• No results found

4. Huvudsakligt innehåll i planerna samt samstämmighet

4.1 Läroplan för de frivilliga skolformerna

Lpf 94 har två huvudrubriker vilka är: Skolans värdegrund och uppgifter samt Mål och riktlinjer. Fördelningen av trunkeringar av ordet ansvar under de två rubrikerna var följande. Under rubriken Skolans värdegrund och uppgifter återfanns ansvar i brödtext åtta gånger. Ansvar var som mest frekvent under rubriken Mål och riktlinjer där ansvar påträffas 22 gånger. Två av dessa återfanns i underrubriker och resterande i brödtext (se tabell 3 bilaga 1). De varianter som återfanns var ansvarstagande, ansvarig, ansvar, ansvarskännande, ansvariga, ansvaret och ansvarar.

4.1.1 Skolan som institution

Ansvar hittades främst i sammanhang som anknyter till fostran av demokratiska samhällsmedborgare utifrån rådande samhällsnormer och att skolan verkar för att skapa förutsättningar för eleverna att ta ansvar.

4.1.1.1 Främjande av och fostran till ansvarstagande

Inom kontexten främjandet av och fostran till ansvartagande återfanns ansvar 13 gånger.

I överensstämmelse med den etik som förvaltas av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättkänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande (Lpf 94, s 3, vår kursivering).

Skolan skall sträva mot att varje elev tar personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö, aktivt utövar inflytande över sin utbildning, utifrån kunskap om demokratins principer vidareutvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former, utvecklar sin vilja att aktiv bidra till en fördjupad demokrati i arbetsliv och samhällsliv och stärker sin tilltro till den egna förmågan att själv och tillsammans med andra ta initiativ, ta ansvar och påverka sina villkor (Lpf 94, s 13, vår kursivering).

Dessa citat belyser till stora delar hur läroplanen behandlar främjandet av och fostran till ansvarstagande. Vidare poängteras att skolans uppgift är att arbeta på ett sådant sätt att det främjar elevernas ansvarskännande och att de tar personligt ansvar i samhällslivet. Alla som är verksamma i skolan skall bidraga till att utveckla elevernas socialisation/gemenskapskänsla och tillsammans med eleverna gemensamt ta ansvar för såväl den kulturella, sociala som den fysiska miljön i skolan. Skolan åläggs även ett särskilt ansvar vad gäller elever med olika former av funktionshinder. Gymnasieskolan skall även med den obligatoriska skolan som grund förbereda eleverna för kommande vuxenliv som samhällsmedborgare och ses sig som ansvariga för sina egna liv.

4.1.1.2 Skapa förutsättningar och möjligheter för elevernas ansvarstagande

Inom kontexten att skapa förutsättningar och möjligheter för elevernas ansvarstagande återfanns ansvar fyra gånger.

Elevernas möjlighet att utöva inflytande på undervisningen och att ta ansvar för sina studieresultat förutsätter att skolan klargör utbildningens mål, innehåll och arbetsformer, liksom vilka rättigheter och skyldigheter eleverna har (Lpf 94, s 4, vår kursivering).

Ovanstående citat skildrar i stora drag på vilket sätt läroplanen behandlar ansvar i samband med kontexter kring hur skolan skall utveckla elevernas initiativförmåga och ge dem möjligheter till eget ansvar för sina studier. En viktig del i detta är att skolan klargör utbildningens mål så att eleverna själva ges möjlighet att uppnå målen. Detta så att de även själva ges förutsättningar att bedöma sina egna studieresultat och utvecklingsbehov i förhållande till de krav som ställs i exempelvis kursplanerna.

4.1.2 Ansvarsfördelning mellan olika aktörer inom skolan

Några av de i egen person förekommande aktörerna i Lpf 94 är rektor, elev och lärare (se figur 3 samt tabell 1 bilaga 1). I anslutning till rektorn förekom ansvar åtta gånger varav en gång i underrubrik och resterande återfanns i brödtext. Ansvar i anknytning med läraren förekommer två gånger i brödtext och då i samband med att hur arbetet organiseras utifrån att elevens skall kunna ta ett öka eget och personligt ansvar. Elevens ansvar förekom totalt tre gånger varav en i underrubrik och resterande i brödtext och då i samband med delaktighet och inflytande.

Eleven

Skolan som institution

Rektor Läraren

Figur 3. Schematisk framställning av vilka aktörer som inom olika sammanhang förekom i samband med

varianter av ansvar i Lpf 94.

Som pedagogisk ledare för skolan och som chef för lärarna och övrig personal i skolan har rektorn det övergripande ansvaret för att verksamheten som helhet inriktas på att nå de riksgiltiga målen. Rektorn ansvarar för att lokal arbetsplan upprättas samt för att skolans resultat följs upp och utvärderas i förhållande till de riksgiltiga målen, målen i skolplanen och den lokala arbetsplanen (Lpf 94, s 16, vår kursivering).

Rektorns ansvar berör många av skolans verksamhetsområden, uttryckligen beskrivs att rektorn har både ett övergripande ansvar och ett särskilt ansvar för ett antal specifikt ordnade punkter. Detta till skillnad från vad den nationella läroplanen beskriver om lärarens ansvar vilket inte på samma sätt uttrycks bokstavligen, ansvaret ligger här på hur läraren organiserar undervisningen för att få eleverna att ta ansvar. Däremot framställs det att läraren skall. Att ta ansvar, kunna påverka och vara delaktig skall omfatta alla elever genom att skolan skall tillämpa och verka utifrån dessa nämnda demokratiska principer. Andra principer som är av betydelse i utbildningen är elevernas ansvar för planerandet av sina studier och dess innehåll. I en jämförelse emellan elevernas och rektorns ansvar likställs dessa aktörer genom att de nämns i samma rubrikhierarkiska ordning. Dock särskiljs ansvarsfördelningen dessa två aktörer emellan i själva brödtexten. Dels genom att rektorns ansvar är mer frekvent förekommande. Dels genom att elevernas ansvar ofta syftar tillbaka på att skolan som institution tillgodoser elevernas behov och underlättar och organiserar verksamheten så att eleverna ges möjlighet till att ta ansvar.

Related documents