• No results found

Ärende-nummer Ärendebeskrivning Lagrum Delegat /

beslutsfattare Typ av

beslut Överklagan Kommentarer

I.1 Avstängning från Kulturskolan när avgift ej betalats AC DEL

I.2 Avsteg från köregler vid särskilda skäl AC DEL

I.3 Befrielse från avgift vid särskilda skäl AC DEL

32 av 32

Utbildnings och arbetslivsförvaltningen

Karin Sandberg Täpp

Ärendenr BUN 2016/371 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 29 november 2016

1 (2)

Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498-26 90 00 vxl

E-post registrator-bun@gotland.se Webbplats www.gotland.se Org nr 212000-0803

Barn- och utbildningsnämnden

Rapport. Information om ärenden hos Skolinspektionen, Barn- och elevombudet (BEO) och Lärarnas ansvarsnämnd år 2016:2

Förslag till beslut

Rapporten godkänns

Bakgrund

Förvaltningen rapporterar regelbundet Region Gotlands (Gotlands kommuns) barn- och elevärenden hos Skolinspektionen, Barn- och elevombudet (BEO) och Lärarnas ansvarsnämnd. Ärendena rapporteras till nämnden två gånger per år, halvårsvis, och avser händelser under den aktuella perioden dvs inkomna och öppna ärenden samt beslut i ärendet. Har beslut om föreläggande fattats rapporteras även uppföljning av detta beslut.

Årets andra rapport, till och med den 29 november, omfattar totalt 20 ärenden inklusive ett ärende som avser en friskola. Av de redovisade 20 ärendena är 17 ärenden inkomna under år 2016. Av de 19 ärendena som avser Region

Gotlands skolor har Skolinspektionen beslutat att avskriva 2. Båda dessa ärenden är överlämnade till Region Gotland för fortsatt utredning och i och med denna åtgärd avslutades ärendena hos Skolinspektionen.

Av de 17 ärendena som inkommit under året, och som rör Region Gotlands skolor, är 10 från Skolinspektionen, fem från Barn- och elevombudet samt ett från Lärarnas ansvarsnämnd. Barn- och elevombudet har beslutat om

föreläggande i tre ärenden, Skolinspektionen har beslutat om föreläggande i två ärenden. Skolinspektionen och Barn- och elevombudet har efter att utredning och åtgärder vidtagits av Region Gotland beslutat att avsluta nio ärenden.

Ärendet till Lärarnas ansvarsnämnd avslutades av Skolinspektionen. I övriga ärenden avvaktas beslut eller är under utredning inför svar från Region Gotland.

Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen

Region Gotland

Ärendenr BUN 2016/371 2 (2)

Eventuella övriga typer av ärenden hos Skolinspektionen som till exempel riktad tillsyn omfattas inte av denna sammanställning. Dessa ärenden rapporteras till nämnden på annat sätt.

Bedömning

Under andra halvåret 2016, tom 29 november, har det inkommit fyra ärenden från Skolinspektionen och BEO som berör de kommunala verksamheterna. Av dessa anmälningar har Skolinspektionen beslutat att, utan hörande av Gotlands kommun/Region Gotland avskriva ett ärende.

Det kan konstateras att antalet anmälningar/ärenden under delår två har minskat jämförelsevis mot delår ett. Många av ärendena har varit och är komplicerade, det är ett mycket tidskrävande arbete att utreda och åtgärda dem.

Förvaltningen har genom kvalitets- och utvecklingsavdelningen påbörjat ett arbete med att analysera samband mellan anmälningar om kränkande

behandling, klagomålsärenden och ärenden från Skolinspektionen, Barn- och elevombudet och Lärarnas ansvarsnämnd, bland annat i syfte att ytterligare förbättra det förebyggande arbetet inklusive rutiner.

Skolledarna har under hösten bla fått internutbildning i BEO:s arbete med kränkande behandling. De har dessutom fått arbeta med avidentifierade inspektionsärenden för att medvetandegöra alla om dels hur en anmälan och föreläggande ser ut och förstå vikten av att arbeta förebyggande.

Då anmälningarna under delår två har minskat kan kvalitets- och utvecklingsavdelningen se att information och utbildning gett effekt.

Karin Sandberg Täpp Anders Jolby

Handläggare Utbildningsdirektör

Utbildnings och arbetslivsförvaltningen

Tjänsteskrivelse

BUN 2016/370 30 november 2016 Karin Sandberg Täpp

Kvalitetsutvecklare

1 (1)

Region Gotland

Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby

Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post registrator-bun@gotland.se

Org nr 212000-0803 Webbplats www.gotland.se

Barn- och utbildningsnämnden

Rapport. Klagomålshantering, år 2016:2

Förslag till beslut

• Rapporten godkänns

Bakgrund

Förvaltningen rapporterar terminsvis till barn- och utbildningsnämnden utvecklingen när det gäller inkomna klagomål. Sedan 2016-05-31 då senaste rapporteringen gjordes har det via regionens klagomålshantering kommit in 19 klagomål och två synpunkter på verksamheten.

