• No results found

Uppdraget ska redovisas till kommunstyrelsen senast 2013-11-05

Sammanfattning

Lisa Blom har väckt medborgarförslag om att sätta upp gatubelysning längs med Borgrundan från Ryttargården mot Nossen.

Utan belysning är det obehagligt att gå där och det är många som motionerar utmed sträckan.

Ärendet

Medborgarförslaget om belysning längs med Borgrundan har remitterats till teknik- och servicenämnden och kultur- och fritidsnämnden för yttrande.

Kultur- och fritidsförvaltningen ställer sig positiv till medborgarförslaget och hänvisar till kultur- och fritidsnämndens ställningstagande till en motion som behandlade samma ärende under 2011.

Kultur- och fritidsnämnden ställde sig då positiv till motionen om iordnings-tällande av belysning längs med hela Borgrundan eftersom många Vimmer-bybor har framfört önskemål om detta. Nämnden ansåg att det främjar folk-hälsan i kommunen att människor kan promenera även när det är vinter och mörkt.

Det är också en fråga om sälcerhet och trygghet att kunna röra sig efter mörkrets inbrott. Det är positivt om belysning anläggs eftersom det bland

1(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

annat ligger en hästanläggning och en golfanläggning längs med Bmgrundan som många utnyttjar.

Teknik- och servicenämnden föreslår avslag på medborgarförslaget om be-lysning utmed Borgrundan med hänvisning till att det saknas medel för att iordningställa belysning utmed hela Borgrundan.

Bedömning och förslag

Teknik- och servicenämnden gjorde 2011 i samband med behandlingen av motionen om att iordningställa belysning längs hela Borgrundan en beräk-ning att det skulle kosta cirka 450 000 kronor att sätta upp belysberäk-ning utmed den 940 meter långa sträckan. Till det kommer driftskostnader. Fullmäktige beslutade att med hänsyn till det ekonomiska läget att avslå motionen.

Samma skäl som fördes fram 2011 för att sätta upp belysning längs med Borgrundan finns kvar och det är en politisk bedömning att ta ställning till om belysning utmed Borgrundan skall prioriteras framför annat.

Följande alternativ till beslut lämnas därför:

Alternativ l.

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgar-förslaget om belysning längs med Borgrundan med hänvisning till att medel saknas.

Alternativ 2.

Kommunstyrelsen beslutar att samhällsbyggnadsavdelningen med anledning av medborgarförslaget får i uppdrag att ta fram en kostnadsberäkning, finan-sieringsförslag och förslag till tidplan för genomförande av belysning längs med Borgrundan. Uppdraget skall redovisas till kommunstyrelsen senast 2013-11-05.

Väljer kommunstyrelsen alternativ 2 kan kommunstyrelsen efter att sam-hällsbyggnadsavdelningen gjort sin utredning ge förslag till fullmäktige om medborgarförslaget föreslås bifallas eller avslås.

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved föreslår två alternativ:

Alternativ l.

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgar-förslaget om belysning längs med Borgrundan med hänvisning till att medel saknas.

Utdragsbestyrkning

2(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Alternativ 2.

Kommunstyrelsen beslutar att samhällsbyggnadsavdelningen med anledning av medborgarförslaget får i uppdrag att ta fram en kostnadsberälming, finan-sieringsförslag och förslag till tidplan för genomförande av belysning längs med Borgrundan. Uppdraget skall redovisas till kommunstyrelsen senast 2013-11-05.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) föreslår att kommunstyrelsen bifaller alterna-tiv 2. Göran Gustafsson (KD) och Lis-Astrid Andersson (S) ställer sig bak-om förslaget.

Beslutsunderlag

Medborgarförslag väckt av Lisa Blom, Id 2012.670.

Kommunalfullmäktiges beslut 2012-02-27, KF§ 39.

Remiss från kommunstyrelseförvaltningen, Id 2012.1692.

Yttrande från kultur- och fritidsförvaltningen, Id 2012.241.

