• No results found

Lagen om behandling av personuppgifter

7 Dokumentation av personuppgifter

7.3 Lagen om behandling av personuppgifter

inom socialtjänsten, SoLPUL

7.3.1 Inledning

SoLPUL tillämpas vid behandling av personuppgifter inom social- tjänsten om behandlingen är helt eller delvis automatiserad eller om uppgifterna ingår eller är avsedda att ingå i en strukturerad samling av personuppgifter som är tillgängliga för sökning eller samman- ställning enligt särskilda kriterier (1 § SoLPUL). SoLPUL är därmed tillämplig på motsvarande behandlingar av personuppgifter som patientdatalagen (2008:355), förkortad PDL (jfr 1 kap. 1 § PDL).

SoLPUL omfattar både myndigheter och enskilda verksamheter som hanterar personuppgifter inom socialtjänstens område.

Det finns ingen enhetlig definition av begreppet socialtjänst. I SoLPUL:s mening avses dock med socialtjänst följande verksam- heter (2 §).

• verksamhet enligt lagstiftningen om socialtjänst och den särskilda lagstiftningen om vård utan samtycke av unga eller av missbrukare, • verksamhet som i annat fall enligt lag handhas av socialnämnd, • verksamhet som i övrigt bedrivs av Statens institutionsstyrelse, • verksamhet hos kommunal invandrarbyrå,

• verksamhet enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade,

• handläggning av ärenden om bistånd som lämnas av socialnämnd enligt lagstiftning om mottagande av asylsökande m.fl.,

• handläggning av ärenden om tillstånd till parkering för rörelse- hindrade, och

• verksamhet enligt lagen (2007:606) om utredningar för att före- bygga vissa skador och dödsfall.

• Tillsyn, uppföljning, utvärdering, kvalitetssäkring och administra- tion av verksamheterna som anges i punkterna ovan.

SoLPUL kompletterar dataskyddsförordningen. Om SoLPUL inne- håller bestämmelser som avviker från vad som anges i dataskydds- lagen, ska bestämmelserna i SoLPUL ha företräde (4 § SoLPUL).

Observera att i de fall en kommun bedriver hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen är i stället patientdatalagen tillämp- lig på behandlingen av personuppgifter inom den verksamheten.

7.3.2 När behandling av personuppgifter är tillåten inom socialtjänsten

Enligt 6 § SoLPUL får personuppgifter bara behandlas om behand- lingen är nödvändig för att arbetsuppgifter inom socialtjänsten ska kunna utföras. Det finns inte i SoLPUL en sådan reglering som den i patientdatalagen som räknar upp för vilka mer konkreta ändamål personuppgifter får behandlas. Bestämmelsen innebär emellertid att det läggs en yttersta ram för när behandling av personuppgifter är tillåten. Endast sådan behandling är berättigad.2 Regeringen, eller

den myndighet som regeringen bestämmer, får också meddela före- skrifter om bl.a. begränsning av den tillåtna behandlingen av person- uppgifter (11 §). Så har i viss utsträckning skett i SoLPUF.

Personuppgifter får även behandlas för uppgiftsutlämnande som föreskrivs i lag eller förordning. En registrerad person har inte rätt att motsätta sig sådan behandling av uppgifter som är tillåten enligt SoLPUL (6 §).

Behandlingen av personuppgifter får därmed ske oavsett om per- sonen samtycker till det. Detta överensstämmer med huvudregeln i 2 kap. 2 § patientdatalagen, som säger att behandling av personupp- gifter som är tillåten enligt patientdatalagen får utföras även om den enskilde motsätter sig detta.

2 Lars Lundgren och Per-Anders Sunesson, Nya Sociallagarna, kommentar till 6 § SoLPUL,

Tillåtna ändamål enligt förordningen om behandling av personuppgifter i socialtjänsten, SoLPUF

I SoLPUF räknas upp ett antal tillåtna ändamål för att behandla personuppgifter. Förordningen skiljer på kommunal myndighet och privat verksamhet. Kommunal myndighet får enligt 12 § SoLPUF behandla personuppgifter för bl.a. följande ändamål.

• Handläggning av ärenden om bistånd och annat stöd samt genom- förande av beslut om bistånd, stödinsatser, vård och behandling samt annan social service som följer av bestämmelserna i social- tjänstlagen och lagen om vissa kommunala befogenheter.

• Handläggning av ärenden om insatser och för särskilda uppgifter som följer av bestämmelserna i LSS.

• Tillsyn, uppföljning, utvärdering, kvalitetssäkring och admini- stration av verksamheten.

Enskild verksamhet får enligt 17 § SoLPUF behandla personuppgifter för dokumentation av sådan vård, behandling eller omsorg av enskilda som ges inom verksamheten. Personuppgifter får också behandlas för administrationen av verksamheten. Enskild verksamhet har alltså inte någon motsvarande bestämmelse som inom den privata hälso- och sjukvården som ger rätt att behandla personuppgifter för tillsyn, uppföljning, utvärdering, kvalitetssäkring och administration av verk- samheten.

7.3.3 Vilken typ av personuppgifter som får behandlas inom socialtjänsten

Socialtjänsten får behandla följande typer av personuppgifter (7 § första stycket SoLPUL).

• Person- och samordningsnummer.

• Personuppgifter som avses i artikel 9.1 i dataskyddsförordningen (känsliga personuppgifter).

• Uppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott, domar i brott- mål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa frihets- berövanden.

Personuppgifter enligt 7 § första stycket SoLPUL får behandlas endast om uppgifterna har lämnats i ett ärende eller är nödvändiga för verksamheten. Känsliga personuppgifter får behandlas med stöd av artikel 9.2 h i dataskyddsförordningen under förutsättning att kravet på tystnadsplikt är uppfyllt.

Förutom personakter som upprättas inom socialtjänstverksam- heten görs även olika typer av sammanställningar av personuppgifter om klienterna (s.k. sammanställningsregister). Ur integritetssyn- punkt skiljer sig dessa från personakterna. De lämnar uppgifter om den enskilde utan att samtidigt kunna ge en fullständig och objektiv beskrivning av hans eller hennes förhållanden. Därtill kommer att de är mer lättillgängliga och används av ett långt större antal tjänstemän vid socialförvaltningen än som är fallet med den enskilda person- akten. Sammanställningsregister framstår därför som särskilt käns- liga från integritetssynpunkt. Mot den bakgrunden har ett förbud införts mot att i sådana register ta in känsliga personuppgifter eller uppgifter i övrigt om ömtåliga personliga förhållanden (7 a § SoLPUL).3 Från huvudregeln finns vissa undantag, bl.a. för upp-

gifter om åtgärder som har beslutats inom socialtjänsten som inne- bär myndighetsutövning och om uppföljning, utvärdering och kvali- tetssäkring.