• No results found

6.1.3 1994 års Läroplan för de Frivilliga Skolformerna, Lpf

6.2.2 Lärarnas svar

6.2.2.1 Lite arbete med värdegrunden i teknikämnet

Detta tema svarar på frågeställningen ”Hur anser rektorerna och lärarna att värdegrunden i dagens läroplan påverkar undervisningen?”

Oskar tycker att värdegrundsarbetet utgår från ens personliga åsikter. Han säger att genusperspektivet är mycket centralt i hans grundsyn. Fortsättningsvis tycker han att likavärdesprincipen är väsentlig. Det är inte fel ifall en elev svarar inkorrekt. Detta ska till exempel gälla ifall eleven är invandrare och har en bristande verbal förmåga. Han nämner ett exempel med en elev som kom från Syrien för två år sedan och är mycket duktig men som inte i alla lägen kan uttrycka sig med korrekt svenska. Eleverna ska dock visa intresse för ämnet, tycker Oskar. Det är lärarens uppgift att skapa en god stämning. Han säger att rektorn betonar för lärarna att det är viktigt att vara medveten om att alla är lika värda, ingen mobbning får ske och inte heller några kränkningar. Även Olle tar inte del av läroplanens värdegrund, utan undervisar med sina egna värderingar. Han säger dock att det finns planer för likabehandling och ifall någon på något sätt blir kränkt. Olle säger att värdegrunden inte är något skolan direkt arbetar med. Han anser att det finns i bakgrunden att skolan behandlar alla lika. Han säger också att det finns handlingsplaner för kränkande behandling. Olle tycker att när läraren är i klassrummet får hen skärpa sig och ha respekt för andra. Det krävs ett eget ansvarstagande. Eleverna ska känna sig rättvist behandlade. Detta gäller även genusfrågor. Skolan ska vara en minikultur av det befintliga samhället, så att eleverna känner igen sig och förstår hur omvärlden fungerar. Han säger att skolan inte kan ha en annan syn. Den måste spegla samhället i övrigt. Stefan säger att skolledningen lägger sig inte i hans sätt att hantera värdegrunden överhuvudtaget i sin undervisning. Stefan menar fortsättningsvis att det är svårt för rektorn att införa värdegrunden i undervisningen. Ansvaret ligger hos läraren att skapa värdegrund som är bra för undervisningen. Stefan säger också att det finns ingen uttalad gemensam strategi om värdegrund som berör teknik i hans skola. Stefan säger att värdegrunden tas upp på kompetensutvecklingsdagarna. Han säger att värdegrunden är politiskt inspirerat. Det är

något politikerna har bestämt. Vi gör det för att vi ska göra det. Han tycker dock inte att det är något negativt eller fel med att det är politiskt styrt. Även Peter utgår inte från läroplanen utan menar att det finns en god atmosfär i skolan rörande värdegrund. Peter säger att det finns en väl etablerad värdegrund hos eleverna. Dock menar han att likriktning av värdegrunden bland lärarna behövs men uppfattas av lärarna som tråkigt. Peter säger också att i sin undervisning ska det råda ett demokratiskt arbetssätt. Peter menar att eleverna ska kunna påverka hur undervisningen bedrivs, hur de ska kunna redovisa sina kunskaper och respektera varandras åsikter. Peter säger att elevinflytande inom rimliga gränser är bra för elevernas ansvarstagande i undervisningen. Peter säger att det inte är det första han gör att läsa läroplanen men anser ändå att läroplansarbetet är viktigt. Det bör inkluderas mer i undervisningen teknikämnena.

Enligt Brunsson och Olsen (1990) är det en diskrepans mellan läroplanen och det faktiskt genomförda undervisningsinnehållet. Man kan se det som att med en ny läroplan försöker regeringen att reformera skolan. Man kan se det som ett politiskt dokument. Detta överensstämmer med våra intervjuresultat. Sammantaget har inte respondenterna fått särskilda resurser att vidareutbilda sig i värdegrundsfrågor annat än kompetensutvecklingsdagar. Det finns dock ett grundintresse för värdegrunden bland respondenterna, även om den yngsta respondenten visade mest engagemang för likabehandlingsperspektivet. Enligt Johansson, Brogren och Petäjä (2011) har de äldre lärarna inte lika mycket fokus på värdegrunden jämfört med vad de unga lärarkandidaterna har. De äldre lärarna visade inte mycket intresse för de demokratiska värdena när det gällde att skapa arbetsro i undervisningen. Man skulle kunna tänka sig att värdegrundsarbetet som innefattar att det kan bli mer demokratiskt skulle kunna påverka studieron negativt. Våra respondenter nämner inte alls att värdegrundsarbetet är ett hinder för att upprätthålla arbetsro i klassen och att värdegrundsarbetet förmedlas bäst genom att vara ett föredöme för eleverna om hur det ska gå till. Det finns en medvetenhet bland respondenterna om att skolan är en social institution. Fortsättningsvis är de också medvetna om att utbildning är en social process där lärarna delger eleverna sitt sociala arv.

