• No results found

Länsstyrelsen, yttrande daterat 2018-10-15

Länsstyrelsen lämnar följande bedömning enligt 5 kap 14 § plan- och bygglagen (PBL 2010:900).

Planområdet ingår i området Landvetter Södra och utgångspunkten för projektet Land-vetter södra är ett stationsläge/uppehåll på en framtida Götalandsbana. I nuläget är det inget som tyder på att ett sådant stationsläge kan komma till i Landvetter södra. Läns-styrelsen har i tidigare skeden varit kritisk till ny bebyggelse i Landvetter södra då god kollektivtrafik saknas. Genomförandet av planen medföra exploatering av jordbruks-mark. Frågan behöver utredas enligt kraven i miljöbalken.

Länsstyrelsens prövningsgrunder berörs av buller, störningar från verksamheter och trafiksäkerhet, vilket behöver hanteras vidare. Andra viktiga frågor att hantera är art-skydd, biotopskydd och markavvattning.

Synpunkter på sådant som kan aktualisera prövning

Länsstyrelsen bedömer med hänsyn till ingripandegrunderna i 11 kap 10 § PBL och nu kända förhållanden att frågor som berör hälsa och säkerhet måste lösas på ett tillfreds-ställande sätt i enlighet med vad som anges nedan för att ett antagande inte skall prövas av Länsstyrelsen.

Motiv för bedömningen

Prövningsgrunder redovisar Länsstyrelsens synpunkter vilka ska uppfyllas för att det antagna planförslaget inte ska riskera överprövning. Råd och synpunkter handlar om anvisningar för att planförslaget ska uppfylla lagstiftningens krav.

Prövningsgrunder enligt PBL 11 kap. 10§

Enligt 11 kap. 10 § ska Länsstyrelsen överpröva kommunens antagendebeslut av en plan eller områdesbestämmelser om dessa kan antas strida mot någon av de fem pröv-ningsgrunderna.

Hälsa och säkerhet Vägtrafikbuller

Länsstyrelsen bedömer att den trafikbullerutredning som genomförts är tillräcklig. Det behöver förtydligas i planbeskrivningen vilka ljudnivåer de olika färgerna motsvarar på de illustrationer som redovisar trafikbullersituationen på sidorna 34 och 35. En planbe-stämmelse har införts avseende ljudnivåer vid uteplats (m). Länsstyrelsen bedömer att denna planbestämmelse även ska omfatta flerbostadshusen i den norra delen av områ-det, då bullerberäkningen har utförts för en utformning av områområ-det, men plankartan ger möjlighet att placera bostäderna närmare Alberts väg respektive Knektetorpsvägen, vil-ket skulle kunna innebära en ljudnivå på uteplats som överstiger 50 dBA ekvivalent ljudnivå respektive 70 dBA maximal ljudnivå.

Störningar från verksamheter

Den norra delen av planområdet gränsar mot Björröds industriområde. I planen för det området regleras att verksamheterna inte får vara störande för omgivningen. Det ligger ett antal industrier, t ex verkstäder och logistikanläggningar inom ca 200 m från det

pla-nerade skolområdet. Det behöver inventeras/utredas om verksamheterna kan innebära störningar för skolan, t ex avseende buller eller utsläpp av lösningsmedel.

Trafiksäkerhet

Ni behöver utreda de två föreslagna anslutningarna till väg 542. I korsningen väg 542 /Davids väg är det dålig sikt. Med nuvarande utformning bedöms anslutningen inte vara trafiksäker och kan inte accepteras. I korsningen väg 542/Albert väg föreslås en bredare anslutning. Om vi ska kunna ta ställning till om förslaget på anslutning är godtagbar ur trafiksäkerhetssynpunkt behövs en trafikutredning där trafiksiffror och föreslagen kors-ningsutformning redovisas.

Råd enligt PBL och MB

Plan och bygglagen (2010:900) anger i 2 kap att planläggning enligt denna lag ska ske med hänsyn till natur- och kulturvärden, miljö- och klimataspekter, bl.a. genom en lång-siktigt god hushållning med mark, vatten, energi och råvaror samt goda miljöförhållan-den i övrigt.

Förhållande till ÖP

Planområdet omfattas till större delen av det utbyggnadsområde på lång sikt som anges i Härryda kommuns översiktsplan 2012. Planområdet omfattas också av arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Landvetter Södra.