Yttrande fråntelmik-och servicenämnden 2012-10-19, TSN § 200.

Tjänsteslaivelse upprättad av kanslijurist Therese Jigsved, Id 2013.1902.

Sändlista

Samhällsbyggnadsavdelningen

3(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum 1(3)

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

KS § 219 Dnr 76/2012 Kod 109

Medborgarförslag om att sluta använda cook- and ch iiisystemet

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att delvis bifalla medborgarförslaget om att sluta använda cook-and chiU-systemet genom de beslut som fattats om att ett antal mottagningskök skall byggas om till till-lagningskök och att kommunstyrelsen gett samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att undersöka vilka förskolor som skulle kunna vara lämpliga att återöppna tillagningskök i.

Sammanfattning

Rasmus Koran har väckt medborgarförslag om att sluta använda cook and chill-systemet. Det kanske är ekonomiskt, men det har andra nackdelar som t ex att det inte är gott, det är inte miljövänligt och det medför att mycket mat slängs.

Ärendet

Medborgarförslaget om cook-and chiH-systemet remitterades till teknik-och servicenämnden, ungdomsrådet teknik-och pensionärsrådet för yttrande. Svar har inkommit från teknik- och servicenämnden och ungdomsrådet.

Teknik- och servicenämnden lämnar i sitt yttrande information om varför Vimmerby kommun valt så kallat cook-and chiil-system för att producera mat.

Telmik-och servicenämnden menar att cook-and chiil-systemet medför så-väl mindre transporter som mindre svinn av mat. Leverans av kyld mat krä-ver distribution 2-3 gånger i veckan, medan varmmatssystem laäkrä-ver leve-rans 1-2 gånger per dag. Kött eller fisk distribueras kyld och kan sparas och värmas vid senare tillfälle. Mat som distribueras varm måste serveras och får inte kylas ned för att sedan värmas igen. Om huvudkomponenten kött eller fisk distribueras kall eller varm ska inte spela någon roll för smaken då sal-lad, potatis etcetera alltid tillagas på plats.

Utdragsbestyrkning

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Av yttrandet framgår att det skulle kunna bli aktuellt med att låta några mot-tagningskök återgå till att bli tillagningskök, dels på grund av trivselfrågor, dels på grund av kapacitetsbrist på Vitnarskolans kök.

Ungdomsrådet stödjer inte medborgarförslaget fullt ut, men anser att kom-munen behöver utvärdera cook-and chill-systemet. Elever på alla skolor borde få delta i en undersökning där man tar reda på kund-nöjdhetenav skolmaten bland eleverna. Det borde också göras en ekonomisk utvärdering.

Efter dessa utvärderingar kan kommunen ta beslut om att avskaffa eller be-hålla coole- and chill-systemet.

Bedömning och förslag

Under 2012 har det pågått utredningar inom samhällsbyggnadsavdelningen angående produktionslösningar för kostverksamheten. Anledningen till det var att Vitnarköket var överbelastat och behövde avlastas från viss produk-tion för att få den beläggning som köket var avsett för. Vitnarköket stod för den största delen av tillagningen, vilket också medförde sårbarhet vid ett eventuellt maskinhaveri.

I början av 2013 presenterades några olika alternativ till att bygga om mot-tagningskök till tillagningskök och ärendet behandlades i fullmäktige 2013-03-25, KF§ 43. Vid det sammanträdet beslutade fullmäktige att Vimmerby kommuns kostproduktion skall ske genom tillagning på plats i följande kök:

Vimarskolan, storebro skola, Södra Vi skola, Vidala omsorgs boende, Frö-dinge skola, Rumskulla skola, Astrid Lindgren skolan, Tuna skola och Vimmerby gymnasium. Tidplanen är att först göra om Astrid Lindgren sko-lans kök, därefter kransorternas kök och sist Vimmerby gymnasium.