Detta tema svarar på frågeställningen ”Hur anser rektorerna och lärarna att värdegrunden i dagens läroplan påverkar undervisningen?”

Oskar säger att undervisningen i teknikämnet förbättras med genusarbete. Han menar att undervisningen blir bättre ifall det finns utrymme för flickorna att göra fel. Oskar menar också att undervisningen i teknikämnet blir bättre, ifall lärarna tar hänsyn till elever med utländsk bakgrund, genom att uppmuntra elever som inte talar så bra svenska att kommunicera efter bästa förmåga. Olle säger att värdegrunden i undervisningen speglar sina värden och på det sättet han kommunicerar med eleverna. Olle ser till att alla respekterar varandra och att det inte förekommer kränkande inslag bland eleverna i undervisningen. Olle säger att värdegrunden finns i bakgrunden på det sättet att lärarna ska behandla alla elever lika. Vidare säger Olle att han använder värdegrunden i sin undervisning så att alla ska känna sig rättvist behandlade. Skolan ska vara en minikultur av det befintliga samhället, så att eleverna därigenom lär sig hur samhället fungerar. Olle menar att vi inte kan ha en annan syn än i samhället i övrigt. Det måste också återspeglas i ämnet teknik. Stefan försöker leva upp till vad han anser är god värdegrund, förutom läroplanens värdegrunder. Han behandlar alla lika, rättvist och könsneutralt precis som Stefan gjort i sin uppfostran av sina barn. Stefan säger att syftet är att skapa en bra undervisningsform och god gruppsamverkan. Vidare säger Stefan att i teknikämnet finns mycket grupparbeten som bedrivs i projektform. I grupparbetena förekommer värderingar med hänsynstagande och samarbetsförmåga för att prestera resultat. Stefan observerar att vissa elever inte tar sitt ansvar att bidraga till grupparbetet, vilket innebär att det också behövs individuella uppgifter för att betygssättningen ska bli rättvis. Stefan kompletterar sin undervisning gällande läroplanens värdegrund med tio punkter i Sveriges ingenjörers hederskodex. Sveriges ingenjörers hederskodex beskriver ingenjörer som bärare och förvaltare av den tekniska kunskapen i samhället. Till sist säger Stefan att ifall utbildningen ska bli bra i teknikämnet får inte värdegrunden bli ett särskilt block utan ska integreras i teknikämnet. Stefan menar att värdegrundsarbetet i blockform inte kan integreras i teknikämnet på grund av planerings, praktiska samt tidsmässiga skäl. Peter menar på liknande sätt som Stefan att det är otroligt viktigt för blivande ingenjörer, att de har ett etiskt förhållningssätt till det de lär i teknikämnet. Stefan säger att värdegrunden förmedlas genom det sättet han är, inte genom att skolledningen arbetar med värdegrundsfrågor. Han menar att han försöker leva upp till vad han anser är god värdegrund i undervisning. Han menar att om lärarna är en god förebild kan eleverna ta

till sig värdegrunden. Problemet kan vara att lärarna uttrycker värdegrunden på olika sätt. Han menar dock att därför är det bra att värdegrunden står i läroplanen. Olle tycker att värdegrundsarbetet ska vara agilt och framåtriktat. Eleverna ska dessutom ta ansvar och ha respekt för varandra. Vidare tycker Oskar att lärarna ska vara tydliga inför eleverna med hur detta ska gå till. Även Peter tycker att värdegrunden handlar om att lärarna förmedlar den genom att vara ett föredöme. Hans beteende i klassrummet är viktigt. Han säger vidare att i hans skola är problemet litet, eftersom många av eleverna har föräldrar som är ingenjörer. Även Peter säger att värdegrundsarbetet ska vara integrerat i alla delar av teknikämnena och ske genom att sätta nivån och föregå med gott exempel. Han tycker att på hans skola är eleverna över lag väluppfostrade och att eleverna lever upp till värdegrunden av sig själva. Oskar menar att värdegrunden förmedlas genom att lärarna diskuterar med eleverna genom att vara mentor. Det finns avsatta tider för detta. Värdegrunden har mycket med respekt mellan individer att göra. Eleverna ska till exempel inte störa varandra. Lärarna visar med sitt agerande och att vara en god förebild för eleverna. Oskar menar att läraren måste visa för eleverna hur man ska bete sig i teknikämnena. Annars kan lärarna inte kräva att eleverna ska vara på ett visst sätt. Värdegrundsarbetet måste genomsyra hela undervisningen och inte vara som ett enskilt block. Han menar att det är särskilt viktigt i ett mångkulturellt samhälle. Detta för att eleverna ska kunna få en gemenskap genom värdegrunden.

