• No results found

6 Resultat och analys

6.2 Likheter och skillnader i uppfattningar bland olika yrkeskategorier

Någon generell likhet bland de olika yrkeskategorierna: klasslärare, specialpedagoger och skolledare beträffande vad som anses vara ett framgångsrikt arbetssätt vid läs- och skrivinlärning går inte att utläsa. Däremot finns likheter i uppfattningar inom området läs- och skrivsvårigheter. Den gemensamma uppfattningen bland samtliga yrkeskategorier är att identifiering och tidiga insatser anses vara ett framgångsrikt arbetssätt för elever med läs- och skrivsvårigheter samt att erbjuda enskilt specialpedagogiskt stöd.

Skillnader i uppfattningar om framgångsrika arbetssätt vid läs- och skrivinlärningen är hur användandet av olika metoder i läs- och skrivinlärningen betonas. Dessutom uttrycks trygghet

och motivation i undervisningssammanhang olika. Inom området läs- och skrivsvårigheter visas inga större skillnader då samtliga yrkeskategorier var eniga om att det ska ges stöd till de elever som är i behov av det.

6.2.1 Likheter i uppfattningar bland klasslärare

Den likhet som finns bland klasslärarnas uppfattning om vad som anses vara ett framgångsrikt arbetssätt vid läs- och skrivinlärning är att storleken på klassen har betydelse.

Eftersom begränsningen av likheter är liten kan någon redovisning av vad som är nödvändig förutsättning inte göras.

De likheter som finns bland klasslärarnas uppfattning om vad de anser är ett framgångsrikt arbetssätt vid elevers läs- och skrivsvårigheter är att det är viktigt att det ges tid för eleven att arbeta i sin egen takt.

”Samtidigt ska barngruppen inte vara för stor.”

”Det måste utgå från barnet, deras egen takt. Man kan inte springa fram med en bokstav i veckan om man har dom här problemen.”

Klasslärarna anser att den nödvändiga förutsättningen för detta är att det ges extra stöd och resurs i form av specialpedagogiskt stöd.

6.2.2 Skillnader i uppfattningar bland klasslärare

De områden som av klasslärarna berörs olika vid läs- och skrivinlärningen är valet av metod, användandet av läromedel, struktur, självständigt arbete, textbearbetning och skrivning. En klasslärare arbetar med läs- och skrivinlärning genom att växla mellan syntetisk och analytisk metod medan en annan klasslärare arbetar uteslutande med den syntetiska metoden och en tredje klasslärare har inslag av analys i sin metod. En klasslärare använder läromedel samtidigt med övriga småböcker, en annan klasslärare har småböcker medan en tredje klasslärare använder textblad. Struktur berörs men med olika mening. Struktur som grund för att sedan ge möjlighet att arbeta under eget ansvar, förespråkas av en klasslärare medan struktur som utgörs av gemensamt arbete kring samma bokstav, förespråkas av övriga klasslärare. En av tre lärare arbetar med gemensam textskrivning vid läs- och skrivinlärningen.

De områden som av klasslärarna berörs olika, gällande vad de anser är ett framgångsrikt arbetssätt för elever med läs- och skrivsvårigheter, är användandet av screening i klasserna.

6.2.3 Likheter i uppfattningar bland specialpedagoger

De likheter som finns bland specialpedagogernas uppfattning om vad de anser är ett framgångsrikt arbetssätt vid elevers läs- och skrivinlärning är att olika metoder att arbeta utefter är det som bäst gynnar läs- och skrivinlärningen. Kombinationen att arbeta med olika metoder där man utgår från helhet till del och från del till helhet. Att noggrant uppmärksamma att sambandet mellan ljud och bokstav är rätt kopplade är en viktig del.

Genom att presentera olika material stimuleras elevernas lust att lära och läsa och elevers olika behov kan tillgodoses. Att hålla motivationen vid liv och göra inlärningen lustfylld ser specialpedagogerna som en källa till en positiv utveckling. Betydelsen av trygghet och harmoni i lärandesituationen betonas.

”Olika metoder från helhet till del och från del till helhet, det är viktigt att kombinera.”

Specialpedagogerna anser att de nödvändiga förutsättningarna för att kunna arbeta på detta sätt är att läraren har en gedigen utbildning och kompetens.

