• No results found

I kategorin att kunna utföra en uppgift beskriver eleven utförandet av de vård- och omsorgsuppgifter som i stort sett utförs dagligen inom verksamheten. Det sätt som en uppgift utförs på har stor betydelse för den som tar emot hjälpen.

Handlag

I denna underkategori finns beskrivningar av hur eleverna gått tillväga vid olika rutinuppgifter som kan sägas ske i stort sett dagligen inom vård- och omsorgsverksamheter. Flera av elevernas beskrivningar är grundliga och går noggrant igenom vad som görs i själva utförandet. Förutom de angivna citaten har eleverna berättat om hur insulingivning går till, om deltagande vid byte av inkontinenshjälpmedel, matning, hjälp vid dusch, på och

blodsockerprovtagning går till så gör hon det med en steg för steg metod. Hennes beskrivning är grundlig och omsorgsfull och hon verkar angelägen om att alla delar i momentet ska komma med och att hennes utförande ska få ett bra omdöme.

Det var en dag då jag och min handledare var på väg in till en boende på morgonen som min handledare frågade mig om jag ville kolla blodsockret på den boende. Jag tänkte med en gång att det skulle få vara roligt att sätta kunskaperna på prov nu efter vi precis gått igenom detta i skolan. Vi kom in till den boende och förklarade att vi skulle ta ett kapillärblodprov och också varför (kolla blodsocker kurvan). Jag började med att sprita mina händer och sedan tog jag på handskar. Jag tog sedan fram det jag behövde ut ur skåpet och gick igenom stegen för hur jag skulle göra. Jag torkade sedan av brukarens finger med handdesinfektion och väntade en liten stund till det hade torkat. Jag sa till brukaren att jag skulle sticka och sedan stack jag, brukaren reagerade inte ens så det kändes bra. Jag torkade bort första droppen och sedan tog jag den andra droppen och blodsockret låg på en bra nivå. Jag bad brukaren trycka lite lätt med lite papper på fingret så det inte kommer någon droppe där det inte ska vara. Man var självklart lite nervös, lite också för att man har en handledare som bedömer men det gick bra och jag blev nöjd! (Elev C:1).

Beskrivningen av handlingen är fokuserad på att beskriva hela utförandet så detaljerat som möjligt. Eleven skriver att hon berättade för brukaren innan hon skulle sticka så brukaren var beredd på det och att brukaren inte reagerade på sticket vilket indikerar att det är bra gjort. I momentet krävs kunskap om vad som ska göras och hur det ska gå till. Beskrivningen visar på såväl kunskaper om tillvägagångssätt som ett praktiskt handlag. Eleven är helt fokuserad på det tekniska i momentet och skriver ingenting om hur det kan upplevas av brukaren att en elev ska ta blodprov för första gången. Ytterligare en beskrivning återger rutinen för borttagande och fastsättande av morfinplåster. Eleven beskriver en rutinuppgift som personalen gör dagligen hos denna brukare och som är viktig att få öva under APL. En noggrann genomgång av genomförandet med flera anvisningar om hur man bör gå tillväga för att brukaren ska få en yrkesmässigt väl utförd vård och för hur personalen ska skydda sig. Elevens beskrivning tyder på att hon har fått noga instruktioner av handledaren av det handlingssätt som brukas inom verksamheten. Eleven ger genom sin beskrivning tips till övriga i gruppen om hur de kan utföra arbetsuppgiften på ett smidigt sätt.

En utav dom få vård uppgifter jag har gjort är att ge morfinplåster och mitt genomförande var att jag skulle först ta på mig handskar för att skydda mig själv så jag inte får morfin på mig eller något liknade sedan skulle jag ta bort det gamla och kolla datumet på det gamla plåstret så man ser att brukaren har fått plåstret dagen innan eller om det är ett jätte gammalt plåster sen tar man

bort plåstret och så torkar man med en blöt torklapp för att få bort det gamla morfinet och sen innan man tar det nya plåstret ska man skriva dagens datum och detta kan man göra på ett bord så det inte blir kladdigt och lättare att läsa, sen sätter man plåstret där inte brukaren kan nå det och ta bort den och på ett nytt ställe på kroppen helst på skulderblad området där det få sitta i fred utan att något sliter bort det (Elev C:3).

Denna typ av inlägg beskriver utförande av uppgifter där eleverna berättar att de får använda kunskaper från skolundervisningen i yrkeslivet. Beskrivningarna är strukturerade och noggranna och ger inte upphov till mer än enstaka återkoppling.

