• No results found

Trafikverket, yttrande daterat 2018-10-26

Trafikverket har tagit del av handlingarna gällande ovan rubricerat ärende och vill fram-föra följande synpunkter i samrådsskedet gällande detaljplan för cirka 250 bostäder samt skolbyggnad på del av fastigheten Björröd 1:5.

Infrastruktur

Planområdet ligger strax väster om väg 542 som är av statligt väghållarskap. Väg 542 ansluter till Riksväg 40 i Björrödsmotet i norr. Väg 542 har en skyltad hastighet på 40 km/h på sträckan söder om korsningen med Alberts väg, och 40 km/h på sträckan norr om samma korsning. Trafikmätning från 2012 visar att väg 542 har ÅDT 2009 fordon, varav 149 fordon utgör tung trafik.

Planområdet ligger även direkt norr om den utpekade korridoren för höghastighetsjärn-väg mellan Göteborg och Borås, delen Mölnlycke – Bollebygd. Trafikverket anser att planförslaget behöver ta höjd för det riksintresse som korridoren för den planerade järn-vägen utgör. Regeringen fattade i maj 2018 beslut om nationell plan för transportinfra-strukturen perioden 2018-2029. Planen innefattar bland annat 3,8 miljarder kronor till ny stambana på hela sträckan Göteborg – Borås.

Tidigare samråd

Trafikverket har tidigare lämnat synpunkter i tidigt samråd 2017-10-13 (TRV

2017/88392), vilket både kommunen och länsstyrelsen fått ta del av. Trafikverket vill poängtera att dessa synpunkter var i tidigt skede och att allt underlagsmaterial inte fanns att tillgå. Sedan dess har därför ett antal synpunkter tillkommit enligt nedan.

Trafikverkets synpunkter Buller

Till planhandlingarna är en bullerutredning bifogad. Trafikverket påtalade i tidigt sam-råd behovet av att en bullerutredning genomförs i samband med detaljplanens framta-gande. I denna behöver man inkluderar den kombinerade bullersituationen från både

väg och järnväg. Trafikverket bifogade även preliminära bullerutredningar för den nya järnvägen söder om planområdet som indata till bullerutredningen. I den nu bifogade bullerutredningen ingår inte den nya järnvägen.

Trafikverket framförde också i det tidiga samrådet att riktlinjer för bullernivåer vid ny-byggnation av infrastruktur är mindre tillåtande än för bullernivåer vid nyny-byggnation av bostäder. För att inte försvåra en utbyggnad av järnvägen anser Trafikverket därför att detaljplanen ska säkerställa att riktlinjer för byggnation av infrastruktur klaras för de nya bostäderna i planen med hänvisning till planerad järnväg, söder om bostadsområdet (se riktlinjer för nybyggnation av infrastruktur i riksdagens infrastrukturproposition 1996/97:53).

Riktvärden från proposition:

 30 dBA ekvivalentnivå inomhus

 45 dBA maximalnivå inomhus nattetid

 55 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad (höghastighetsjärnväg)

 70 dBa maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad.

Trafikverkets bullerutredning för ny järnväg visar att det troligen behövs åtgärder, såsom skyddad uteplats, på befintliga bostadsfastigheter på motsvarande avstånd från den nya järnvägen som den sydligaste delen av planområdet.

Trafikverket anser att detaljplanen behöver visa och förtydliga om framtida bebyggelse kommer att påverkas av buller från ny järnväg/sammanvägt alla bullerkällor som över-skrider riktvärdena i ovan nämnda infrastrukturproposition. Vid risk för påverkan behö-ver bebyggelsen utformas på sådant sätt att riktvärdena inte öbehö-verskrids.

Flygbuller

Flygbuller är inte inkluderat i bullerutredningen. Planområdet ligger cirka 500 meter utanför flygbullerzonen. Området kan ändå vara utsatt för flygbuller, Trafikverket anser därför att Swedavias synpunkter i frågan om flygbuller ska inhämtas.

Trafik

I det tidiga samrådet framförde Trafikverket att planförslaget behöver beskriva vilken trafikalstring som tillkommande bebyggelse kommer alstra och hur det bedöms påverka det statliga vägnätet. Framför allt behöver de två anslutningspunkterna till väg 542 som redovisas i översända handlingar analyseras utifrån kapacitet och trafiksäkerhet. Plan-förslaget behöver även redovisa vilka kollektivtrafikmöjligheter och förutsättningar för gång- och cykeltrafikanter som finns.

Trafikverket kan inte se att någon trafikutredning är bifogad till planhandlingarna. De-taljplanen måste därför uppdateras med dessa handlingar innan Trafikverket kan ha några synpunkter gällande påverkan på statligt vägnät.

