• No results found

6. Resultat

6.3. Kunskap, språk och narrativ

I påföljande avsnitt presenteras vad deltagarna såg i "The Cover-Up" (Johansson, 2013), samt hur de tolkade bilden genom associationskedjor (Hansson et. al, 2006). Associationskedjorna synliggörs genom vad deltagarna såg i bilden, följt av hur de förstod bildens budskap och syfte. Deltagarnas kulturella kapital synliggörs genom den kunskap, det språk och narrativ som framkommer i läsningarna, och presenteras nedan genom deltagarnas egna svar.

I deltagarnas svar uppkom ett antal olika värdeladdade narrativ, vilket innebär att deltagarna beskriver och tolkar fotot på ett sätt som ger uttryck för värderingar, men också påbörjar en berättelse om bilden. I deltagarnas värdeladdade narrativ noterades vaga,

positiva och negativa associationskedjor och narrativ, vilka används för att tematiskt

presentera deltagarnas svar nedan. Narrativ som kopplar till omvärldsproblem visar på deltagarnas kunskap, och språkligt förekom variation genom användning av bildspråkliga facktermer.

6.3.1.

Vaga associationskedjor

Elev 1 och Elev 2 gav enkla uttryck för vad de såg i bilden. Elev 1 svarade enbart på flervalsfrågorna. Elev 2 noterade detaljen himmel i bilden. På frågan om bildens budskap svarade Elev 2 att “Det finns”. Resterande frågor om bildens syfte, känslor inför bilden samt kopplingar till omvärlden lämnades blanka.

32

Bristen på svar från Elev 1 och 2 kan utifrån fältteori förstås som uttryck för lågt kulturellt kapital i förhållande till just bilder, då uttrycken för narrativ, språk och kunskap är vaga. Å andra sidan kan avsaknaden av svar även förstås från lärar- samt forskningsmetodologiska perspektiv, varpå avsaknaden av svar också kan förstås som brist på motivation (Christoffersen & Johannessen, 2012; Denscombe, 2014; Hugo, 2011), eller möjligtvis kontextuella eller språkliga hinder. Emellertid kan vi enbart teoretisera.

6.3.2.

Positiva associationskedjor och narrativ

Elev 5 och Elev 6 tolkade bildens budskap som positivt, och identifierade redan i början tecken på positiva associationer i bilden. Elev 5 associationskedja började med att hen noterade “En man på en stege som täcker för den mörka bakgrunden”. Elev 5 tolkade utifrån detta bildens budskap som att betraktaren bör “Se på den ljusa sidan”, men menade att bildens syfte var att informera. Elev 5 uppgav att bilden fick hen att känna sig glad. Elev 6 började i sin tolkning att notera en “Man som målar”. Elev 6 beskrev bildens budskap som lycka. Bildens syfte var att visa. Svar om bildens omvärldskoppling uteblev.

Liknande de negativa associationskedjor som kommer presenteras i påföljande avsnitt, börjar Elev 5 och Elev 6 med att notera personen i förgrunden som målar eller täcker. Efter det skiljer sig associationerna, eftersom deltagarna snarare verkade förstå det som att bildens budskap var att visa eller informera om att en ska försöka ha en positiv inställning.

6.3.3.

Negativa associationskedjor och narrativ

Emellertid formulerade majoriteten av deltagarna negativa associationskedjor, men de kopplade bilden till samhället på olika sätt, och skapade därför skilda narrativ. De påföljande negativa associationskedjorna och narrativen kopplades samman med att

något döljs, att människor låtsas, miljöförstöring, samt politiska spel.

Elev 3 började sin bildläsning med att se draperi, och bildens budskap var “Täcker bakgrunden”. Bildens syfte var “Täck det värsta”. Dock fick bilden Elev 3 att känna en positiv känsla, bra. Elev 3 svarade att bildens samhällskoppling var bra.

Elev 4 såg en “Man på stege som sätter upp tapet”. Bildens budskap var “Dölja det dolda”, och syftet var enligt eleven att fånga. Bilden fick elev 4 att känna “Att man inte ska tro

33

på allt man ser med ögonen”. Som svar på bildens koppling till omvärlden svarade hen

vet ej.

Elev 7 noterade “En man som står på en stege”, där bildens budskap var “Man målar upp en bild”. Som svar på bildens syfte, svarade Elev 7 att den vill “Visa verkligheten”. Bilden fick Elev 7 att känna sig “Lite ledsam”. Bildens samhällskoppling var att “Fakea saker”. På frågan varför fotot valdes för undersökningen blev svaret “För att visa att allt inte är som det ser ut”.

