• No results found

3. Syfte och frågeställning

5.3 Ramar för friluftslivsundervisningen

5.3.2 Kursplanen och ämnesöverskridande undervisning

Kursplanen för idrott och hälsa 1 har respondenterna beskrivit som en ram för friluftslivsundervisningen som ibland kan begränsa deras arbete. Kursplanen beskrevs ibland som alldeles för omfattande, svårtolkad och otydlig. Det medför att undervisningen kan riskera att variera i reliabiliteten eller att eleverna bedöms på orättvisa grunder.

D: Det är mycket som kan ändras i styrdokumenten, dom är tydliga på ett sätt, otydliga på ett annat. Och undervisningen är väldigt… Det gör ju också att när man ska sätta betyg att man kollar på en elev versus en helt annan elev som fått en annan undervisning baserat på att man haft olika typer av idrottslärare. […] Ja jag tycker väl inte att styrdokumenten är superbra och supertydliga.

Kursplanens utformning medför att idrottslärarna måste behandla saker de själva inte tycker är relevanta och ge mindre tid åt moment de upplever som viktiga och som inte får tillräckligt med tid för att eleverna ska få en chans att lära sig. Tidsaspekten hör ihop med denna problematik eftersom respondenterna inte upplever att de hinner undervisa alla moment på ett så bra sätt som de vill och vet att de kan. Det omfattande centrala innehållet i kursplanen för idrott och hälsa 1 medför att undervisningen inte får lika hög standard, menar de. Respondent C gav ett förslag på hur detta problem skulle kunna lösas:

C: Men för att uppfylla allt som står i styrdokumenten så har vi inte nått ända fram.

C: A, i den bästa av världar så kanske man skulle ha… Dela upp idrottsämnet i något som heter idrott och friluftsliv, och det andra heter hälsa. Då tror jag att det skulle hända grejer.

Intervjuare: Så att en reformation?

C: Ja men en 100-poängare var så att det skulle vara 200 poäng totalt. Mmm… Det är väl snarare en utopi men du ställde ju frågan så…

Alla respondenter nämnde i sin intervju att kursplanen inte är tillfredsställande utformad. När vi pratade om ämnesövergripande undervisning såg dock idrottslärarna att det skulle kunna vara en möjlig positiv förändring i ämnet idrott och hälsa 1, specifikt kopplat till friluftslivsmomentet. Utomhusaktiviteter skulle kunna genomsyra hela skolverksamheten och sträcka sig utöver undervisningen.

E: Men det är väl också, själv tänker jag att man skulle kunna göra rätt så mycket utomhus. Oavsett vilket ämne man har. Men många lärare känner sig ju inte bekväma i det. Man skulle ju kunna tänka hela skolan, att man serverade mat utomhus oftare. Olika typer av, men det är ju såklart enklare att bara göra i matsalen.

Respondenterna tror att det, oavsett hur positivt de själva ser på att arbeta ämnesövergripande där frilufts- och utomhusaktiviteter får ta en större del av skolverksamheten än bara inom ämnet idrott och hälsa, kan bli utmanande. De uttrycker att det finns både administrativa och logistiska utmaningar i att arbeta med kollegor med andra ämneskombinationer. Trots den realistiska och insynsfulla reaktionen på tanken av ämnesöverskridande undervisning så är idrottslärarna väldigt positiva till det och tror att det skulle gagna friluftslivsmomentet och även elevernas välbefinnande. Om samarbetet mellan idrottslärarna och andra ämneslärare väl skulle införas så tror de flesta respondenterna att det skulle underlätta undervisningen på flera sätt. En fördel med ämnesövergripande undervisningen är att sambedöma, de uttrycker att det skulle gynna eleverna samtidigt som det skulle vara lärorikt för dem själva. Det skulle även kunna spara tid med samundervisning då olika kunskapskrav i fler kurser skulle kunna uppfylls under en och samma lektion.

E: Att man skulle kunna vara ute mer tid och väga in fler olika kursmoment, flera olika aspekter… A att helt enkelt få mer tid och fler lärare som är involverade, få eleverna till att kanske utveckla vanan att vara ute. Jag tror att om fler skulle gå ut mer, det behöver inte vara dom här aktiviteterna som jag har pratat om utan kan vara att promenera i lite grönare

områden, ta sig till en skog eller annan miljö som inte är stadsmiljö. Kanske få dom att byta en del tid som dom spenderar framför skärmar så tror jag att dom skulle kunna må bättre.

Att hälsa och välbefinnande är kopplade till friluftsliv blir väldigt tydligt utifrån respondenternas svar under intervjuerna. På frågan om det finns någon korrelation mellan friluftsliv och hälsa svarade en av respondenterna att det är som att slå in en öppen dörr med den frågan, och det ramar in de resterande respondenternas svar. Hälsa och välbefinnande är kopplat till friluftsliv enligt respondenterna på många olika sätt, framför allt heter kursen och ämnet idrott och hälsa, men de lutar sig även på samtida forskning och egna erfarenheter. Huruvida styrdokumenten visar på det sambandet är inte lika självklart för idrottslärarna. Att ämnet heter Idrott och hälsa poängterar alla, men huruvida det finns några fler kopplingar mellan just friluftsliv och hälsa är tveksamt:

D: men jag upplever att det handlar ju någonstans som att man måste kunna ta hand om sin hälsa, om att träna, utveckla rörelsekvalitéer genom hela sitt liv, och då är ju naturen en… hälsa för rekreation, hälsa för välbefinnande står det någonstans, och… Då tänker jag att det hör ihop ändå.

Ämnesövergripande undervisning upplevs som positivt och har möjlighet att frigöra tid i och med att lärare kan samarbeta. Kursplanen påverkar hur lärare, inte endast de idrottslärare som medverkade i denna studie, ser på möjligheterna att bedriva ämnesövergripande undervisning enligt respondenterna. Bristen på kunskap är även det en aspekt som begränsar möjligheterna till samarbete då ”andra lärare” inte känner sig bekväma med att undervisa utanför deras vanliga klassrum. Respondenterna tror att detta kan förändras om alla lärare får någon utbildning i friluftsliv, men återigen blir kursplanen ett problem då respondenterna inte tror att ”de andra lärarna” känner att de har tid eller ork till att försöka lära sig om eller utbilda sig i friluftsliv eftersom det inte kan uppfylla kunskapskraven i deras ämne.

Related documents