• No results found

Lag mot etnisk diskriminering i arbetslivet

In document Regeringens proposition 1993/94: 101 (Page 118-121)

Förbud mot etnisk diskriminering Anställning

I § En arbetsgivare får inte vid anställning otillbörligt särbehandla en arbets-sökande genom att förbigå arbets:>ökanden på grund av hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse.

Behandling av arbetstagare

2 § En arbetsgivare får inte otillbörligt särbehandla en arbetstagare på grund av hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller tros-bekännelse

- genom att tillämpa oförmånliga anställnings- eller andra arbetsvillkor, - genom att leda och fördela arbetet på ett för arbetstagaren påtagligt oför-månligt sätt eller

- genom att säga upp, avskeda, permittera eller vidta annan jämförlig åt-gärd mot arbetstagaren.

Uppgift om meriter

3 § En arbetssökande, som inte har anställts, eller en arbetstagare, som inte har befordrats eller tagits ut till utbildning. har rätt att på begäran få en skrift-lig uppgift av arbetsgivaren om arten och omfattningen av utbildning, yrkes-erfarenhet och andra jämförbara meriter i fråga om den som i stället fick arbetet eller utbildningsplatsen.

Skadestånd och andra påföljder Ogiltighet

4 § Ett avtal är ogiltigt i den mån det föreskriver eller medger sådan särbe-handling som är otillåten enligt l och 2 §§.

5 § Särbehandlas en arbetstagare på något sätt som är otillåtet enligt 2 § genom en bestämmelse i ett avtal med arbetsgivaren, skall bestämmelsen jämkas eller förklaras ogiltig, om arbetstagaren begär det. Har bestämmelsen sådan betydelse för avtalet att det inte skäligen kan krävas att detta i övrigt skall gälla med oförändrat innehåll, får avtalet jämkas även i annat hänseende eller i sin helhet förklaras ogiltigt.

Särbehandlas en arbetstagare på något sätt som är otillåtet enligt 2 § genom att arbetsgivaren säger upp ett avtal eller vidtar en annan sådan rättshandling, skall rättshandlingen förklara~ ogiltig, om arbetstagaren begär det.

Vad nu har sagts gäller inte när 4

*

är tillämplig.

Prop. 1993/94: 101 Bilaga

5

118

Skadestånd

6 § Om diskriminering av arbetssökande sker genom att arbetsgivaren bryter mot förbudet i 1 §, skall arbetsgivaren betala skadestånd till den eller de diskriminerade för den kränkning som diskrimineringen innebär.

Om flera diskriminerade i ett sådant fall begär skadestånd, skall skade-ståndet bestämmas som om bara en av dem hade blivit diskriminerad samt delas lika mellan dem.

7 § Om diskriminering av arbetstagare sker genom att arbetsgivaren bryter mot förbudet i 2 § skall arbetsgivaren betala skadestånd till arbetstagaren för den förlust som uppkommer och för den kränkning som diskrimineringen innebar.

8 § Om det är skäligt kan skadestånd enligt 6 och 7 §§ sättas ned eller helt falla bort.

Rättegången i diskrimineringstvister Tillämpliga regler

9 § Mål enligt denna lag skall handläggas enligt lagen ( 1974:371) om rätte-gången i arbetstvister.

Därvid anses som arbetstagare också arbetssökande och som arbetsgivare också den som någon har sökt arbete hos.

Andra stycket gäller också vid tillämpningen i en tvist enligt denna lag av reglerna om tvisteförhandling i lagen ( 1976:580) om medbestämmande i arbetslivet.

Rätt att fora talnn

10 § I en tvist enligt 9 § får ombudsmannen mot etnisk diskriminering föra talan för en enskild arbetstagare eller arbetssökande om den enskilde medger det och om ombudsmannen finner att en dom i tvisten är betydelsefull för rättstillämpningen eller det annars finns särskilda skäl för det. Om ombuds-mannen finner det lämpligt får han eller hon i samma rättegång föra också annan talan som ombud för den enskilde.

Sådan talan förs vid arbetsdomstolen.

11 § När en arbetstagarorganisation har rätt att föra talan för den enskilde enligt 4 kap. 5 § lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister får ombudsmannen mot etnisk diskriminering föra talan bara om organisationen inte gör det.

Vad som i den nämnda lagen föreskrivs om den enskildes ställning i rätte-gången skall tillämpas också när ombudsmannen för talan.

Gemensam handläggning

12 § När flera arbetssökande väcker skadeståndstalan mot samme arbets-givare och arbetsarbets-givaren menar att skadeståndet skall delas mellan dem enligt

Prop. 1993/94: 101 Bilaga

5

119

6 §andra stycket skall målen på arbetsgivarens begäran handläggas i samma rättegång.

13 § Har talan i fall som avse:s i 12 § väckts vid skilda domstolar skall handläggningen ske hos arbetsdomstolen om något av målen hör dit. Annars skall handläggningen ske hos d1~n tingsrätt där talan först väcktes eller om talan väcktes samtidigt hos flern tingsrätter den tingsrätt som arbetsgivaren väljer.

14 § Mål som väckts vid någon annan domstol än den där den gemensamma handläggningen skall ske skall lämnas över dit.

Beslut att lämna över mål får inte överklagas.

15 § Har flera väckt talan vid samma domstol tillämpas 12 §,om målen inte ändå handläggs gemensamt med stöd av någon annan lag.

16 § Handläggningen av ett mål om skadestånd enligt 6 § skall på begäran av arbetsgivaren skjutas upp, i den mån det behövs för att målet skall kunna handläggas gemensamt med någ·e>n annan sådan skadeståndstalan som redan väckts eller kan komma att väckas.

Talan om skadestånd enligt 6 § med anledning av ett beslut om tjänstetill-sättning som har meddelats av en arbetsgivare med offentlig ställning får inte prövas innan beslutet i fråga om ~jänstetillsättningen har vunnit laga kraft.

Preskription m.m.

17 § Om någon för talan med anledning av uppsägning eller avskedande, skall 34 § andra och tredje stycket, 35 § andra och tredje stycket, 37 §, 38 § andra stycket andra meningen, 39-42 §§ samt 43 § första stycket andra meningen och andra stycket lagen ( 1982:80) om anställningsskydd tillämpas.

18 § I fråga om någon annan ta.Ian än som avses i 17 §skall 64--66 §§och 68 § lagen ( 1976:580) om medbestämmande i arbetslivet tillämpas med den skillnaden att den tidsfrist som anges i 66 § första stycket första meningen skall vara två månader.

En sådan skadeståndstalan som avses i 6 § får dock inte väckas senare än åtta månader efter anställningsbe~.lutet. När en organisation har försuttit denna tid kan den som är eller har varit medlem i organisationen väcka talan inom två månader efter det att åttamånaderstiden har löpt ut.

19 § I fråga om en skadeståndstalan med anledning av ett beslut om tjänste-tillsättning som har meddelats av en arbetsgivare med offentlig ställning, räk-nas tidsfristerna enligt 18 § från den dag då beslutet i fråga om tjänste-tillsättningen vann laga kraft.

20 § Talan som förs av ombudsmannen mot etnisk diskriminering behand-las som om talan hade förts på egna vägnar av arbetstagaren eller den arbets-sökande.

Denna lag träder i kraft den

Prop. 1993/94: 101 Bilaga 5

120

In document Regeringens proposition 1993/94: 101 (Page 118-121)