• No results found

Långsiktig utvecklingsplan för god ekonomisk hushållning och andra åtgärder

In document ÅRET I KORTHET – UNDER 2017 … (Page 61-64)

Region Jämtland Härjedalen arbetar kontinuerligt med att genomföra åtgärder för att nå en ekonomi i balans. Vid sidan om de handlingsplaner som varje område inom hälso- och sjukvården tagit fram, pågår det mer långsiktiga förändringsarbetet i Långsiktig utvecklingsplan för god ekonomisk hushållning 2015-2025 (LUP ekonomi). Den första versionen av planen togs fram 2014 och reviderades i juni 2015. Planen påverkar också innehållet i den regionplan för kommande tre år som fullmäktige årligen fattar beslut om. I maj beslutade Regionstyrelsen att LUP ekonomi ska revideras eftersom planen börjar nå sitt slut. Syftet med revideringen är att uppdatera och förlänga den med åtgärder för perioden 2018-2023.

Syftet med LUP ekonomi var att identifiera ett antal områden där strukturåtgärder skulle kunna genomföras för att förbättra regionens ekonomiska resultat. Planen innehåller totalt 15 åtgärdspaket och 7 satsningsområden. I tabellen på nästa sida visas planerad och verklig resultatförbättring, samt avvikelsen däremellan.

Den ackumulerade effekten av genomförda åtgärder i LUP ekonomi, blev efter 3 år en förbättring med 87 miljoner kronor. Det är 11 miljoner kronor högre än enligt planen. Under 2017 har LUP ekonomi gett 15 miljoner i resultatförbättring. Tillsammans med åtgärderna i områdenas egna handlingsplaner samt oförändrade internpriser 2016 på diagnostik, teknik och service, uppgick den totala förstärkningen av det ekonomiska resultatet till 184 miljoner kronor.

Av de resultatförbättrande åtgärderna utgjordes ungefär en fjärdedel av intäktsförstärkningar. Cirka 20 miljoner kronor var ett resultat av översynen av den regionala prislistan 2015 och cirka 16 miljoner kronor var en följd av beslutet att höja patientavgifterna, 2016-02-09—10, fullmäktige § 10. De nya avgifterna började gälla den första april 2016. Omräknat till helårseffekt motsvarar ökningen cirka 24 miljoner kronor. Delar av denna ökning har dock reducerats av införandet av e-frikort och nationellt beslut om avgiftsfritt för 85 år och äldre.

Resultatförbättringar avseende administration och regionövergripande kostnader blev cirka 16 miljoner kronor och innehåller bland annat 9,5 miljoner kronor för ej återbesatta tjänster, uppsagda avtal 5,3 miljoner kronor och 0,7 miljoner kronor på tjänsteresor och logi 2016 och den sista posten har minskat med 0,3 miljoner kronor ytterligare 2017.

Under 2016 genomfördes åtgärder för att förbättra intygsutfärdandet och uppnå en mer korrekt tillämpning av gällande sjukreseregler. Syftet var att sänka kostnaderna för sjukresor med taxi. Per den sista juni var ökningstakten 7 procent. Fram på hösten 2016 började ökningen bromsa in, och beräknat på hela 2016 ökade kostnaderna för sjukresor med taxi med 3,5 procent. Under 2017 har utredning om

sjukreseverksamheten skulle övertas i egenregi. I september beslutade Regionstyrelsen att inte överta i egenregi utan göra upphandling i extern regi med start från 2020-06-14.

Strukturpaket i LUP ekonomi

Resultatförbättringar i miljoner kronor

Plan ekonomiberäknad - ingår i

8 Administration och övergripande

13 Hemtagning riks-

och regionvård

14 Samverkan med

kommunerna

Gemensam nämnd IT adm teknik och service skapad

0 0

15 Samverkan med

Västernorrland Svagt intresse i

A Summa åtgärder

LUP ekonomi 10 26 36 45 30 15 76 87 29

diagnostik, teknik och service

25 0 25

D Stoppbeslut 16

november 13

I Långsiktig utvecklingsplan för god ekonomisk hushållning pekas också områden ut som regionen ska satsa på. Avsikten är att ge förutsättningar för

kostnadskontroll, vardagsrationaliseringar och för att kunna genomföra strukturåtgärderna i paketen.