I vetenskapliga rapporten Making values education everyone's business stödjer Katzner och Nieman (2006) att värdegrunden ska integreras i undervisningsämnet och vikten av en separat introduktionskurs för att gynna elevernas lärande. Vårt intervjuresultat säger att lärarna anser att värdegrundsarbetet ska integreras i teknikämnet. Det stämmer inte helt med Katzner och Nieman som enligt ovan även framhåller betydelsen av en separat introduktionskurs om värdegrunden för att gynna elevernas lärande.

6.2.2.3 Läroplanens värdegrund och sunt förnuftstänkande

Detta tema svarar på frågeställningen ”På vilka sätt kan lärare använda värdegrunden i dagens läroplan för att gynna elevernas lärande?”

Oskar säger att värdegrunden kan gynna lärande genom att innefatta respekt och likabehandling i undervisningen, vilket främjar studiero. Oskar menar fortsättningsvis att

förmedlingen av värdegrunden måste vara tydlig. Han säger också att ifall en incident uppstår måste lärarna hantera den och sprida läroplanens intentioner direkt för att elevernas lärande inte ska äventyras. Oskar ger exempel på incidenter som till exempel kränkningar och där skolan frångår likabehandling. Olle säger att värdegrundens grundläggande värderingar i Gy 11 som eget ansvarstagande gynnar lärande. Han menar att ifall eleverna tar ansvar för sina studier lär eleverna sig mer. Olle menar att Gy 11 värdegrund likabehandling är viktigt i undervisningen för att gynna lärande. Han menar att ifall alla får samma möjligheter blir det en bättre stämning och bättre lärandemiljö. Olle säger att med en bättre skolmiljö blir det lättare att lära ut till eleverna. Stefan säger att sunt förnuftstänkande i undervisningen gynnar elevernas lärande. Fortsättningsvis angående Gy 11 värdegrund likabehandling menar Stefan att tjejer och killar ska behandlas lika för att ge lika möjlighet till gott lärande. Vad gäller Gy 11 värdegrund att skolan kan göra medvetna ställningstagande på grundläggande demokratiska värderingar säger Stefan att det gynnar lärande eftersom eleverna då fasas in i samhället och känner sig mer delaktig. Även Peter tar upp sunt förnuftstänkande och menar att det är på detta sättet han förmedlar värdegrund och att det gynnar lärande.

Thornberg (2004) säger att lärare ofta anser att viktiga värden är deras sunda förnuft, principer, krav, ideal och grundvärderingar. Vårt intervjuresultat bekräftar den tidigare forskningen i detta avseende.

6.2.2.4 Övrigt

Varken Olle, Oskar eller Stefan har någon uppfattning om över hur värdegrunden har utvecklats historiskt. Olle tycker att det är personliga egenskaper som genomsyrar hans sätt att undervisa. Vidare tycker han att värdegrunden ska vara icke-konfessionell men med en kristen grundsyn. Skolan ska spegla samhället. Stefan tycker att värdegrunden förändras lite över tid beroende på vilket politiskt parti som styr. Skolledningens agerande påverkar inte hur hans undervisning sker överhuvudtaget. Det är lite ett spel för gallerierna. Stefan menar att införa värdegrunden i undervisningen har en parallell till barnuppfostran. Hans inställning är att barnuppfostran och undervisning är sunt förnuft och eget agerande. Stefan har ingen strategi för hur värdegrunden ska införas. Han menar att alla ska behandlas lika och könsneutralt. Stefan tycker att värdegrundsfrågorna inte ska behandlas enskilt utan integreras i teknikämnet. Han tror att om han är en god förebild

så tar eleverna till sig värdegrunden på detta sätt. Stefan tycker dock att skolledningen ska samordna värdegrundsarbetet. Han menar också att värdegrunden inte ska missbrukas och att arbetet ska dokumenteras. Stefan tycker att elevernas perspektiv på värdegrunden även ska innefatta ingenjörsmässig hederskodex, till exempel hur miljön påverkas, hur produkten kasseras och ekonomiska aspekter.

Related documents