• No results found

Ledning/administration/övergripande stödfunktioner för verksamhetsutveckling

Bildningsförvaltningens arbete leds av en förvaltningschef. I förvaltningschefens ledningsgrupp ingår två verksamhetschefer.

Från och med 1 augusti 2013 har bildningsförvaltningen en ny ledningsorganisation.

Förvaltningschefen har ett övergripande ansvar för hela förvaltningens planering, uppföljning, resultat och budget både gentemot det statliga och det kommunala uppdraget.

Förvaltningschefen leder bildningsförvaltningens ledningsgrupp. Förvaltningschefen är firmatecknare och ytterst ansvarig i förvaltningens myndighetsutövning. Underställda

förvaltningschefen finns två verksamhetschefer. Verksamhetscheferna leder linjeorganisationen och är förvaltningskontorets och enhetschefernas, rektorernas samt förskolechefernas närmaste chef. Verksamhetschef 1, tillika biträdande förvaltningschef har ansvar för ledning, planering och uppföljning av förvaltningskontorets verksamhet och ansvarsområden (se nedan) och viss myndighetsutövning, samt är närmaste chef över de tre enhetscheferna. Fokus ska vara alla kommunens barn och ungdomar. Verksamhetschef 2 har ansvar för ledning, planering och uppföljning av den verksamhet som bedrivs i egen regi - Katrineholms skolor 1-19 år.

Förvaltningskontoret omfattar personal som samordnar ekonomisk planering, uppföljning och kontroll, nämndsekretariat och kanslifunktion.

Inom förvaltningskontorets ansvarsområde finns även centralt placerad personal, med uppdrag att samordna stöd- och utvecklingsinsatser direkt riktade till kärnverksamheterna, exempelvis;

• Samordning av skolskjutsadministrationen och säkerhetsfrågor

• Skolbio och AV-media

• Handläggning på antagningskansli för gymnasieskolan, som även handhar alla frågor rörande elever, som går i annan kommunal gymnasieskola eller i gymnasial friskola

• Samordning av kvalitetsuppföljning

• Administration av barnomsorg

• Samordning av genusmedveten styrning

• Utveckling av lärplattformen Lärknuten som pedagogiskt stöd i verksamheterna

• KomTek

• Lektor inom språk Förskola/pedagogisk omsorg

Förskolans verksamhet är reglerad i särskild lagstiftning och förordningar. I uppdraget ingår ett krav på kommunerna att inom skälig tid (fyra månader) kunna erbjuda barn, till föräldrar som arbetar eller studerar, plats i förskola eller pedagogisk omsorg (familjedaghem). Alla 3- 5-åringar har rätt till avgiftsfri allmän förskola omfattande 15 tim/vecka. Kommunen ska också erbjuda plats (upp till 20 tim/vecka) till barn med arbetssökande/arbetslösa föräldrar och föräldralediga för yngre syskon. Maxtaxan gäller för barn i förskola/ pedagogisk omsorg (familjedaghem)/ fritidshem.

Föräldrar kan välja plats i förskolan inom formerna kommunala och föräldrakooperativa förskolor samt pedagogisk omsorg (familjedaghem). I kommunen finns en fristående förskola,

7 Lyckebobarnen. Pedagogisk omsorg finns för närvarande endast i Forssjö. Kommunen erbjuder även pedagogisk omsorg på kvällar, nätter och helger.

Fr o m 1 juli 2011 är kommunerna skyldiga att ta emot asylsökande barn i förskolan så snart det är lämpligt med hänsyn till deras personliga förhållanden. Förskolans verksamhet regleras från och med detta datum av skollagen.

Förskolan erbjuder genom modersmålspedagoger språkstöd på modersmålet, om än i begränsad omfattning.

Inom förskolan finns idag tillgång till minst en lärplatta per förskoleavdelning.

Förskoleklass-grundskola-fritidshem

För barn/elever i åldrarna 6-12 år arbetar grundskola och skolbarnsomsorg i samverkan. Detta innebär att fritidshemmets personal deltar i det dagliga skolarbetet och att vissa tematiska arbeten även går igen i aktiviteter efter ordinarie skoltid.

Inom grundskolan har eleverna möjlighet att göra val efter intresse på respektive skola. Detta kallas elevens val. Från och med år 7 kan elever, som har ett särskilt intresse för musik söka till Katrineholms musikklasser. På de olika högstadieskolorna pågår även ständigt arbete med att utveckla skolans val eller profil, utifrån de förutsättningar som råder. Även i år 1-6 organiseras elevens val utifrån identifierade intressen och de förutsättningar som råder.

En särskild mottagningsenhet för, till Sverige och kommunen nyanlända barn, är etablerad inom förvaltningen - interkulturella enheten. Verksamheten tilldelas liksom övriga grundskolor skolpeng efter hur många elever som finns i verksamheten månad för månad. På interkulturella enheten kan barn tas emot och undervisas under en termin eller upp till ett drygt läsår, beroende på elevernas skolbakgrund. Inför 2016 kommer denna organisation att förändras till följd av ny lagstiftning och eleverna kommer då snabbare än idag placeras på sina hemskolor.