Av de 19 inlämnade klagomålen är alla ärenden omhändertagna och under utredning.

Då fyra av ärendena har anonyma avsändare är det svårt att återkoppla med ett svar.

Av 19 ärenden är tre fortsatt under utredning och uppföljning, övriga avslutas efter rapport i BUN.

Bedömning

Samtliga klagomål är kända av respektive avdelningschef och följs regelbundet upp tillsammans med respektive rektor/förskolechef. Förvaltningen har genom kvalitets- och utvecklingsavdelningen påbörjat ett arbete med att analysera samband mellan anmälningar om kränkande behandling, klagomålsärenden och ärenden från

Skolinspektionen, Barn- och elevombudet och Lärarnas ansvarsnämnd, bland annat i syfte att ytterligare förbättra det förebyggande arbetet inklusive rutiner.

Redovisning av denna analys kommer att rapporteras under våren 2017.

Beslutsunderlag

Sammanställning av inkomna klagomål, synpunkter och beröm bifogas tjänsteskrivelse.

Anders Jolby Utbildningsdirektör

Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Ärendenr BUN 2016/80 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 2 december 2016

1 (2)

Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498-26 90 00 vxl

E-post registrator-bun@gotland.se Webbplats www.gotland.se Org nr 212000-0803

Barn- och utbildningsnämnden

Sammanställning av anmälningar om kränkande behandling, år 2016, halvårsrapport 2

Förslag till beslut

Rapporten godkänns.

Bakgrund

En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med

verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen, enligt Skollagen (2010:800, kap 6 § 10). Huvudmannen är vidare skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande

behandling i framtiden.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade i oktober 2013 att delegera till sitt arbetsutskott att vara den instans som tar emot rapporter om anmälningar rörande kränkande behandling. Samlad rapportering sker till nämnden terminsvis.

Antal anmälningar

Årets andra halvårsrapport, rapport 2, omfattar 75 anmälningar för perioden 24 maj till och med den 30 november.

Av de 75 anmälningar som inkommit är det 15 skolområden och 1 förskole-område som gjort anmälan till huvudmannen om kränkande behandling vilket är samma antal områden som första halvåret 2016.

De inkomna anmälningarna är av skiftande karaktär, och avser allt från upplevelse av tråkig ton i chat-konversation till att elev utsatts för fysisk och psykisk kränkande behandling.

Flera av anmälningarna avser händelser där elev uppges även kränka vuxna, dessa händelser är egentligen utanför vad som avses i lagtexten. Anmälan till huvudman kan även vara omvänd, d v s den avser en elev som kränker andra,

Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen

Region Gotland

Ärendenr BUN 2016/80 2 (2)

man har inte anmält utifrån de kränkta eleverna perspektiv. Om det gjordes skulle det kunna innebära ytterligare fler anmälan till huvudman.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott, som tar emot rapporterna om anmälningar om kränkande behandling, ges vid varje sammanträde rapport om de anmälningar som kommit in till huvudmannen. Sammanställning görs per skola för att öka överblickbarheten. Då anmälan om kränkande behandling kan betraktas som känslig uppgift så är rapporterna avidentifierade.

Uppföljning och administration

Ansvaret för uppföljning finns hos avdelningen för kvalitet och utveckling som svarar för uppföljningen i samråd med chefen för förskolan, chefen för

grundskolan samt chefen för särskolan. Anmälningarna följs löpande upp i kontakten med berörd förskolechef och/eller rektor. Allvarligare anmälningar följs upp direkt med berörd förskolechef och/eller rektor.

Förskolechef/rektor lämnar in uppföljning genom att besvara nedanstående frågor:

 Har kränkningarna upphört?

 Om ja, har uppföljning gjorts?

 Hur har ni arbetat för att båda parter skall gå vidare stärkta?

 Kan ärendet avslutas efter uppföljningen?

 Om nej, vilka åtgärder har det föranlett?

Bedömning

Det är lika många förskole- och skolområden som under hösten 2016 har gjort anmälan om kränkande behandling som det var under våren 2016. I några av de skolområden som lämnar in anmälan om kränkningar inkommer även klagomål och synpunkter från föräldrar vilket har föranlett uppföljningar med ansvarig rektor.

Fyra skolområden har inga anmälningar till huvudmannen om kränkningar men det har inkommit ett klagomål på en av skolorna. Det aktuella

skolområdet har redovisat vilka rutiner de har för händelser som avser kränkningar men konstaterar att de ”tappat bort” delen som innebär att även huvudmannen behöver få kännedom om dessa händelser. Detta skall rättas till.

