• No results found

4. Empiri

4.2 Kvalitativ studie

5 6

20

100

0 20 40 60 80 100 120

Har aldrig sett en bostadsannons på denna hemsida/app Instämmer fullständigt Instämmer delvis Tar delvis avstånd Tar helt avstånd Totalt

Twitter

Diagram 15.

Svara på följande påstående på en skala från 1–4 där 1 är att du tar avstånd från påståendet och 4 är att du instämmer fullständigt med påståendet. "Denna hemsida/app ser jag som ett seriöst marknadsföringsverktyg när jag söker bostad."

Genom detta diagram valde 100 av 100 respondenter att svara på om de anser att Twitter är ett seriöst marknadsföringsverktyg. 65 av 100 respondenter har aldrig sett en bostadsannons till salu och 35 personer har angivit hur mycket de håller med påståendet. Av dessa 35 personer har 57% angivit att de tar helt avstånd, 17% tar delvis avstånd, 14% instämmer delvis och 12%

instämmer fullständigt.

4.2 Kvalitativ studie 4.2.1 Respondenttabell

Då våra tre respondenter i den kvalitativa datan ska förbli anonyma följer nedan en tabell för respektive respondent.

Tilltalsnamn studie Yrke Företag

Respondent A Fastighetsmäklare Våningen & Villan Fastighetsförmedlingen

Respondent B Fastighetsmäklare Västanhem

Respondent C Fastighetsmäklare Husmanhagberg

26

Respondent A marknadsför sina objekt på Facebook och Instagram. Respondent B använder sig också av Facebook och Instagram för att marknadsföra sina objekt. Respondent C använder sig både av sina privata kanaler och företagets för att marknadsföra objekt. Dessa kanaler är Facebook och Instagram. I samband med att respondent C använder sina privata kanaler för att nå ut till sina bekanta delar företaget också samma inlägg för att nå ut till sina följare. På Instagram har respondent C ett specifikt mäklar-konto där respondenten gör inlägg på objekt som den förmedlar och video från visningarna som den håller. Kontoret som respondent C jobbar på har också ett eget Instagram konto där alla mäklarens inlägg samt stories delas för att öka dess spridning.

4.2.3 Forskningsfråga 2

Beroende på vad du svarade på fråga ett. Vad är det du försöker uppnå genom det sociala medie du använder i marknadsföringssyfte?

Respondent A vill nå ut till rätt målgrupp via vissa algoritmer och rätt forum genom de två sociala medierna som respondenten använder, Facebook och Instagram. Respondent B vill genom sina två sociala medier Facebook och Instagram nå ut till fler människor som kan dela inlägget och därmed fler som kan klicka sig in på annonsen. När fler ser annonsen blir det förhoppningsvis fler spekulanter som vill köpa och höjer budet i kombination med detta.

Respondent C vill genom sina två sociala medier Facebook och Instagram öka spridningen av objekten så att fler ser dessa. Genom dessa två sociala medier har dess företag lyckats bygga upp en följarskara där många intresserade vänder sig till de för att få mer information angående objekten som de förmedlar för tillfället men även objekt som inte kommit ut på den öppna marknaden.

4.2.4 Forskningsfråga 3

Varför använder ni det sociala medie ni använder?

Respondent A använder Facebook och Instagram för marknadsföring av tjänster som respondenten kan erbjuda och samtidigt för att få fler intresserade till visningarna. Respondent B använder Facebook och Instagram för att nå ut till fler människor. På respondentens privata kanaler publiceras spontana inlägg då respondent B vill visa vad den jobbar med, hur respondentens dagar ser ut samt vad respondenten har uppnått i sitt yrke. På företagets Facebook och Instagram sida publiceras mer kontenta och professionella inlägg. I kombination med detta försöker respondent B hitta nya vägar för att nå ut till en spekulant. Har man 500 vänner på ett socialt medie och 5% tipsar sina vänner, kollegor och familjer då har man breddat marknadsföringen helt gratis och utan några större ansträngningar. Utifrån denna typ av marknadsföring tycker respondent B att man får en ökad chans till att få komma ut på fler kundmöten som resulterar i fler intagsmöten, fler försäljningar och mer pengar till fickan.

27 Ålderskategorin som är mellan 20-40 år är oftast intresserade av referenser, hur man jobbar, vad man får för resultat prismässigt och hur länge man arbetar med ett objekt. Respondent B använder därför Facebook och Instagram då respondenten tycker att man når ut till önskad målgrupp. Respondent C använder endast Facebook och Instagram då respondenten och företaget i sig har lyckats bygga upp en följarskara som visat goda resultat och fler intressenter.