Den interkulturella enheten organiserar även modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmålet i grundskola och gymnasieskola.

Alla lärare inom grundskolan som är anställda på minst 50% har en egen dator och bland

eleverna finns det tillgång till ca. en dator per sju elever. Många klassrum är även utrustade med smartboardtavlor. Lärplattor finns i viss utsträckning på 7-9 skolorna.

Grundsärskola

Grundsärskolan ger elever med utvecklingsstörning en utbildning som är anpassad till varje elevs förutsättningar och som så långt som möjligt ska motsvara den utbildning som ges i grundskolan. Grundsärskolan i Katrineholm omfattar tre verksamhetsområden; grundsärskolan Ängen, träningsskolan Stenkullen samt Strandskolan för elever med diagnosen

autism/utvecklingsstörning.

Inom grundsärskolan har pedagoger och elever tillgång till samma IT-utrustning som den ordinarie grundskolan men utöver detta har eleverna också tillgång till lärplattor.

Gymnasieskola

Utbildningarna inom gymnasieskolan genomförs på nationella program uppdelade på

studieförberedande program och yrkesprogram. Yrkesprogrammen kan även genomföras i form av lärlingsutbildning, där minst 50 % procent av utbildningen genomförs ute på en arbetsplats.

För elever som ännu inte är behöriga för gymnasieskolan erbjuds fem olika introduktionsprogram. Utbildningarna bedrivs i fyra egna gymnasieskolor;

Duveholmsgymnasiet, Katrineholms Tekniska College, Ellwynska skolan och Lindengymnasiet.

Elever från Katrineholm kan även välja att studera inom någon av de kommuner som omfattas

8 av samarbetsavtalet "Kolmårdsgrannar" där Finspång, Vingåker, Nyköping, Norrköping och Oxelösund ingår. Elever kan även välja friskola eller att gå i en annan kommun i de fall Katrineholms gymnasieskolor inte erbjuder utbildningen. Katrineholms gymnasieskolor erbjuder 15 av 18 nationella program samt de fem introduktionsprogrammen.

Inom Katrineholms gymnasieskolor har varje pedagog och elev tillgång till en egen dator.

Ellwynska skolan certifierades 2013 som ett lokalt vård- och omsorgscollege och utbildningen drivs i nära samverkan med vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholm och

socialförvaltningen i Flen och Vingåker samt landstinget. I samarbete med landstinget Sörmland, arbetsförmedling, arbetsliv, högskola och utbildningsanordnare i Sörmland har dessutom ett Regionalt Vård- och omsorgscollege startat.

Katrineholms tekniska college (KTC) certifierades 2012 och är ett samarbete inom naturvetenskap och teknikområdet mellan Katrineholms kommun och näringslivet.

Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar. Genom ett nära samarbete utformas innehållet i utbildningarna för att passa näringslivets behov.

Gymnasiesärskola

Gymnasiesärskolan erbjuder tre olika program; programmet för administration, handel och varuhantering, programmet för estetiska verksamheter och programmet för fastighet, anläggning och byggnation. Liksom för grundsärskolan är det svårt att fastlägga och planera för

organisationsförändringar av gymnasiesärskolan över längre perioder. Elevantalet och elevernas stödbehov varierar från år till år.

Inom Katrineholms gymnasiesärskola har varje pedagog och elev tillgång till en egen dator.

Studie- och yrkesvägledning

Alla studie- och yrkesvägledare är från hösten 2014 organiserad under en av gymnasieskolans rektorer och har i uppdrag att arbeta i ett 1-19 perspektiv. Respektive studie- och yrkesvägledare är fysiskt placerad på kommunenens olika skolor.

Elevhälsa

Tillgången till elevhälsa är lagstadgad och finns både inom förskolan, grundskolan och gymnasieskolan. Syftet är att i samarbete med annan personal främja elevernas lärande,

utveckling och hälsa med fokus på elever som är i behov av särskilt stöd. Inom för- , grund- och gymnasieskolan samlas kompetensen inom en central enhet - Elevhälsan. Här finns

skolhälsovården, skolpsykolog, specialpedagoger, talpedagog samt hörsellärare och från och med 2013 även förvaltningens skoldatatek. Inom elevhälsan finns även kuratorsstöd för förskola och grundskola medan kuratorsstödet för gymnasieskolan finns organiserat under resp.

skolenhet. Målsättningen är att stödinsatser ska sättas in tidigt och att eleverna i så stor utsträckning som möjligt ska kunna gå kvar i sin ordinarie undervisningsgrupp.

