• No results found

Briljant svenska textbok 1 (2009) - Könsmarkörer

Båda böckerna har tre huvudpersoner två pojkar som heter Ali och Emil och en flicka som heter Mila. Genomgående i Briljant svenska textbok 1 (2009) kan vi se att flickornas kläder har mjuka, kurviga mönster som blommor, prickar eller vågor, det är också bara flickor som har smycken. Flickorna skildras ofta i kjol, klänning och blusar. Vid endast en av bilderna (se bild 1) har en pojke ett motiv på tröjan, motivet är en eld med skarpa toppar som ser lite tuffare ut än blommorna och prickarna som flickorna har på flertalet av sina tröjor.

Bild 1 (Wikström, 2009, s.10)

Nästan alla flickor har långt hår, hårband eller en frisyr av något slag, uppklippt, page, flätor, tofsar eller hästsvans. Alla pojkar har kort hår, en del äldre män är kala på huvudet.

När Mila presenteras i boken finns en bild på Milas mamma och pappa (se bild 2), mamman har kjol och långärmad tröja, pappan har byxor och tröja med skjorta under så kragen visas.

Pappan beskrivs i texten som lång och mamman som kort, det är den enda beskrivningen som görs av mamman och pappan i texten. Eftersom boken är en nybörjarbok för lågstadiet finns inte mycket text men den korta texten som finns i kapitlet gör inget försök till att vara normbrytande.

När Ali och hans familj presenteras (s.10-11) ser vi Alis mamma och pappa med jeans, mamman har en röd skjorta och pappan en grön tröja, Alis mormor har en gul klänning och en huvudbonad i form av en hijab. Inom religionen Islam är det endast kvinnor som bär hijab. Här tycks vi se att boken visar på jämställdhet eftersom Alis mormor bär hijab men Alis mamma gör inte det, mamman har inga typiska könsmarkörer förutom uppsatt hår.

I kapitlet där Emil presenteras (s.12-13) syns på första uppslaget Emils gravida mamma med klänning, klackskor och rock men det syns inte att hon är gravid. Emils pappa har vita sjukhusbyxor och en vit sjukhusskjorta. På andra uppslaget sitter Emils mamma ner då ser man gravidmagen och hon har byxor och tröja.

I kapitlet Skriva mail (36-37) syns Emils farmor med lång rosa blus och förkläde.

Briljant svenska textbok 1 (2009)- Egenskaper

I kapitlet Förlåt (s.32-33) kommer Mila försent till skolan och hon ber läraren om förlåtelse. Kapitlet fortsätter med att Emil och Ali pratar mycket och högt vilket resulterar i att läraren måste säga till och då ber de om förlåtelse. I samma kapitel (s.33) börjar Ali och Emil att bråka. Texten förklara att de bråkar och bilder visar att dom slåss alltså är våldsamma och agressiva. Båda pojkarna börjar gråta och sen säger de förlåt till varandra vilket även visar att pojkarna kan vara emotionella och sårbara. Kapitlet visar på tre misstag som kräver en ursäkt. Två av tre misstag är gjorda av pojkarna varav ett är ett slagsmål. Hela kapitlet visar på könsstereotypiskt handlande där pojkarna visas som starka, våldsamma, aggressiva och rationella. Medan flickan framstår som mild, lydig och passiv.

Barnen bryter mot könsmönster genom att vi i Briljant svenska textbok 1 (2009) kan se pojkar hoppa rep, Emil och Ali baka tillsammans med Mila. Vi ser Emil som den rädda och svaga i ett kapitel (s.54-55) och vid flertal tillfällen ser vi Mila som slarvig och busig. De vuxna karaktärerna visas vid flertalet tillfällen i könsstereotypa roller. Ett kapitel i mitten av boken heter Skriva mejl (s.36-37), i det kapitlet ska Emil skriva mejl till sin farfar. På ena sidan av kapitlet (s.54) ser vi Emil som skriver på en dator vid ett skrivbord. På andra sidan (s.55) sitter farfar vid sitt skrivbord och skriver mejl till Emil. Farfar sitter vid skrivbordet en bit framför farmor som står bakom farfar och har en rosa blus, byxor och ett förkläde. Senare i boken är det även farmor som erbjuder barnen pannkakor. Mannen visas i kapitlet som den aktiva och analyserande medan kvinnan är mer passiv och omsorgsfull. I och med att farmor har ett förkläde visar det på att hon städat eller lagat/ska laga mat.

