• No results found

4. Resultat och analys

4.3 Lärarnas befogenheter och status

Några av de lärare vi intervjuat efterlyser mer befogenheter och framförallt klarare gränser av vad du som lärare får göra i olika situationer.

”Vi lärare har för lite befogenheter mot barn som är utåt agerande. Jag förespråkar naturligtvis ingen aga, men man kan inte fostra barn utan att ta i dem, det går inte alltid bara med förmaningar. Ordning och uppförande handlar om lärarens status. Förr i tiden så vågade man inte ”hålla på” på lektionerna som man gör idag.”

Per 29 år

”Jag tycker det skulle vara bra med tydligare befogenheter för lärarna. Vi måste veta med säkerhet var våra befogenheter går.”

Catrin 42 år

En av lärarna tar också upp läraryrkets status i samband med ordning och uppförande och drar paralleller med hur han upplever att det var förr.

4.4 Lärarrollen

4.4.1 Viktiga egenskaper i lärarrollen

Lärarna tog upp olika egenskaper som är viktiga att ha för att skapa ordning och uppförande.

”Det hela handlar om att barnen måste lära känna dig och du måste lära känna dem. Visa att man bryr sig om dem och bygga upp ett förtroende och en kontakt som man kan använda sig av för att nå dem när det blir stökigt.”

”Jag måste hela tiden försöka att skapa en arbetsmiljö och ett arbetsklimat efter de förutsättningar som finns i den gruppen och dess individer som jag arbetar med, där måste jag vara lyhörd och hela tiden hitta nya vägar att gå och det är barnen i sig som ger upphov till det.”

Siv 56 år

”Det är viktigt att läraren är uppmärksam och har förmågan att hantera olika aktiviteter som händer samtidigt, att ha ögon i nacken, flera bollar i luften är gamla klyschor som stämmer bra i vårt yrke”

Catrin 42 år

När lärarna talade om ordning och uppförande så framkom egenskaper såsom ledarskap, omtanke, empati, förtroende, lyhördhet, god människosyn, lyssnarförmåga och organisationsförmåga, egenskaper som anses viktiga för att få ordning i skolan.

Några av lärarna talar också om vikten att själv föregå med ett gott exempel.

”Att föregå med gott exempel är ett bra ledarskap, empati och att våga ta de jobbiga samtalen med föräldrarna är en viktig uppgift för oss lärare.”

Mats 36

”Vi vuxna måste föregå med gott exempel ju och då är vi ju inne på en människosyn som lärare bör ha. En bra regel är ”var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig. Sänker jag ungar så sänker de varandra.”

Siv 56 år

Lärarna visar här att de tar sin yrkesetik på allvar och anser att det bästa sättet att överföra bra värderingar är att själv föregå med gott exempel.

4.4.2 Förändrad lärarroll

Av citaten nedan kan man tydligt utläsa att samtliga lärare uppfattar att lärarrollen har förändrats och att mycket energi går åt till andra saker än själva undervisningen.

”Många lärare är idag utbrända och känner sig stressade och det på grund av att det läggs bara mer och mer uppgifter på oss”

Catrin 42 år

”Tyvärr så är det också så att läraryrket mer och mer har kommit att handla om administration. Det är i många fall nödvändigt kanske, men det blir lite tröttsamt eftersom du i en arbetsvecka spenderar halva tiden med barnen, vilket borde vara det primära och resten går åt till annat.”

Lena 55 år

”Eleverna måste tidigt lära sig vad som är rätt eller fel, vad etik- och moralbegrepp betyder och detta är en del av vårt arbete men när man ständigt måste rikta mer och mer energi på att hålla ordning i klassen blir det mindre tid till lärandet i skolan”

Gittan 38 år

Lärarna upplever att det blivit svårare att avgränsa lärarrollen eftersom arbetet blivit mer socialt inriktat.

”Ofta kommer elever och ibland även lärare och hämtar mig när det är slagsmål på skolan. Ibland känner jag mig mer som en polis än lärare”

Mats 36 år

”I läraryrket handlar det en hel del om undervisning, förberedelser och rättande. Men du är också den vuxna som tar hand om och fostrar barnen och du intar ofta rollen som kurator eller ”ordningspolis”.

”Lärarna är skolans viktigaste resurser och deras kapacitet och kompetens ska användas till att lära ut saker till eleverna. Idag så undrar man om skolan behöver lärare eller om vi ska omskola oss till socionomer?”

Anne 64 år

I Intervjuerna framkommer att lärarna idag tycker att de har en utsatt position, det är höga krav från alla håll. Lärarens arbetsuppgifter har blivit allt mer omfattande och mycket tid går åt till social träning.

De lyfte också fram att de ansåg att lärarrollen har förändrats och vikten av att reflektera över sitt eget förhållningssätt.

4.4.3 Att reflektera över sitt eget förhållningssätt

En del av lärarna nämner sitt eget förhållningssätt som en viktig del för att kunna skapa ordning och uppförande.

” Det är stor skillnad på att tillrättavisa och att visa tillrätta. Att säga förlåt innebär för mig att jag ska försöka ändra mig, detta är ett sätt för mig att bidra till gott uppförande.”

Anne 64 år

”Ofta när man varit med om en konflikt så funderar jag på den när jag kommit hem och då tänker jag ofta varför sa jag inte så och varför gjorde jag så. Detta tror jag är viktigt, att reflektera över sig själv. Jag tror att det utvecklar mig och ger mig mer erfarenheter i min lärarryggsäck.”

Catrin 42 år

Lärarna menar för att kunna reflektera över sitt eget förhållningssätt måste man kunna se sig själv utifrån och se alla sina sidor, bra som dåliga.

Related documents