• No results found

Vi har nära 5 000 leverantörer som förser oss med produkter och tjänster. Leverantörskedjan är centrerad kring flygverksamheten och tillhörande tjänster. Här ingår:

• tillverkare av flygplan och motorer

• leverantörer av flygplats- och flygtrafiktjänster

• bränsleleverantörer

• cateringleverantörer

• IT-leverantörer

• leverantörer av tekniskt underhåll

• regionala produktionspartner

• finansiella tjänster

FN:S MÅL 12 – HÅLLBAR KONSUMTION OCH PRODUKTION

Mål 12 verkar för hållbara konsumtions- och pro-duktionsmönster. SAS arbetar kontinuerligt med sin produktutveckling och effektiviseringar för att minska vår klimat- och miljöpåverkan.

Leverantörerna befinner sig främst i de geografiska områden där SAS linjer flygs. I enlighet med vår ope-rativa modell lägger vi i allt högre grad ut marktjänster, regionala produktionspartner, kundtjänst och redovis-ning till externa leverantörer.

Leverantörskedjans ansvar

SAS uppförandekod och SAS inköpspolicy omfattar samtliga inköpsaktiviteter inom SAS.

Koncernledningen ansvarar för inköpspolicyn som ses över årligen. Aktiviteterna följs upp inom ledningssys-temet och redovisas varje vecka, månad eller kvartal enligt de specifika behoven.

Styrning av leverantörskedjan

Vår etablerade styrmodell tydliggör leverantörskedjans ansvar, risker och förbättringsområden samt hur even-tuella avvikelser hanteras. Ansvaret för att kontinuerligt följa upp våra kritiska leverantörer är centraliserat och standardiserat. Alla SAS leverantörer måste uppfylla våra prioriterade krav på hållbarhet och socialt ansvar, vår inköpspolicy och de allmänna villkoren i FN:s Global Compact och andra specifika hållbarhetskrav.

Hållbarhet lyfts fram som ett värderingskriterium i hela SAS inköpsstyrning.

Kriterierna varierar utifrån typ av vara eller tjänst och var den tillverkas, men det kan handla om energieffek-tivitet, avfallshantering, kollektivavtal, mänskliga rättig-heter, barnarbete m.m. Kriterierna granskas och hante-ras i upphandlingsfasen och under avtalsperioden.

Intressentdialog

Vi har en lång tradition av pågående dialog och sam-arbete med en rad intressenter och är engagerade i samhällsfrågor.

SAS prioriterar nära samarbeten med kunder, myn-digheter, leverantörer och flygplatser för att skapa de förhållanden som krävs för att utveckla lösningar för att förbättra hållbarhetsarbetet. Vi har också en dialog med parter som söker kunskap, arbetar för förändring eller stödjer SAS på olika sätt, såsom medarbetare, partner, experter, icke-statliga organisationer, forskare och media.

Vi ser dialog med intressenterna som en möjlighet att ta initiativ till engagemang i relevanta frågor och få input för att ytterligare utveckla SAS kunderbjudande och hållbarhetsagenda. I strävan att skapa en större förståelse för flygbranschen deltar vi också i olika bransch- och arbetstagarorganisationer.

En lista över våra intressenter finns på www.sasgroup.net

VERKSAMHET

Medarbetare Verksamhet

HÅLLBARHETSNOTER

Hållbarhet Miljö

Om denna rapport GRI-index

Bestyrkanderapport

129

PRODUKTANSVAR

Vi tar ansvar för att upprätthålla de högsta standar-derna för produktansvar och följer strikta policyer och tillämplig lagstiftning för hälsa och säkerhet, miljöpå-verkan, IT-säkerhet och livsmedelssäkerhet. Vi har också ett ansvar att leverera produkter och tjänster som är tillförlitliga och som produceras under rimliga förhållanden. SAS kvalitetspolicy är tillämplig på alla SAS produkter och tjänster, den ses över och gran-skas årligen av koncernledningen. Aktiviteterna följs upp inom ledningssystemet och redovisas varje vecka, månad, kvartal eller årligen enligt deras specifika behov.

Flygsäkerhet är mycket strängt reglerat och SAS gran-skas årligen av externa parter. De behöriga myndighe-terna granskar arbetsvillkoren för flygbolagspersonal inom områden som arbetstid, vilket bidrar till att höja flygsäkerheten.

Punktlighet och regularitet är avgörande aspekter för att utföra passagerartransporter i tid och enligt planerna. SAS arbetar ständigt för att övervaka och förbättra punktlighet och regularitet, vilket uppskattas mycket av SAS kunder. Punktlighet är också viktigt för att minska utsläpp.

