• No results found

7. Resultat och Analys

7.2. Läromedelsförlagens fokus

För att svara på studiens andra frågeställning fördes resultatet för varje serie in i enskilda cirkeldiagram. Detta i syfte att ge en tydligare bild av varje series fördelning i innehållet gällande de olika punkterna inom det centrala innehållet. I samband med varje cirkeldiagram förs sedan en resultatanalys under varje serie.

De olika rubrikerna är inte det fullständiga “namnet” på punkten som återfinns i det centrala innehållet, utan enbart början av meningen. Exempelvis “Lässtrategier” syftar till punkten

“Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll”. Vissa rubriker står inte heller i cirkeldiagrammet på grund av platsbrist, dessa förklaras dock nedanför diagrammet via vilken färg som motsvarar vilken punkt. Siffrorna inom parentes under cirkeldiagrammen står för antalet uppgifter i serierna.

30 Vips! - Liber

Figur 1: cirkeldiagram Vips

Totalt antal uppgifter: 497 Gul = övrigt (2)

En utmärkande serie i resultatet av analysen är Vips. Serien har flest antal uppgifter överlag och därmed fler antal uppgifter på många punkter jämfört med de andra serierna. Vips hade majoriteten av sina uppgifter under kategorierna “Lässtrategier”, “Strategier för att skriva olika typer av texter”,

“Handstil” samt “Ord, symboler och begrepp”. Vips erbjuder en högläsningsbok samt två läseböcker på två nivåer. Serien har även arbetsböcker på två nivåer, där innehållet i dessa böcker syftar till att träna exakt samma punkter ur de centrala innehållet. Det vill säga att det är lika många sidor med samma antal uppgifter där skillnaden är svårighetsgraden. Se bilaga 4, uppgift 2, för exempel på skillnaden mellan uppgifterna i de två böckerna.

Vips hade 116 uppgifter som syftar till att träna punkten “Ordkunskap, symboler och begrepp”, serien med näst flest uppgifter under samma punkt var serien Robin med 35 uppgifter. I bilaga 4, uppgift 1, ses exempel på en sådan uppgift som syftar till att träna ordkunskap.

En stor skillnad som synliggjordes i tabell 3 mellan Vips och de andra serierna var att serien hade 50 uppgifter som syftar till att träna punkten “Handstil” i det centrala innehållet. Ingen av de andra serierna hade någon uppgift under samma punkt. Varför Vips hade ett högt antal uppgifter på denna punkt var främst på grund av en uppgift som var genomgående i arbetsböckerna, varje arbetsbok hade denna uppgift på 25 olika ställen i boken och ger därför den höga siffran i resultatet.

Se bilaga 5 för exempel på uppgiften, eleverna uppmanas att skriv så fint du kan (Hultgren, 2014, s.

82f).

Robin - Sanoma

Figur 2: cirkeldiagram Robin

Totalt antal uppgifter: 232

Gul = övrigt (4), Mörkblå = Samband mellan ljud och bokstav (4), Vit = att lyssna och återberätta (1), Ljusblå = Berättande texters budskap (2), Brun = texter som kombinerar ord och bild (3), Svart = språkliga strategier för att minnas (3), Mörkgrön = informationssökning i böcker

(2)

Serien Robin består av tre läseböcker på 3 olika nivåer, samt en arbetsbok. Resultatet visar på att Robin har en stor variation i sina uppgifter jämfört med de andra serierna. Det är ingen punkt där serien har väldigt många fler uppgifter, däremot har serien ett antal uppgifter på vissa punkter där många av de andra serierna inte har någon uppgift alls. Exempel, som redovisas i tabell 7 har serien 5 uppgifter som syftar till att träna “Källkritik”, ingen av de andra serierna har någon uppgift under denna punkt. Det samma gäller punkten “Texter som kombinerar ord och bild” i tabell 5, där Robin erbjuder 3 uppgifter och enbart en annan serie (Glad svenska) har uppgifter som tränar samma punkt. I bilaga 6 går att se ett exempel på en uppgift från Robin som syftar till att träna

“Källkritik”.

32 Glad svenska - Natur & Kultur

Figur 3: cirkeldiagram Glad svenska

Totalt antal uppgifter: 299

Vinröd = texter som kombinerar ord och bild (2), Ljusgrön = informationssökning i böcker (2)

Serien Glad svenska erbjuder en läs- och skrivbok samt en arbetsbok. Serien visar på en majoritet av uppgifter som tränar punkterna “Strategier för att skriva”, “Språkets struktur”, “Alfabetet” samt

“Samband mellan ljud och bokstav” i det centrala innehållet. Det är 36 uppgifter som syftar till att träna alfabetet, där serien Robin som är närmast i antal ligger på 19 uppgifter, se tabell 3. Den största utmärkande skillnaden mellan Glad svenska och de andra serierna kan ses under punkten

“Sambandet mellan ljud och bokstav”, i tabell 3, där Glad svenska innehåller 34 uppgifter. De andra serierna ligger betydligt lägre på samma punkt, Robin och Vips erbjuder båda 4 uppgifter för samma punkt, Språkskrinet 2 uppgifter och Prima ingen alls.