Det är i nuläget inget som talar för att Landvetter södra får en egen station längs Göta-landsbanan. Då man kan vänta ökade trafikflöden till följd av genomförandet av planen så bör ni ta fram någon form av trafikstrategi.

Länsstyrelsen har i sitt granskningsyttrande över Översiktsplan 2012 (dnr 401-30748-2011) meddelat att; Så länge tillgång till kollektivtrafik av god kvalitet saknas, så torde en framtida stor utbyggnad i Södra Landvetter inte ligga i linje med översiktsplanens inriktning att bygga nära infrastruktur och kollektivtrafik och därmed inte heller följa GRs strukturbild. Därmed anser vi att föreslagen detaljplan inte strider mot gällande översiktsplan men vi anser däremot att exploateringen inte ligger i linje med gällande översiktsplans inriktning att bygga nära infrastruktur och kollektivtrafik.

Strandskydd

Tidigare svar från Länsstyrelsen angående strandskyddsfrågan grundar sig på att ni gett oss information om att området inte omfattas av någon detaljplan eller generalplan i dagsläget. I samrådshandlingarna framgår det dock tydligt att delar av området är plan-lagt sedan tidigare. Länsstyrelsen har nu studerat de gällande planer som berörs. Vi be-dömer att strandskyddet inte är upphävt på grund av någon plan utan av annan anled-ning, därmed kommer strandskydd inte att återinträda. Vår uppfattning i sak har därmed inte ändrats men vi har gjort bedömningen på andra grunder än vid vår tidigare bedöm-ning.

Översvämning

Planbeskrivningen tar upp risken för översvämning till följd av höga vattenstånd i Björ-rödsbäcken. Det är bra att plankartan reglerar lägsta nivå för färdigt golv för att undvika påverkan av en översvämning i bäcken.

I planbeskrivningen saknas dock en redovisning av hur området i sin helhet kan påver-kas av översvämning till följd av skyfall. I dagvattenutredningen tar ni upp att delar av planområdet är flackt och att det finns risk för översvämning vid kraftigt regn eller

sky-fall. Ni skriver också att risken för skador på bebyggelse vid ett sådant regnscenario bör utredas och konsekvenserna minimeras.

Boverket kom tidigare i år med en tillsynsvägledning avseende översvämningsrisker.

Där tar man bland annat upp översvämning till följd av skyfall och lämplig utgångs-punkt vid planering av bebyggelse. Länsstyrelserna i Västra Götaland och Stockholm har också nyligen tagit fram faktabladet Rekommendationer för hantering av översväm-ning till följd av skyfall. I faktabladet framgår hur översvämöversväm-ningsrisken kan hanteras på detaljplanenivå. Länsstyrelsen rekommenderar att ny bebyggelse planeras så att den inte tar skada eller orsakar skada vid en översvämning från minst ett 100-årsregn. Kommu-nen behöver redovisa i planbeskrivningen hur planområdet kan påverkas av en över-svämning av detta slag.

Trafikbuller från järnväg och flyg

Redovisade beräkningar av bullervärden vid utbyggnad av höghastighetsjärnväg visar att den maximala ljudnivån utan bullerskydd överskrider 70 dBA inom området. Med bullerskydd bedöms gällande riktvärden kunna innehållas. Länsstyrelsen bedömer att frågan om bullerskydd kommer att regleras i samband med prövningen av höghastig-hetsjärnvägen och att den därmed inte behöver hanteras i planen.

Det behöver framgå av illustrationerna på sidorna 35 och 36 vad de olika färgerna mot-svarar för bullernivå. Länsstyrelsen delar i nuläget bedömningen att planområdet ligger utanför det område där riktvärde för flygbuller överskrids. Frågan behöver dock fort-sättningsvis bevakas under planarbetets gång ifall förändringar sker.

Björrödsbäcken

Länsstyrelsen ser positivt på att Björrödsbäcken har inventerats och att planförslaget innebär att naturmark planeras på ett avstånd av 15 meter ut från bäcken. Utveckling av flerskiktad vegetation är av vikt för bäckens vattenmiljö. Länsstyrelsen instämmer i dagvattenutredningens rekommendation att påverkan på Björrödsbäckens utformning, uppdämning eller förändring av tvärsektion skall undvikas. Sådana åtgärder kan även innebära arbete i vatten och därmed utgöra anmälnings- eller tillståndspliktig vatten-verksamhet enligt 11 kapitlet miljöbalken.

