• No results found

5.2 Analys

5.2.1 Kvalitativa data

Intervjuns första fråga löd ”Upplevde du någon skillnad mellan de olika situationerna?”. Deltagare 1 (D1) hade åsikten att den generativt komponerade musiken hade mer ”studs” och ”pepp” och upplevde samtidigt att den mänskligt skapade musiken var lugnare och deltagaren ansåg att denna passade bättre in i spelet. Deltagare 3 (D3) ansåg att den generativa musiken var stadigare än den mänskligt komponerade musiken och att deltagaren upplevde en äventyrlig och utforskande känsla.

Jag tyckte den var ännu mer uppmuntrande först och lite mer äventyrlig. Att man kände att liksom.. utforska lite. Ehm. När jag kom upp på berget istället för att det kändes oroligt och farligt så kändes det istället spännande och liksom mer utforskande och.. när man kommer till toppen av berget och ser landskapet.

(Deltagare 3) Deltagaren upplevde även att denne kände sig mer motiverad att röra sig och förflytta sig i spelet av den generativa musiken. En mer negativ valens upplevdes av deltagare 7 under den generativa musikens testcykel. Deltagaren tyckte att den generativa musiken var ”mörk och deprimerad” och att den mänskligare var ”ljusare och mer uppåt”. Deltagaren spekulerade i kring att hen upplevde som att ”takten ökade”, varför deltagaren kände sig stressad. Den första, ansåg deltagaren, var lugnare och mer avslappnande. Deltagaren understrykte dock att denne kände sig stressad av den generativa musiken.

Deltagare 4 upplevde den generativa musiken som om att den var bra lämpad för en open-world miljö varpå deltagaren refererade till spelen Valheim (Coffee Stain Studios, 2021) och

- 38 -

Minecraft (Mojang, 2011). Deltagaren berättade att den mänskligt skapade musiken bytte skepnad i högre grad vilket ledde till en förväntan i att något, kanske farligt, skulle ske i spelet.

Den andra var ungefär samma känsla men i och med att musiken böt lite så var det mer som att du närmade dig fara eller att nånting mer skulle hända.

(Deltagare 4 om den mänskligt skapade musiken) På samma tema kände sig deltagare 2 lurad av den mänskligt skapade musiken, eftersom deltagaren upplevde förväntan om något som eventuellt skulle ske i spelet. Deltagaren resonerade kring den mänskligt skapade musiken där spelaren rör sig uppför berget och musiken byter skepnad. Deltagaren dryftade tankar om att mer spänningsfylld musik kanske var berättigad i detta skede eftersom deltagaren hade svårigheter att ta sig uppför berget och ramlade ett antal gånger ner, men vidhöll dock slutligen att hen kände sig lurad av den skiftande musiken.

Deltagare 3 tyckte att den mänskligt skapade musiken började väldigt uppmuntrande, men tyckte liksom några andra deltagare att känslan blev mer orolig när spelaren började vandra uppför berget. Över lag ansåg dock deltagaren att de båda musikkompositionerna var ”lugna men ändå lite energiska” och deltagaren upplevde att hen ”pushades” att röra på sig.

Deltagare 5 ansåg att den mänskligt skapade musiken var mer romantisk och nostalgisk.

Deltagaren gillade båda musikkompositionerna och föreslog att den mänskligt skapade musiken skulle kunna äga rum exempelvis i början av ett spel där spelvärlden utforskas. Den generativa musiken skulle sedermera spelas efter att något dystert ägt rum i spelet.

… om man skulle sätta dem i olika scenarion skulle den första musiken vara mer passande i början på ett spel där du utforskar medan den andra musiken skulle vara mer passande efter att någonting negativt eller traumatiskt hänt men du fortfarande är i samma miljö, så att du mer möter miljön med en mörkare underton.

(Deltagare 5, vilken spelade med mänskligt komponerad musik i första testcykeln) Deltagare 6 upplevde en plågad känsla med den generativa musiken. Det yttrades att melodin skapade ingen slags nyfikenhet eller välbehag, dock upplevde deltagaren ett driv i samband med att musiken inträdde. Deltagaren påpekade att det kändes som att hen befann sig i en situation där man inte mår särskilt bra.

- 39 -

Vad gäller den mänskligt skapade musiken uttryckte deltagaren andra känslor.

Den andra melodin, jag fick lite känslan av när typ barn är ute och springer på ängarna eller att det kanske är nån som åker i en bil och det filmas på avstånd typ som att det är i Frankrike. En vacker och rogivande miljö.

(Deltagare 6 om den mänskligt skapade musiken) Deltagaren ansåg att denna musik inte var lika provokativ som den generativa och noterade att den mänskligt skapade musiken hade tydligare mönster och skiftningar längs med spelets gång. Den generativa musiken hade deltagaren svårt att associera till något men spekulerade kring huruvida den skulle kunna användas till ”nån svartvit film där folk är i nöd”.

Deltagare 8 påmindes om filmmusik av den mänskligt komponerade musiken och utvecklade att detta hade att göra med att den byter melodi i takt med spelets progression. Deltagaren berättade även att hen kände mer energi med den mänskligt komponerade musiken och att den generativa musiken kändes ”disträ” och inte ”jättepepp”.

Efter den första frågan följde ett par frågor som syftade till att få personen att försöka utveckla skillnaden deltagaren upplevt i de olika testcyklerna. Fråga 3 löd dock ”Vilken musik från de olika situationerna föredrog du?”

De olika deltagarna svarade och summerade oftast sitt svar med vad deltagarna svarat på tidigare frågor.

• Deltagare 8 ansåg tydligt att den mänskligt skapade musiken var den som deltagaren föredrog. Detta med motiveringen att den fick deltagaren att känna mer energi och en känsla av nostalgi.

• Deltagare 7 föredrog den mänskligt skapade musiken och syftade på att den kändes lugnare och mer avslappnad.

• Deltagare 6 tyckte om den mänskligt skapade musiken, men upplevde samtidigt en känsla av överraskning från den generativt skapade musiken som denne såg som ett vinnande attribut.

• Deltagare 5 uttryckte en preferens för den mänskligt skapade musiken och motiverade detta med att ”…jag gick i natten med den musiken till stjärnorna”.

• Deltagare 4 föredrog den mänskligt skapade musiken eftersom hen ansåg att ”…det hände mer under den”, men lade samtidigt till att den generativa musiken passade bättre till spelet.

• Deltagare 3 tyckte att den generativt skapade musiken passade bättre till spelets progression och att deltagaren kände sig ”pushad” att röra på sig. Deltagaren valde därför denna.

- 40 -

• Deltagare 2 uppgav att hen kände sig lurad av den mänskligt skapade musiken och valde därför den generativt skapade musiken.

• Deltagare 1 valde den mänskligt skapade musiken i denna fråga eftersom deltagaren ansåg att denna passade bättre med spelet.

Related documents