4.2.5 Forskningsfråga 4

Vad tror du att du hade kunnat få ut genom att använda de andra sociala medierna:

- Facebook - Instagram - Snapchat - Twitter

Respondent A tror inte att användning av Snapchat eller Twitter hade givit några större resultat då sättet att annonsera eller möjligheten att kunna nå ut till rätt målgrupp är svårare än på Facebook och Instagram. Respondent A poängterar också att Snapchat och Twitter inte används på Våningen & Villan i marknadsföringssyfte då man oftast på dessa sociala medier mikrobloggar samt skickar bilder med olika filter vilket inte inger en känsla av seriositet.

Respondent A ser därför inte Snapchat och Twitter som seriösa kanaler i marknadsföringssyfte.

Respondent B använder inte Snapchat eller Twitter i samma utsträckning som Facebook och Instagram vid marknadsföringssyfte. Enligt respondent B är Snapchat mer intim där man kan publicera bilder när man sitter på en soffa och inväntar en kunder till en visning. Inlägg som precis nämnt görs inte av respondent B på Facebook eller Instagram då dessa sociala medier reflekterar mer professionalism i marknadsföringssyfte. Respondent C ser inte Snapchat och Twitter som populära marknadsföringskanaler. Detta då Snapchat och Twitter enligt respondent C oftast inte är i den målgrupp som de önskar nå ut till. Respondent C använder Snapchat för privat bruk och ser inte hur en marknadsföring via appen hade varit effektiv. Twitter är något som respondenten inte är bekant med och därmed inte lika viktig som Facebook och Instagram.

4.2.6 Forskningsfråga 5

Varför använder ni inte de andra sociala medierna?

Respondent A tycker inte att Twitter och Snapchat används av en stor majoritet som Facebook och Instagram. Respondent A vill därför inte spendera tid på annonsering av objekt på sociala medier som inte används av en bred målgrupp. Respondent B ser inte Snapchat och Twitter lika lockande som Facebook och Instagram när det kommer till marknadsföring av objekt. Detta då respondent B oftast använder Snapchat till att skicka bilder och video med appens intressanta effekter och Twitter för att mikroblogga. Respondent B tror att annonsering av objekt hade fått mindre uppmärksamhet på Snapchat och Twitter jämfört med Facebook och Instagram.

Respondent C ser inte Twitter och Snapchat som ett lika populärt marknadsföringsverktyg i jämförelse med Facebook och Instagram. På Snapchat tycker respondent C att det är svårt att nå ut till den åldersgrupp som efterfrågas. Twitter är ett socialt medie som respondent C inte är så mycket i bekantskap med och därmed inte tänkt Twitter som en marknadsföringskanal.

28 4.2.7 Forskningsfråga 6

Vad tror du om att marknadsföra på detta sociala medie samt vilken känsla vill du förmedla isåfall? Motivera respektive sociala medie.

- Facebook - Instagram - Snapchat - Twitter

Respondent A tycker att Facebook har bred målgrupp och att den används av många gör att bostaden syns bra på detta sociala medie. Instagram har också en bred målgrupp och används av många. På Instagram lyfts bilder bättre samtidigt som det finns mer rörlig media som gynnar annonsen. Snapchat däremot tycker respondent A inte bidrar till större mervärde på grund av målgrupp och färre som via detta forum ser bostaden. Twitter som socialt medie har inga rörlig media i jämförelse med Facebook och Instagram och därmed tycker inte respondent A att Twitter ger större rum för att kunna förmedla känslor.

Respondent B ser Facebook som ett viktigt sociala medie för att kunna nå ut till de äldre som mer sällan har ett Instagramkonto. Instagram är ett snabbt och frekvent socialt medie för att kunna nå ut till de unga. Genom Instagram är det lättare att nå den trendiga och alerta kundsegmentet vilket skapar en god kombination av att marknadsföra på både Facebook och Instagram. Respondent B ser Snapchat som ett mindre effektivt sociala medie i marknadsföringssyfte då 2000-talister har mer användning av den än vad 90-talister har som respondent B är.

Respondent C ser Facebook som ett seriöst socialt medie med många aktiva användare. Dessa användare kan till större sannolikhet vara möjliga köpare av en bostad då bredare målgrupp klickar sig in på annonserna genom just Facebook. Instagram är smidig i den utsträckning där intressenter snabbt kan skicka iväg ett meddelande och ställa frågor kring objektet eller visningstider. Snapchat har inte givit respondent C positiva intryck när det kommer till marknadsföring av objekt. Respondent C vill ta reda på hur många man kan nå ut till genom att marknadsföra kontoret eller sig själv som mäklare via Snapchat, men har själv aldrig använt den. Twitter har respondent C aldrig använt och vet därför inte vilken påverkan det hade skapat hos användarna.

