• No results found

Lärares kunskap

6 Sammanfattning och diskussion

6.1 Lärares kunskap

Problemet med elektroniska trakasserier är känt, de är mer utstuderade och svårare att upptäcka än den traditionella mobbningen. På frågan om elektronisk mobbning förekommer/har förekommit på skolan svarar hela 90 % av lärarna att de är medvetna om att elektronisk mobbning förekommer. Vår undersökning visar ett betydligt högre procenttal än Lunarstorm och Skolportens webbundersökning (2006), som visar att hälften av lärarna känner till konkreta fall av elektronisk mobbning. Rapporten från Microsoft (2006) visar att åtta av tio skolor tar upp mobbning på Internet i sitt förebyggande arbete. Vi anser att denna form av mobbning kan tendera att öka och att utbildning inom detta område därför är viktigt. Vi har mottagit mobbningsplaner från samtliga skolor där vår enkät delades ut. Inga av dessa planer innehöll någon specifik information om elektronisk mobbning eller beredskap att handskas med den. Detta visar att skolornas uppmärksamhet inte har ökat gällande detta nya sätt att trakassera trots att medvetenheten är stor om att elektronisk mobbning förekommer.

Internet är en självklar del av svenska ungdomars vardag. På nätet umgås man, letar kunskap och får möjlighet att uttrycka sig. Ett gammalt samhällsproblem, mobbning, har tyvärr följt med in i det nya mediet. Vår undersökning visar att 86 % av lärarna inte har fått någon fortbildning/utbildning om elektronisk mobbning. Detta är ett högt procenttal med tanke på att nästan samtliga lärare är medvetna om att elektronisk mobbning förekommer/har förekommit på skolan. Enligt Lunarstorm och Skolportens under- sökning (2006) var det 58 % av ungdomarna som ansåg att lärarna vet för litet om

elektronisk mobbning. I rapporten från Microsoft (2006) anser 67 % av skolledarna (årskurs 4-6) att det behövs mer kunskap på området. Skollag och läroplan ställer stora krav på lärare idag. De som verkar inom skolan ska ha ett arbetssätt som gynnar jämställdhet mellan könen och aktivt motverkar alla former av kränkande behandling. Genom Myndigheten för skolutveckling kan lärare beställa en verktygslåda som innehåller arbetsmaterial för undervisning och diskussioner i hur Internet och andra moderna medier kan användas. Materialet kan hjälpa lärarna att få ökad kunskap i ämnet. För att lärarna ska kunna föra en diskussion med eleverna om elektronisk mobbning anser vi att det krävs kunskap i detta, likaväl som i andra ämnen på schemat. Elektronisk mobbning är svår att komma åt om inte de vuxna har någon kännedom om ungdomars användande av Internet. Vi menar att lärarna öppet ska kunna föra diskussioner och göra aktiva insatser när och där det behövs. Därför anser vi att vuxenvärlden måste ta ett större ansvar i denna nya problematik.

Det är viktigt med kunniga pedagoger som kan föra diskussioner med eleverna om detta nya sätt att trakassera. I frågan om lärarna har pratat om elektronisk mobbning med sina elever anger 37 % att de aldrig har gjort det. Lunarstorm och Skolportens undersökning (2006) påvisar att 74 % av lärarna anser att de inte kan tillräckligt om elektronisk mobbning. Då en stor del av lärarna inte fått någon utbildning i elektronisk mobbning anser vi det logiskt att mindre än hälften av lärarna aldrig har pratat med sina elever om detta.

Internet är till för alla och är en del av vårt samhälle. Lusten för ungdomar att kommunicera via nätet får vi inte beröva dem. Vår undersökning konstaterar att 78 % av lärarna anser att det finns möjlighet att kommunicera på nätet i skolan via chatt och mejl. Trots detta ser vi ett visst motstånd, då vissa lärare har svarat att möjligheten för eleverna att kommunicera via nätet inte finns. Engström (2006) menar att förbud kan grunda sig på rädsla och okunskap, vilket i sin tur leder till att ungdomarna kringgår begränsningarna. Med den hastighet tekniken utvecklas i är det enligt Forsberg (2005) bara en tidsfråga innan eleverna har tillgång till mobilt Internet, och han frågar sig vad vi vuxna gör då. Resultatet anser vi ändå vara positivt, då det finns en kunskap hos flertalet lärare om att detta forum är viktigt för eleverna. Troligtvis kommer det förbud från högre instans och lärarna är ålagda att följa de regler som beslutats. Anledningen till detta kan vara att eleverna inte antas kunna hantera det ansvar detta innebär. Istället för

förbud anser vi i likhet med Engström att eleverna själva bör lära sig att ta ansvar för sina handlingar.

Idag har vi en ny typ av ungdomsgårdar för unga, de digitala mötesplatserna på nätet. 73 % av lärarna har uppgett att de har kännedom om elevernas användande av de olika chattsajterna på nätet. Denna procentsats menar vi är positiv, ty den visar att lärarna har kunskap om hur dessa media fungerar och hur ungdomarna använder sig av dem.

De vuxna behövs på Internet precis som i vardagen, men de vuxna är inte där. I tabellen gällande lärare som själva chattar med eleverna på nätet svarar hela 91 % att de aldrig har gjort det. Olweus (2001) såg ett samband mellan skolans rastvaktsystem och förekomsten av mobbning. Han fann att ju fler vuxna som vaktar på rasterna, desto färre fall av mobbning var det. Samma samband finns förmodligen på den virtuella skolgården, få aktiva lärare ger en mer utbredd elektronisk mobbning. Dunkels (2005) påstår att många vuxna anser att chattandet är ett problem då det tar mycket tid, men för dagens ungdomar är det en social aktivitet. Vi anser att många vuxna känner stor osäkerhet inför den nya tekniken som inte alltid gagnar ett öppet och nyfiket förhållningssätt. Detta avståndstagande kan bero på vuxnas osäkerhet inför den nya samtalstekniken och/eller ren okunskap i ämnet eller bara bristande intresse. Här finner vi ett samband med lärarnas brist på utbildning om elektronisk mobbning. Det kan även bero på rädsla att förväxlas med vuxna som är ute efter att begå övergrepp mot barn. Samtidigt kan det tyda på en vilja att inte inkräkta på vad de anser vara ungdomars domäner. Oavsett vad det beror på hävdar vi att nätet behöver närvarande vuxna lika självklart som vuxna behövs i andra miljöer där våra ungdomar vistas.

Related documents