• No results found

Intervjufrågor

1) Vad är lek för dig?

2) Vad är skillnaden på lek inne i klassrummet och ute på skolgården?

4.8.1. Resultat pojkar

1) Vad är lek för dig?

Olas elever:

Magnus och Mattias tycker att lek är när de själva får bestämma vad de skall göra och bestämma regler. Det är roligare ju fler de är som leker. De spelar t.ex. fotboll och bandy.

Martin och Mårten upplever att allting är lek, när de är med andra kompisar och har kul, är ute på fritiden eller har rast i skolan, men även när Ola hittar på en lek till dem.

Lisas elever:

Tommy och Nils tycker att lek är att springa runt och göra vad de vill och leka med kompisar.

Fredrik och Niklas upplever att lek är att ha roligt och när de leker med kompisar.

Eriks elever:

Sebastian och Tim tycker att lek är att vara ute och utöva en sport eller att vara med kompisar. Lek för dem kan också vara dunkgömme, pjätt osv. Men de påpekar också att lek inte är allt som är roligt t.ex. är det inte lek om de tramsar på lektionen.

Klas och Tobias tycker också att lek är att ha roligt. Det är även att ha kul med kompisar och t.ex. spela fotboll.

2) Vad är skillnaden på lek inne i klassrummet och ute på skolgården?

Olas elever:

Magnus och Mattias tycker att skillnaden på att leka i klassrummet och på skolgården är att de inte får bestämma själva i klassrummet, samt att det är mindre plats där.

Martin och Mårten tycker att den största skillnaden är att de kan röra sig mer ute och där finna även fler saker att göra.

Lisas elever:

Tommy och Nils upplever att skolgården är till för fotbollsspel, hopprep och dunkgömme. De får inte springa inomhus.

Fredrik och Niklas tycker att skillnaden är att de springer mer ute och får också prata och skrika utomhus.

Eriks elever:

Sebastian och Tim tycker att de inte kan leka på samma sätt inne då det inte finns så mycket plats i klassrummet.

Klas och Tobias upplever att de får mer frisk luft ute och kan utföra fler lekar på skolgården än inne i klassrummet. De kan också springa ute och spela fotboll. Det kan de inte göra i klassrummet.

4.8.2 Resultat flickor

1) Vad är lek för dig?

Olas elever:

Anna och Lisa anser att lek är att ha roligt och hitta på saker tillsammans t.ex. olika lekar. Alla skall ha kul och tåla reglerna och få bestämma.

Greta och Emma tycker att lek sker på rasterna när de får leka dunkgömme, pjätt och hoppa hopprep.

Lisas elever:

Cornelia och Jasmine anser att lek är när alla är med och ingen fuskar. Lek är inte när man slåss och bråkar.

Maja och Matilda upplever att lek är att ha skoj och inte bråka. Det är när man har roligt tillsammans. Lek är att springa, leka med bollar och gå runt och prata.

Eriks elever:

Maria och Therese tycker att lek är att röra sig och ha roligt. T.ex. hoppa kråka och leka dunkgömme.

Lina och Pia anser att det är att vara med kompisar och leka roliga saker.

2) Vad är skillnaden på lek inne i klassrummet och ute på skolgården?

Olas elever:

Anna och Lisa tycker att de får röra sig mer ute och kan springa mer där. I klassrummet finns det inte så mycket att göra.

Greta och Emma upplever att de rör sig mer ute och att det är mer allvar inne.

Lisas elever:

Cornelia och Jasmine tycker att det finns mer utrymme ute och det är mer lugnt inne. De föredrar att leka ute.

Maja och Matilda upplever att de kan göra mer saker ute t.ex. gunga, sparka boll och leka polis och tjuv.

Eriks elever:

Maria och Therese upplever att det är mer plats ute och därmed kan de röra sig mer där, t.ex. sparka boll.

Lina och Pia tycker att det är mer plats ute och där får de frisk luft. Inne är det trångt och de kan inte röra sig lika mycket.

4.8.3 Analys

Eleverna anser att lek är att ha roligt och röra sig. Hjorth (1996) styrker denna uppfattning då hon i sin undersökning kom fram till att leken i sig var en kreativ och skapande verksamhet där samtliga intervjuer visade att barnen tyckte det var roligt att leka. Leken skänkte dem glädje och möjligheter där de kunde förverkliga sina drömmar och önskningar. Undersökningen visade också på att leken bidrog till att tänkandet utvecklades dvs. barnen fick större insikt i hur de skulle gestalta olika roller och utifrån dessa kunna kontrollera och reflektera över sina beteende. Den viktigaste källan till utveckling av tanke, känsla och vilja är leken enligt Vygotskij och i leken är de inte särskilda från varandra (Lindqvist, 1996).

Eleverna lämnar den vanliga världen när de leker och gör om den till sina egna ändamål, därför har leken inga gränser. Leken är avskild från det verkliga livet men återspeglar ändå det (Knutsdotter Olofsson, 1987).

Eleverna i undersökningen anser att i leken ska de inte bråka, slåss eller fuska. Utan de skall vara ärliga, respektera lekens regler, ta del av reglerna, alla får bestämma och vara med. Riktig lek kan endast uppstå i frihet från hot, spänning och otrygghet, leken hindras när sådana känslor ger sig till känna (Knutsdotter Olofsson, 1987).

Leken bidrar också till:

Barnens förmåga att leva sig in i andra människor och ta deras perspektiv. Barnens förmåga att formulera, förstå och tillämpa regler.

Allt detta och mycket mer utvecklas i leken. Barnen lär i leken, men de leker för att det är roligt och inte för att de ska lära sig saker (Hjorth, 1996).

Det är nödvändigt med lek för att den hjälper barnen att hantera sin omgivning. Leken utvecklar eleverna socialt, emotionellt, fysiskt och intellektuellt (Grönvall, 1990).

”I leken har barnets skapande karaktären av en syntes: Barnets intellektuella, emotionella och viljemässiga sidor har blivit väckta med den omedelbara kraften hos livet självt, utan några onödiga samtidiga spänningar i dess psyke.” (Vygotskij, 1995 här citerat efter Petrova Sid. 83).

”Leken är barnets livs skola” […] (Vygotskij, 1995 här citerat efter Petrova Sid. 83).

Related documents