Satsningarna omfattar:

 kompetensförsörjning

 förebyggande hälso- och sjukvård

 långsiktigt lean-arbete

 teknisk utveckling – distansoberoende teknik

 fastigheter som goda verktyg för framtidens hälso- och sjukvård

 samverkan för effektiva flöden och kostnadseffektiv vård

 mobila enheter

Som exempel på en av de satsningar som pågår kan nämnas:

 I arbetet med attraktiv arbetsgivare enligt särskild handlingsplan ingår

kompetensförsörjningsaktiviteter.

 Inom området förebyggande hälso- och sjukvård kan nämnas arbetet inom folkhälsonätverket med aktiviteter utifrån folkhälsopolicyn som

regionfullmäktige antog i oktober 2016, flytt av folkhälsoenheten från regionstaben till

primärvården för att komma närmare första linjens vårdverksamhet.

 Inom lean-arbetet kan nämnas införandet av en ny mycket uppskattad metod som kallas HIFA dvs högintensivt förbättringsarbete.

 Ny distansoberoende teknik fortsätter utveckla arbetssätten inom vården. Genom inrättande av virtuella jour-rum i Härjedalen möjliggörs vård utan fysisk närvaro av läkare. Det innebär att en läkare kan täcka ett betydligt större geografiskt område och sjukresorna blir avsevärt kortare. Förutom bättre tillgänglighet för patienterna till vården, medför detta lägre kostnader. Brunflo hälsocentral har under våren 2017 startat vård på nätet dvs läkaren kan möta sina patienter via videofunktioner.

Inom Barn unga vuxna har behandlingar via internetbaserade tjänster påbörjats.

 Fastighethetsutvecklingsplanen var i mars föremål för en dialogdag mellan regionstyrelsen och sjukhusets områdeschefer. Ekonomiutskottet

beslutade då att en formell fastighets-utvecklingsplan ska utarbetas för beslut i fullmäktige våren 2018. När Europeiska

Investeringsbanken var i Östersund diskuterades denna utveckling med dess företrädare.

 Under 2017 kännetecknas samverkan för effektiva flöden främst av diskussionerna med kommunerna kring hemsjukvårdsavtalet och framtagande av överenskommelse kring arbetssätt med anledning av Lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvård.

 Under året har också det ny mobila närvårdsteamet startat som ska organisera vården för de äldre multisjuka på ett nytt sätt, och ta hand om de mest sjuka patienterna, de som åker mycket ut och in på sjukhus eller som är instabila på något sätt.

Ovan beskrivna resultatförbättringar och arbetet med bemanningsprojektet har bidragit till att dämpa nettokostnadsutvecklingen. Det räckte dock inte för att uppnå en ekonomi i balans, eftersom ökningen av personalkostnaderna var höga. Andra kostnadsslag med hög kostnadsökningstakt var läkemedel och köp från bemanningsföretag.

Kostnader för köp av inhyrd personal och beroendet av bemanningsföretagen har vuxit i hela landet under senare år trots tidigare försök att minimera inhyrningen av personal. Mot bakgrund av denna utveckling startade alla landsting och regioner 2016 med stöd från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ett projekt för att uppnå oberoende av bemanningsföretag senast 1 januari 2019.

Med oberoende avses en situation där hälso- och sjukvården har en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare för den löpande verksamheten.

Regionstyrelsen genomförde en dialogdag tillsammans med hälso- och sjukvårdens områdeschefer kring bemanningsprojektet. Utifrån det beslutade

regionstyrelsen därefter om en handlingsplan och mål för bemanningsprojektet.

Åtgärderna kommer att genomföras och verkställas under 2017 och 2018. I åtgärdsplanen har åtgärder som omfattar distriktsläkare i primärvården och allmänsjuksköterskor på vårdavdelningar på Östersunds sjukhus prioriterats.

In document ÅRET I KORTHET – UNDER 2017 … (Page 61-64)

Related documents