IT-säkerhet och IT-integritet blir allt viktigare och SAS har ett omfattande program för att säkerställa den höga nivå av IT-säkerhet som krävs. Vi följer också EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR).

SAS BIDRAR TILL EKONOMISK UTVECKLING Vår verksamhet gynnar samhället genom att direkt och indirekt skapa ekonomiskt värde och socialt välstånd i de länder och lokalsamhällen där vi är verksamma.

Vi bidrar till stora, direkta ekonomiska fördelar som arbetsgivare och som köpare av varor och tjänster.

Under 2019/2020 betalade SAS ut löner om totalt 8 252 MSEK, som omfattade sociala avgifter om 1 132 MSEK och pensioner om 859 MSEK. SAS strävar efter att betala marknadsmässiga löner till samtliga medarbetargrupper.

SAS skapar ekonomiskt värde genom att tillhanda-hålla den nödvändiga infrastrukturen för att möjliggöra smidiga transporter av passagerare och gods till, från och inom Skandinavien. Flyget betalar kostnaderna för den infrastruktur det behöver för att bedriva verksam-het, såsom flygplatser, flygledning och säkerhet. Under 2019/2020 uppgick dessa kostnader till 3 461 MSEK för Scandinavian Airlines. Av dessa kostnader betalade Scandinavian Airlines 591 MSEK i säkerhetsrelaterade kostnader.

SAMHÄLLSNYTTA

SAS stödjer sociala initiativ som främst är relate-rade till vår flygverksamhet. Vissa initiativ under året berodde på den extraordinära situationen som omgav covid-19-pandemin.

Specialflygningar

För att få hem strandsatta medborgare från länder som Peru, Brasilien och Pakistan genomförde SAS spe-cialflygningar för de skandinaviska myndigheternas räkning.

Säkerställa viktig infrastruktur

SAS upprätthöll flygningar som var kritiska för sam-hället, i samråd med myndigheterna, i synnerhet på inrikeslinjer i Skandinavien.

Luftbroar för viktiga medicinska leveranser SAS bidrog med transporter via flygfrakt för att få viktiga läkemedel och medicinsk utrustning till Skandinavien under pandemin.

Stöd till samhället

Under visstidspermitteringarna har våra lojala medar-betare engagerat sig i att avlasta den hårt ansträngda sjukvårdssektorn och hjälpt till att genomföra allmänna covid-19-tester och ställt upp som vikarier i grundskolan.

Beredskap för flygambulanstransporter SAS har ett kommersiellt avtal med den svenska regeringen om att göra två specialutrustade Boeing 737 tillgängliga som flygambulanser inom ramen för Svenska nationella ambulansflyget (SNAM) i händelse av en nationell nödsituation. Det finns ett liknande avtal med Norges försvarsmakt enligt vilket SAS ska tillhandahålla ett ombyggt ambulansplan 737-700 för medicinsk evakuering inom 24 timmar och ett andra flygplan inom 48 timmar om nödvändigt.

Julflyget

Varje december sedan 1985 har vi stöttat det norska

”Julflyget”. Julflyget är en hjälpaktion som genomförs av SAS medarbetare tillsammans med volontärer som under hela året samlar in varor och bidrag från olika partnerföretag och privatpersoner. Vi ställer upp med ett flygplan med fullt operativt stöd medan piloter och besättning ställer upp på sin fritid och bränslet spons-ras av en bränsleleverantör. Tyvärr genomfördes ingen flygning i december 2020 på grund av covid-19.

Verksamhet

HÅLLBARHETSNOTER

Hållbarhet

SAS – U-assist

U-assist är ett ideellt initiativ som startades av SAS medarbetare 1979. Det sköts frivilligt av SAS med-arbetare och som en sektion inom den interna SAS Club stöds det av SAS. Huvudfokus är att hjälpa barn i utvecklingsländer till ett bättre liv genom en rad projekt i olika länder. Under 2019/2020, till följd av att sko-lorna stängde, har U-assist haft fokus på att hjälpa barnen och deras familjer med ett uppsökande pro-gram genomfört av lokala medhjälpare som har delat ut matpaket och tvål tillsammans med information om hygien. Omkring 95 % av de pengar som samlas in av U-assist går direkt till projekten och bara 5 % till administration.

HÅLLBARHETSNOTER

Hållbarhet Miljö

Medarbetare Verksamhet Om denna rapport GRI-index

Bestyrkanderapport

131

Hållbarhetsrapporteringen i SAS Års- och

hållbarhetsredovisningar har granskats av

externa parter sedan 1996. Rapporten

beskri-ver företagets viktigaste miljö- och

samhäll-saspekter under räkenskapsåret 2019/2020

som löper mellan den 1 november 2019 och

den 31 oktober 2020.