Vid två tillfällen är huvudkaraktärerna i affären och vid båda tillfällena är det en kvinnlig kassörska och en man som handlar. Vid ett kapitel (s.48-49) ska Mila få sitt rum målat, den som hjälper Mila är hennes pappa.

I kapitlet där Alis familj beskrivs görs ingen större skillnad på mamman och pappan. Föräldrarna beskrivs inte i texten och agerar lika på bilden i form av att de ser ut av att vara aktiva och sysselsatta, mamman pekar på fågeln i fönstret och pappan ger en banan till Ali. I texten beskrivs Alis mormor som mycket gammal och väldigt snäll, mormor sitter i soffan med en kopp i handen. Senare i boken är det mormor som hjälper Ali att laga mat till en fest.

Ali har två bröder som alla omnämns i text och bild. I uppslaget visas en bild på storebror med en innebandyklubba och en boll, och en bild med mamman, pappan, mormor och syskonen i vardagsrummet. På bilden med familjen i vardagsrummet ligger innebandyklubban och bollen på golvet och Alis lillebror bär på ett gosedjur i form av en orm.

Alis mormor beskrivs inte som muslim i texten men det förstår läsaren av att mormor har hijab, vilket är kodat som kvinnligt eftersom det endast är kvinnan som bär hijab inom islam. Briljant

svenska textbok 1 (2009) tonar ner det könsstereotypiska genom att låta både mamman och pappan

se sysselsatta och aktiva ut och inte låta mamman bära hijab.

Leksaker är också könskodade. En docka som ofta symboliserar omhändertagande är något som flickor oftast leker med. Alis lillebror visas med en orm.

I kapitlet där Emils familj beskrivs (s.12-13) visar texten att Emils mamma har en bebis i magen och jobbar i affär och Emils pappa jobbar på sjukhus.

Bild 2 (Wikström, 2009, s.12)

På första uppslaget står Emils mamma mindre rakryggad och bakom står Emils pappa med rak rygg. På andra uppslaget sitter Emils mamma ner då ser man gravidmagen. Pappan står upp med handflatorna i bordet. I och med att man ser den gravida mamman sittande och pappan stående

rakryggad, framställs kvinnan som passiv genom att hon sitter ner och han står upp. Om mannen legat på golvet, suttit mindre rakryggad på en stol hade bilden av det manliga och kvinnliga sett annorlunda ut.

Vid ett uppslag beskrivs Emils pappa som trött och man ser en bild på honom när han styr en barnvagn, och på samma uppslag cyklar Milas mamma medan Emils gravida mamma åker buss. Uppslaget visar traditionella normer som bryts då pappan framställs som omsorgsfullt styrande av barnvagn och Milas mamma aktivt cyklande.

I kapitlet Vad vill du bli? (s.42-43) vill Emil bli rik, Alis pappa vill bli statsminister, Mila vill bli sotare och Alis mormor vill bli 100 år. Statsministrar har genom åren representerats av män, där ser vi inget försök till att vara normbrytande men Milas önskan att bli sotare som är ett mansdominerat yrke visar på ett jämlikt synsätt. Senare i boken ska Mila och Ali gå till doktorn, doktorn är en kvinna.

Briljant svenska textbok 2 (2010) - Könsmarkörer

Flickor har oftast byxor och kortärmad tröja. Ibland har den kortärmade tröjan puffärm och ibland några knappar vilket gör att det mer ser ut som en blus. Pojkarna har byxor och tröja, ibland krage på tröjan så det mer ser ut som en skjorta. Huvudkaraktären Emil har en fisk på sin tröja och

Bild 3 (Wikström, 2010, s.4)

Ali har ränder på sin tröja. En pojke har en nalle på tröjan. Kvinnorna har oftast byxor och tröja utan mönster, en kvinna har prickar på sin tröja.

Emils farmor har en klänning och det har även Milas gammelmormor. I kapitlet Vad gör du på

din fritid (s.72-75) visas nio kvinnor och sju män. Fyra av kvinnorna har klänning, två av dom har

klackskor. En man har förkläde för han gillar att baka pizza. Många arbeten presenteras i Briljant

svenska textbok 2 (2010), då har kvinnor och män arbetskläder på sig som sjukhusrock och

polisuniform.

Alla flickor i Briljant svenska textbok 2 (2010) har långt hår, ingen flicka har hårspänne eller hårband, några flickor har flätor eller tofsar i håret. Alla pojkar/män har kort hår en vuxen man visas med skägg.