De likheter som finns bland specialpedagogernas uppfattning om vad de anser är ett framgångsrikt arbetssätt för elever med läs- och skrivsvårigheter är lyhördhet inför elevens behov och förmågan av att skapa en bra relation så att eleven kan känna trygghet. Samverkan med föräldrarna är eftersträvansvärt. En till en undervisning, där eleven blir bekräftad och får uppmuntran, har betydelse för den ofta sviktande självkänslan. Då svårigheterna är av olika grad och har olika ursprung främjar en till en undervisning eleven bäst då man som specialpedagog kan arbeta utifrån elevens utvecklingsnivå och förutsättningar. Screening utförs för att upptäcka behov av stöd i läs- och skrivutvecklingen och med hjälp av dessa kan man arbeta med tidiga insatser.

”Man måste ta det försiktigt. Motivationen är jätteviktig och att eleven känner sig trygg i sig själv”.

Specialpedagogerna anser att de nödvändiga förutsättningarna för att kunna arbeta utifrån elevens behov är att arbeta enskilt med eleven.

6.2.4 Skillnader i uppfattningar bland specialpedagoger

De områden som av specialpedagogerna berörs olika vid läs- och skrivinlärning är betydelsen av texters bearbetning i olika former och att arrangera skrivtillfällen för att stimulera läsinlärningen då många elever lär sig läsa genom att skriva. Genom att klassen tränas att arbeta självständigt ges utrymme för grupperingar och individuell hjälp.

De områden som av specialpedagogerna berörs olika vid elevers läs- och skrivsvårigheter är i vilken utsträckning specialpedagogen arbetar i klassen samt vari det enskilda arbetet med eleven består. Någon specialpedagog deltar som stöd i klassrummet vid vissa tillfällen. Det enskilda arbetet med eleven består av punktinsatser samt ett stödjande arbete till klassrumsarbetet. Reading Recovery modellen utförs med olika intensitet beroende på tillgången till resurser.

6.2.5 Likheter i uppfattningar bland skolledare

En likhet bland skolledares uppfattning om vad de anser är ett framgångsrikt arbetssätt vid elevers läs- och skrivinlärning kunde inte utläsas. Därmed kan inte nödvändig förutsättning redovisas i det sammanhanget. Däremot kunde en likhet utläsas om vad samtliga ansåg vara en nödvändig förutsättning för ett framgångsrikt arbetssätt vid läs- och skrivinlärning. Den gemensamma uppfattningen var att kompetent och kunnig personal är en nödvändig förutsättning.

”Det är för det första kunnig personal. De som arbetar med att lära barn läsa och skriva måste ha en gedigen utbildning […]”.

De likheter som finns bland skolledares uppfattning om vad de anser är ett framgångsrikt arbetssätt för elever med läs- och skrivsvårigheter är att tidigt identifiera elever med problem och undersöka vari svårigheterna ligger. Detta innebär tidiga insatser.

”Vi får inte tänka att det här går över. Man måste vara observant på att det här är något som inte går över. Det är något vi behöver särskild hjälp med”.

6.2.6 Skillnader i uppfattningar bland skolledare

De områden som berörs olika av skolledarna om vad de anser är framgångsrikt arbetssätt vid läs- och skrivinlärning är variation av olika metoder, exponering av texter och böcker, medvetenhet och struktur. Vikten av att kunna arbeta på ett variationsrikt sätt vad det gäller

högläsningen och skönlitteraturen som ett viktigt inslag i läs- och skrivinlärningen. Ett medvetet och strukturerat arbete med språket redan i förskolan har stor betydelse samt att leken och lusten bevaras i skolan, menar en skolledare är ett viktigt inslag. Skolledaren menar vidare att tidiga insatser är viktiga. Vidden av läsningens utbredning i övriga ämnen i de högre åldrarna menar en skolledare är betydelsefullt och att man med fördel kan involvera ämnet svenska i andra ämnen för att få en helhet i språket.

Inga skillnader påvisades i vad skolledarna anser är ett framgångsrikt arbetssätt vid läs- och skrivsvårigheter.

6.3 Beskrivningskategorier

I det tredje steget i resultatbearbetningen kategoriseras uppfattningarna i beskrivningskategorier.

Klasstorlekens påverkan vid läs- och skrivinlärningen anses ha betydelse för ett framgångsrikt arbetssätt vid läs- och skrivinlärningen.

Användandet av olika metoder vid läs- och skrivinlärningen anses vara ett framgångsrikt arbetssätt för alla elever.

Tidig identifiering av svårigheter och tidiga insatser för elever med läs- och skrivsvårigheter anses vara framgångsrika arbetssätt.

Trygghet, harmoni, lust och glädje anses vara framgångsrika arbetssätt för alla elever.

Related documents