Elionor Briling Anders Jolby

Handläggare Utbildningsdirektör

Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Ärendenr BUN 2013/747 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 november 2016

1 (2)

Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498-26 90 00 vxl

E-post registrator-bun@gotland.se Webbplats www.gotland.se Org nr 212000-0803

Barn- och utbildningsnämnden

Guteskolan AB, begäran om kompensation grundskolepeng för år 2011-2013

Förslag till beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att kompensera Guteskolan AB med 645 198 kr samt sex procent (6%) moms på grund av att den kommunala grundskolan erhållit budgettillskott för år 2011-2013.

Bakgrund

Guteskolan AB har till nämnden inkommit med begäran om kompensation då de anser att kommunala grundskolan har fått budgettillskott år 2011-2013.

I dom från KR Stockholm (mål 8846-15) överlämnas till Barn- och

utbildningsnämnden att beräkna kompensation för de aktuella åren. På s 6 i domen anger kammarrätten följande om beräkning av kompensationen:

”Vid beräkning av resurstillskottet bör, enligt kammarrättens mening, en jämförelse ske mellan den tidigare fastställda budgeten för den kommunala grundskoleverksamheten – således inte hela nämndens verksamhet – och det uppkomna underskottet”.

Barn- och utbildningsnämndens tillämpning och bedömning av hur kompensation för ett underskott skall framräknas är enligt följande:

- Budgetgrundbelopp grundskola per elev jämförs med faktisk kostnad per elev för aktuella år

2011 2012 2013

Budgetgrundbelopp/elev 83 366 85 332 88 501 Kostnadsutfall/elev 87 259 87 082 88 612 Resurstillskott/elev 3 893 1 750 111

Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen

Region Gotland

Ärendenr BUN 2013/747 2 (2)

- Differensen (resurstillskottet) per elev multipliceras med faktiskt antal elever som varit inskrivna i Guteskolan aktuella år

År Elevtal Gute Resurstillskott/elev Totalbelopp/år

2011 106 3 893 412 658

2012 124 1 750 217 000

2013 140 111 15 540

Totalt 645 198

Bedömning

Förvaltningen ger Guteskolan AB kompensation enligt kammarrättens avgörande i mål 8846-15. Kompensationen skall ges för åren 2011-2013.

Elionor Briling Anders Jolby

Handläggare Utbildningsdirektör

Utbildnings och arbetslivsförvaltningen

Tjänsteskrivelse

BUN 2014/336 1 december 2016 Karin Sandberg Täpp

Kvalitetsutvecklare

1 (2)

Region Gotland

Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby

Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post registrator-bun@gotland.se

Org nr 212000-0803 Webbplats www.gotland.se

Barn- och utbildningsnämnden

Skolinspektionens tillsyn, vårterminen 2015

Förslag till beslut

• Informationen tas emot

Bakgrund

Skolinspektionen granskar regelbundet all skolverksamhet i hela landet, för att se att den följer de lagar, regler och läroplaner som finns för verksamheten. Målet är att bidra till alla barns och elevers lika rätt till god utbildning i en trygg miljö, där alla når minst godkänt i alla ämnen.

Det är huvudmannen för skolan, det vill säga kommunen eller den som driver en fristående skola, som har ansvar för skolans resultat och kvalitet. Skolinspektionens roll är att kontrollera och granska all skolverksamhet vilket görs vart tredje år. I samband med tillsyn och kvalitetsgranskning ger Skolinspektionen råd och

vägledning om vad skolan behöver rätta till utifrån de krav som finns i lagstiftningen.

Under vårterminen 2015 genomförde Skolinspektionen regelbunden tillsyn av kommunal och enskild huvudman på Gotland.

Prioriterad tillsyn, med verksamhetsbesök, genomfördes av samtliga grundsär- och gymnasiesärskolor och fyra kommunala grundskolor (20%).

Samtliga beslut återfinns här:

http://www.skolinspektionen.se/sv/Beslut-och-rapporter/

Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Tjänsteskrivelse

Region Gotland BUN 2014/336

2 (2)

Bedömning

Vi har nu fått godkända beslut både på huvudmannanivå och gällande alla

prioriterade skolor. Därmed har Skolinspektionen avslutat den regelbundna tillsynen, som påbörjades vårterminen 2015, av kommunal och fristående grundskola inom Region Gotland.

Med stöd av Skolinspektionens regelbundna tillsyn har Kvalitets- och

utvecklingsavdelningen utvecklat det systematiska kvalitetsarbetet och implementerat det i chefsgruppen. Tillsammans med verksamhetsplan 2017 är det ett bra stöd för att säkerställa en tydlig styrning och ledning i verksamheten.

Utbildnings och arbetslivsförvaltningen

Anders Jolby Utbildningsdirektör

Related documents