Briljant svenska textbok 2 (2010)-Egenskaper

Briljant svenska textbok 2 (2010) två inleds med att de tre vännerna är tillsammans igen efter

sommarlovet och barnen berättar vad de har lärt sig under lovet. Emil har lärt sig köra traktor med morfar, Ali har lärt sig gå på styltor och Mila har lärt sig simma. Både kapitel 1 och 2 (s.4-7) har fokus på prestation och tävling. Ali berättar i kapitel 1 att han lärt sig gå på styltor och när Mila berättar att hon lärt sig simma på rygg och mage säger Ali: ”Men jag kan simma i vatten”. Ordet men gör att Ali vill visa på att han också kan och att Ali hävdar att han är lika bra eller bättre än Mila. Tävling är något som enligt Nikolajeva (2017) kodas som manligt och syns i denna del av boken. Kapitel 2, Snabbast i världen (s. 6-7), inleds med att Emil, Mila och Ali mäter varandra. Emil är kortast och Mila är längre än Emil men kortare än Ali, för Ali är längst. I det kapitlet är det alltid en av pojkarna som är längst, snabbast eller tröttast. Mila är alltid i mitten, varken kortast eller snabbast. Vi ser återigen att en pojke visas som tävlande och aktiv och här kan vi se flickan som passiv då hon varken är längst snabbast eller tröttast.

I kapitlet Flytta ut och flytta in (s.8-9) ser vi en bild på en kvinna och en man som ska flytta, mannen står vid lastbilens förardörr och väntar på att kvinnan som bär flyttlådor ska komma med

en flyttlåda (se bild 5). Kvinnan är den som gestaltas som aktiv och mannen som den passiva. Där ser vi på en normbrytande gestaltning av mannen och kvinnan.

Bild 4 (Wikström, 2010, s.8)

I kapitlet Flytta ut och flytta in (s.8-9) får Mila, Ali och Emil en kompis som heter Oskar. Nu är

de tre pojkar och en flicka som ofta leker ihop. Det tas in en ny karaktär i boken som är en pojke, han syns ofta eftersom han blir en del av gruppen. Det är intressant att det plockas in en pojke till som karaktär och med det borde Briljant svenska textbok 2 (2010) visa på mer pojkar bland ord och bilder men som den kvantitativa analysen har visat är Briljant svenska textbok 2 (2010) ändå en av läroböckerna som är mest jämställd.

I kapitel 7 Gå på styltor (s.16-17) ramlar Mila och bryter armen när hon ska gå på styltor, av fyra karaktärer där tre är pojkar är det flickan som ramlar och gör sig illa. Senare i boken i kapitel 10

Svårt träffar Mila en kompis som sitter i rullstol han heter Tore. Vi ser här två skadade gestalter av

var sitt kön, inte i samma kapitel men vi tycker att Briljant svenska textbok 2 (2010) påvisar ett jämställt tankesätt i att visa på svaghet både för en pojke och en flicka. Vi ser inte hur och får inte förklarat i texten hur pojken skadat sig. När flickan skadar sig så beskrivs det både i text och bild.

Det finns tre kapitel som handlar om matlagning, i ett kapitel är det två flickor som gör smoothies (s.24-25). I ett annat kapitel hjälps alla åt i skolan med att baka pepparkakor (s.48-49). Senare i boken bjuder föräldrarna på mat och fika och där är det både en man och en kvinna som serverar barnen (s.90-91). Av tre kapitel med inslag av matlagning visar två på aktivitet av både pojkar/män och flickor/kvinnor och ett kapitel med bara flickor.

I kapitlet Veterinär (s.32-33) är det en kvinna som är taxichaufför och en man som är veterinär. Taxichaufför som yrke representeras oftast som män i och med att skildra taxichauffören som kvinna visar Briljant svenska textbok 2 (2010) försök till att bryta könsmönster i detta avsnitt. I samma kapitel ser vi ett annat könsmönster som bryts genom att visa veterinären Mohammed som på bild

men framförallt i texten visar hur han känner Milas katt på magen, lyfter upp henne i famnen och klappar henne. Han framstår som omsorgsfull och omhändertagande vilket kan kopplas till en kvinnlig egenskap enligt Nikolajeva (2017, s.193).

I kapitlet Polis på skolan (s.68-69) förekommer två poliser, en man och en kvinna där, båda poliserna framstår som aktiva i både text och bild då de pratar om och visar elever redskap som ingår i en polisutrustning och vad som bör finnas på en cykel. Polis är ett yrke som har status och makt vilket ha gjort yrket till mansdominerat men allt fler kvinnor söker sig till yrket och Briljant

svenska textbok 2 (2010) visar på ett jämställt samhälle genom att gestalta en av poliserna som kvinna.