4.2.8 Forskningsfråga 7

När du ser en annons från en annan mäklare, vad tänker eller känner du kring den om den finns på dessa fyra sociala medier, motivera respektive.

- Facebook - Instagram - Snapchat - Twitter

Respondent A gav inte så mycket svar på denna fråga men ansåg att Facebook och Instagram är ett smart marknadsföringsverktyg men att mycket beror på annonsens budskap samt kvalité.

Respondent A anser vidare att Snapchat som marknadsföringsverktyg är nytänkande och vill veta mer om effekten den ger. Twitter är inget seriöst media för marknadsföring enligt

29 respondent A. Enligt respondent B har Facebook många fördelar i den utsträckning att när en annan person gillar ett inlägg, dyker det inlägget upp på personens flöde och detta gör att dess användare kan se inlägget och klicka sig in på annonsen. I marknadsföringssyfte är Facebook enligt respondent B på första plats. Instagram är smidig då respondenten lätt kan dela andras inlägg och tvärtom, vilket gör att ett inlägg sprids snabbt och fler intressenter dyker upp. På Snapchat har respondent B ett privat konto och begränsat antal vänner. Detta sociala medie använder respondent B endast till att skicka roliga bilder eller händelser av ens vardag och ser därför inte Snapchat som ett seriöst marknadsföringsverktyg. Twitter är det sociala medie som respondent B använder minst och tycker därmed att Twitter inte skapar ett intresse av att leta efter bostadsannonser.

Respondent C ser Facebook som en självklar marknadsföringskanal och brukar använda detta sociala medie för att se vilken konkurrens det finns samt deras utformning av bostadsannonser. En majoritet av Facebookanvändarna hänvisar till att följa de på Instagram vilket gör en beroende av dessa två sociala medier. Oftast brukar det vara samma inlägg men olika räckvidd då målgruppen skiljer sig lite från Facebook och Instagram. En kombination av dessa två sociala medier är ett måste för att kunna nå ut till en bred målgrupp enligt respondent C. Respondent C har aldrig sett en bostadsannons på Snapchat men skulle själv vilja explorera för att se hur många samt vilken målgrupp man kan nå ut till. Twitter har respondent C aldrig använt.

30

I följande kapitel presenteras vår analys och resultat som utgår från det empiriska materialet.

Dessa kopplas till teorierna som presenteras i den teoretiska referensramen.

Resultatet av den kvantitativa metoden visade att Facebook är det sociala medie som en majoritet använder sig av. Av de 95 respondenter som använder Facebook, så har 89% av dessa sett en bostad till salu annonserad av en fastighetsmäklare. Det är nästan dubbelt så många jämfört med Instagram där användarna av detta sociala medie var 80 respondenter men endast 56% av dessa hade sett bostadsannonser till salu. Endast 1% av de tillfrågade har sett en bostadsannons via Snapchat, även om antalet användare av Snapchat i denna undersökning var 65 respondenter. Av de 13 respondenter som använder Twitter hade ingen sett en bostadsannons via hemsidan. Av de två respondenter på diagram 2 som valde alternativet ”annat” har Hemnet dykt upp men då Hemnet i denna uppsats inte räknas som ett socialt medie ses detta som bortfall.

Från den kvalitativa studien som gjordes med tre fastighetsmäklare framkom att Facebook och Instagram är de marknadsföringskanaler som används till störst del. Dessa två sociala medier ses som seriösa och tillförlitliga och når ut till den efterfrågade målgruppen, vilket är människor i bostadsköpstankar. Samtliga intervjurespondenter poängterar att Facebook och Instagram har framgångsrikt lyckats bygga upp en följarskara med rätt målgrupp. Twitter och Snapchat är enligt deras synvinkel en oseriös och mindre effektiv marknadsföringskanal och innehåller idag inte rätt målgrupp.

Det empiriska resultatet kan kopplas till bannerannonsering och prioriteringsmodellen i den utsträckning då fastighetsmäklarens fokus enligt det empiriska resultatet bör läggas på Snapchat. Detta då ytterst få av många potentiella kunder inte nås av marknadsföring via Snapchat. Bannerannonsering och prioriteringsmodellen fokuserar just på räckvidd och påverkan och detta verkar ha fallerat vid annonsering via Snapchat. Prioriteringsmodellen

Diagram 1

Vilken/vilka av följande sociala medier använder du?

Diagram 2

På vilken/vilka av dessa sociala medier har du under de senaste månaderna sett en fastighetsmäklare marknadsföra bostäder till salu?

Related documents