Konverteringen från mottagningskök till tillagningskök skall ske successivt för att vara helt klar hösten 2014. Antalet maträtter som serveras skall vara två varmrätter, varav en fullgod vegetarisk och därutöver ett väl komponerat salladsbord. Det beslutades dessutom att kostenheten i så stor utsträckning som möjligt skall handla närproducerat

Kommunstyrelsen har dessutom 2013-03-19, KS § 93 gett samhällsbygg-nadsavdelningen i uppdrag att undersöka vilka förskolor i kommunen som skulle kunna vara lämpliga att återöppna tillagningskök i och ta fram kost-nader för detta.

Genom besluten i fullmäktige att göra om vissa mottagningskök till tillag-ningskök har kommunen delvis gått ifrån cook-and chiil-systemet och det finns också ett uppdrag att undersöka om fler kök skall bli tillagningskök

2(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum

Kornmunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved föreslår att kornmunstyrelsen i sin tur föreslår kornmunfullmäktige besluta att delvis bifalla medborgarförslaget om att slu-ta använda cook- and chiil-systemet genom de beslut som fatslu-tats om att ett antal mottagningskök skall byggas om till tillagningskök och att kornmun-styrelsen gett samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att undersöka vilka förskolor som skulle kunna vara lämpliga att återöppna tillagningskök i.

Beslutsunderlag

Medborgarförslag väckt av Rasmus Koran, Id 2012.672.

Kornmunfullmäktiges beslut 2012-02-27, KF§ 40.

Remiss från kommunstyrelseförvaltningen, Id 2012.2056.

Yttrande från teknik- och servicenämnden 2012-10-19, TSN § 201.

Yttrande från ungdomsrådet, Id 2013.272.

Sändlista

Kornmunfullmäktige

Utdragsbestyrkning

3(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÅDESPROTOKOLL sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

KS § 220 Dnr 50/2013 Kod 730

Program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom i Kalmar län - anta

Kommunstyrelsens beslut

Program för vård och omsorg till personer med demenssjukdom i Kalmar län daterat november 2012 ska gälla som mål- och utvecklingsprogram för omsorg och vård till personer med demenssjukdom. Det ska utgöra underlag för fortsatt planering och samverkan i länets kommuner och landstinget.

Ärendet

Ett program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom i Kalmar län har tagits fram i samverkan mellan länets kommuner och Landstinget i Kalmar län.

Ärendet var aktuellt för beslut i socialnämnden i mars. Landstinget medde-lade då att de ville återkalla ärendet eftersom det inte var fårdigberett. För-slagen till beslut har efter dettajusterats av landstinget och ärendet är nu ak-tuellt för beslut.

Programmet är ett mål- och utvecldingsprogram. Det är ett konlaet program som visar vad olika professioner inom vård och omsorg ska ta ansvar för och vilken kompetens som laävs för att professionerna ska kunna ta sitt an-svar.

I samtliga verksamheter som ger omsorg och vård till personer med demens-sjukdom laävs det förbättringar för att nå de mål som finns i programmet.

Utifrån programmet kan organisationerna steg för steg genomföra de förbätt-ringar som laävs för att nå målen.

Förslag till beslut

Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen att programmet för vård och om-sorg till personer med demenssjukdom i Kalmar län daterat november 2012 ska gälla som mål- och utvecklingsprogram för omsorg och vård till perso-ner med demenssjukdom. Det ska utgöra underlag för fortsatt plaperso-nering och samverkan i länets kommuner och landstinget.

1(2)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

Helen Nilsson (S) och PerÅke Svensson (C) yrkar bifall till socialnämndens förslag.

Beslutsunderlag

Socialnämndens beslut 2013-06-13, SN § 81.

Program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom i Kalmar län, Id 2013.1697.

Sändlista

Landstinget i Kalmar län Socialnämnden

Utdragsbestyrkning

2(2)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÅDESPROTOKOLL sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

KS § 221 Dnr 335/2012 Kod 010 Utredning av länstillhörighet-finansiering

Kommunstyrelsens beslut

Utredningen av ett eventuellt byte av län och landsting till Östergötlands län och landsting finansieras med medel för Vimmerby Concept Park, verksam-het 0081.