Det som saknas i serien jämfört med de andra serierna i analysen är framförallt uppgifter under punkten “Beskrivande och förklarande texter”. Glad svenska har inga uppgifter alls medan de andra serierna erbjuder någon form av, om än få, uppgifter som syftar till att träna denna punkt. En annan punkt som är märkbart lägre i antal uppgifter är “Lässtrategier” där Glad svenska enbart innehåller 10 uppgifter i jämförelse med de andra serierna som innehåller minst dubbelt så många. Att ha i åtanke här är att serien inte erbjuder en ren läsebok, vilket majoriteten av de andra serierna gör.

Under punkten “Instruerande texter” har Glad svenska ett högre antal uppgifter, 19 stycken. Det är mer än dubbelt så många jämfört med serien Robin som har näst flest uppgifter, 8 stycken. Se exempel i bilaga 7 på sådan uppgift.

Språkskrinet - Majema

Figur 4: cirkeldiagram Språkskrinet

Totalt antal uppgifter: 155

Mörkblå = Sambandet mellan ljud och bokstav (2), Mörkgrön = Berättande texter och poetiska texter (2), Rosa = Språkliga strategier för att minnas (3), Vit = instruerande texter (1)

Språkskrinet är en serie innehållandes en arbetsbok samt en läs- och skrivbok. I resultatet framgår det att serien erbjuder minst antal uppgifter överlag. Böckerna är väldigt tunna i jämförelse med böckerna i de andra serierna och detta kom som väntat att påverka resultatet. Språkskrinet ligger lågt i antal uppgifter på de allra flesta punkter. I punkterna “Strategier för att skriva olika typer av texter”, “Berättande texter och poetiska texter för barn”, “Beskrivande och förklarande texter”

samt “Instruerande texter” ligger Språkskrinet lägst av alla fem serier i analysen.

Serien erbjuder däremot 3 uppgifter under punkter som tränar “Språkliga strategier för att minnas och lära”. Det är bara tre av fem serier som innehåller uppgifter för denna punkt, där Språkskrinet är en av dessa. I bilaga 8 ges exempel på en sådan uppgift.

34 Prima svenska - Gleerups

Figur 5: cirkeldiagram Prima svenska

Totalt antal uppgifter: 202

Vit = övrigt (3), Lila = handstil (3), Svart = muntliga presentationer (3), Vinröd = Några skönlitterära barnboksförfattare (3), Grå = ord, symboler och begrepp (1), Brun =

informationssökning i böcker (1)

Serien Prima är, precis som Språkskrinet, i det lägre laget gällande antal uppgifter överlag. Det som är märkbart för resultatet i Prima är att serien har en bred variation i sina uppgifter. Trots det lägre antalet uppgifter lyckas Prima ha en fördelning över de flesta punkter i de centrala innehållet där de andra serierna även har uppgifter. Prima är även den enda serien som innehåller uppgifter under punkten “Textbearbetning”, ett exempel på en sådan uppgift visas i bilaga 9 .

Prima är den läromedelsserie som ligger högst i antal uppgifter under punkterna “Muntliga presentationer”, “Berättande texters budskap och uppbyggnad” samt “Beskrivande och förklarande texter”. En annan påtaglig observation är att Prima är den enda serien som innehåller uppgifter vilka syftar till att träna kunskap kring “Skönlitterära barnboksförfattare”, ingen av de andra serierna har uppgifter som motsvarar denna punkt. Under punkten “Beskrivande och förklarande texter” ligger den dubbelt så högt som Vips vilken är serien som har näst flest uppgifter, se tabell 5.

Det som helt saknas i Prima är uppgifter som syftar till punkterna “Alfabetet” samt “Sambandet mellan ljud och bokstav”. Serien ligger även jämförelsevis lågt under punkten “Språkets struktur”

med endast 7 uppgifter, där de andra serierna erbjuder ett minimum på 21 antal uppgifter och ett maximum på 68. Under punkten “Ord, symboler och begrepp” redovisas det att Språkskrinet

enbart innehåller 1 uppgift, vilket är en avvikande siffra sett till de andra serierna som minst erbjuder 25 uppgifter under samma punkt.

Sammanfattning

Resultatet från de olika serierna kopplat till det centrala innehållet var relativt lika, förlagen hade alltså en samstämmig fördelning av vilken sorts uppgifter som fanns representerade i läromedelsserierna. Det var ett fåtal punkter där ett visst fokus var olika från förlag till förlag. Den största skillnaden mellan förlagen är att serien Glad svenska lägger stort fokus på “Alfabetet”,

“Samband mellan ljud och bokstav” samt “Språkets struktur” medan de andra serierna har ett större fokus gentemot punkterna “Lässtrategier” samt “Strategier för att skriva olika typer av texter”. En annan stor skillnad som redovisades var att serien Vips hade ett stort fokus på “Ord, symboler och begrepp” jämfört med de andra serierna. Prima svenska var den enda serien som inte valde att ha någon uppgift alls där “Alfabetet” samt “Sambandet mellan ljud och bokstav” tränas.

36

Related documents