• No results found

Enligt de intervjuade lärarna kommer tankar och resonemang kring yrken och framtid in i undervisningen på olika sätt. De yngsta barnen får fundera kring vad de vill bli när de blir stora och sedan försöker man koppla kunskaper till vad man kan använda dem till i framtiden. De yngsta barnens lärare tror dock inte att eleverna kopplar det de gör nu till vad de kan göra i framtiden. Läraren som undervisar de mellanstora barnen berättar att de pratar om olika arbeten för att eleverna ska få klart för sig att det finns olika yrken, hon menar även att hon ser att barnen förstår bättre nu vad det innebär att ha ett jobb. Man bor inte på jobbet utan man går dit på morgonen och kommer hem på kvällen. De äldsta barnen talar inte direkt om yrken och framtid i undervisningen men enligt deras lärare kommer det in ändå genom diskussioner om varför man går i skolan och vad det ska leda till. De flesta elever förstår vikten av att tjäna pengar för att kunna leva men läraren vill även att de ska bli medvetna om att man inte bara lär sig för att tjäna pengar utan även för att må bra.

Den sociala kompetensen och att vara en bra kompis lyfts som viktigt i skolan tillsammans med matematik, läsandet och skriva. De äldsta barnens lärare anser att vad som är viktigt är en svår fråga, olika saker är viktiga i olika ämnen. Det är viktigt att våga testa, det är då man lär sig och det är viktigt att kunna se sitt resultat i relation till sin arbetsinsats. Samarbete, ta till sig kritik, att kunna prata för sig och jobba med olika personer lyfts också som viktigt.

31

När det gäller beslutsfattande poängteras framför allt två saker: att inte alltid tänka som kompisar utan att försöka känna efter vad man själv vill göra och att det är viktigt att även tänka på andras bästa när man bestämmer något. Majoriteten är vad många tycker och gemensamma beslut ska fattas på ett demokratiskt sätt. Det är även viktigt att tänka på vad syftet är med det som ska göras och vem man gör det för. De yngsta barnens lärare poängterar också att det är viktigt att göra klart för barnen att vissa saker måste man göra även om de inte är roliga. Barnen anser, enligt lärarna, att det ibland kan vara svårt att se nyttigheten i beslut som inte leder till något roligt. Rättvisa är också något som upplevs som mycket viktigt för barnen när något ska beslutas.

5.7 Sammanfattning

Barnen är på det klara med att man går i skolan för att lära sig saker, de äldre kan även koppla dessa kunskaper till ett framtida arbete. För att bli duktig på något är det viktigt att öva och det man är bra på kan man senare arbeta med, detta gäller även saker man lärt sig på fritiden. De intervjuade ansåg att bästa sättet att få ett jobb var att ta kontakt med en arbetsplats och bli intervjuad, man kunde också praktisera på olika arbetsplatser. För att lära sig ett yrke måste man enligt barnen gå på skola eller kurser eller ha tränat sedan man var liten. Barnen har klart för sig vad de tycker är roligt i skolan och på fritiden och vad de själva tycker att de är bra på. De har även en idé om vad de skulle vilja arbeta med i framtiden och de kan även förklara hur de kom fram till detta yrkesval. Barnen kan även koppla ihop det valda yrket med kunskap som behövs för att kunna utföra detta. Att definiera vad framtid är gör barnen på ett målande sätt. Uppfattningen om hur länge man egentligen går i skolan är också klar för barnen med mer detaljerad information från de äldre barnen. Efter skolan ska man jobba eller fortsätta i skolan, ett barn lyfter också in tankar om att det är då man skaffar lägenhet och en partner. När man gör sitt yrkesval är dock oklart, från nian till att man är tjugo år är förslag. Tankar kring beslutsfattande handlar mycket om att det är viktigt att tänka på andra när man bestämmer något och när man väljer ett framtida yrke är det framför allt viktigt att det är roligt. I barnens svar går det identifiera flera viktiga personer som kan sägas påverka på olika sätt beroende på vilka roller de spelar i barnens liv. Det handlar om sociala funktioner, undervisning, förebilder och identifiering av ett yrke.

Enlig lärarna tas tankar och diskussioner om yrken och framtid upp i undervisningen på olika sätt. Det kan vara genom att koppla kunskaper till vad man kan använda dem

32

till i framtiden eller genom att prata om vad det innebär att ha ett jobb. Det som lyfts som viktigt i skolan är den sociala kompetensen tillsammans med matematik, läsning och skrivning. När det gäller beslutsfattande betonas att det är viktigt att inte alltid tänka som kompisar och att även tänka på andras bästa när man bestämmer något.

33

6 Analys

I detta kapitel analyseras det empiriska materialet med hjälp av de teorier som presenterats. Sedan tidigare kursiverade ord kommer även här att kursiveras för att visa på empirins möte med teorin. Först används Supers (1990) teori om levnadslopp och levnadsutrymme för att försöka besvara frågan vilken beredskap barnen har att resonera kring framtid och yrken. Efter detta används Gottfredsons (1981) teori om begränsningar och kompromisser och Social Cognitive Career Theory, SCCT (Brown och Brooks, 1996

)

för att svara på frågan om varför barnen resonerar som de gör.

Related documents