• No results found

19. Beskriv hur en lärare kan påverka din motivation att lära dig engelska:

Följdfrågor/probing Qs om eleven fastnar:

• Är entusiastisk och visar ett stort personligt intresse för engelska? • Smittar lärarens intresse för ämnet av sig på dig?

• Hur viktigt är det för dig att känna att läraren bryr sig om din utveckling i ämnet? • Att läraren finns där för dig när du behöver hjälp under lektionstid och efter?

• Påverkar det dig vad du känner att din lärare förväntar sig av dig(resultat, förmåga)? • Hur viktig är din personliga relation till läraren?

• Motiverar det dig om din lärare visar att han/hon lyssnar till dig och ger dig uppmärksamhet?

• Hur påverkas din motivation av möjlighet till ”personlig” kontakt med läraren? • Hur viktigt är det för dig att känna dig ”omtyckt och accepterad” som person av din

lärare (trots eventuella fel och brister)?

• Hur viktigt är dessa handlingar på en skala från 1-10: o Läraren hälsar på dig och kan ditt namn.

o L upptäcker om du har ändrat något i ditt utseende t.ex. klippt dig. o Visar att han/hon ser dig och arbetet du lägger ner i skolan.

o Kommer ihåg din födelsedag/ namnsdag.

o Skickar med läxa hem eller anteckningar till sjuka/frånvarande elever. • Är det viktigt att läraren tar sig tid för dig och andra elever även utanför lektionen? • Hur påverkar lärarens kontakt med dina föräldrar dig?

• Hur påverkas du av din lärares feedback på dina prestationer/inlämningsuppgifter? • Hur påverkar det dig om en lärare använder sig av humor i undervisningen och

uppmanar eleverna till detsamma?

• Hur påverkar klassrummets atmosfär dig? Hur viktigt är det för dig att läraren arbetar med sociala klimatet i klassrummet?

58

• Beskriv klassens arbetsklimat/sammanhållning, är den bra/dålig? Hur påverkar det dig i dina studier?

• Har det någon betydelse att man har regler i klassrummet? Beskriv dina klassregler – vad tycker du om dem?

20. Vilken betydelse har din lärare för din lärandemiljö(skolan, klassrummet)? 21. Vilken betydelse har din lärare för dina resultat?

Följdfrågor:

• Hur påverkas ditt intresse och engagemang (på en skala från 1-10

) av en positiv

lärare som tycker att ämnet (engelska) hon/han undervisar i är roligt? Och tvärtom?

22. Har lärarens ålder stor betydelse för ditt lärande? Beskriv vad du förväntar dig av en lärare som är: en kvinna i 20 års åldern, man i 20 års åldern, kvinna 30, man 30, kvinna man 40-50, 50-60 osv.?

23. Har lärarens ämneskunskaper/utbildning stor betydelse för ditt lärande? Beskriv/ ge exempel

24. Har lärarens personlighet betydelse för ditt lärande? Beskriv/ge exempel

25. Beskriv hur en tråkig lektion kan se ut för dig:

• Vilka aktiviteter/undervisningsmetoder är mest stimulerande när det gäller att lära sig engelska?

• Vilka aktiviteter/undervisningsmetoder gör att du tappar intresset att delta i klassrummet?

• Har du möjlighet att påverka aktiviteterna under lektionerna? • Vem planerar mest aktiviteterna? Läraren, elever, båda? • Tycker du att du kan påverka ditt sätt att lära dig?

59

Appendix C: Interview Transcriptions

60 Tomb Raider

Jag heter XX och jag bor här i NN med min familj.. och ..på fritiden.. jag siktar rätt högt i skolan jag har alltid haft rätt lätt att lära mig och på fritiden så sitter jag rätt mycket vid datorn och sitter på det här World of Warcraft så där tror jag att min engelska kunskap kommer ifrån, att jag sitter och skriver på engelska hela dagarna med kompisar i hela världen liksom.