Koppling till miljömålen

Länsstyrelsen anser att den fysiska planeringen utgör ett viktigt verktyg för att uppnå miljömålen. PBL (2010:900) är direkt knuten till miljöbalken, enligt dess 2 kap 2 §.

Miljömålen ska enligt miljöbalkspropositionen (1997/98:45) vara vägledande vid till-lämpningen av miljöbalken. En översiktlig redovisning av relevanta miljömål och plan-innehållets förhållande till detta beskrivs.

Geoteknik

Ni anger själva att de enda geotekniska åtgärderna som behöver införas är naturmark och lastrestriktion inom 15 meter från Björrödsbäecken. Länsstyrelsen har remitterat planen till SGI. SGI:s yttrande kommer separat och ska beaktas. Länsstyrelsen kommer att bevaka de geotekniska frågorna vidare i granskningsskedet.

Synpunkter enligt annan lagstiftning Miljöbalken- jordbruksmark

Planen behöver kompletteras med en utredning om ianspråktagandet av jordbruksmar-ken enligt 3 kap 4 § miljöbaljordbruksmar-ken, eftersom någon sådan utredning varjordbruksmar-ken finns i denna plan eller i gällande översiktsplan.

Om jordbruksmark föreslås att tas i anspråk behöver kommunen ta ställning till om den aktuella jordbruksmarken är brukningsvärd. Är det brukningsvärd jordbruksmark krävs motivering till om den nya markanvändningen är ett väsentligt samhällsintresse. Be-döms jordbruksmarken som brukningsvärd och exploateringen är ett väsentligt sam-hällsintresse så krävs även att planen visar varför det inte finns någon alternativ plats som kan användas istället för brukningsvärd jordbruksmark.

Miljöbalken -markavvattning

Detaljplanen berör ett markavvattningsföretag (Björröds DF 1943) vilket är en till-ståndsgiven vattenverksamhet. Markavvattningsföretaget bör höras som sakägare i det fortsatta planarbetet. Åtgärder av betydelse måste kontrolleras mot tillståndet så att man inte bryter mot detta samt att vissa åtgärder kan behöva godkännas av företaget. Detta gäller såväl arbeten i vattendraget/diket som tillförsel av vatten till vattendraget/diket (direkt eller indirekt). Vid påförsel av avloppsvatten/dagvatten kan det bli aktuellt att ompröva företaget och bestämma en ny kostnadsfördelningslängd. Om åtgärder ska genomföras som strider mot markavvattningsföretagets tillstånd kan ett nytt tillstånd behöva sökas. Om syftet med markavvattningsföretaget inte längre finns kvar kan det vara aktuellt med en omprövning/avveckling av företaget vilket görs genom ett ansök-ningsförfarande hos Mark- och miljödomstolen.

Dagvattenutredningen föreslår att ett avskärande dike anläggs i planområdets västra del.

Om diket är en förutsättning för att bebygga området kan det innebära markavvattning enligt 11 kapitlet miljöbalken. Åtgärder som utförs för att skydda mot vatten med avsikt att varaktigt öka en fastighets lämplighet för till exempel bebyggelse innebär

markavvattning. Frågan att utreda om det krävs åtgärder som innebär markavvattning och vilka fastigheter som är berörda bör prioriteras i det fortsatta planarbetet och besk-rivas i planhandlingen. I Västra Götalands län är markavvattning förbjuden och om man avser att utföra markavvattning krävs dispens och tillstånd från Länsstyrelsen.

Artskyddsförordningen

En översiktlig naturinventering behöver göras för att identifiera eventuella biotoper med goda förutsättningar för förekomst av skyddade arter. Därefter behöver ni göra en be-dömning av exploateringens påverkan på eventuella skyddade arters bevarandestatus och ta ställning till om och i så fall vilka skyddsåtgärder och anpassningar som behövs med avseende på skyddade arter.

Med anledning av att det finns vattenmiljöer inom området bör inventeringen ha fokus på groddjur. Länsstyrelsens har fått indikationer på att det kan finnas orkidéer inom planområdet därav bör även orkidéer ingå i inventeringen. Om ni bedömer att förbuden i artskyddsförordningen inte aktualiseras behöver detta framgå i planhandlingarna. Om ni avstår från att inventera groddjur eller orkidéer behöver det finnas en kvalificerad be-dömning om vilken betydelse som biotopen har för skyddade arter.

