• No results found

: Länsstyrelsens uppgifter omfattar också

In document Årsredovisning 2018 (Page 50-52)

Övergripande kommentar av resultat i förhållande till uppgiften

Tillsynen innefattar bevakning av uppkomna dödsbon med innehav av lantbruksenheter. Ett sådant innehav måste avvecklas inom fyra år efter att ägaren avlidit. Länsstyrelsen skickar ut påminnelser, förelägganden och vitesförelägganden enligt fastställda tidsgränser. Under bevakningscykelns gång utsorteras de fall där avveckling sker. Det visar sig ofta att inblandade parter har svårt att hantera de formella kraven vid dödsboupplösning. I sådana fall lämnas viss allmän rådgivning för att underlätta processen. Berörda parter hänvisas också till aktörer som kan hjälpa till med det praktiska genomförandet.

Under året har 232 bouppteckningar för dödsbon som innehar lantbruksenheter inkommit från Skatteverket. Det är för närvarande enstaka ärenden som leder fram till föreläggande med vite. Dessa har då passerat sista avvecklingsdatum med uppemot ett år eller i vissa fall ännu mer.

2. Barentssamarbetet i Västerbottens och Norrbottens län.

Övergripande kommentar av resultat i förhållande till uppgiften

Efterfrågan på samarbeten och utbyten inom Barentsområdet ökar och Länsstyrelsens anslag täcker en del av denna efterfrågan. Västerbotten tar hösten 2019 över ordförandeskapet i Barents Regionråd och Landshövdingen blir ordförande i det regionala Barentssamarbetet. Det kommer att innebära att samarbetet kommer att lyftas ytterligare och synliggöras i Västerbotten.

Se ytterligare redovisning under återrapporteringen av regleringsbrevets uppdrag 1.38.

4. I Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län att vara förvaltande och attesterande myndighet för vissa program inom målet Europeiskt territoriellt samarbete inom EU:s

strukturfonder enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska

jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006.

Övergripande kommentar av resultat i förhållande till uppgiften

Beviljade stöd och utbetalade medel

Länsstyrelsen Västerbotten förvaltar två territoriella samarbetsprogram under programperioden 2014–2020, Botnia-Atlantica samt Norra Periferin och Arktis. Båda programmen har under 2018 uppnått en hög beviljandegrad i förhållande till programmens respektive budget.

Per 31 december 2018 mäts programmens genomförande gentemot en i programdokumenten fastställd resultatram. Både Botnia-Atlantica och Norra Periferin och Arktis har uppfyllt indikatorerna i resultatramen, såväl finansiella indikatorer som aktivitetsindikatorer. Programmen har dessutom klarat uppsatta utbetalningsmål för året.

Under året har kommunikationsinsatser genomförts i enlighet med fastställda kommunikations- planer.

Arktiskt samarbete

Norra Periferin och Arktis har inom ramen för EU-kommissionens arktiska kommunikation fått i uppdrag att samordna förvaltande myndigheter och andra intressenter i frågor som rör det arktiska området. Deltagande program i detta samarbete är Norra Periferin och Arktis, Botnia- Atlantica, Nord, Karelia och Kolarctic. Ett antal möten har ägt rum mellan programmen under året, både fysiska möten och via Skype. Under året har också en rad aktiviteter anordnats inom ramen för samarbetet.

Under European week of Regions and Cities i oktober i Bryssel anordnades en utdelning av Arctic Award 2018 för bästa samarbetsprojekt inom kategorierna ”Arctic Entrepreneurial Spirit” och ”Cold Climate Opportunities”. Inom första kategorin vann Norra Periferin och Arktis- projektet RYE Connect och inom andra kategorin vann Botnia-Atlanticaprojektet WindCoE. Priset instiftades med syfte att lyfta fram projekt med en tydlig arktisk dimension och främja gränsöverskridande samarbete i det arktiska området.

I november anordnades ett klusterevenemang i Rovaniemi, Finland där i första hand projektdeltagare från de olika programmen inbjöds. Evenemanget samlade ett hundratal deltagare. Syftet var att finna synergier och identifiera framtida samarbetsmöjligheter över programgränserna.

5. I Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län att vara behörig myndighet enligt lagen (2017:244) om kontroller och inspektioner på plats av Europeiska byrån för

bedrägeribekämpning, vid kontroller och inspektioner avseende de program som anges i 4.

Övergripande kommentar av resultat i förhållande till uppgiften

Länsstyrelsen Västerbotten är behörig myndighet vid kontroller och inspektioner på plats av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning när det gäller kontroller och inspektioner inom de två Interregprogrammen Botnia-Atlantica och Norra Periferin och Arktis. Ingen verksamhet har ägt rum inom ramen för uppdraget som behörig myndighet.

Det faktum att Länsstyrelsen inte blivit kontaktad av den Europeiska byrån för

bedrägeribekämpning måste tolkas som att kontrollerna inte funnit några alarmerande fel.

6. I Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län att vara ansvarig för kontroller enligt artikel 23.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013 av den 17 december 2013 om särskilda bestämmelser för stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden till målet Europeiskt territoriellt samarbete.

Övergripande kommentar av resultat i förhållande till uppgiften

Verksamheten nationell kontroll avser kontroller av inkomna redovisningar från projekt inom Botnia-Atlantica, Norra Periferin och Arktis samt kontroller i form av platsbesök enligt EG 1303/2013, artikel 125. Tillgänglig resurs har motsvarat cirka två årsarbetskrafter. Förutom kontrollverksamheten har de nationella kontrollanterna medverkat eller deltagit i olika

projektledarutbildningar och deltagit i erfarenhetsutbyte och utbildningar (ERFA) tillsammans med andra nationella kontrollanter (FLC). Granskningsarbetet under året och hittills under programperioden kan sammanfattas enligt följande.

Granskningar per Interreg program Botnia- Atlantica

Norra Periferin och Arktis

Totalt Verksamhetsår 2018

Antal utfärdade intyg 147 57 204

Godkända kostnader (1000 EUR) 6 111 2 735 8 846

Antal kontrollbesök på plats 1 4 5

Ackumulerat 2014–2020

Antal utfärdade intyg 308 132 440

Godkända kostnader (1000 EUR) 11 916 6 547 18 463

Antal kontrollbesök på plats 2 9 11

Tabell: Nationell kontroll av Interregprojekt

In document Årsredovisning 2018 (Page 50-52)

Related documents