• No results found

Lagen om beräkning av kapitalunderlaget vid beskattning av ägare i fåmansföretag

In document Bo Lundgren (Finansdepartementet) (Page 123-126)

14 .1 Lagen om beskattning av vinstutdelning vid 1995 års taxering

14.2 Lagen om beräkning av kapitalunderlaget vid beskattning av ägare i fåmansföretag

Tillämpningsområde 1 §

En fåmansföretagare som vill använda alternativregeln i 3 § 12 mom.

fjärde stycket 1 SIL för beräkning av det kapitalinkomstbehandlade utrymmet skall beräkna kapitalunderlaget med tillämpning av denna lag.

Beräkning av kapitalunderlaget 2 §

Kapitalunderlaget beräknas som skillnaden mellan tillgångar och skulder i bolaget. Det är förhållandena vid utgången av det beskattningsår som taxerades år 1993 som skall ligga till grund för beräkningen. I de undantagsfall två beskattningsår taxeras år 1993 skall kapitalunderlaget beräknas med hänsyn till förhållandena vid utgången av det sista beskattningsåret.

I 9-11 § § finns bestämmelser som innebär att hänsyn i vissa fall skall tas till omständigheter som inträffat efter utgången av detta beskatt-ningsår.

Enligt

punkt

1 skall 28

%

av avsättning till skatteutjämningsreserv tas upp som skuld. Har survavsättning gjorts även vid 1994 års taxering får i stället 9 § tillämpas. Den ger möjlighet att beakta att viss del av surven vid 1995-2000 års taxeringar får återföras utan beskattning.

Av

punkterna

2

och 3

framgår att som skuld skall tas upp 28 % av det uppskovsbelopp som vid beskattningsårets utgång inte återförts till beskattning resp. av belopp som har avsatts till ersättningsfond. I förhållande till lagrådsremissen har det tillägget gjorts att första stycket 3 omfattar även liknande fonder. Det kan exempelvis vara fråga om avsättning till investeringsfond som ännu inte återförts till beskattning.

Prop. 1993/94:234

123

Som en konsekvens av detta har motsvarande bestämmelse i Prop. 1993/94:234 ikraftträdandebestämmelsema slopats.

I survlagen fanns en särskild bestämmelse om beräkning av årets skattekostnad. Bestämmelsen motiverades av att årets survavsättning hade betydelse för årets skattekostnad, dvs. en simultan beräkning skulle annars behöva göras. Motsvarande problem finns inte när fåmansföre-tagaren skall beräkna sitt kapitalunderlag. När kapitalunderlaget skall beräknas första gången vid 1995 års taxering är samtliga faktorer kända.

Det behövs därför inte någon särskild reglering i fråga om skatteskuld.

Den skatteskuld som fanns i bokslutet räknas på vanligt sätt som skuld.

Hade bolaget i stället en fordran på skatt ingår denna i tillgångsmassan.

Som skuldpost räknas enligt paragrafen sådana reserveringar för vilka avdrag har medgetts vid inkomsttaxeringen. Det kan vara fråga om exempelvis avdragsgilla pensions- eller garantiavsättningar.

5 §

För aktier och andelar i dotterföretag beräknas ett kapitalunderlag enligt denna paragraf. I stället för att ta upp aktie- eller andelsvärdet görs en genomsyn, varvid det nämnda värdet ersätts med kapitalunderlaget i dotterföretaget. Detta kapitalunderlag beräknas enligt denna lag.

Kapitalunderlaget fördelas till lika delar på antalet aktier eller andelar i företaget. Det kan undantagsvis förekomma att kapitalunderlaget i ett företag är negativt (skulderna överstiger det skattemässiga restvärdet på tillgångarna). Värdet på dotterbolagsaktiema kommer då att utgöra en avdragspost vid beräkning av kapitalunderlaget i moderbolaget.

I

punkt

1 finns en särskild värderingsregel för omsättningsfastigheter. Att regeln behövs hänger samman med att avdrag för värdeminskning kan medges för sådana fastigheter trots att de utgör lager.

Enligt

punkt

2 skall lager och kundfordringar tas upp till de värden som gäller vid inkomsttaxeringen.

Inventarier inklusive mark- och byggnadsinventarier tas enligt

punkt 3

upp till skattemässiga restvärden.