Länsstyrelsens bedömning är att området kan vara möjlig lokal för groddjur som ex.

åkergroda. Åkergrodan är fridlyst genom 4 § artskyddsförordningen (2007:845). Enligt 4 § artskyddsförordningen är det – när syftet med åtgärden uppenbart är ett annat än att påverka fridlysta arter eller deras livsmiljöer – förbjudet att bland annat döda och störa individer samt förstöra arters livsmiljöer, om det innebär en risk för att artens

bevaran-destatus påverkas negativt1. Orkidéer är skyddade enligt 8 § artskyddsförordningen. Det är förbjudet att plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av växterna, och ta bort eller skada frön eller andra delar.

Mark- och miljööverdomstolen2 anser att förbuden i 8 § artskyddsförordningen kan ut-lösas även i de fall växter tas bort eller skadas som en följd av ett exploateringsföretag, men att det på motsvarande sätt som för 4§ artskyddsförordningen är rimligt att, när det handlar om verksamheter där syftet uppenbart är ett annat än att ta bort eller skada frid-lysta växter, krävs en risk för påverkan på den skyddade artens bevarandestatus i områ-det för att utlösa förbuden i 8 § artskyddsförordningen.

Länsstyrelsens möjligheter att ge dispens från förbuden i 4 och 8 § artskyddsförord-ningen, när syftet är att exploatera, är mycket begränsade3.

Biotopskydd

Kommunen har identifierat ett biotopskyddat dike. Förekomsten av andra biotopskyd-dade objekt som tex stenmurar och stenrösen bör undersökas.

Inom biotopskyddsområden får man inte bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som kan skada naturmiljön. Om det finns särskilda skäl, får dispens från förbudet ges i det enskilda fallet. En detaljplan är inte i sig ett särskilt skäl för att få dispens.

I planhandlingarna behöver det finnas information om vilka alternativ det finns till att ta bort de biotopskyddade objekten. Vilka konsekvenser får de andra alternativen? Är de andra alternativen rimliga eller orimliga? Med motivering till varför. Vilka rimliga ska-deförebyggande åtgärder, anpassningar och försiktighetsmått för att undvika skada på biotopen kan vidtas? Om det inte helt går att undvika skada på biotopen behöver sär-skilda skäl för dispens tydligt beskrivas i planhandlingarna samt förslag på kompensat-ionsåtgärd. Först när ovan är utrett är det aktuellt med en ansökan om dispens till Läns-styrelsen.

För flertalet biotopskyddade objekt gäller att de ska ligga i eller i omedelbar anslutning till jordbruksmark. För att ändra markanvändningen krävs ingen dispens så länge som åtgärderna inte innebär en direkt skada på biotopen.

Länsstyrelsen vill dock att biotopskyddade objekt, så långt det är möjligt, bevaras även efter det att skyddet upphört. Länsstyrelsen anser därför att det är lämpligt att dessa ob-jekt skyddas genom särskild planbestämmelse.

Så länge markanvändningen fortfarande är jordbruksmark krävs dock dispens från bio-topskyddet för de åtgärder som direkt skadar biotopskyddade objekt.

Behovsbedömning

Kommunen bedömer att förslaget inte innebär betydande påverkan på miljön. Länssty-relsen delar kommunens bedömning, vilket vi meddelade på samrådsmöte 2018-02-23, således behöver inte en miljökonsekvensbeskrivning tas fram.

Detta yttrande har planhandläggare Torun Signer beslutat och planhandläggare Anna Hendén Wedin föredragit. I den slutliga handläggningen har även företrädare för enhet-en för samhällsskydd och beredskap, naturavdelningenhet-en, miljöavdelningenhet-en, vattenhet-enavdel- vattenavdel-ningen, landsbygdsavdelningen och kulturmiljöavdelningen medverkat.

(1 MÖD M 11317-14 2 M 11317-14 3 MÖD M 2630-14)

Kommentar: Yttrandet har beaktats.

En inventering av befintliga verksamheter norr om planområdet har tagits fram som del av planbeskrivningen. Inom området finns inga störande verksamheter som påverkar planförslaget.

Dagvattenutredningen har kompletterats med en beskrivning av konsekvenser av ett skyfall från ett 100-års regn.

Kommunen instämmer med Länsstyrelsen att bullerskydd för kommande eventuell hög-hastighetsjärnväg görs i samband med den utbyggnaden.