Elev 8 beskriver bilden som “En person som täcket ett mörkt fält med ett glatt fält”. På frågorna om bildens budskap, syfte och vad personen kände inför bilden svarade Elev 8

vet ej. Elev 8 tycker däremot att bilden kan kopplas till samhället eftersom “Att de

gömmer en mörk sanning”.

Elev 9 ser en stege i bilden, och anser att bildens budskap handlar om att “Han låtsas”. Bildens budskap förstås som att en bör “Sluta låtsas”. Bilden fick Elev 9 att känna

ingenting, och gällande bildens koppling till samhället uttrycker Elev 9 viss osäkerhet och

svarar “Vet inte, folk låtsas om allt”.

Elev 10 beskriver bilden med målande detaljer:

En man som hänger upp täckande draperier från elledningar. På draperierna föreställd en större bild: ett landskap. Ljuset i landskapet är varmt och tydligt och gräset är mycket frodigt. Bakom draperierna ser man en dyster, molnig himmel över gråa kullar.

Associationskedjan bygger vidare, då Elev 10 förstår bildens budskap som: “Att man oftast försöker dölja och tysta ned negativa saker för att försköna det vilket leder till att man undviker den garanterade negative responsen”.

Bildens syfte förstod Elev 10 som att:

Antingen kritisera eller upplysa folk om hur vanligt detta är. I denna tiden kopplar jag detta till hur Kinas styre under flera månader försökte tysta ned deras upptäckt och spridning av Covid-19 för världen eftersom de ville se så bra ut som möjligt.

Gällande vilken känsla bilden ger, svarade Elev 10: “Inget subjektiv direkt”. När det kom till koppling till omvärlden svarade Elev 10: ”Bilden visar en tydlig kontrast som nog kan liknas med andra bilder, men inte några jag kommer på just nu. Som sagt är det första jag tänker på kring samhället, Kina.”

34

Dessutom svarade Elev 10 på frågan om varför vi som bildlärarstudenter valt just The Cover-Up, och reflekterade såhär:

Eftersom ni måste lära oss att tänka på varför bilden ser ut som den gör och inte bara att den gör det. Därför väljer ni en bild som är tydlig att förknippa med något som vi också förmodligen har pratat om i andra ämnen.

Elev 11 beskrev bilden som att ”En man som tapetserar en fin bakgrund ovanpå en mörk och tråkig bakgrund”. Bildens budskap var: “Att man försöker täcka över det dåliga på jorden, eller sig själv, med en bättre sida, för att få saker att se bättre ut än de faktiskt är.” Bildens syfte var att kritisera, och fick Elev 11 att känna “Lite obehag”. Elev 11 knyter an svaret på bildens eventuella samhällskoppling med bildens budskap och syfte genom svaret “Som sagt kan det kopplas till samhället som jag skrev”.

Elev 12 såg “En man som tapetserar över det dåliga”, och gjorde tolkningen att budskapet var att “dölja det onda”. Elev 12 svarade att bildens syfte “reflektera över världen”, och eleven svarade att bilden fick hen att känna “med skärpning”. Den samhällskoppling som eleven gjorde gav svaret “plast i havet”. På frågan om varför bilden valts ut svarade Elev 12: “För att vi ungdomar bestämmer hur framtiden ser ut".

Elev 13 beskriver bilden som “Jag ser en man som sätter upp en vacker typ av natur framför den dåliga verkligheten”, och menar att bildens budskap handlar om “Att vissa att vi människor förstör naturen”. Elev 13 anser att bildens syfte är att kritisera, och bilden får Elev 13 att känna sig ledsam. Samhällskopplingen ser Elev 13 som relaterad till

naturen, och Elev 13 tror att vi som bildlärare valde bilden för att den är “Rätt lätt att

tolka”.

Elev 14 beskriver bilden som att “En person som täcket ett mörkt fält med ett glatt fält”. Gällande budskapet, syftet, känsla inför bilden och tankar om varför vi kan ha valt den, svarar Elev 14 vet ej. När det gäller samhällskoppling svarar Elev 14 “Att de gömmer en mörk sanning”.

Elev 15 svarade enbart på tre av frågorna av enkäten. Elev 15 förstod bildens budskap som ”att alla tar upp en fasad”, och att vi hade valt bilden “för att alla egentligen mår dåligt”.

35

Related documents