Och sen så är jag väldigt mycket med min flickvän, som går andra året på mediegymnasiet nu. Ja jag är hemma och tittar på tv och tar det lugnt sådär..

Elevens personliga förhållande till engelska

1. Kan du beskriva för oss vad för slags förhållande du har till det engelska språket?

Var stöter du på engelska i ditt vardagliga liv, skolan, hemma

Mmm.. men det är mycket så det här med det här media med datorn och tv:n å alltså jag har några kompisar som också är duktiga på engelska så det blir ju att vi ibland sitter och pratar engelska med varandra, alltså fast vi inte behöver egentligen och så. Jag har alltid haft rätt.. jag tycker engelska är kul.. det är.. det är rätt så intressant.

2. Vad tycker du om att lära dig engelska i skolan? Kul, trist, nödvändigt?

Mm, men det är ju bra. Det är väldigt viktigt att lära sig engelska för man kommer ju använda det väldigt mycket senare i livet när man är ute och reser och man kanske jobbar med det så, så det är väldigt bra att alla har i allfall en grund till engelska. Sen kanske på gymnasiet kanske det inte behöver vara obligatoriskt med engelska utan då kan man ju välja själv om man vill bli mer inriktad på det men alla tycker jag ska ha grunden till engelska liksom.

Var lär du dig mest engelska: Om man pratar inuti, alltså på ett begränsat forum, som då det här spelet är så kanske man pratar om samma saker rätt ofta. Man pratar ju inte om typ om vi studerar kläder i skolan och så kanske jag lär mig ord i skolan som man aldrig skulle höra i det spelet just för att man inte pratar om de ämnena så att man lär sig nog andra saker i skolan och andra saker i vardagen. Tror jag. Och det är väldigt mycket i skolan sådär lär man sig den här grammatiken, med såhär..apostrofer och sådär och grejer och olika tempus och sånt..

61

3. Vad motiverar dig till att lära dig engelska i skolan? Föräldrar, vänner, lärare

annat?

... alltså det..hänger ju ihop alltihopa, jag menar jag tycker ju det är kul med engelska och då får man ju genast motivationen att vilja lära sig. Men sen så..ja..jag vet inte riktigt, det är ju att jag tycker det är intressant och roligt egentligen, sen är det ju alltid viktigt att man har en bra lärare.

4. Har du alltid tyckt det var roligt/intressant/viktigt? Om inte, när ändrade detta sig?

Och varför?

Ja det tror jag nog..men sen visst det har ju gått lite i perioder såhär men.. Brytpunkten: det var någonstans där i början när jag kom till Lskolan.. så.. kände jag att det jag lärde.. jag lärde mig ingenting, jag kom ingenstans, utan att.. det var inga nyare saker utan att det var bara samma gamla hela tiden och då tappar man ju motivationen till det… Men får man den här ständiga utmaningen och lär sig nytt så är det ju jättekul.

5. Vilka personer påverkar din motivation att lära dig engelska? 6. Känner du att din lärare har någon betydelse för din motivation?

Ja absolut, alltså har man en bra lärare som är intressant att lyssna på och som man lär sig mycket av så blir det roligare ju. Så att..absolut.

7. Hur mycket energi/tid per vecka lägger du ner på att lära dig engelska?

Tio timmar nånting, ute alltså, privat. Sen hör man det ju på tv när man tittar på tv- program på kvällarna också, det är ju engelska hela tiden så att.. Vi har inte jättemycket läxor med C. men för mig är det väl max en timme i veckan, med läxor bara.

8. Hur påverkas du av att få bra resultat i engelskan i skolan?

Det är alltid att få bekräftelse att man är duktig.. om man sitter och försöker jättemycket och sen går det ändå inte bra då tappar man ju rätt snabbt motivationen, då är det ju inte lönt att försöka liksom.. men går det sen bra och man pluggar jättemycket till ett prov och manfår det där mvg:t man siktar på.. då är det ju jättekul liksom. Sitter man sådär och pluggar 5 dagar i förväg och sen så blir det ändå bara ett G på provet så är det ju inte så kul liksom.