Skoldatatekets syfte är att erbjuda kunskaper om kompensatoriska hjälpmedel för elever med läs- och skrivproblematik. Skoldatateket är behjälplig vid utprovning av hjälpmedel samt med kompetensutveckling för lärare i den dagliga verksamheten ute på skolorna. Målsättningen är att verka i enlighet med skolverkets tolkning av EU-direktiv gällande detta område; ”lämplig och överkomlig teknik ska nyttjas för att öka chanserna till framgångsrika skolstudier”.

Kulturskola

Kulturskolan är en anslagsfinansierad verksamhet. Kulturskolans uppdrag utgår från Kulturplanen för barn och unga i Katrineholms kommun. I kulturplanen beskrivs värdet av kultur för både personlig utveckling, språkförmåga, kunskapsutveckling, hälsa,

9 samhällsuppbyggnad och samhörighet mellan människor.

Kulturskolan arbetar i följande verksamhetsformer:

• frivilliga ämneskurser i olika konstarter

• föreställningar, konserter och utställningar, både offentliga och i skolan

• verksamhet i samarbete med förskolan och skolan

• verksamhet tillsammans med andra kulturaktörer i Katrineholm, i länet, i Sverige och internationellt.

De frivilliga kurserna ska erbjudas alla barn och ungdomar i kommunen. En viktig del är

elevernas deltagande i kör-, ensemble- och annan gruppverksamhet. Kulturskolan har ett särskilt ansvar att försöka nå grupper som hittills är underrepresenterade i verksamheten. Elever med stark ambition och målinriktning ska erbjudas fördjupad undervisning. Alla elever i

verksamheten ges möjlighet att delta i föreställningar, konserter och utställningar.

Kulturskolan ska aktivt stödja förskolans och skolans arbete för ett ökat estetiskt lärande, i enlighet med läroplanerna. Detta kan ske genom direkta insatser med barn och elever,

föreställningar för förskolan och skolan, arbete med elever med särskilda behov genom Kultur på recept och fortbildning av förskolans och skolans personal. Kulturskolan har också ett särskilt ansvar för att samordna Skapande skola-insatserna i kommunen.

Kulturskolan ska arbeta i nära samarbete med barn- och ungdomsverksamheten inom kultur- och turismförvaltningen samt med kulturföreningar inom kommunen.

Kulturskolan ska aktivt söka nya verksamhetsformer och samarbetspartners.

KomTek

Teknik och entreprenörskap har varit prioriterade områden i Katrineholms skolor under flera år.

KomTek som är en anslagsfinansierad och permanent verksamhet sedan 2014 är en kommunal teknik- och entreprenörskola som vänder sig till barn och ungdomar i grundskoleåldern samt till personal inom skolan. På KomTek kan barn och ungdomar utveckla sin kreativitet och sina talanger på ett lustfyllt sätt. KomTek är en fritidsverksamhet och ett komplement till

undervisningen i skola och arbetsliv. Skolklasser kan besöka KomTek och förlägga delar av sin praktiska teknik där. Kommunens målsättning med KomTek är att stimulera och öka intresset för teknik bland flickor och pojkar, unga och pedagoger av båda könen samt öka samarbetet med näringslivet. En annan målsättning är att skapa en röd tråd inom teknik och

entreprenörskap, där även arbetet med NTA-lådor, NO-profiler inom grundskolan och KTC (Katrineholms tekniska college) utgör en viktig del.

SamTid

SamTid är anslagsfinansierad och permanent verksamhet sedan 2014. Samtid är en verksamhet som bedrivs i samverkan med socialförvaltningen och vars mål är att tidigt fånga upp elever med hög frånvaro och uppmärksamma elever i riskzonen för att tillsammans utforma lämpligt stöd till elever och föräldrar i syfte att främja elevens närvaro i skolan. Detta gäller såväl elever i grundskolan som i gymnasieskolan och omfattar även elever i friskolor.

Aktivitetsansvar

Bildningsnämnden är huvudman för kommunens aktivitetsansvar, vilket omfattar kommunens icke skolpliktiga ungdomar till dess de fyller 20 år. Samverkan kring detta sker med

socialförvaltningen och Viadidakt.

10 Fritidsgårdsverksamhet

Verksamheten – som är anslagsfinansierad - inriktar sig på att berika ungdomars fritid i ett antal landsbygdsområden, med särskild inriktning gällande ungdomar som inte är aktiva i

föreningslivet. Sedan ett antal år tillbaka har bildningsnämnden ansvar för

fritidsgårdsverksamhet i Sköldinge, Strångsjö och Forssjö. I Bie bedrivs fritidsgårdsverksamhet på ideell basis skolans lokaler och i nära samarbete med Bie skolenhet. Kultur- och

turismnämnden har ansvaret för fritidsgårdsverksamheten i Valla och tätorten Katrineholm.

11

3 Tillväxt, jobb och egen försörjning

• Befolkningstillväxt

• Hög sysselsättning

• Ökad egen försörjning

• Växande och mångsidigt näringsliv

• Landsbygdsutveckling

Related documents