• No results found

Kumulativ avkastning

In document BLANKNING PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN (Page 41-44)

5. Resultat och analys

5.2 Kumulativ avkastning

De olika portföljer som skapats genererade olika avkastningar. Nedan i figur 3 redovisas avkastningarna för portföljerna för att ge en överblick hur dessa har presterat på marknaden under den utvalda tidsperioden. Portföljernas benämning är samma som angetts i kapitel 4.4. I Appendix 1 visas den månatliga kumulativa avkastningen för varje portfölj. Avkastningen som visas under denna rubrik är den faktiska avkastningen som hade getts om en investerare haft ett innehav av portföljerna under undersökningsperioden. Avkastningen visar totalt return index och inte aktiepris.

Figur 3. Total avkastning för samtliga portföljer

5.2.1 Portfölj 1 - 20% mest blankade aktier

En lång position med de 20% mest blankade aktierna som utformade portfölj 1 ger en totalavkastning på 102% under hela tidsperioden. Avkastningsmässigt presterar portfölj 1 tredje sämst av alla portföljer, se figur 3. Men under tidsperioden har portfölj 1 presterat bättre än OMXSPI.

5.2.2 Portfölj 2 - Samtliga blankade aktier

Den portfölj med en lång position i alla blankade aktier per dag ger en avkastning om

103% vilket är snarlikt den avkastning som ges av portfölj 1. Alla blankade aktier

presterade bättre än de 20% mest blankade med enbart 1%. Appendix 1 visar att under 2018 var portfölj 2 bättre än portfölj 1 men mot slutet gick båda mot 100% strecket.

5.2.3 Portfölj 3 - Alla aktier likaviktade

En strategi utformad genom att alla aktier på Stockholmsbörsens small-, mid- och large cap köps första handelsdag 2013 och sälja sista handelsdag 2018 ger en avkastning om

207%. Figur 3 visar att portfölj 3 alltid presterat näst bäst och att avkastning är mer än

100% över portföljerna som bestod av aktier som publicerats i blankningsregistret.

5.2.4 Portfölj 4 - Samtliga oblankade aktier

Portföljen med alla oblankade aktier ger en avkastning om 224%. Denna portfölj ger högst av samtliga portföljer, se figur 3. Denna strategi kan dock generera högre transaktionskostnader än portfölj 3 då den uppdateras dagligen och kan därav ge en lägre avkastning.

5.2.5 Portfölj 5 - Förbättrad indexering

En portföljstrategi genom att använda sig av förbättrad indexering bidrar till en förlust

på 7% under tidsperioden. Detta beror på att portfölj 2 ökade med 103% medan OMXSPI

enbart steg 88%.

5.2.6 Portfölj 6 - Lång portfölj 4 Alla oblankade aktier - kort portfölj 2

alla blankade aktier

Att äga två separata portföljer och daglig uppdatera dessa utifrån hur blankningsregistret ser ut ger en avkastning om 61%. Det ger en bättre avkastning än portfölj 5 men är sämre än alla andra. Detta beror på att den blankade portföljen står för stor del av förlusten.

5.2.7 Portfölj 7 - Integrerad lång portfölj 4 Alla oblankade aktier - kort

portfölj 2 alla blankade aktier

Ifall portfölj 6 integrerar innehaven som en hedge och viktar om dessa beroende på hur de presterar ger det avkastning om 121%. Portfölj 7 presterar nästan dubbelt så bra som portfölj 6 på grund av att den portföljen är integrerad och bidrar till att i detta fall avkastningen ökar. Hade den långa portföljen presterat sämre än den korta portföljen som fallet var i portfölj 5 så hade en integrerad strategi som denna bidraget till att förlusten blir högre. I detta fall presenterade den långa portföljen bättre och således är avkastning också högre.

5.2.8 Scenario 1 - Två dagar före publicering

För Scenario 1 gav portfölj 1 och portfölj 2 en lägre avkastning. Det vill säga ifall de aktierna köps och säljs två dagar före de publiceras på blankningsregistret.

- Portfölj 1 gav en avkastning om 93% - Portfölj 2 gav en avkastning om 96%

Det betyder således att aktiepriset har stigit 9% lägre i portfölj 1 och 7% lägre i portfölj 2 med detta scenario. Att portföljutvecklingen är lägre är positivt i detta fall då det rör sig om blankning. Eftersom finansiella institutioner har till och med kl. 15.30 nästkommande handelsdag för att publicera sina blankningspositioner kan det ge en bild hur dessa institutioner har presterat med sina egna positioner.

5.2.9 Scenario 2 - Två dagar efter publicering

Scenario 2 hade inte en lika stor påverkan på avkastning som scenario 1. Det vill säga ifall en investerare köpte aktierna två dagar efter de publicerats.

- Portfölj 1 gav en avkastning om 102% - Portfölj 2 gav en avkastning om 108%

För de 20% mest blankade aktier har det alltså ingen betydelse ifall de köps samma dag eller två dagar efter aktierna publiceras. För alla blankade positioner gav det dock en högre avkastning om 5%. En intressant koppling kan göras till Jones, Reed och Waller (2016) studie där de kom fram till att prisförändringar som sätts av blankare görs så permanent.

5.2.10 Sammanfattning avkastning

För att summera resultatet ger portfölj 4 den högsta avkastningen. En strategi genom att äga alla aktier på small-, mid- och large cap som inte är blankade och på en daglig basis uppdatera portföljen utifrån det. Problemet med alla portföljer förutom den som innehåller alla aktier är att de uppdateras dagligen. Detta leder i praktiken till höga transaktionskostnader och är även tidskrävande. Vidare är alla portföljer likaviktade, detta betyder att alla innehav har lika stor vikt i portföljen. Med en portfölj som innehåller så många aktier som dessa portföljer gör, hela spannet från 25 till och med 417, leder till en hög kostnad. Detta kan ges med exemplet att Artimplant hade den billigaste aktiekursen under tidsperioden på 4 öre och den dyraste var Hufvudstaden C som kostat 1690 SEK. Att enbart hålla dessa två aktier likaviktade kräver 3380 SEK. För att på daglig basis uppdatera portföljen likaviktat som portfölj 5 blir således i praktiken svårt. Vidare är det även värt att nämna att samtliga portföljer utom 5 och 6 presterade bättre än OMXSPI. Det kan bero hur portföljerna är uppbyggda som gjort att de presterar så pass väl som DeMiguel et al. (2009) kommer fram till i sin studie angående likaviktade portföljer presterar bäst. Dock är det en väsentlig skillnad mellan avkastningen i portfölj 1 och 2 jämfört med avkastningen i portfölj 3 och 4.

In document BLANKNING PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN (Page 41-44)

Related documents