• No results found

AKTÖRER 4.1 ANPASSNING AV AKTANTMODELLEN

KUND 2 SOM MOTSTÅNDARE ELLER HJÄLPARE

4.3 KUNDEN SOM MOTTAGARE

När kunden står som mottagare kan både säljaren och mottagaren stå som sändare. Dessa två möjliga scenario kommer att undersökas i följande två stycken.

SÄLJARE - KUND

Om vi istället placerar kunden som mottagare förändras modellen på flera sätt. Det första vi behöver fastställa är på vilket sätt kunden skulle kunna glädjas eller vinna på att något görs för honom eller henne. (Se modell C7)

(Säljare) Sändare Subjekt (S) Mottagare (Kund)

(Modell C7)

(1) Kunden kan ha för avsikt att gå in i lokalen med intentionen att köpa en vara, antingen till sig själv eller som present. (2) Kunden kan även vara intresserad av att prova en produkt för att köpa denna vid ett senare tillfälle eller önska sig varan i present. (3) Kunden kan även vara intresserad av att enbart prova en vara för att se hur den ser ut på kunden eller fastställa vilken storlek som behövs. (4) Kunden kan även välja att gå in i affären enbart för att veta att valmöjligheten finns. (5) Alternativt för att bekräfta för sig själv att hon har råd att unna sig något om det skulle vara det hon vill. (6) Ett sista alternativ är att kunden enbart vill spendera tid eller föra ett socialt samtal.

subjekt och objekt

Om det är säljaren som verkar som sändare förändras inte den grundläggande avsikten från säljarens utgångspunkt, det vill säga att vilja sälja en vara till kunden. Viljan i sig är en och samma, men den kan få utlopp

Säljaren kan även vilja att kunden känner att han eller hon får den tid av säljaren att själva köpet går smidigt eller att affären har flera intressanta produkter att sälja. I en sådan modell skulle säljaren och kunden kunna verka som subjekt. Säljaren kan sälja en vara till kunden och kunden kan köpa en vara av säljaren. Utöver denna kombination, kan även kassan, tiden lokalen och produkten fungera som subjekt som arbetar mot kunden som objekt. (Se modell C8)

Säljare Säljare, Kund, Produkt Kund Lokal, Tid, Kassa

Hjälpare Kund Motståndare

(Kund 2, Säljare, Kund 1 (Kund 2, säljare, Kund 1 Produkt, Lokal, Kassa, Tid) Produkt, Lokal, Kassa, Tid)

(Modell C8)

I denna modell, liksom i C5, finns säljaren i alla placeringar förutom som mottagare. I modellens sker handlingen mellan subjekt och objekt för kundens skull. Kunden står som subjekt då det är möjligt att det är han eller hon som väljer ut varan till sig själv. Kunden kan även vara hjälpare om han eller hon ger sig själv tiden att spendera i affären. Likaså kan han eller hon vara motståndare om hon inte ger sig själv tiden att spendera.

motståndare och hjälpare

Vad gäller motståndare och hjälpare kan alla sju aktörer som finns i situationen återigen fungera som både motståndare och hjälpare. Denna modell råder också under undantaget att subjektet inte kan vara motståndare.

KUND - KUND

Det vanligaste scenariot i en affär är kunden som vill göra något för sig själv. När kunden står som både sändare och mottagare påverkas utseendet på modellen väldigt lite från det att säljaren står som sändare. Modellen när kunden står som både sändare och mottagare påminner om exempelvis C8, men själva förutsättningen för interaktionen skiljer sig i stor grad. Tidigare har säljaren alltid varit närvarande i modellen som sändare eller mottagare, detta gör att en försäljning alltid är en del av målet med interaktionen. Om interaktionen startar för att kunden ska göra något för sig själv, är alla sex alternativ som presenterades i ”säljare-kund” möjliga utgångar. Om alternativ 1 är det som är gällande, att kunden har för avsikt att köpa en produkt är möjligheten för lyckad interaktion stor. Om alternativ 2 är anledningen till kundens besök i affären, det vill säga att enbart prova en vara för ett eventuellt köp i framtiden, är möjligheten för lyckad interaktion trolig, men inte garanterad. Om alternativ 3 är det som råder, att kundens avsikt med besöket enbart är att fastställa den egna storleken, är chansen för lyckad interaktion låg. Det samma gäller för alternativ 4 och 5, att kunden enbart vill gå in i affären för att hon kan, har tid och ekonomisk möjlighet gör att utsikten för lyckad interaktion är låg. Vad gäller alternativ 6, att kunden enbart är intresserad av att spendera tid eller föra ett socialt samtal, begränsar möjligheten för en lyckad integration.

Utav dessa sex möjliga anledningar för kundens närvaro i lokalen, är chansen för lyckad interaktion hög i ett av alternativen. I ytterligare ett alternativ är möjligheten för lyckad interaktion trolig och i de kvarstående fyra är möjligheten för lyckad interaktion låg. Detta innebär inte att endast ett besök av sex i en klädaffär leder till en affär. Denna modell arbetar med möjliga hypoteser och det enda som kan fastställas är att kunden inte alltid har för avsikt att köpa något när han eller hon går in i en affär.

subjekt och objekt

Kund Säljare, Kund, Produkt Kund Lokal, Tid, Kassa

Kund

(Modell C9)

Säljaren kan övertyga kunden om att köpa en vara. Kunden kan bli så förtjust i lokalen att han eller hon vill köpa något från just den lokalen. Tiden kan fungera som subjekt i den bemärkelsen att kunden har så mycket tid att spendera att kunden inte vet vad han eller hon ska göra av sin tid, och som tidsfördriv väljer att köpa en tröja. Kunden kan gå in i lokalen och upptäcka en vara som han eller hon inte från början trodde sig behöva. Kunden i sig kan även känna att hon vill köpa något när hon väl är i affären och blir på så sätt subjektet i den egna modellen. Kassan fyller ingen självklar roll i denna situation, men är möjlig som subjekt i den bemärkelsen att kundens plånbok kan bränna i fickan.

motståndare och hjälpare

Aktörernas agerande som hjälpare och subjekt påminner om varandra. När det gäller motståndare och hjälpare i denna modell så råder denna under samma premisser som de som nämnts tidigare. Alla aktörer kan verka både som hjälpare och motståndare förutom den som står som subjekt som inte kan vara motståndare. (Se modell C10)

Kund Säljare, Kund, Produkt Kund Lokal, Tid, Kassa

Hjälpare Kund Motståndare

(Kund 2, Säljare, Kund 1 (Kund 2, säljare, Kund 1 Produkt, Lokal, Kassa, Tid) Produkt, Lokal, Kassa, Tid)

Related documents