• No results found

Kundens uppfattning om företaget

5.2 Egenskaper kopplade till företaget

5.2.3 Kundens uppfattning om företaget

Till kunderna (både säljare och köpare) ställdes samma fråga, först vilka egenskaper som förknippas med fastighetsmäklarföretaget och därefter vilka egenskaper som förknippas med den valda fastighetsmäklaren. Samtliga egenskaper som angavs i frågan gällande företaget återfanns inte i frågan gällande fastighetsmäklaren, och därför kan svaren inte helt överensstämma.

Fastighetsmäklarföretaget Antal svar

av 20 Fastighetsmäklaren Antal svar av 19

Tillgängliga 11 Stor erfarenhet 10

Finns centralt på orten 10 Hjälpsam 9

Marknadskännedom 10 Professionell 9

Smidig affär 10 Tillgänglig 7

Professionella 8 Kompetent 7

Hjälpsamma 8 Marknadskännedom 7

Trygghet 8

Tabell 5.10 Egenskaper som säljaren förknippar med fastighetsmäklarföretaget respektive fastighetsmäklaren.

De egenskaper som säljaren väljer skiljer sig mellan fastighetsmäklarföretaget och fastighetsmäklaren. Egenskaper som tillgänglighet, kompetens och marknadskännedom återfinns dock men inte med samma relevans. Man anser mest att företaget är tillgängligt vilket hänger ihop med att finnas centralt på orten. Vidare tycker säljaren att företaget har marknadskännedom och verkar för en smidig affär. Professionella, hjälpsamma och inger trygghet nämns även. Fastighetsmäklaren uppfattas ha stor erfarenhet och vara hjälpsam. Han eller hon visar sig vara professionell och arbetar för tillgänglighet och pålitlighet. Fastighetsmäklaren är kompetent och har marknadskännedom.

Sätter man säljarnas valda egenskaper i relation till vad företaget tror att säljaren förknippar företaget med, stämmer de inte helt överens. Det är dock svårt att jämföra dem med varandra, eftersom kundernas svar inte är av någon större omfattning. Dock får man en liten uppfattning om vad de som ändå har svarat tycker om fastighetsmäklarföretaget och fastighetsmäklaren efter att ha genomgått en bostadsaffär.

Fastighetsmäklarföretaget Antal svar

av 19 Fastighetsmäklaren Antal svar av 19

Stor erfarenhet 12 Stor erfarenhet 11

Professionella 10 Professionell 10

Serviceinriktade 9 Serviceinriktade 9

Finns centralt på orten 9 Tillgänglig 9

Tillgängliga 8 Smidig affär 8

Marknadskännedom 7 Hjälpsam 8

Smidig affär 6 Marknadskännedom 7

Trygghet 6 Kompetent 6

Hjälpsamma 6

Tabell 5.11 Egenskaper som köparen förknippar med fastighetsmäklarföretaget respektive fastighetsmäklaren.

Köpare förknippar både företaget och fastighetsmäklaren med att vara professionella och att de har stor erfarenhet. Det har uppfattat dem som serviceinriktade och att de har marknadskännedom. Fastighetsmäklarföretaget finns centralt på orten, är tillgängliga och har marknadskännedom. Företaget inger till viss del även trygghet och verkar för en smidig affär. Fastighetsmäklaren uppfattas även till viss del som hjälpsam, tillgänglig och verkar för en smidig affär.

Företaget själv tror att köparen förknippar företaget med trygghet (på andra plats på listan enligt tabell 5.7) vilket köparen själv inte tar upp i någon större utsträckning (endast 6 av 18). Kompetenta sätter företaget upp som nummer fyra, vilket endast återfinns som nummer åtta på listan för vad man anser fastighetsmäklaren har för egenskaper.

Har du kommit i kontakt med

fastighetsmäklare innan vid köp/försäljning av

bostad? Köpare Säljare

Antal svar

Ja 66,7 % 33,3 % 9

Nej 48,7 % 51,3 % 38

Tabell 5.12 Kundens tidigare erfarenheter av fastighetsmäklare.

Drygt 80 % av de tillfrågade kunderna har inte tidigare varit i kontakt med fastighetsmäklare för köp eller försäljning av bostad. Det kan innebära att dessa fått sitt första intryck av den tjänst som fastighetsmäklaren erbjuder i samband med att enkäten genomförs. Första intrycket

kan vara avgörande för om dessa kunder kommer att vända sig till samma fastighetsmäklare igen vid nästa tillfälle det blir dags för ett köp eller försäljning av bostad.

Köpare/säljare valde att köpa/sälja bostaden genom en

fastighetsmäklare eftersom de Stämmer inte alls Stämmer delvis Stämmer helt Ingen åsikt Antal svar

Köpare 1 6 6 2 15

inte har kunskap om att

köpa/sälja bostad Säljare 2 9 7 0 18

Köpare 5 3 4 3 15

har fått rekommendationer från andra som sålt/köpt genom

fastighetsmäklare Säljare 8 4 4 2 18

Köpare 4 5 5 1 15

har bra tidigare erfarenheter av fastighetsmäklare

Säljare 4 6 6 3 19

Köpare 3 4 7 1 15

vill betala ett rimligt pris för bostaden

Säljare - - - - -

Köpare - - - - -

vill få ett högre pris för bostaden

Säljare 1 6 8 3 18

Köpare 0 4 10 1 15

anser att anlita fastighetsmäklare ger trygghet

Säljare - - - - -

Tabell 5.13 Faktorer som spelar in för att välja att köpa/sälja med hjälp av fastighetsmäklare.

Påståenden ställdes upp för att se vad som påverkade köpare och säljare till att använda fastighetsmäklare för köp respektive försäljning av bostad. Den tydligaste anledningen till att köparen använder fastighetsmäklare är att man vill känna trygghet. Man ser en antydan till att ett beslut att använda fastighetsmäklare kan bero på att man inte själv som köpare och säljare besitter den kunskap som krävs. Hälften av säljarna anser att det delvis stämmer, att den egna kunskapen var anledningen till, varför man anlitar fastighetsmäklare. Det kan innebära att man har viss kunskap, men känner sig inte helt säker på hela genomförandeprocessen, och att man behöver hjälp med vissa bitar. Det hänger ihop med att man ska känna sig trygg och inte genomföra en bostadsaffär på egen hand, om man inte känner till processen fullt ut.

För säljaren är den tydligaste anledningen till att anlita fastighetsmäklare, att man har större möjlighet att få ut ett högre pris för bostaden. Köpare ser det som viktigt att behöva betala ett rimligt pris för bostaden. Det kan därmed tänkas att köparen antar, att genom att köpa via fastighetsmäklare kan man räkna med att inte få betala ett allt för mycket högre pris än vad som kan förväntas på den marknaden där bostadsaffären sker.

Rekommendationer från andra som har köpt eller sålt genom fastighetsmäklare kan anses har mindre betydelse i sammanhanget, utan att för den delen antyda att det inte skulle ha någon inverkan.

6 Varumärkets roll inom företaget