I Kapitlet Ali tränar fotboll (s.84-85) ska Ali spela fotboll och hans tränare är en kvinna. Fotbollstränare har en makthavande position mot sina spelare eftersom tränaren är den som bestämmer och organiserar träning och matcher. Eftersom fotbollstränaren gestaltas av en kvinna så visas hon i maktposition. I kapitlet Matchen (s.88-91) ska Alis pojklag spela match mot flicklaget och flicklaget vinner matchen.

I kapitlet Inbjudan (s.92-95) behöver Milas kattungar ett nytt hem, alla hennes vänner hjälper till att hitta ett nytt hem till kattungarna. När det uppstår problem i boken så hjälps alla åt, barn och vuxna oavsett kön. När Milas kattungar behöver ett nytt hem visas Milas mamma i text och bild i tvättstugan där de träffar en kvinnlig granne som tillfrågas om hon känner någon som vill ha en kattunge. Av två personer i en tvättstuga så är båda kvinnor. Milas pappa beskrivs både i text och bild att även han hjälper till att hitta nya hem till Milas kattungar (se bild 6). Han visas bara genom att tala i telefon.

Bild 5 (Wikström, 2010, s.94-95)

I slutet av boken är det midsommar och Emil, Ali och Mila ska plocka blommor, Mila vill sova med sju sorters blommor under kudden det ska inte Emil och Ali. De retar Mila och säger att hon kommer drömma om kor istället för sin käraste. Mila framstår som den emotionella medan pojkarna framstår som känslokalla.

Jämförande analys- Könsmarkörer

Bild 6 (Wikström 2010; Wikström 2009)

På omslaget av Briljant svenska textbok 1 (2009) (se bild 7) visas Mila med långt hår och hårband, kjol, blommig tröja och gymnastikskor. Hon har ett vänligt uttryck, är inte rak i ryggen och håller i en katt. På omslaget av Briljant svenska textbok 2 (2010) har Mila fortfarande långt hår men inget hårband, hon har byxor, tröja utan mönster, glasögon och hon håller i flera katter. Ali och Emil har på omslaget av Briljant svenska textbok 1 (2009) kort hår, långärmade tröjor utan tryck, långa mörka byxor och gymnastikskor. Båda pojkarna är rakryggade och ser framåtgående ut. Ali har en papegoja på huvudet. På omslaget av Briljant svenska textbok 2 (2010) ser pojkarna lika ut som på omslaget av Briljant svenska textbok 1 (2009), kläderna är lika, bara färgerna har ändrats och frisyrerna är lika. De ser aktiva ut som på omslaget av Briljant svenska textbok 2 (2010), Ali håller i styltor och Emil en fisk. Blicken på alla tre ser busig och vaken ut på omslaget av både Briljant svenska textbok

1 (2009) och Briljant svenska textbok 2 (2010). Det enda barnet som ändrats utseendemässigt på

omslaget från Briljant svenska textbok 1 (2009) till Briljant svenska textbok 2 (2010) är Mila. Kjolen och den blommiga tröjan har bytts ut till byxor och tröja utan mönster, hon har inget hårband. Till sättet framställs Mila lika på båda omslagen, mindre rakryggad och omhändertagande därför att hon på båda omslagen håller i sin/sina katter.

Bild 7 (Wikström, 2009, s.62)

Bild 8 (Wikström, 2009, s.18) Bild 10 (Wikström, 2010, s.27)

Det är inte bara på omslaget vi ser skillnad på kläderna mellan könen i Briljant svenska textbok 1 (2009) och Briljant svenska textbok 2 (2010). Både barnen och vuxna, har mer sällan kjol och klänning i Briljant svenska textbok 2 (2010), de avbildas ofta med byxor och tröja precis som pojkarna. I kapitel

dopet i Briljant svenska textbok 2 (2010, s.40) är alla individer, vuxna och barn finklädda, där kan vi se

könsstereotypa kläder på flickor och kvinnor såsom klänning, kjol, högklackade skor och mörka kostymer på männen (se bild 11).

Bild 11 (Wikström, 2010, s.40)

Det samma gäller kapitlet Födelsedagsfest i Briljant svenska textbok 1 (2009, s.76-77). Flickornas kläder är inte lika mönstrade i Briljant svenska textbok 2 (2010) som i Briljant svenska textbok 1 (2009), däremot är det pojkarnas tröjor som fått mer brokighet som ränder och olika motiv.

Jämförande analys- Egenskaper

Huvudkaraktärerna Mila, Emil och Ali är väldigt lika till sättet i båda böckerna, fartfyllda, busiga och påhittiga.