Pedagogiskt förhållningssätt

Att arbeta utifrån ett pedagogiskt förhållningssätt utgör en del av kursen Vård- och omsorg 2 där denna APL ingår. Det handlar om att arbeta med ett synsätt där brukarens förmågor tas tillvara och ett stödjande arbetssätt används. Eleven berättar om hur hon hjälper en brukare, som är halvsidesförlamad efter en stroke, med att tvätta händerna och göra rent naglarna. Brukaren hör dåligt så eleven får använda kroppsspråket för att visa vad hon menar. Eleven berättar nedan att hon stödjer brukaren genom att låta henne få torka sig med den hand som hon kan använda.

Så jag visade att jag skulle tvätta hennes händer, sen öppnade jag vattenkranen och tvättade först den ena handen med tvål och sen tog jag också bort det som fanns under naglarna. Sen tvättade jag handen som hon inte kan röra eftersom hon är halvsidesförlamad. Eftersom hon är förlamad i den handen så fick jag hålla hennes hand i min hand hela tiden medan jag tvättade den. Efteråt pekade jag på handduken och då tog hon fram den och torkade sin ena hand och sen hjälpte jag henne med den andra (Elev C:2).

En annan beskrivning fokuserar både på att hela tiden berätta för brukaren vad som ska ske och att få honom att göra det han klarar av på egen hand. Eleven utgår från hur det skulle kännas att själv få hjälp

Så jag tänker alltid på hur jag själv skulle känna om någon skulle byta om på mig så jag ber honom göra så mycket som möjligt själv så han känner att han kan lita på mig och att jag samtidigt förklarar vad vi ska göra och berättar vad han ska börja med att ta på sig. Så när jag utför så ber jag alltid han hjälpa till så han lär sig att göra saker (Elev D:1).

Flera beskrivningar innehåller reflektioner över hur eleven själv skulle känna det om de var i brukarens ställe.

Handlingsberedskap

Vikten av att ha en beredskap för vad som kan hända inom yrkesutövningen betonas genom den beskrivning av en händelse som en av eleverna varit med om. Den visar att det finns tillfällen då det gäller att veta hur man ska handla och att kunna fatta snabba beslut.

Idag när jag jobbade kväll så kommer det in en man som egentligen ska vara på demensavdelningen. Men personalen har gett mannen koden till dörrlåset så han kommer ut och personalen har ingen koll på honom. Som jag personligen tycker är mycket oansvarigt eftersom det är dem som har ansvaret för honom. Tillbaka till händelsen. Han gick ner i korridoren där han inte ska vara bland våra vårdtagare, och jag sa till honom snällt att det får han inte vara och att han skulle vända och gå tillbaka. Han började bli hotfull, men då ignorerade jag det. Men han lyssnar inte och ska gå in på ett rum där han absolut inte hör hemma och det här gången säger jag med samma trevliga ton att han är tvungen att vända. Och då vände han sig mot mig och skriker att jag ska dra åt pipsvängen (dock inte dem trevliga orden jag använda, men ni förstår), och jag tycker han är hotfull. Samtidigt som jag vet hur han har stängt in personalen i hörn och vissa har till och med låst in sig för att dem rädda för honom och att han beter sig hotfullt. Hur ska man göra? Har ni varit med om något liknande? Och vad skulle ni göra i en sådan här situation? (Elev F:2).

Eleven berättar att hon försöker hantera situationen med lugn och samtal i en trevlig ton men att detta inte hjälper utan får mannen att bli mer hotfull. Det finns många frågor att ställa till hur denna situation kunde uppstå och svar att söka hur man ska hantera brukaren på ett professionellt sätt. Eleven ställer också frågor till sin grupp och vill ha svar på hur andra skulle hantera en liknande händelse. Frågorna föranleder en dialog där förslag på vad man kan göra kommer fram. Eleven som blivit utsatt för den hotfulla brukaren tar upp det som skett med sin handledare på plats men får till svar att det inte går att göra så mycket eftersom personen har en demenssjukdom och inte är medveten om sitt beteende.

Men jag ifrågasatte hela situationen men fick inget bra svar tillbaka, bara att personalen på mannens avdelning borde ta mer ansvar för sina vårdtagare. Men samtidigt så ser jag detta som en erfarenhet. Att det finns hotfulla människor, eftersom mannen var dement så är han troligtvis inte riktigt medveten om hur han beter sig (Elev F:2).

Eleven skriver själv att hon ser händelsen som en erfarenhet och ger sin egen åsikt om ansvarsfrågan. Hon reflekterar vidare kring personalens ansvar och hur man ska behandla personer med demenssjukdomar.