Anslutningar

Detaljplanen måste särskilt utreda påverkan där trafik från planområdet ansluter till stat-ligt vägnät. Med nuvarande utformning anser Trafikverket att trafiken i korsningen väg 542/Davids väg inte ska ökas. På denna plats råder skymd sikt med tanke på kurva och krön vilket medför att en ökning av trafik bidrar till försämrad trafiksäkerhet.

I plankartan föreslås att punkten där Alberts väg ansluter till väg 542 planlagd får en bredare anslutning. För att kunna ta ställning till detta förslag behöver Trafikverket se en trafikutredning där trafiksiffror och föreslagen korsningsutformning redovisas.

Cykelväg Eskilsbyvägen

Trafikverket planerar att bygga en ny cykelväg längs väg 542 (Eskilsbyvägen) inom ramen för GC-paketet i regional plan, där Härryda kommun är med och medfinansierar 50 % av kostnaden för cykelvägen. Byggstart planeras i dagsläget till 2020/2021. Frå-gan om utformning av södra anslutningen till Eskilsbyvägen behöver samordnas med Trafikverkets byggnation av cykelvägen.

Hållbart resande

Härryda kommun har ingen parkeringsnorm, men anser att 1,5 parkeringsplatser per lägenhet är rimligt vid etablering av flerbostadshus i Björröd. Trafikverket vill påpeka att detta kan anses vara väl tilltaget, då man kan se att många lättillgängliga parkerings-platser i ett område främjar ökad användning av personbil. Trafikverket uppmuntrar därför att begränsa antalet parkeringsplatser för att främja hållbart resande.

I planbeskrivningen anges även att Kommunens mål om att exploatera i närhet till god kollektivtrafik inte uppfylls. Planområdet ligger visserligen nära busshållplatser, men god turtäthet saknas. Hur säkerställs att god möjlighet till hållbart resande finns?

Trafikverket ser att det kan vara svårt att uppnå de transportpolitiska målen med den här typen av planering.

Dagvatten

Det saknas en beskrivning i dagvatteutredningen om hur de nya förhållandena påverkar vägen samt vägtrumman under väg 542. Det behöver klargöras huruvida vattnet från de nya områdena får plats i trumman under väg 542 under ett 100-årsregn. Om trumman inte har kapacitet för att ta emot detta vatten behöver annan lösning väljas.

Sammantagen bedömning

Trafikverket anser att planförslaget behöver ta höjd för det riksintresse som korridoren för den planerade järnvägen utgör. Trafikverket anser därför att ovanstående frågor be-höver hanteras före detaljplanen kan gå vidare till granskning.

Trafikverket önskar en dialog i fortsatt process.

Kommentar: Yttrandet har noterats och beaktats.

Kommunen delar inte Trafikverkets syn på att planförslaget ska ta höjd för kommande planerad höghastighetsjärnväg. Kommunen anser, likt Länsstyrelsen, att bullerskydd med hänsyn till ny järnväg bör hanteras vid utbyggnaden av järnvägen och inte vid bo-stadsplaneringen.

En trafikutredning har tagits fram och viss omarbetning av planhandlingarna har gjorts. Framkomligheten i korsningspunkterna Eskilsbyvägen/Alberts väg samt Eskils-byvägen/Davids väg bedöms vara god med befintliga utformningar, efter uppförandet av exploateringen i enlighet med detaljplanen för Björröd 1:5 (cirka år 2025) samt 20 år efter färdigställande (cirka år 2045). Köbildningen som uppstår på Eskilsbyvägen med anledning av vägens avsmalning bedöms vara hanterbar inom tillgängliga maga-sin, varför framkomligheten på Eskilsbyvägen samt det omkringliggande vägnätet be-döms vara god.

Förslaget har reviderats så att kopplingen mellan Davids väg och Knektetorpsvägen endast är tillgänglig för cykeltrafik och därmed minskat trafiken i korsningspunkten väg 542/Davids väg.

Planförslaget har den parkeringsnorm som kommunen förslår på 1,5 parkeringsplatser.

I och med en utbyggnad i Björröd, med fler som bosätter sig där, kan turtätheten för kollektivtrafik öka. Däremot kan inte kommunen förutse att så verkligen blir fallet, då det är Västtrafik som beslutar i frågan. Antalet parkeringsplatser anses därför vara relevant för detta område.

Planområdet ligger i anslutning till den större utvecklingen av Landvetter Södra som planeras att försörjas med kraftfull kollektivtrafik. I arbetet med fördjupningen av över-siktsplanen för Landvetter Södra pågår också ett arbete med att se över hur den funkt-ionella integreringen och den fysiska möjligheten att gå, cykla och åka kollektivt mellan Landvetter södra och Airport city/flygplatsen kan genomföras.

Dagvattenutredningen har kompletterats med en beskrivning av konsekvenser av ett skyfall från ett 100-års regn. Den föreslagna bebyggelsen bedöms inte påverka kapa-citeten i kulvert under väg 542. Se även vidare i dagvattenutredning.