Mila har en katt i den ena boken och flera katter i den andra och Ali har en fågel. Mila tar hand om och älskar sin/sina katter och det ser vi redan på omslaget av böckerna. Alis fågel rymmer från buren i båda böckerna och det är också något vi ser på omslaget av Briljant svenska textbok 1 (2009) då fågeln sitter på Alis huvud. Hela kapitel 19 (s.44-45) i Briljant svenska textbok 1 (2009) och kapitel 13 (s.28-29) i Briljant svenska textbok 2 (2010) handlar om hur alla letar efter Alis fågel som har rymt. Mila framstår genomgående som mer omhändertagande och ansvarsfull än Ali i båda böckerna. Milas katt får kattungar i Briljant svenska textbok 2 (2010) och Mila måste hitta någon som kan ta hand om hennes katter så hon kan följa med på midsommarfirande. Ali visas aldrig som särskilt omhändertagande då hans fågel ständigt är på rymmen och han måste ha hjälp med att fånga den.

Sammanfattning

Kvantitativ innehållsanalys

I den kvantitativa analysen är det tre läromedel där största andelen på bilderna är flickor. Det är tre läromedel som har störst andel pojkar på bilderna och det är tre läromedel som har en relativt jämn fördelning av flickor och pojkar på bilderna. Det resultatet har inget samband med när läroböckerna publicerades. Den äldsta läroboken Språkis A (2008) är den bok som domineras av flickor (se figur 1). Det resultatet är intressant men inget vi kommer beröra närmare i denna uppsats. Resultatet

visar att det är störst skillnad mellan pojkar och flickor på bilderna i Briljant svenska textbok 1 (2009) men minst skillnad i Briljant svenska textbok 2 (2010). I den kvantitativa analysen (se figur 2) ser vi liknande resultat att det är störst skillnad mellan flickor och pojkar i Briljant textbok 1 (2009) men i

Briljant textbok 2 (2010) får pojkar och flickor nästan lika mycket utrymme.

Kvalitativ text- och bildanalys

Barnen i Briljant svenska textbok 2 (2010) är liksom i Briljant svenska textbok 1 (2009) för det mesta lika till sättet. Den främsta skillnaden är att Flickorna visas som aktiva i grupp genom att de utövar sporter som friidrott, simning och fotboll. Resultatet att arbeten, hushållssysslor och aktiviteter i bok 1 visas vid flertal tillfällen de vuxna karaktärerna i könsstereotypa roller. Kvinnorna är kassörskor, husmödrar och gör sysslor som städning, barnpassning och köksbestyr. Männen utför kontorsarbete, arbetar som målare och vill bli statsminister. Vi ser även i analysen av bok 1 försök till att bryta könsnormer genom att gestalta Emils pappa som den som kör barnvagnen och Emils mamma som cyklar till jobbet.

Könsnormer bland de vuxna bryts fler gånger i Briljant svenska textbok 2 (2010), exempelvis kvinnan har uniform krävande yrken som taxichaufför, polis och är fotbollstränare för både pojklag och flicklag. Mannen gör sysslor som att ta hand om bebis, jobba som sjuksköterska, veterinär och husmor. I varken Briljant svenska textbok 1 (2009) eller i Briljant svenska textbok 2 (2010) kan vi se männen som könsstereotypiskt skyddande och självständiga, och inte heller kvinnorna som det motsatta, sårbara och beroende.

De vi kan se är att ju äldre generation på karaktärerna i böckerna desto tydligare könsstereotyper både i arbeten, egenskaper och i könsmarkörer. Vi ser aldrig något förlöjligande av någon könsroll, möjligtvis när Mila visas som emotionell och vill drömma om sin kärlek på midsommarafton och pojkarna driver med henne att hon kommer drömma om kor.

Den slutsats vi kan dra utifrån resultatet i analysen är att det har skett en förändring från Briljant

svenska textbok 1 (2009) till Briljant svenska textbok 2 (2010). Den förändringen är att könsmarkörer i Briljant svenska textbok 1 (2009) är mer tydliga då flickorna har oftare kjol eller klänning och i Briljant svenska textbok 2 (2010) förekommer det mer sällan. Däremot kan vi inte dra slutsatsen att

förändringen mellan böckerna har gjorts medvetet eftersom vi inte kontaktat författare eller illustratör.

Diskussion

I följande avsnitt diskuteras de resultat som analysen visat utifrån den tidigare forskning vi presenterat och utifrån vår teoretiska utgångspunkt. Diskussionen är uppdelad i könsmarkörer,

Related documents