• No results found

Kunskapsskolans arbete med elever i behov av särskilt stöd

BIBASS-gruppen

För de elever som behöver mer strukturerad hjälp av lärarna har Kunskapsskolan för närvarande en BIBASS-grupp som träffas vid flera tillfällen i veckan.

Ingen elev har sin formella placering i BIBASS-gruppen utan tillhör organisatoriskt sin ordinarie basgrupp. Målet med BIBASS är att alla elever ska få godkänt i alla ämnen. De flesta eleverna upplever BIBASS-passen som positiva även om det finns några som enligt en lärare ”får dras dit”.

Personalen talar om en stor flexibilitet i arbetet, de hittar nya vägar hela tiden för att stödja elever som är i behov av särskilt stöd. Lärarna anser att skolans småskalighet med kort beslutsprocess ger goda möjligheter till organisatoriska förändringar för elevens bästa.

Bibass-manualen

Kunskapsskolans personal har en speciell manual till hjälp i arbetet med elever i behov av särskilt stöd. Bibass står för Barn i behov av särskilt stöd.

Manualen är mycket konkret och tipsar om hur läraren kan gå till väga för att överbrygga elevers svårigheter. Arbetet genomsyras av varierad undervisning

för att bli så rolig som möjlig. Lärarna använder mindmaps, bilder, färger och hela sin fantasi för att komma åt alla elevers inlärningsstilar.

Kunskapsskolan jobbar målmedvetet mot att göra eleven självständig och medveten om sitt eget sätt att lära sig.

Inledande i manualen står att det egentligen inte behövs en manual för arbetet med barn i behov av särskilt stöd, för konceptet och synen på lärandet ändå väl möter upp de behov som dessa elever har. Syftet med manualen är att tydliggöra de metoder och arbetssätt som redan praktiseras på Kunskapsskolan.

Bibass-manualen förstärker, förtydligar och förklarar hur personalen kan arbeta för att ge elever extra stöd. För alla lärare på Kunskapsskolan ska den vara ett konkret stöd i det dagliga arbetet.

Tre grundläggande normer för att vägleda personalen på Kunskapsskolan i arbetet med barn i behov av särskilt stöd:

1. Inlärningssvårigheter har inget att göra med intelligens.

2. Tydlighet och feedback är viktiga ingredienser för att underlätta inlärning. Alla människor har behov av positiv uppmuntran och bra återkoppling på sin arbetsinsats för att kunna utvecklas och nå längre än de trodde var möjligt.

3. Varje elev är en individ och följaktligen är metoderna att nå eleverna individuella. Därför är manualer, dokument, mallar, dataprogram, spel, mm bara hjälpmedel - det är läraren och eleven som måste samarbeta kring de utmaningar de ställs inför.

Handledarens uppdrag

Handledaren har studieansvar för alla elever i sin basgrupp. Varje dag skall denne försäkra sig om att eleven tydligt och strukturerat har planerat sin dag. Vilket betyder att eleven skall veta var, när och hur han/hon skall utföra sina uppgifter. Eleven skall också ha klart för sig vad han/hon skall göra.

Det ligger på handledaren att informera ämneslärare och all annan berörd personal om elevens svårigheter så att eleven kan få rätt stöd. Handledaren ansvarar också för att följa upp elevens progression och ser till att hjälpen sker kontinuerligt.

Även kontakten med hemmet samt upprättande av åtgärdsprogram åligger handledaren. Åtgärdsprogrammen innehåller nuläge, mål samt skolans, elevens och hemmets åtaganden. Elevvårdskonferenser anordnas vid behov.

Kunskapsskolan tycker det är viktigt att ha tät kontakt med hemmet och om föräldrarna är villiga att hjälpa till med hemarbete och stöttning ges uppgifter som är så konkreta som möjligt. Eleverna har också möjlighet att göra prov

Handledarens praktiska arbete med eleven

Rent praktiskt hjälper handledaren eleven att planera sitt dagliga arbete i loggboken om denne inte klarar det själv. Det kan innebära att handledaren skriver, ritar eller använder färgkoder i loggboken för att eleven ska förstå planeringen.

För elever som har svårt att hålla ordning på papper och information hjälper handledaren till med struktur i form av mappar och färgkodning för att eleven ska ha så få papper som möjligt och ordning på dessa.

De elever som har svårt att passa tider eller glömmer bort lektioner får använda sina mobiltelefoners alarmfunktion för att komma i tid eller bli påminda om olika aktiviteter.

Arbetsuppgifter förenklas på så sätt att överflödig text tas bort så att uppgifterna blir kortare, mer lättlasta och fokuserar på kärnfrågan. Även bilder kan läggas till om det behövs.

Grupparbeten

Vid grupparbeten anpassas arbetet efter den svagaste länken. På så sätt får alla en rimlig chans. Behöver eleven band, hjälpmedel, mm så ges även de andra i gruppen möjlighet att få ta del av detta. Ofta kan hjälpmedlen vara lika bra för elever utan särskilda behov.

Den i personalen som är ansvarig för elevgruppen gör täta återkopplingar till eleverna för att försäkra sig om att de är på rätt spår och för att uppmuntra och stötta.

Redovisningar och prov

När det gäller redovisningar och prov krävs inte skriftliga redovisningar om så inte är absolut nödvändigt. Vid skriftliga redovisningar och prov får eleven obegränsat med tid. Det gäller även de nationella proven. Detta för att kunskapsskolan inte är intresserad av att mäta elevens sämsta prestationer, utan de bästa.

Vid rättning av prov kontrolleras inte stavning på samma sätt som vid de andra elevernas prov. Uppmärksamheten läggs inte på stavfel och/eller språkfel utan tid ges till att sitta ned och arbeta kring texten. Eleven görs på ett mycket konkret sätt uppmärksam på vad han/hon kan tänka på till nästa gång. Till exempel dubbelteckning, meningsuppbyggnad, stor respektive liten bokstav.

De jobbar enbart med ett problem i taget och under en mätbar period för att sedan kunna utvärdera för att se om det skett någon progression. Läraren uppmuntrar det som eleven kan och arbetar i positiv anda med det som brister.

Feedback

Alla människor har behov av positiv uppmuntran och bra återkoppling på sin arbetsinsats för att kunna utvecklas och nå längre än de trodde var möjligt.

En återkoppling som måste vara specifik och tydlig. Med positivt beröm och fokus på det eleven klarar av efter sina förutsättningar. Ingen negativ feedback om det inte är absolut nödvändigt och viktigt är att summan av återkopplingen hamnar på plus.

Eleven uppmärksammas på sambandet mellan det arbete som görs och sin utveckling. Det kan vara så att utvecklingen går mycket sakta, och då är det ännu viktigare att på ett konkret sätt kunna visa utvecklingen och få eleven att hålla motivationen uppe.

Dokumentation av den feedback som ges till eleven görs för att kunna återkoppla vid nästa samtal. På så sätts byggs en röd tråd kring diskussionerna som förs med eleven.

Det är viktigt med konkret personlig feedback på elevens resultat. Därför undviker personalen att ge poäng i förhållande till de andra i gruppen.

Bra feedback befäster kunskap - dålig feedback hämmar individen.

Related documents