida-VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sidnr Sammanträdesdatum

Kornmunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

re med frågan i syfte att kunna ha ett nattöppet cafe för ungdomar i Vim-merby.

Helen Nilsson (S) yrkar, med instämmande av Lars Johansson (V), Lis-Astrid Andersson (S) och PerÅke Svensson (C), bifall till kanslijuristens förslag.

Micael Glennfalk (M) yrkar, med instämmande av Leif Carlson (M) avslag på medborgarförslaget med tilläggsyrkandet att ge kultur- och fritidsnämn-den i uppdrag att utreda möjligheten till att öppna upp fritidsgårdsverksam-het under fredags- och lördagskvällar.

Beslutsgång

Ordföranden finner att två forslag föreligger. Han ställer dem mot varandra och finner att kornmunstyrelsen bifaller kanslijuristens forslag.

Beslutsunderlag

Medborgarforslag väckt av Denise Karlsson och Simon Lindblad, Id 2012.669.

Kornmunfullmäktiges beslut 2012-02-27, KF§ 38.

Remiss från kornmunstyrelseförvaltningen, Id 2012.1691.

Yttrande från kultur- och fritidsnämnden 2012-10-08, KFN § 94.

Yttrande från socialnämnden 2012-10-18, SN §54.

Yttrande från ungdomsrådet, Id 2012.2986.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdragsbestyrkning

3(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

KS § 218 Dnr 75/2012 Kod 109

Medborgarförslag om belysning längs med Borgrundan

Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att

l. samhällsbyggnadsavdelningen- med anledning av medborgarförslaget-får i uppdrag att ta fram en kostnadsberälming, finansieringsförslag och förslag till tidplan för genomförande av belysning längs med Borgrundan.