Anläggningsfastigheter skall enligt

punkt

4 tas upp till an-skaffningsvärdet för mark, byggnad och markanläggning reducerade med medgivna värdeminskningsavdrag på byggnad och markanläggning och liknande avdrag. Med värdeminskningsavdrag jämställs avskrivning mot ersättningsfond och liknande fonder, jfr 8 §.

Av

punkt 5

framgår att aktier och andra finansiella instrument som inte utgör omsättningstillgångar skall tas upp till anskaffningsvärdet beräknat enligt genomsnittsmetoden. För aktier och andelar i dotterföretag gäller dock 5 §.

Fordringar i utländsk valuta skall enligt punkt 6 tas upp till de värden Prop. 1993/94:234 som gäller vid inkomsttaxeringen, dvs. värdet enligt god redovisningssed.

En avsättning till valutakursreserv skall således räknas av eftersom den utgör en del av värderingen.

I punkt 7 anges att andel i handelsbolag tas upp till justerat ingångs-värde beräknat enligt 28 § SIL.

Andra tillgångar än sådana som avses i 5 § och i punkterna 1-7 tas enligt punkt 8 upp till sina respektive skattemässiga restvärden.

Bestämmelsen i första stycket innebär att för anläggningsfastigheter som förvärvats före år 1991 får anskaffningsvärdet som ett alternativ till huvudregeln beräknas till viss del av det för år 1991 gällande taxerings-värdet. Vid användningen av taxeringsvärdealternativet skall värde-minskningsavdrag och liknande avdrag som medgetts vid 1982-1991 års taxeringar reducera taxeringsvärdet om avdragen för år räknat uppgått till minst 10 % av denna del av taxeringsvärdet. Med värdeminsknings-avdrag likställs avskrivningar som görs mot exempelvis investeringsfond.

Enligt andro stycket skall en jämkning göras om marknadsvärdet på byggnader, mark och markanläggningar inte överstiger 75 % av värdet enligt alternativregeln efter värdeminskningsavdrag m.m. Jämkning kan bli aktuell om en inte oväsentlig del av taxeringsvärdet är att hänföra till inventarier. Bestämmelsen kan också användas i andra fall, exempelvis om fastighetens värde minskat till följd av brand eller på grund av skogs-avverkning.

Av paragrafen följer att med värdeminskningsavdrag avses även belopp varmed ersättningsfond, investeringsfond e.d. tagits i anspråk.

Justering av kapitalunderlaget

Paragrafen får tillämpas i stället för 3 § 1 om survavsättning gjorts vid 1994 års taxering. Vid taxeringarna för år 1995-2000 skall avdrag för avsättning till skatteutjämningsreserv i vissa delar återföras till beskatt-ning. Hur stor del som skall återföras bestäms normalt vid 1995 års taxering. Av det belopp som skall återföras vid dessa taxeringar får enligt denna paragraf 28 % tas upp som skuld. Understiger avsättningen vid 1994 års taxering den avsättning som gjorts vid 1993 års taxering skall emellertid 28

%

av mellanskillnaden minska kapitalunderlaget.

Något krav att tillämpa 9 § i stället för 3 § 1 finns inte. Är survavsättningen vid 1994 års taxering större än avsättningen vid 1993 års taxering kan det vara fördelaktigare att i stället tillämpa 3 § 1.

125

JO§

Av första stycket framgår att utbetalning från bolaget i samband med nedsättning av aktiekapitalet eller reservfonden som gjorts efter utgången av det räkenskapsår vid vilket kapitalunderlaget beräknas utgör en avdragspost. Detsamma gäller enligt andra stycket vissa utbetalningar från en ekonomisk förening.

Il §

För att undvika dubbelräkning skall kapitalunderlaget minskas med vinstutdelning företaget lämnat för det räkenskapsår vid vilket kapital-underlaget beräknas. För senare år skall vinstutdelning beaktas endast i den mån utdelat belopp överstiger årsvinsten enligt fastställd balansräk-ning. Ingår företaget i en koncern skall jämförelsen avse fastställd koncernbalansräkning.

Minskningen av kapitalunderlaget gäller endast utdelning som lämnas av det företag i vilket kapitalunderlaget skall beräknas. Utdelning från dotterföretag skall alltså inte minska underlaget.

Ikraftträdandebestämmelse

Lagen träder i kraft den 1 juli 1994 och tillämpas första gången vid 1995 års taxering.

In document Bo Lundgren (Finansdepartementet) (Page 123-126)