Bullerutredningen har uppdaterats och planbeskrivningen reviderats med uppgifter från denna. Beräkningsresultaten visar att samtliga planerade bostäder inom planområdet bedöms klara riktvärdet vid fasad. Trafikbullret uppgår som mest till LAeq24h = 58 dB(A) vid fasad för bostadsdelen ovanför skolbyggnaden i den norra delen av planom-rådet på fasaden mot Eskilsbyvägen. Enligt nuvarande placering av byggnader och pla-cering av villatomterna visar spridningsberäkningen att samtliga bostäder har möjlig-het till uteplatser med tillräckligt god ljudkvalité inom hela eller delar av tomtområdet.

Förskolan i norra delen av planområdet beräknas få tillgång till en lekyta med ekviva-lenta och maximala ljudnivåer inom ställda riktvärden. Bestämmelse angående avse-ende buller vid uteplats har tagits bort.

Områdets geotekniska förhållanden bedöms som goda, vilket bekräftas i den reviderade geotekniska utredningen. Yttrande från SGI har beaktats och besvarats. Se vidare i svar SGI.

En förklarande text gällande brukningsvärd jordbruksmark har tagits fram som del av planbeskrivningen.

Planförslaget är i enlighet med riktlinjerna i Härryda kommuns översiktsplan. Planom-rådet ligger i anslutning till den större utvecklingen av Landvetter Södra som planeras att försörjas med kraftfull kollektivtrafik. I arbetet med fördjupningen av översiktspla-nen för Landvetter Södra pågår också ett arbete med att se över hur den funktionella integreringen och den fysiska möjligheten att gå, cykla och åka kollektivt mellan Land-vetter södra och Airport city/flygplatsen kan genomföras.

Identifiering och eventuell påverkan på markavvattningsföretag har utretts. För befint-ligt markavvattningsföretag kommer en ansökan om ändring att göras. För ny markav-vattning kommer dispens och ansökan att göras. Dagvattenutredningen visar att flödena i Björrödsbäcken inte påverkas.

En mer ingående naturvärdesinventering har tagits fram, inklusive en fördjupad artin-ventering av groddjur och orkidéer samt en inartin-ventering av biotopskyddade objekt. Vid inventeringen identifierades 23 naturvärdesobjekt (10 vattendrag, 5 igenväxningsmar-ker, 3 stenmurar, 3 betesmarigenväxningsmar-ker, 1 bergsbrant och 1 skogsmark). Tretton av dessa, och större delen av planområdet, har bedömts ha visst naturvärde - naturvärdesklass 4, nio bedömdes ha påtagligt naturvärde – naturvärdesklass 3 och ett (en del av Björröds-bäcken) bedömdes ha högt naturvärde – naturvärdesklass 2.

I den fördjupade inventeringen av groddjur bedömdes åtta lokaler kunna ha visst värde för groddjur. På tre av dessa sågs vanlig groda leka och mindre vattensalamander sågs på en.

Vid den fördjupade inventeringen av orkidéer återfanns inga orkidéer.

Det aktuella planområdet berör ett flertal biotopskyddade objekt. I många fall samman-faller de höga naturvärdena med de utpekade biotopskyddade objekten. De fynd av groddjur som har gjorts återfinns i anslutning till biotopskyddade småvatten.

Planförslaget har utformats för att undvika påverkan på Björrödsbäcken. Inom planom-rådet har ett område på 15 meter på vardera sida om bäcken avsatts som naturmark.

För flertalet av diken, vattendrag och småvatten med naturvärden, föreslås kompensat-ionsåtgärder i en dispensansökan från det generella biotopskyddet. De föreslagna åt-gärderna har accepterats av Länsstyrelsen och ett beslut gällande detta har tagits. Åt-gärderna har arbetats in i planförslaget.

Med hänsyn tagen till att de högsta naturvärdena i planområdet återfinns i och i an-slutning till Björrödsbäcken, som lämnas fri från exploatering, samt att kompensations-åtgärder föreslås för en stor del av de småvatten som finns inom planområdet, bedöms påverkan på naturvärdena vara acceptabel.

Kommunen delar Länsstyrelsens bedömning att en Miljökonsekvensbeskrivning inte behöver tas fram, att förslaget inte innebär betydande påverkan på miljön.

2. Trafikverket, yttrande daterat 2018-10-26