Ärendet

Vimmerby kommun har tillsammans med Västerviks kommun tillfrågat Oskarshamns, Hultsfreds och Högsby kommuner om att gemensamt låta Sveriges kommuner och Landsting, SKL, förutsättningslöst utreda frågan om ett byte av län och lansting till Östergötlands län och landsting. Alla de tre kommunema har avböjt att delta i en utredning.

Ä ven Regionförbundet i Kalmar län har tillfrågats om att vara med och utre-da frågan, men har ännu inte svarat på förfrågan.

Offert har inkommit från SKL avseende en utredning av effektema om Vimmerby kommun överförs till Östergötlands län och landsting. Utred-ningen läggs upp enligt de riktlinjer som anvisats av kammarkollegiet för dylika utredningar. Indelningslagen är allmänt skriven, men enligt kommen-tarema i lagtexten ska följande kriterier vara uppfyllda för att en indelnin-sändring ska kunna komma i fråga:

l. Bättre villkor för kommunaldemolaatin.

2. Bättre anpassning till demografiska och näringsgeografiska förhållanden.

3. Acceptabla förändringar avseende landstingens ekonomi och den lands-tingskommunala verksamheten.

Ambitionsnivån i den planerade utredningen är på samma nivå som i den ut-redning SKL utfört på uppdrag av Trosa kommun. För Trosa kommun hand-lade utredningen om ett eventuellt byte av län och landsting från Sörmlands län och landsting till Stockholms län och landsting.

1(2)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterac

För Vimmerbys del beräknas kostnaden enligt offerten bli cirka 90 000 kro-nor. Eventuella föredagningar av utredningen i Vimmerby debiteras separat (12 000 kronor per dag inldusive reskostnader, enligt SKL:s taxa).

Kommunstyrelsen har tidigare beslutat att uppdra till SKL att utreda frågan om ett eventuellt läns och landstingsbyte för Västerviks och Vimmerby kommuner. Utredningen föreslås finansieras med medel för Vimmerby Con-cept Park, verksamhet 0081.

Ärendet diskuteras.

Förslag till beslut

Trafiksamordnare Joakim Svensson föreslår att utredningen av ett eventuellt byte av län och landsting till Östergötlands län och landsting finansieras med medel för Vimmerby Concept Park, verksamhet 0081.

Beslutsunderlag

Utreda vad byte av länstillhörighet skulle innebära för Vimmerby kommun Tjänsteskrivelse upprättad av Joakim Svensson, Id 2013.450.

Kommunstyrelsens beslut 2013-03-05, KS § 82.

Förfrågan till Hultsfreds, Oskarsharnns, Högsby kommuner samt regionför-bundet i Kalmar län om att gemensamt utreda ett länsbyte, Id 2013.832.

Kommunstyrelsen i O skarshamns kommun protokoll § 97, 2013-04-16, Id 2013.1318.

Kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun protokollsutdrag§ 48/2013,2013-05-07, Id 2013.1431.

Kommunstyrelsen i Högsby kommun protokollsutdrag§ 129 2013-05-14, Id 2013.1517.

Sveriges Kommuner och landsting: Offert avseende utredning rörande eko-nomiska effekter mm om Vimmerby kommun överförs till Östergötlands län och landsting, Id 2013.1782.

Sändlista

Västerviks kommun Ekonomiavdelningen

Trafiksamordnare Joakim Svensson

Utdragsbestyrkning

2(2)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

KS § 222 Dnr 165/2013 Kod 106

Samverkan med leader Astrid lindgrens Hembygd program-perioden 2014-2020-inriktningsbeslut

Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att

l. fortsätta samverka med föreningen Astrid Lindgrens Hembygd kring lo-kal landsbygdsutveckling

2. gå in med årlig medfinansiering som högst motsvarande i nuvarande