• No results found

5. Metod

6.3 Lärarens roll

Vid intervjuerna blir det tydligt att införandet av digitala verktyg på olika sätt och i varierande grad har påverkat lärarna i sitt arbete. Förändringarna blir framförallt synliga vid deras planering av undervisningen, där det framgår att införandet av digitala verktyg har öppnat upp för nya möjligheter men också att det ställer krav på eftertanke gällande när, hur och till vad verktyget ska användas för att det ska få en positiv effekt.

Det är ju bra verktyg att använda om man gör det på rätt sätt tycker jag ju […] och det är ju upp till mig som pedagog, att bestämma hur det ska användas och vilka riktlinjer jag vill ha på detta. (Karin)

I detta citat påpekar Karin betydelsen av att läraren har ett syfte med användningen och att undervisningen är planerad på ett sätt som gör att det digitala verktyget används för att stötta elevernas kunskapsutveckling.

Det faktum att eleverna numera har tillgång till var sitt digitalt verktyg har också påverkat lärarnas planering av sin undervisning på olika sätt. Sofia berättar att de innan införandet av 1:1 hade tillgång till datorer en timme i veckan vilket bidrog till att hon ofta planerade utifrån tillgången. Eftersom användning av digitala verktyg är någonting som eleverna förväntas lära sig i skolan kände hon en viss press att använda dem då möjligheten fanns. En av de stora fördelarna med 1:1 är, enligt lärarna, att de numera kan utgå från att verktygen alltid finns tillgängliga om de skulle behövas och därmed planera sin undervisning utan att behöva anpassa sig. Den ökade tillgången till teknik bidrar dessutom till en ökad tillgång till material och uppgifter.

En förändring som införandet av digitala verktyg i undervisningen har inneburit för lärarna är att det har gjort dem allt mer papperslösa. Numera kan de samla merparten av sitt material på de digitala verktygen vilket gör att det alltid finns tillgängligt och att de på ett enkelt vis kan återanvända det. Detta gör också att de sparar mycket tid som de istället kan lägga på annat. Sofia upplever till exempel att hon själv får möjlighet att kommunicera mer med eleverna då digitala verktyg används:

De digitala verktygen stimulerar så mycket i gruppen att jag har tid för dem som faktiskt behöver hjälpen, och behöver ha min tid, för de andra klarar sig så bra själv och att de kan hjälpa varandra litegrann här, så kan jag fokusera Här detta är lite jobbigt för dig… vilket är väldigt positivt. (Sofia)

Det Sofia syftar på i citatet är att digitala verktyg bidrar till att göra eleverna engagerade vid grupparbeten, vilket också gör att de i större mån hjälper varandra under arbetets gång. Detta frigör tid som hon istället för att driva deras arbeten framåt kan lägga på de elever som behöver mer stöttning.

Sofia framhåller att kommunikation och samarbete är problematiskt i de här låga årskurserna, och att hon således ständigt försöker få in kommunikation i sin undervisning genom att eleverna ska samtala och ta hjälp av varandra. För att en uppgift ska kunna leda till kommunikation och samarbete krävs det enligt henne att den är utmanande, men inte heller för svår, och att den är rolig. Även om eleverna anser att verktyget i sig är roligt så kommer

de inte att göra uppgiften ifall de tycker att den känns tråkig. Här blir kommunikationen mellan lärare och elev central menar hon, att man frågar eleverna vad de tyckte om upplägget. Lärarnas roll lyfts fram som betydelsefull i de digitaliserade klassrummen. Digitala verktyg kan bidra till lärandet om de används på rätt sätt, men läraren och det stöd som hen kan ge är nödvändig. Karin påpekar att införandet av digitala verktyg i undervisningen har inneburit att hon numera även måste undervisa i hur verktygen ska användas. Eleverna har ofta en viss teknikvana hemifrån, men användandet skiljer sig åt i skolan och på fritiden vilket innebär att det finns nya kompetenser som de ska utveckla och lära sig att hantera. Hon ser en potentiell risk i att kommunikationen mellan lärare och elev skulle kunna minska då lärare väljer att genomföra allt mer av undervisningen via digitala verktyg, till exempel att spela in instruktionerna och låta eleverna titta på dem via sina verktyg:

Skulle man då lägga ut ett arbete och bara säga Så, går ni ut där läser det, gör det där står, nä… det tror jag inte på. Så det är ju inte så att du kan ta bort en lärare för att du använder ett digitalt verktyg, där är vi ju inte… inte på grundskolan i alla fall, inte på långa vägar. (Karin)

Karin framhåller i citatet att elever i grundskolans tidigare år helt enkelt inte är redo för att arbeta på detta vis, vilket förstärks av att hon lyfter lärarens roll och ansvar flera gånger under intervjun. I övrigt är lärarna överens om att tydlighet och struktur är A och O för att samarbetet ska äga rum och för att uppgiften ska bli genomförd i tid. Detta behov för struktur kopplas som tidigare nämnts framförallt till elevernas unga ålder, och kan till exempel innebära att varje elev tilldelas en roll eller ett ansvarsområde. Samtliga intervjuade lärare är mycket tydliga med att det är lärarens ansvar att skapa den explicita struktur som både kan främja elevernas sociala kompetens, så som samarbete, och kunskapsutveckling. Om detta görs på rätt sätt kan de digitala verktygen innebära stora fördelar.

Related documents