9. Hur påverkas du av att få dåliga resultat i engelskan i skolan? 10. Hur kan du påverka din egen motivation? Ge exempel.

Mm, det är ju mycket inställningen tro jag. Har man en inställning till något att usch vad tråkigt, så blir det ju också väldigt tråkigt, men har man inställningen att man vill gå dit och verkligen försöka lära sig något så det finns alltid möjligheter att lära sig så jag tror det är väldigt mycket egen inställning. Alltså jag tror det är väldigt mycket…

62

hur kul du tycker att det är.. tycker du det är kul så har du ju en rolig inställning bara ’yes nu ska jag ha engelska’ och då tror jag att man lär sig mer också.

11. Beskriv hur stor del/ansvar du respektive din lärare och andra har i din motivation

att lära dig engelska.

… alltså jag tror att lärarens jobb egentligen är att se till att jag har något att jobba med, å alltså ge mig..eh..vad heter det.. ge mig material att arbeta med och sen vad jag gör med materialet tycker jag egentligen är upp till mig själv. Alltså det finns såna som sitter på lektionerna och inte gör nånting, och sen när man då sitter på lektionen och verkligen försöker och arbetar och jobbar då blir det mycket bättre. Så läraren egentligen, är bara någon som ger dig materialet och sen så är det ju du som ska få arbeta med det. Tycker jag...

Andra viktiga frågor

12. Framtida planer:

• Vilken roll tror du att engelskan kommer att ha i ditt framtida liv?

• Hur tror du att du kommer att använda dig av engelskan efter högstadiet? rätt mycket hoppas jag, jag funderar ju på att läsa en linje nu i gymnasiet som alla kurser är på engelska, så jag tycker det är ju kul, den här social science linjen som är samhälle fast på engelska. Så jag hoppas ju att det kommer att bredda mina kunskaper så att det blir mer flytande pratande liksom, och… ja.. förhoppningsvis kommer jag att använda det sen när jag går ut i

arbetsmarknaden. Kanske jag jobbar med internationella grejer och så…

13. När använder du dig av engelskan utanför skolan? Beskriv/ ge exempel

14. Har engelskan någon betydelse/användning för dig utanför skola och framtida arbetsliv?

15. Hur skulle du beskriva dina känslor/tankar när du tänker kring ordet/ämnet/språket engelska? Blir du t.ex. glad, stressad, avslappnad?

... det var en svår fråga, det är ett språk och att det är kul att lära sig och man, när jag hör engelska så tänker jag att man kan prata med alltså man kan kommunicera med många andra. Många dörrar öppnas ju om du kan engelska bra jämfört med om du bara kan då svenska liksom. (känslor kring tanken på engelska i klassrummet:) det känns väl rätt bra ja, men att jag tycker ju det är kul att sitta där liksom, och i och med att man är, jag känner att jag är rätt duktig liksom blir det ju kul att vara lektionerna också ju,

63

hänger man inte med alls så blir det ju jobbigt och så.. man kanske kommer in i en ond cirkel om man inte kan nåt, att du sitter och inte kan nånting.. och då tappar du motivationen för det och då är det svårt att lära dig och då kommer du inte in den här intresse cirkeln igen, sen kan du det och då blir det genast roligt och då kan du det.

16. Hur påverkar personer i din vardag dig när det gäller att lära sig engelska? T.ex. vänner, familj, främlingar?

17. Hur tror du att du kommer att använda dig av engelska under din livstid? 18. Har du varit i ett land där man pratade engelska som första språk eller har du

pratat med någon person med engelska som modersmål/förstapråk?

… ja det har jag, jag har varit i både USA och England. I USA i två veckor och i England var jag i en vecka. Och vi ska åka till London nästa sommar igen så att, jag var i London när jag gick i fyran så jag minns inte jättemycket men det ska bli kul att komma dit igen

Related documents